'Lodder pronkte met andermans project'

3 Connecties
0 Bijdragen

Vastgoedproject Buena Vista in Costa Rica, waarvoor Johan Lodder voor miljoenen euro's investeerders probeerde te werven, was helemaal niet van hem. Dat zeggen betrokkenen tegen FTM.

In 2008 ging Lodder voor verschillende parken in Costa Rica met de pet rond bij mogelijke investeerders. Maar de modelvilla die hij daarbij aan geïnteresseerden presenteerde, is nooit zijn eigendom geweest. Dat zegt Martijn van Rheenen van projectontwikkelaar United Momentum Group uit Amsterdam. 
 
“Wij hebben in 2006 zes kavels gekocht in project Buena Vista. We hebben daar toen ook een eerste modelwoning gebouwd. Lodder had daar niets mee te maken.” Toch lijkt de modelwoning op de website van United Momentum vrijwel identiek aan de villa die Lodder in zijn eigen prospectussen aanbood. Van Rheenen: “Dan heeft Lodder net gedaan alsof die woning van hem is. Ik weet honderd procent zeker dat wij dat huis hebben gebouwd. Ik kan u de bouwtekeningen laten zien.”
 
Crisis
Volgens Pieter Monsma, 'passieman uit de polder', zijn Lodder en zijn LFP Real Estate nooit volledig eigenaar van het park geweest. “Het park was een project van mij en zes partners. Daar was Lodder aanvankelijk niet bij. In 2008 wilde hij het hele park in zijn uppie overnemen. De overeenkomst daarvoor lag er al, maar de overname ging uiteindelijk niet door omdat hij er niet de investeerders bij kon vinden. Dat kwam vooral doordat de crisis was uitgebroken.”
 
Uiteindelijk werd Lodder als 'stille vennoot' een van de zeven partners in het project, toen een van de andere partijen eruit stapte. Hij kocht zelf een deel van de aandelen. Van Lodders activiteiten met het volgens justitie frauduleuze Eco Wood, ook in Costa Rica, waren Monsma en zijn partners toen niet op de hoogte.
 
In zijn prospectus voor Buena Vista laat Lodder niets merken van andere betrokkenen bij het project: “Parque Buena Vista is het eerste park van de tien parken van LFP Real Estate. Parque Buena Vista is al volop in ontwikkeling: acht van de 25 kavels zijn verkocht, de modelwoning is gereed evenals de infrastructuur voor de eerste 6 kavels.” 
 
Allebei ondernemers
Wist mede-eigenaar Monsma dat Lodder op eigen houtje voor grote bedragen investeerders aan het werven was en zeer hoge rendementen beloofde? “Dat moet je totaal anders zien”, zegt Monsma. “In die tijd waren de bergen daar echt van goud, een rendement van 33 procent viel gemakkelijk te realiseren. Naar ons toe heeft Lodder zich altijd zeer betrouwbaar opgesteld.” 
 
Van het tweede park dat Lodder op hetzelfde moment aan beleggers presenteerde, Cascada Colosa met een beloofd rendement van 87 procent, heeft Monsma nog nooit gehoord. Ook van Lodders huidige activiteiten met Eco Park, dat in dezelfde omgeving in Costa Rica zou moeten komen, was Monsma tot deze week niet op de hoogte. Vreemd vindt hij dat niet. “We zijn allebei ondernemers.”
 
Hoewel er nog altijd geen nieuwe huizen gebouwd zijn, is het project Buena Vista volgens Monsma nog niet afgeschoten. “De grond is nog eigendom van de vennootschap. De boel ligt nu even stil, we moeten wachten tot de crisis is overgewaaid. Maar wij weten zeker dat die rendementen weer gehaald gaan worden – miljoenen Amerikanen en steeds meer Europeanen willen naar Costa Rica.”