Lodder had meer projecten op Costa Rica

3 Connecties
0 Bijdragen

De vervolgde teakhoutondernemer Johan Lodder begon kort na zijn vertrek als Eco Wood-directeur alweer twee nieuwe projecten op Costa Rica. Ook daarvoor zocht hij voor miljoenen euro's investeerders.

Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money. Maandag bleek al dat Lodder op dit moment voor 600.000 dollar aan investeerders zoekt voor Eco Park, een nog te bouwen vastgoedproject op Costa Rica. Opmerkelijk, omdat Lodder momenteel verdachte is in de fraudezaak rond Eco Wood, waarbij beleggers in totaal 6,4 miljoen euro kwijtraakten aan een teakhoutproject dat nooit van de grond kwam. 
 
Eco Wood ging in december 2008 failliet, enkele maanden nadat de FIOD de hele boekhouding in beslag had genomen. Lodder was er in mei 2007 vertrokken als directeur. Volgens het Openbaar Ministerie maakte hij zich schuldig aan oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte.
 
Maar uit documenten in handen van FTM blijkt, dat Lodder ook in de tussentijd bepaald niet heeft stilgezeten. Begin 2008 richtte hij LFP Real Estate op, dat zich volgens een eigen brochure zou toeleggen op 'de ontwikkeling van Private Forest Estates in Costa Rica'. 
 
Jeugdig enthousiasme
Volgens dezelfde brochure is Lodder als directeur en ondernemer achter LFP Real Estate precies de man op de juiste plaats: “Zijn jeugdig enthousiasme, kennis, ervaring en vaardigheden vult hij aan met senioriteit en complementaire expertise van adviseurs en partners.”
 
LFP Real Estate zou in de jaren tot 2013 in totaal tien vastgoedparken gaan bouwen in de regio Guanacaste, te beginnen met twee projecten: Buena Vista en Cascada Colosa. In de zomer van 2008 stuurde Lodder meerdere mogelijke beleggers een investeringsvoorstel. Zij kregen de propositie om voor bedragen van 400.000 tot 2,5 miljoen euro in een van de parken te investeren. 
 
De returns on investment logen er niet om: minimaal 33,3 procent in drie jaar bij Buena Vista en maar liefst 86,7 procent bij Cascada Colosa binnen vier jaar. In de voorstellen is geen letter te vinden over het kort daarvoor mislukte Eco Wood-project. Een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) was er ook niet.
 
Prullenbak
Of Lodder voor de projecten daadwerkelijk investeerders heeft gevonden, is nog niet bekend. Een van de benaderde beleggers, Bart van Rooij uit Veghel, zegt al jaren geen contact meer met Lodder te hebben. Hij werd benaderd om voor 570.000 euro aandelen in park Cascada Colosa te kopen, maar ging daar niet op in. 
 
“Ik kan me dat niet eens meer herinneren”, zegt Van Rooij. “Waarschijnlijk heb ik het voorstel meteen in de prullenbak gegooid. Eerder stapte ik wel in Eco Wood, en toen ben ik er dik in gegaan. Daarna heb ik het contact verbroken.”
 
Gedegen studie
Bij enkele van de beleggingsvoorstellen stuurde Lodder informatie van notariskantoor Soons uit Heteren mee. Notaris Servaes Soons schrijft daarin: “Sinds geruime tijd begeleid ik LFP Real Estate in diverse projecten in Costa Rica. In dit kader ben ik in april 2008 in Costa Rica geweest en heb diverse, ook concurrerende, projecten bezocht.” 
 
Soons toont zich zeer positief: Costa Rica kent een 'gedegen juridisch apparaat', het is een 'goed georganiseerd en betrouwbaar land'. En uit het financieringsvoorstel van Lodder 'bleek dat er een gedegen studie naar de mogelijkheden van Parque Cascada Colosa is gemaakt'. Ook op de eigen website schrijft het kantoor van Soons uitgebreid over de projecten. 
 
Doof
Maar telefonisch gevraagd hoe die projecten er op dit moment precies voor staan, reageert notaris Soons geprikkeld. “Daar hebben we al geruime tijd geen contact meer over.” Verder doet Soons geen mededelingen, zegt hij. Als we toch een vervolgvraag stellen: “Bent u doof? Wij doen geen mededelingen”, en verbreekt de verbinding. Daarna houdt hij zich onbereikbaar. Ook Lodder is telefonisch niet te bereiken. 
 
Of de ondernemer Lodder kort na het Eco Wood-fiasco opnieuw investeerders heeft weten te strikken voor projecten in Costa Rica, blijft dus nog onduidelijk. Net als de huidige status van Buena Vista en Cascada Colosa. Het nieuwste project van Lodder, Eco Park, belooft wel op hetzelfde (kleine) schiereiland Nicoya te worden gebouwd als de twee eerdere huisjesparken.