
Over de winnaars en verliezers van globalisering. Lees meer
Internationale handels- en investeringsverdragen als TTIP en CETA bevorderen de vrije handel tussen burgers, landen en continenten, leveren nieuwe banen op en geven het bedrijfsleven een impuls. Althans, dat is het idee. In werkelijkheid vinden de onderhandelingen achter gesloten deuren plaats en werken lobbygroepen hard om hun belangen veilig te stellen.
Er bestaan dan ook grote zorgen dat de verdragen niet de belangen van (EU-)burgers dienen, maar vooral die van grote ondernemingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten? Follow the Money zoekt het antwoord op die vragen.
Nationale Nederlanden eist half miljard van Argentinië om nationalisering pensioenstelsel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De wereld bespreekt ISDS, critici vrezen betekenisloze hervormingen
Europese vrijhandelsverdragen: werk als wisselgeld
5 Vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan
Tweede Kamer bepaalt: TTIP en CETA zijn geen controversiële onderwerpen
De econoom die het waagde aan TTIP te tornen
Hoe een halve huilbui ons aan CETA hielp
Trump stopt met handelsverdrag TPP, bedrijven bieden banen aan
Zeggenschap Tweede Kamer over Europese vrijhandelsverdragen stap dichterbij
Lobby-orgaan voor internationale arbitrage is rood-wit-blauw gekleurd
Een arbitrage-expert van het Nederlandse advocatenkantoor Nauta Dutilh gaf de aanzet tot de internationale advocatenlobbyclub EFILA, om de omstreden arbitrageclausule ISDS in oorspronkelijke vorm te behouden als onderdeel van handelsverdrag TTIP. Drie van de tien EFILA-leden zijn afkomstig uit 'claimparadijs' Nederland. Opmerkelijk: onder hen is een ex-ambtenaar van Buitenlandse Zaken.
'Zwaar overdreven'
Het meest opvallende Nederlandse lid van het bestuur is Nikos Lavranos, voormalig beleidsfunctionaris bij directoraat-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Lavranos werkte vier jaar bij het ministerie waar hij adviseerde over handelsverdragen en ook de onderhandelingen leidde van verschillende internationale verdragen. Lavranos staat bekend als een openlijk pleitbezorger van het controversiële Investor State Settlement Dispute-clausule (ISDS) dat onderdeel moet gaan uitmaken van het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) tussen de EU en de Verenigde Staten. 'Wij menen dat de meeste, zo niet alle kritiek zwaar wordt overdreven en gebaseerd is op verkeerde waarnemingen', zei Lavranos vorig jaar bij de oprichtingen van EFILA.'Wij menen dat de meeste, zo niet alle kritiek zwaar wordt overdreven en gebaseerd is op verkeerde waarnemingen'Vorig jaar verliet Lavranos BuZa en om als head legal affairs bij het in Zürich gevestigde Global Investment Protection AG aan de slag te gaan. Hier adviseert hij bedrijven over de mogelijkheden op het gebied van ISDS-rechtszaken. ‘With Nikos Lavranos in our team we can offer investors hands-on knowledge on how to defend their assets against destructive government interventions,' meldt website van de Zwitserse consultancyfirma.
19 Bijdragen
hubertus
Met andere woorden: economisch imperialisme op kosten van de gewone burger van de EU lidstaten.
engel92
hubertushubertus
engel92Dijkstra
Mi. is er nu het risico dat TTIP er wel doorkomt, wellicht beetje gestript dus (tijdelijk) zonder ISDS, maar dat we veel andere onaangename zaken slikken door de focus op ISDS, en uiteindelijk ISDS in een andere vorm toch in de structuur van het TTIP over paar jaar gemakkelijk alsnog in te voeren is. Dus: start de lobby voor een goed tegenvoorstel!
Guest
DijkstraHeláás zit de Europese realiteit wat anders in elkaar :
Het Europarlement zit vól met "volksvertegenwoordigers" die dit allemaal véél te moeilijk vinden ,
en dus de ammendementen op de door de commissie aangeboden voorstellen maar laten opstellen
door Lobbyisten zoals bovenstaande lampreien-club , en vervolgens door een assistent indienen .
("Nóóit gezien ! Heb ik dat ingediend...? Foutje...bedankt")
Aan de lobbyisten vervolgens de taak hun budgetten ruimhartig te verdelen via onnavolgbare kanalen.
Hier de amusante vollédige cursus uit de (vrij recente) realiteit :
http://www.canvas.be/programmas/panorama/2343750a-a0fc-4755-b796-71fe436bbf16?guid=246185#page_top
Dijkstra
GuestJoost Visser
Dijkstradicko
Joost VisserDijkstra
dickodicko
DijkstraJe hebt voor het hele bedrijfsleven in heel de EU maar één principiële uitspraak nodig. Dat kan volgens mij MKB NL nog wel ophoesten, laat staan vergelijkbare organisaties in D of FR.
Bartje
Helaas zijn Hongarije en Griekenland daar niet van gediend en het verdrag kan alleen met alle leden EU goedgekeurd worden.
Indien deze 2 landen stand houden komt het verdrag er niet, eindelijk eens een verstandig besluit EU.
Joost Visser
Bartjehubertus
Joost Visserdicko
hubertusBartje
Joost VisserDan word TTIP verdrag binnen EU geratificeerd.
Zoals het er heden voor staat zou dat inhouden dat het er niet komt.
Maar ik denk, eerst zien en dan geloven.
Wel grappig om te vermelden dat heden VS/EU via de WTO van Rusland eisen dat zij hun invoer beperkende maatregelen per direct terugtrekken.
Dan breekt mij de klomp want wie legde Rusland ook al weer sancties op?.
Joost Visser
Bartjehubertus
BartjeKopen de Grieken daarom Russische SAM's ?
Bartje
hubertus403