
Wie betaalt? En wie bepaalt? FTM zoekt uit hoe de politieke worst écht gedraaid wordt. Lees meer
Leven we in een lobbycratie of is lobbyen een wezenlijk element van een gezonde democratie? Zeker is dat de lobbywereld wordt gezien als een zeer invloedrijke factor in ons politiek bestel, maar beschrijvingen van die wereld komen doorgaans niet verder dan het woord ‘schimmig’. Follow the Money wil daar verandering in brengen en duikt de lobbywereld in om te zien hoe de worst écht gedraaid wordt.
Podcast | Vrijwillige diplomaten maken het bont
Nederlandse diplomaten verdacht van fraude, witwassen en afpersing
Boeren blokkeren via het waterschap opnieuw een belasting op vervuiling met mest en landbouwgif
Ondanks bedrijfsschandalen is Heineken-directeur nu voorzitter van anti-corruptiewaakhond
Prominente Eurocommissaris maakt dankbaar gebruik van gratis verwennerij in de Emiraten
Dry January? Niet nodig, volgens de alcoholindustrie
EU-parlementslid combineert aandelen Apple met meeschrijven aan techwet (en vindt dat geen probleem)
Cash uit Qatar: hoe kon dit gebeuren in het Europees Parlement?
Strafrechtelijk onderzoek naar hotelstrand richt zich ook op de bestuurders van Bonaire
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
‘Lobbywet moet geen PvdA-speeltje worden’
Lea Bouwmeester, Kamerlid voor de PvdA, kondigt al zes jaar regelgeving aan die voor meer transparantie omtrent lobbyen moet zorgen. Meerdere malen beloofde ze een voorstel in de Kamer te brengen. Dat is er echter nog niet van gekomen, wat leidde tot kritiek. Hoe komt het dat dit langverwachte voorstel maar niet van de grond komt?
'Praten zonder te presteren'
Nu, in november 2015, is er een openbaar voorstel op de PvdA-website geplaatst, waarin Bouwmeester drie punten aanhaalt die moeten voorkomen dat ‘lobbyen zich op schimmige wijze voltrekt’. Zo zou er een lobbyparagraaf moeten komen, waarin bij elk groot beleidsonderwerp openbaar kan worden gemaakt welke belangen door wie zijn ingebracht en wat ermee is gedaan. Ook moeten de agenda’s van de top van ministeries, toezichthouders en uitvoeringsorganisaties via internet opengesteld worden. Als laatste moet er een lobbyregister komen, waarin duidelijker wordt opgenomen wie in de Tweede Kamer lobbyt en hoe vaak. Ondanks dit voorstel ligt er na een aankondiging van zes jaar terug nog steeds geen wetsvoorstel bij de Kamer. In de NRC van afgelopen zaterdag publiceert redacteur Tom-Jan Meeus een artikel waarin hij de aanpak van Lea Bouwmeester bekritiseert. ‘Wie zes jaar media haalt met kritiek op de beslotenheid van het lobbycircuit en media al drie jaar een initiatiefwetsvoorstel belooft zonder het in te dienen, vertoont het politieke gedrag waarover kiezers [...] zo klagen: praten zonder te presteren. De inside game van de lobbyisten bestrijden met de outside game van het Kamerlid: doen alsof.’‘Toegegeven, de invoering van het voorstel heeft lang geduurd'Ondanks het feit dat Bouwmeester met de NRC-redacteur had gesproken over het onderwerp, was ze toch verrast door de conclusie die Meeus trok. In een reactie op zijn commentaar vertelt Bouwmeester: ‘Toegegeven, de invoering van het voorstel heeft lang geduurd. Maar in zowel 2010 als 2012 vonden Tweede Kamerverkiezingen plaats én ik werd zwanger. Dat kost allemaal tijd.’ Ook vindt de politica dat Meeus niet voldoende beschrijft wat ze al wél heeft bereikt. ‘We hebben de lobbycultuur in verschillende landen geanalyseerd, veel mensen gesproken, een voorstel gepubliceerd op de PvdA-website en alle reacties geanalyseerd. Nogal veel werk, en ik doe het in mijn eentje. Het is echt uurtjes bij elkaar sprokkelen, aangezien het naast mijn normale werkzaamheden als Kamerlid moet gebeuren.’
Behalve de VVD
De traagheid van het indienen van het voorstel zou niet liggen aan het gebrek aan steun in de Kamer, vertelt Bouwmeester. ‘De meeste Kamerleden zijn positief, behalve de VVD dan. Die houden niet van regeldruk en zijn daardoor wat minder van transparantie. De rest van de partijen is allemaal heel erg voor, dus ik verwacht niet dat het in de Kamer veel problemen gaat opleveren.’ Maar, zo vertelde Bouwmeester, de reacties op het voorstel komen voornamelijk vanuit de usual suspects, waardoor het voorstel vrij eenzijdig wordt. ‘Bij consultatie van ons plan naar buiten kregen we positieve reacties van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ook reageerden veel lobbyisten en beroepsverenigingen.’‘De meeste van de lobbyisten voelen zich ontzettend aangevallen en nemen het heel persoonlijk op.’Niet al die reacties waren positief. ‘De meeste van de lobbyisten voelen zich ontzettend aangevallen en nemen het heel persoonlijk op.’ Slechts reacties verwerken van grote, bekende lobbypartijen vond Bouwmeester niet genoeg. ‘Dit moet een breed gedragen plan worden. We hebben expres ons voorstel openbaar geplaatst op de PvdA-website, om zoveel mogelijk reacties van buitenaf te krijgen. Een goede overheid is een open overheid, vinden wij namelijk. Daarnaast willen we gericht mensen uitnodigen voor gesprekken, waaronder veel journalisten. De inbreng is nu nog te eenzijdig.’
25 Bijdragen
Yes!
Bouwmeester niet genoeg. ‘Dit moet een breed gedragen plan worden." Er zit waarschijnlijk nog niet genoeg gaatjes in. Vandaag ergens gelezen: Een consoliderende stichting, moeder mij van TSN Thuiszorggroep heeft geen salaris van de bestuurders gepubliceerd omdat deze stichting geen personeel in dienst heeft... Ik neem aan dat die bv's een eigen jaarrekening publiceren.
Ferry_de_Bee
Maar alle logica ontgaat me van het proces als ze eerst beweert dat: "Een goede overheid is een open overheid, vinden wij namelijk."
En vervolgens als argument geeft dat het zo lang duurt omdat: "Helaas willen veel mensen niet openbaar reageren op het voorstel, waardoor reacties verzamelen veel langer duurt dan verwacht."
Die vele mensen die niet openbaar willen reageren begrijpen de essentie van dat wetsvoorstel totaal niet of willen het niet begrijpen. Een dikke "Ok, doei!" hadden ze van mij kunnen krijgen. Maar ik ben denk ik te simpel voor de politiek. Ze zal waarschijnlijk wel de steun van deze mensen willen hebben en zodoende haar principes al laten varen.
jefcooper
De essentie is de integriteit en intellectuele capaciteiten van onze volksvertegenwoordigers, en die kun je niet bij wet regelen.
Eventuele luiheid speelt ook een rol.
De Fyra enquete was ontluisterend, voor zo ver er nog mensen waren die het niet in de gaten hadden.
Ferry_de_Bee
jefcooperjefcooper
Ferry_de_BeePolitiek is wel gedefinieerd als 'verzoenen van het onverzoenbare'.
Op BBCW radio al heel lang geleden 'you can always tell when en polician lies, he then moves his lips'.
Een politicus die ik beschouw als zeer integer, de oude Drees, stemde in met de 'politionele' acties in toen N Indië, op voorwaarde dat hij z'n sociale wetgeving kreeg.
De AOW geschreven met bloed.
Een ander voorbeeld is de 'immateriële toezeggingen', die nooit gespecificeerd zijn, door Dijsselbloem aan de gristelijke partijen, in ruil voor steun aan zijn begroting.
Ik vermoed dat huisarts die zelfmoord pleegde na een euthanasie, dorp Tuitjenhorn, slachtoffer werd van deze toezeggingen.
Toch, Drees mag dan gesjoemeld hebben, hij deed dat niet voor zichzelf.
Tegenwoordig vraag je je af of er nog één politicus is die iets op heeft met gewone mensen.
pubben
jefcooperDat is zeer kwalijk want dat maakt andere artsen angstig.
De procedure is in alle stilte achteraf aangepast.
Jan Willem de Hoop
pubbenMvdB
jefcooperNaïef als ik ben, geloof ik daar nog in en stem geen Wilders. Naïef als veel mensen zijn, stemmen die juist wél Wilders.
jefcooper
MvdBHilterman
MvdBMvdB
HiltermanHilterman
MvdBWanneer de wetgeving die de laatste twintig jaar moeiteloos door de kamer werd geloodst als maatstaf dient zitten er veel Bouwmeesters in de kamer. Helaas is niet alleen de Haagse politiek een soort afvalputje geworden, dat geldt onverkort voor Brussel. De EU zit nu opgescheept met een onwerkbaar Schengen verdrag, met een Euro die meer ellende dan voordeel bracht.
Wanneer het falen van deze zaken ter sprake komt antwoord Brussel dat de oplossing zal komen door nog meer bevoegdheden af te staan.
Dan denk ik aan Nigel Farage die op hilarische wijze duidelijk maakte dat je stapel krankzinnig moet zijn om zelfs maar over die suggestie na te denken.
Hilterman
jefcooperAls aanhangsel staat bij de wetsontwerpen welke lobbyisten zich namens welke belanghebbenden hebben gemeld met voorstellen.
Dat is een mooi begin van transparantie. Ik neem aan dat mevrouw Bouwmeester bekend is met copy paste.
jefcooper
HiltermanLees eens
Fintan O'Toole, 'Ship of Fools, How Stupidity and Corruption Sank the Celtic Tiger', 2009, 2010, London.
De zaken worden gedaan bij de paardenraces, huwelijken en bij de kerstboom.
Jan Willem de Hoop
Heb dan eens het LEF en KARAKTER in je democratische onder om te zeggen dat de democratie onvoldoende werkt doordat onvoldoende snel op ontwikkelingen geanticipeerd kan worden. "Politiek is niet voor bange mensen" heet dat geloof ik. Vraag meer man- vrouwkracht, ga hoofdzaken en bijzaken scheiden etc. Zet een stuk hier op FTM, vraag om hulp, dan denken wij hier als lezers en members wel mee. Het is hier een gevarieerd gezelschap dus dat moet de kwaliteit ten goede komen.
jefcooper
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
jefcooperjefcooper
Jan Willem de HoopNaar mijn idee hebben we een twee partijen systeem nu, PVV aan de ene kant, de rest aan de andere kant.
Omdat ik niet op Wilders wil stemmen rest mij alleen nog niet stemmen.
Bij de laatste EU verkiezingen stemde dan ook maar één derde van de stemgerechtigden.
Daan
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
DaanEn voor een grote fractie van 38, nu 36 mannen / vrouwen is het inderdad erg armoedig. Je hebt ook een punt wat betreft gerek aan behalzaamheid uit eigen fractie. Blamage mooi en treffend verwoord.
Hilterman
Jan Willem de HoopBouwmeester vindt dat het indienen van wetsontwerpen geen deel uit maakt van het kamer werk getuige de uitspraak dat ze het naast haar werk voor de tweede kamer moet doen.
Het recht initiatiefwetsvoorstellen in te dienen maakt deel uit van het gewone kamer werk.
Hilterman
Dit is een uitermate complexe materie waarvoor een uitgebreide studie noodzakelijk is.
Prima idee om vooral de betrokken belanghebbenden waaronder de lobbyisten uitgebreid de gelegenheid te geven te reageren op het voorstel.
Aan een crimineel vraag je ook of een wetsontwerp dat zijn veroordeling straks mogelijk moet maken hem wel bevalt.
Mevrouw Bouwmeester is bepaald geen voorbeeld van een ijverig parlementslid, dan druk ik mij nog erg voorzichtig uit.
Met wat studie van bestaande regelingen in andere landen kun je binnen een jaar komen tot een goed voorstel om de invloed van lobbyisten te beperken en wat er overblijft van hun inspanningen vast te leggen en dat als aanhangsel bij het wetsontwerp in te dienen.
Leg vast door wie en namens welke belanghebbenden er met politici gesproken wordt.
Dat is een mooi begin om de werkwijze en de invloed van lobbyisten helder te maken.
Daarmee zullen excessen op voorhand voorkomen kunnen worden.
Breidt dat uit met een sanctie mogelijkheid voor lobbyisten en hun opdrachtgevers die zich niet wensen te conformeren aan de afspraken die gelden voor de omgang met politici door belanghebbende partijen.
Het moet mogelijk zijn met 100- 150 werkuren te komen tot een dergelijk voorstel.
Neem bij voorbeeld de afspraken zoals die in Australie gelden als grondslag. Het wiel hoeft echt niet opnieuw uitgevonden te worden.
jefcooper
HiltermanJe kunt ook lezen
Fintan O'Toole, 'Ship of Fools, How Stupidity and Corruption Sank the Celtic Tiger', 2009, 2010, London.
Hoe je bij de kerstboom en paardenraces de zaakjes regelt.
Jan Willem de Hoop
HiltermanIk heb het idee dat Nederlandse politiek zichzelf wijs heeft gemaakt op alle belangrijke terreinen tot de besten ter wereld te behoren. Dat is natuurlijk niet zo en kan ook helemaal niet. Op ZIch niets voor te schamen. Maar door deze borstklopperij ontnemen we onszelf steeds om te leren van van andere landn die het op bepaalde terreinen beter doen en verder zijn dan wij. Onze elite heeft volgens mij meer last van interne gerichtheid en weinig openstaan voor anderen dan ze zelf door hebben.
Ook is het publiek geheim dat Twee Kamer nog maar veel te weinig tijd heeft voor echt belangrijke zaken. Mede omdat ze gevangen in Haagse toneelstukjes van hype naar hype gaan. Maar politiek schijnt het lastig te vinden en is bang om eigen niet functioneren te bespreken, publiekelijk bespreekbaar te maken, en kiest daarom voor doormodderen. Totdat het een keer echt ontspoort.
Hilterman
Jan Willem de HoopBouwmeester schaamt zich zelfs niet dat iets eenvoudigs als een voorstel om de activiteiten van lobbyisten te reguleren langer dan zes jaar duurt.
Met zo weinig daadkracht horen vrouwen niet in het parlement thuis.
Die twee zwangerschappen hebben er niets mee te maken. "Mens ga koken"