
Het Libor-schandaal sloeg weliswaar een deuk in de reputatie van Rabobank, maar de lokale Rabobanken hebben het in hun voordeel weten te gebruiken. Ze lieten van zich horen en lijken nu hun zelfstandigheid en zeggenschap weer terug te gaan winnen.
Libor lijkt een geluk bij een ongeluk te zijn geweest voor de lokale Rabobanken, die een groot deel van hun zelfstandigheid kwijt dreigden te raken. De macht van het hoofdkantoor werd vergroot, het aantal lokale banken en kantoren teruggebracht, het toezicht aangescherpt. Centralisatie ging de boventoon te voeren, een strategie ingezet onder druk van de toezichthouders DNB en AFM, tot groot ongenoegen van de lokale Rabobanken.
Lange tijd leek Utrecht de strijd te gaan winnen, en de coöperatieve raakten ondergesneeuwd. 'De kerktoren raakt definitief uit zicht', schreven we. Tot Libor. Hoewel het schandaal de reputatie van de bank een ongekende klap gaf, lijken de lokale banken de situatie in hun eigen voordeel om te kunnen zetten. Gesteund door bestuurslid Bert Bruggink, die radicaal afstand neemt van de koers ingezet door Piet Moerland en zich een voorvechter toont van de coöperatiestructuur. Afgelopen weekeinde zei de financiële topman in de Leeuwarder Courant: ‘Het coöperatieve model is voor ons het superieure model. Laat daarover geen enkele twijfel zijn. Het zou volstrekt onjuist zijn om er afscheid van te nemen.’
Een kleine twee maanden na Libor lijken de lokale Rabobanken weer een serieuze vuist te kunnen maken.
Lokale Rabobanken slaan terug
Het vertrek van Sipko Schat was de eerste slag die gewonnen werd door de lokale Rabobanken. In november moest Schat per direct zijn spullen pakken. Het bestuurslid leek aanvankelijk te mogen blijven zitten, ondanks het feit dat hij verantwoordelijk was voor de grootzakelijke en internationale activiteiten van de bank, de afdeling waar de Libor-fraude plaatsvond. Hij kreeg het vertrouwen van de Raad van Commissarissen en DNB, maar niet van de lokale banken. Daar was ‘onvoldoende draagkracht voor zijn aanblijven.’ Exit Sipko Schat.‘Het coöperatieve model is voor ons het superieure model. Laat daarover geen enkele twijfel zijn.'De lokale banken lieten van zich horen, na lange tijd op achterstand te hebben gestaan. In juni dit jaar kondigde Moerland in een interview met Het Financieele Dagblad aan dat het coöperatieve model van Rabobank zou veranderen. ‘We gaan nu stappen zetten in uniformering en standaardisering,’ aldus de inmiddels vertrokken bestuursvoorzitter. De invloed van het hoofdkantoor werd groter. Van de 136 lokale banken zouden er in 2016 nog maar 100 overblijven en ook zouden er veel kantoren verdwijnen. In augustus werd duidelijk hoe Utrecht haar greep versterkte. De NOS berichtte dat 43 lokale banken onder licht of verscherpt toezicht waren geplaatst van het hoofdkantoor, omdat ze hun financiën en/of administratie niet op orde hadden, te hoge kosten maakten of een te lage winst behaalden.
10 Bijdragen
looxcie
Verder: uitstekend artikel, er is hoop. Nu nog de fraudeurs in het gevang.
EricSmit
looxcieDe link naar LC zullen we herstellen en die naar het betaalde FD houden we in stand. Wanneer je er vaak terecht komt, zou je kunnen overwegen om een abonnement op de krant te nemen...
Groet,
Eric Smit
Reinder Kuperus
Peter
Reinder KuperusEchter ben ik ook voorstander van minder lokale banken. Zo zou elke provincie gewoon een hoofdkantoor kunnen hebben met lokaal Rabobankwinkels. Ik begrijp dat je van Friese afkomst bent, dus ook op de hoogte zal zijn van het Friesland Bank concept op kantoorgebied. Vanuit de provincie kan voor advisering gewoon naar de klant worden gereisd en kunnen simpelere producten via de internetkanalen of Rabobankwinkels aan de man worden gebracht.
Reinder Kuperus
Peterpeter
Reinder KuperusWat jij eigenlijk stelt is dat de cooperatieve gedachte DE OPLOSSING is terwijl DNB dat als HET PROBLEEM zag.
Daarmee wil ik niet stellen dat ik tegen de structuur van de coorperatie ben, maar wel hoe deze op dit moment binnen Rabo wordt uitgeoefend.
Peter
peterReinder Kuperus
PeterReinder Kuperus
petermkbalans
Reinder Kuperus