
Günther Oettinger
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
‘Het is de pandemie’ en andere Brusselse Covid-kul
Van textielbaronnen tot minister Ollongren: de leden van de Tafelronde
De Tafelronde: al 120 jaar het besloten overleg van de Nederlandse elite
Former EU defence chief took up lobby job at Airbus without authorisation
Ex-defensiechef EU begon zonder toestemming lobbybaan bij Airbus
Marlboro-fabrikant is slimmer dan de concurrentie (en de politiek)
Finance Watch: de tandeloze anti-lobby in Brussel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De Brusselse vleeslobby: rare, medium of well done?
Opnieuw een ‘draaideur’: oud-chef defensieagentschap EU is nu lobbyist voor Airbus
Duitse lobbyfavoriet maakt moeiteloos promotie binnen Europese Commissie
Eurocommissaris Günther Oettinger zou gisteravond stevig worden bevraagd in het Europees Parlement. De Duitse politicus haalde recent herhaaldelijk negatief het nieuws, onder andere vanwege een verdachte lobbyontmoeting. Zijn overhoring doorstond hij echter moeiteloos.
Een ‘ongezellige avond’ verwachte Günther Oettinger voorafgaand aan zijn bezoek aan het Europees Parlement. De Duitser werd gisteravond door de Europarlementariërs ondervraagd voor zijn nieuwe functie als budgetcommissaris van de Europese Commissie. Oettinger moest ruim tweëenhalf uur uitleggen waarom hij de geschikte man is om Kristalina Georgieva op te volgen. Zij verliet de Commissie om directeur te worden van de Wereldbank.
De laatste maanden kwam Oettinger herhaaldelijk negatief in het nieuws
De lange zit was niet de enige reden dat Oettinger zich niet verheugde op de ontmoeting met het Europees Parlement. De Duitser is om verschillende reden omstreden. De afgelopen maanden kwam hij herhaaldelijk negatief in het nieuws. Toch wilden christendemocraat Jean-Claude Juncker, en op de achtergrond Oettingers partijgenoot Angela Merkel, graag dat Oettinger zich buigt over het budget van de Europese Unie. Vanwege alle ophef kwam het baantje echter bijna in gevaar.
Privéjet
Oettinger heeft al jaren de reputatie vrijmoedig om te gaan met lobbyisten. Zo voorkwam hij als eurocommissaris van Energie persoonlijk dat (Duitse) autoconcerns aan strengere uitstootnormen gebonden werden. Onder Juncker volgde hij Neelie Kroes op als commissaris van Digitalisering en ook toen wisten lobbyisten hem vanaf het begin goed te vinden. Sinds het aantreden van de Commissie in november 2014 heeft Oettinger 493 ontmoetingen gehad met lobbyisten, meer dan elke andere commissaris. Zijn deur wordt voornamelijk platgelopen door het bedrijfsleven: dat neemt 86 procent van alle gesprekken voor zijn rekening.
Oettingers innige banden met lobbyisten wekten hier en daar weliswaar enige argwaan, maar ze leidden nooit tot veel ophef. Tot november vorig jaar. Toen werd bekend dat Oettinger in mei vorig jaar gebruik had gemaakt van een privéjet om van Brussel naar Boedapest te vliegen. In de Hongaarse hoofdstad bezocht hij op uitnodiging van premier Victor Orbán een conferentie.
Het privévliegtuig werd Oettinger ter beschikking gesteld door Klaus Mangold. Deze voormalig Daimler-manager geldt als de ‘Mister Rusland van de Duitse industrie’ en heeft een eigen consultancy-firma. ‘Contacten zijn de basis van mijn zaken,’ vertelde de honorair consul van Rusland voor zijn deelstaat Baden-Württemberg begin vorig jaar in een interview met de Frankfurter Allgemeine. Mangold lobbyt als ongeregistreerde lobbyist in onder meer voor het opheffen van Europese sancties tegen Rusland.
Geen belangenconflict
Oettinger meldde het gebruik van de privéjet niet in het transparantieregister van de Commissie. Zowel het geschenk van een gratis vlucht als de ontmoeting met de lobbyist gaf de eurocommissaris niet op. De Duitser verdedigde zich door de stellen dat het gebruik van de privéjet de enige mogelijkheid was om snel naar Budapest te komen. Dat was nodig vanwege Orbáns late uitnodiging.
Oettinger heeft al jaren de reputatie vrijmoedig om te gaan met lobbyisten
De Europese Commissie ging mee in zijn verdediging en oordeelde op nogal creatieve wijze dat Oettinger de regels voor de omgang met lobbyisten niet had overtreden. Omdat de Hongaarse regering de trip had aangeboden, werd het gebruik van het privévliegtuig niet als gift beschouwd. En de twee uur durende vlucht met Mangold werd niet als een lobby-ontmoeting aangemerkt, aangezien Mangold niet actief lobbyde binnen de portefeuille van Oettinger. Volgens een woordvoerder van de Commissie bestaat er een duidelijk verschil tussen een ontmoeting en een reis. In geen geval was hier sprake van een belangenconflict. Ngo’s die zich sterk maken voor lobbytransparantie noemden de verklaring ‘bespottelijk’.
De Europese Commissie mocht dan wel erg laconiek reageren op de ontstane ophef, het incident kwam wel degelijk op een gevoelig moment. De Commissie boog zich indertijd namelijk over de omstreden uitbreiding van de enige Hongaarse kerncentrale. Deze opdracht werd door het Russische staatsbedrijf Rosatom uitgevoerd, en gefinancierd door een Hongaarse bank die deels in handen van de staat was. Omdat er mogelijk sprake was van staatssteun vanwege dat laatste aspect moest de Commissie haar goedkeuring uitspreken over de deal. Uitgerekend twee dagen na het bekend worden van Oettingers privétrip bracht de Commissie een positief oordeel uit over de deal.
"Uitgerekend twee dagen na het bekend worden van Oettingers privétrip bracht de Commissie een positief oordeel uit over de deal"
Spleetogen
Zo ongezellig als Oettinger vooraf vreesde, werd het gisteravond niet. Hij werd zeker niet ‘gegrilld,’ zoals een aantal parlementariërs had aangekondigd. Het verzoenende effect van de kerstmaand werkte kennelijk volop door in de eerste vergaderweek. De raspoliticus wist de Hongaarse kwestie behendig te vermijden door net zo lang voor zich uit te praten dat zijn spreektijd voorbij was nét toen hij het thema alsnog wilde aansnijden.
Enkele vragen over de zaak liet Oettinger vakkundig in een semantische discussie verzanden. Is de lange vriendschap met de bisschop ook een lobbyontmoeting, of gesprekken met mensen die hem herkennen in het vliegtuig? Oettinger toonde zich van harte bereid om samen met het parlement op zoek te gaan naar verduidelijking van de bestaande lobbyregels.
De ‘grillpartij’ werd eerder een gezellige gourmetavond voor Oettinger
Iets waarvoor Oettinger wel door het stof moest, waren zijn uitspraken over Chinezen, vrouwen en het homohuwelijk. Juist de man die verantwoordelijk wordt voor het personeelsbeleid van de Commissie sprak zich hier denigrerend over uit in een gesloten bijeenkomst met ondernemers, kort voordat de ophef over zijn vlucht naar Boedapest losbarstte. Vooral het feit dat hij Chinezen had betiteld als ‘spleetogen’ werd Oettinger zeer kwalijk genomen. Hij had zich hier al eerder voor verontschuldigd, en gisteravond herhaalde hij meermaals deze spijtbetuiging. Daarmee was de kous voor het parlement af. De ‘grillpartij’ werd daardoor eerder een gezellige gourmetavond voor Oettinger, die ook nog eens gepromoveerd is tot vice-president van de Europese Commissie.
Maar na gisteravond weten Europeanen in ieder geval wel dat het geen enkel probleem is voor hun politici om privévluchten aan te nemen van lobbyisten. Als puntje bij paaltje komt doet men daar in Brussel niet zo moeilijk over.
12 Bijdragen
Roland Horvath 7
De structuur en de werking van de EU moeten -dringend- genormaliseerd en gefatsoeneerd worden. Ze zijn zo slecht en dom dat geen staat zulk een staatsstructuur zou willen. De verklaring daarvoor is dat de EU -uitsluitend- de GMO dient, niet de staten of de burgers. Getuige EU commissaris GO heeft ongeveer 250 keer per jaar een onderhoud met lobbyisten waarvan 210 het bedrijfsleven vertegenwoordigen.
Mislukkingen zoals de besparingen politiek, de euro, Brexit, het niet verdelen van de vluchtelingen, CETA en TTIP zijn gevolgen van de abominabele structuur en werking van de EU.
- De werking: Geen unitair gedrocht dat zich met alles bemoeit en de staten voortdurend terroriseert. De besparingen politiek er uit want die heeft als doel de Sociale Zekerheid SZ af te schaffen door de overheden in geldmoeilijkheden te brengen: Via het versneld afbetalen van schulden, niet mogen lenen of belastingen verhogen, investeringen boeken bij lopende uitgaven. Ook moeten verdragen als CETA afgeschaft.
Uitsluitend een federatie die zich uitsluitend met federale zaken -een beperkt aantal- inlaat: de euro, grenzen, innovatie, buitenland en strijdkrachten naast en los van de strijdkrachten van de staten.
- De structuur: De Commissie moet voortkomen uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad zoals de 28 regeringen in de EU. De Raad, 4 rechtstreeks verkozen permanente vertegenwoordigers per staat, die Europees denken en in het openbaar vergaderen: Een vergadering van minimaal 100 leden. Het Parlement normale bevoegdheden.
Jan-Marten Spit
Roland HorvathDie arme, willoze burgers toch.
Ik kan me goeddeels vinden in je analyse van de ontstane problemen. Maar ik blijf de veronderstelling dat burgers door macht eerlijk behandeld zuillen worden ook als ze zelf -geen enkele macht- projecteren, een onhoudbare aanname vinden.
Je kan steeds opnieuw de spelregels uiutleggen aan de man die aanhoudend valsspeelt, maar zolang je die dobbelstenen blijft gooien in de hoop op beter is er geen enkele prikkel voor verandering. De valsspelers hebben namelijk aantoonbaar geen boodschap aan je appel aan moraal. Einstein labelde dit soort gedrag -steeds hetzelfde doen en hopen op een andere uitkomst - terecht als waanzinnig.
De burgerij heeft dit laten gebeuren, en dat laten is maakt de burgerij slachtoffer van haar eigen handelen. Als jij de burgerij als machteloze slachtoffers definieert moet je niet raar opkijken dat de uitkomst van dat model leidt tot een machteloze burgerij, ongeacht welke briljante systeemregels je ontwerpt.
Een burgerij die geen macht projecteert produceert uiteindelijk en onvermijdelijk een corrupte oligarchie.
Moet je je voorstellen dat je een bedrijf zo leidt. Een disfucntionele werknemer als Oettinger kan promotie maken omdat de eigenaar weigert leiding te geven, maar wel aanhoudend roept dat het allemaal niet eerlijk is wat er gebeurt. Zo iemand noem je een LOSER.
De man is onze werknemer. De EU is eigendom van Europeanen, niet van kartels, politici of lobbyisten. Geef leiding aan je bezit.
Marla Singer 7
Jan-Marten SpitWat je kan doen is deze persoon in de media keihard aanpakken en ervoor zorgen dat zijn reputatie dusdanig beschadigd raakt dat hij die positie zal moeten opgeven. Maar zolang die persoon een van de 'goeien' is zal de MSM daar niets over berichten.
Ben het absoluut met je eens dat je met alleen klagen bijzonder weinig opschiet en moet handelen als je iets wilt veranderen. Stemmen op en meedoen met een partij dat voor een Nexit is zou een goed begin zijn.
Jan-Marten Spit
Marla Singermaar deze meneer is toch niet op deze plek gekomen vanwege zijn 'reputatie' bij het electoraat of in de media? dus wat valt er dan aan reputatieschade op te lopen? de man is op deze plek gekomen omdat deze politicus=machtshandelaar een paar machtige klanten heeft. En stapt deze meneer op, voor hem 20 anderen.
Thomas Jefferson:
When governments fear the people, there is liberty. When the people fear the government, there is tyranny.
Oettinger's 'reputatie' als plooibaar corrupt geeft hem juist martktwaarde bij zijn klanten. Zijn bedenkelijke reputatie is precies de reden dat hij de post heeft gekregen. Dat sommige burgers hem daarvoor minachten zal hij waarschijnlijk niet ideaal vinden, maar belangrijk is het voor hem niet - dat blijkt toch uit precies dit nieuws?
Roland Horvath 7
Jan-Marten SpitInderdaad, zoals u zegt, uitsluitend de macht die men heeft in het systeem, in de maatschappij bvb een baan, bvb eigendom brengt iets op en is de enige mogelijkheid om te overleven. Men moet dus zorgen dat men macht verwerft in het collectief/ in het systeem/ in de maatschappij. Overleven buiten het systeem, de geroemde eigen verantwoordelijkheid leidt tot niets en is per definitie onmogelijk. Men kan niet buiten het economisch systeem opereren.
Jan-Marten Spit
Roland Horvathdat is precies -niet- wat ik beweer, of poog te beweren.
geld is niet de enige vorm van macht. sterker, het begrip democratie is precies in strijd met die opvatting. nog sterker, door te beamen dat geld de ultieme vorm van macht is, onderschrijf je spelregels die de minder bedeelden geen andere optie laten dan als verliezer.
"Men kan niet buiten het economisch systeem opereren."
met alle respect, maar ook dit ademt weer apatische onmacht. economie is ons huishouden, het is een verdelingsSPEL dat idealiter inzet voor de samenleving beloont, daarom zit DIENEN in het woord verdienen. De doctrine dat economie geen welvaartverdelingspel SPEL is maar goddelijke natuurwet is een vorm van mentale zelf-slavernij.
Het hudige spel maakt het mogelijk dat Goldman Sachs voor miljarden fraudeerde, maar daar desondanks niet wordt vervolgd. Een vrije burgerij kan, als speleigenaar, dit niet accepteren. Als je immers geld als macht beschouwd, en je staat toe dat ook crimineel geld macht is, dan geef je disfunctionele valsspelers een carte blanche om die illegaal vergaarde macht ook in te zetten. Dan gaat Goldman dus lobbyen met geld dat ze hebben gejat van bijvoorbeeld het ABP. Dit inzicht in sociaal-economische disfunctionaliteit (dus anti-economisch) is nota bene precies de reden waarom er een rechtsstaat is opgetuigd op vroege markten.
Stel je speelt een potje monopoly. 1 speler speelt vals. Je spreekt je afschuw uit over het gebrek aan moraal, wijst op de spelregels, laat de valsspeler het geld houden, gooit de dobbelstenen, komt op 'zijn' kalverstraat, en gaat zitten jammeren dat het systeem oneerlijk is.
Je hebt geen spelvermogen nodig om macht te projecteren op je huishouden, tenzij je het beaamt. Als je dat beaamt, ben je slaaf van je eigen denkfout.
Doan HeartBeats1 3
Anders zie ik geen toekomst voor deze EU. #OetiGate
Het macht allemaal nicht aus....
Jan-Marten Spit
Doan HeartBeats1Dat hoort de oligarchie graag. Een murwgeslagen bevolking die stil in een hoekje gaat zitten hopen dat het vanzelf goed komt.
Pieter Jongejan 7
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit
Pieter JongejanDoan HeartBeats1 3
Jan-Marten SpitEen positieve organisatie bottom up is nodig. Vanuit de EU/ EC valt weinig creativiteit te verwachten.
Vandaar mijn 'macht nichts aus' opmerking.
De grote uitdaging blijft, waar/ hoe we elkaar gaan vinden.
# Kansrijk NL
Roland Horvath 7
Doan HeartBeats1Ook de media en het volk zijn machtig, als ze willen.