
De Britste hoofdstad wil de Europese hotspot voor tech startups worden. Amsterdam wil dat ook. En Berlijn ook. Maar Londen heeft een ding voor op de concurrentie van het vaste land: toegang tot geld.
Niet HSBC, niet RBS, niet Barclays, niet Lloyds, maar Candy Crush moet Londen als financieel centrum opnieuw op de kaart zetten.
Candy what? Okay, niet het populaire smartphone spelletje zelf, maar de maker ervan. King.com vormt naar eigen zeggen 'de grootste spellencommunity ter wereld'. Het in Londen gevestigde King heeft dagelijks meer dan 100 miljoen actieve gebruikers, die naast de megaklapper Candy Crush spelletjes spelen zoals 'Papa Pear', 'Pepper Panic' en 'Diamon Digger' – de bedenker is gek op alliteraties. Belangrijker: in tegenstelling tot het gehypte Twitter dat ook naar beurs gaat, is King al winstgevend sinds 2005 en heeft het sindsdien geen kapitaalinjecties meer nodig gehad. Toen stak APAX, het private equity-bedrijf dat 110 miljoen euro verdiende aan de overname van uitgeverij PCM (o.m. de Volkskrant), samen met enkele andere investeringsclubs €34 miljoen in de game-maker. APAX liet met PCM al zien over een goede neus voor koopjes te beschikken, met King blijkt het ronduit goud in handen te hebben.
Candy crusht de Amsterdamse ambitiesKing zou de eerste Londense tech startup sinds jaren zijn die naar de beurs gaat. Als het bedrijf daarin slaagt zou het Londens reputatie als bakermat van Europa's meest veelbelovende tech startups een duw in de rug geven. Ook al zal de IPO plaatshebben in de VS en wellicht enkele miljarden uit de markt zuigen, voor Londens aantrekkingskracht zal het goed zijn. Leuk voor de tientallen techbedrijven in booming East-London, maar ook voor The City, die hoopt dat King een trend zal zetten. Zakenbankiers verwachten dat in de toekomst ook de beurs van Londen zal worden gebruikt om geld op te halen. En in de tussentijd zorgt Londens venture capital-industrie voor de nodige funding.
Startup scene
Sinds de smart phone werd geïntroduceerd is er een compleet nieuwe industrie van social gaming ontstaan. Fabrikanten van games zoals Angry Birds van het beursgenoteerde Finse Rovio, Farmville van Zynga uit San Francisco en Top Eleven, het voetbalspel van het Servische Nordeus. En King dus. Nederland heeft – afgezien van Spil Games uit Hilversum, dat enkele jaren geleden nog de grootste producent van casual games was – niet zulke bekende wereldspelers op dit vlak. Maar ook Amsterdam heeft een bloeiende startup scene. De game industrie vormt daar een onderdeel van, hoewel de belangrijkste vertegenwoordiger ervan, Guerilla Games, al lang geen startup meer is. Sterker: de maker van het spel Killzone is niet naar de beurs gegaan, maar werd verkocht aan Sony. Hetzelfde geldt voor een van de meest succesvolle social/ecommerce startups ooit, hotelsite Booking.com. Die werd in 2005 verkocht aan het Amerikaanse Priceline. Het tekent de zwakke punten van de metropool Amsterdam: geld, R&D, technisch talent en een geloofwaardig financieel cluster. De ambitie van de stadsregio is groot, de ICT-industrie is er van betekenis: er werken zo'n 96.000 mensen. Tezamen goed voor een toegevoegde waarde van €18 miljard. De game industrie staat te springen om jong talent. De infrastructuur van de stad is uitstekend: de Amsterdam Internet Exchange is het grootste internetkooppunt van Europa (ook al claimt Frankfurt dat ook). 'Dat feit beseft niet iedereen,’ zegt Con Zwinkels, mede-oprichter van internetservice provider Ocom. ‘Maar het is heel belangrijk. Daar kun je op doorbouwen.’ Dankzij die goede infrastructuur telt Nederland veel datacenters. Er is veel specialistische kennis opgebouwd en het aanbod van de diensten is er relatief goedkoop. ‘Het is een belangrijke industrie voor de regio Amsterdam.’ En een driver voor andere ICT-ondernemingen, zo stelt de IT Industry Competitiveness Index, dat Amsterdam op de 11e plek plaatste.Geld, R&D, technisch talent en een geloofwaardig financieel cluster vormen de zwakke punten van Amsterdam
12 Bijdragen
gast
www.rovio.com is de juiste link
Redactie FTM
gastJeroen
Arne van der Wal
JeroenEdwin Res
nee, geen sterk verhaal dit.
gast
Edwin ResSumea Interactive (Nu Digital Chocolate) en Supercell (afgelopen week verkocht 51% verkocht voor 1.5 miljard $) van meneer Paananen alleen al!
Nederland kan nog veel leren van Finland.....alleen al op onderwijs schiet NL tekort en dat gat is alleen maar groeiende!
Edwin Res
gastHet gaat mij er meer om dat het artikel heel slecht is opgebouwd en persé naar deze conclusie is geschreven.
gast
Edwin ResDesalniettemin is ie wel grotendeels waar. Nederland trekt niet het kapitaal, zowel in geld als in kennis, als andere plekken dat doen.
Voor wat betreft Helsinki/Espoo denk ik dat het een meer geintegreerd geheel is dan Hilversum/Amsterdam.
De tech bedrijven zitten qua afstand veel dichter bij het centrum dan Hilversum bij A'dam bijvoorbeeld.
Belangrijker is de hele mix van aanwezige kennis, beschikbare geld, bedrijven, onderwijs, vervoer en wellicht zelfs sommige elementen van de Finse maatschappij als geheel die een vruchtbaardere grond voor techbedrijven geeft om te groeien dan de mix van deze elementen die Nederland op dit moment te bieden heeft.
En dat is precies de reden dat NL wel meedoet maar niet vooraan zoals USA, UK en andere voorbeelden (waarvan Espoo er dus 1 is) die werden aangehaald in het artikel. Andere plekken hebben allemaal een bepaalde specifieke mix van bovenstaande elementen die hen allemaal net dat beetje unieker en daardoor aantrekkelijker maken dan hetgeen NL te bieden heeft en dat was volgens mij wat FTM met dit artikel wilde zeggen.
Hoe dan ook, NL doet mee en word herkend dus de potentie is er wel degelijk nu moet alleen NL's specifieke mix volledig benut worden om momentum vast te houden en verder uit te groeien om zichzelf een duidelijker plekje toe te eigenen op het wereldtoneel.
Eddie
Johan_Amsterdam
Amsterdam, Nederland. “... de veelal Amerikaanse en
Britse vermogensbeheerders van Nederlandse pensioenfondsen steken het geld dat
beschikbaar is voor risicovolle investeringen liever in Londen, New York of San
Francisco." Nederland heeft zichzelf al verkocht, ze weten het alleen nog
niet. Nederland wordt net zo gemolken als Chile. En als het leeggemolken is
wordt het gewoon weggegooid.
Maarten_Brands
Piete
Innovatie vraagt om geld wat maakt dat het belangrijkste gemis in Nederland geld voor early stage startups en hard core innovators is.
Volgens de media zijn wij een van de rijkste landen ter wereld, dus geld is er genoeg in Nederland. Dat dit geld niet beschikbaar is voor startups en innovators laat slechts de conclusie dat er andere motieven spelen en dat het beleid van de overheid ter zake startups &innovators faalt.
Nederland zou een ander land zijn als er wel geld voor startups was en als de overheid in plaats van belerend sectoren te kiezen die zij wil ontwikkelen de beschikbare middelen bijv aan zou wenden om bedrijven met reeds verleende patenten naar het volgende plan te helpen.
Nederland zou minder east coast en meer west coast moeten worden, maar dat gaat nooit gebeuren want daar zijn de belangen van de gevestigde orde niet mee gediend....