Lonken naar de Londense Brexitbankiers: de dynamiek van het doucheputje

4 Connecties

Relaties

Bonussen Brexit

Personen

Mark Rutte

Locaties

Amsterdam
56 Bijdragen

In de Europese hoofdsteden worden de messen geslepen: er lijkt een felle strijd los te branden om Brexitbankiers uit de City naar het Europese vasteland te lokken met aankondigingen over het versoepelen van bonuswetgeving, met soepeler ontslagrecht en met lagere belastingtarieven. Nederland doet vanzelfsprekend mee en de Engelsen geven zich niet zomaar gewonnen. Op zoek naar het laagste punt!

Hoera, Amsterdam staat nummer 1 op de Europese ranglijst voor steden die Brexit-vluchtelingen uit de financiële sector op kan vangen! Vrijdagavond hield de cheerleading Rabobankdirecteur en econome Barbara Baarsma in Nieuwsuur stralend de New York Times omhoog waarin deze uitverkiezing stond opgetekend. De NYT-redacteur had zijn onderzoeksmethodologie gebaseerd op publieke bronnen. Amsterdam doet het goed als het gaat om cultuur, gastronomie en entertainment, maar scoort vooral op onderwijs, infrastructuur (transport, vliegveld, communicatie), beheersing van de Engelse taal en beschikbaarheid van goede kantoor- en woonruimte tegen zo voordelig mogelijke prijzen. Ook heel belangrijk: het wetgevende kader. Kun je als bank makkelijk mensen ontslaan en kun je ze desgewenst ook met bonussen behangen? Dat gaat in Nederland makkelijker dan in Frankrijk of Duitsland.

Meer dan een stelletje toezichthouders zou de Brexit ons land niet opleveren

Hoewel Amsterdam dus als winnaar uit de bus kwam, werd er wel een kanttekening geplaatst bij de Nederlandse bonuscultuur, die hier de laatste jaren zorgvuldig de grond in werd gestampt. ‘Several bankers told me that unless the Dutch repealed the cap, they wouldn’t consider moving to Amsterdam,’ aldus de NYT-journalist.

Hollandse koopmansgeest

Meer dan een stelletje toezichthouders zou de Brexit ons land niet opleveren. Bonushongerige bankiers kijken wel uit om naar een stad als Amsterdam toe te komen, zo liet ook een Hilversumse headhunter in de financiële sector vorige week in een ingezonden brief in de Volkskrant weten. ‘De bonuswetgeving die we aan minister Dijsselbloem te danken hebben, de strengste ter wereld, zit ons in de weg.’

"Kun je als bank makkelijk mensen ontslaan en kun je ze desgewenst ook met bonussen behangen? Dat gaat in Nederland makkelijker dan in Frankrijk of Duitsland"

Sevaral bankers’ en de sombere headhunter hadden kennelijk geen rekening gehouden met de aloude Hollandse koopmansgeest die afgelopen vrijdagmiddag door premier Rutte werd verwoord. Hij merkte op dat die regels in Nederland zo streng nog niet zijn. Er is ‘enige flexibiliteit voor buitenlanders,’ stelde Rutte, en dat werd onmiddellijk door persbureau Reuters opgetekend zodat de wereldwijde financiële wereld van deze Holland-promotie in kennis werd gesteld. ‘Zo wegwuiverig deed de premier niet eerder over de pogingen van zijn eigen regering om bonusbankiers te kwellen,’ merkte Sheila Sitalsing in haar column in de Volkskrant op. ‘Een jaar geleden stond hij bankpersoneel dat naar bonussen verlangt nog enthousiast uit te zwaaien, in originele Ruttetaal: “toedeledoki, ga dan!”’

Als de bazen de onderknuppels financieel kort houden, kunnen de big swinging dicks uit Londen ook in Amsterdam een flinke bonus opstrijken

In plaats daarvan wijst onze premier de duizenden miljonairs in de Londense City dus op de gaatjes in de Nederlandse wet, die overigens in 2014 al door de chief investment officer van ING, Hans Stoter, in de Financial Times werden geopenbaard. Wat blijkt volgens hem bij nadere beschouwing van de wettekst het geval te zijn? Het maximum van 20 procent van het jaarsalaris dat in Nederland als bonus mag worden uitgekeerd, behelst de totale loonsom. Dus als de bazen de onderknuppels financieel kort houden, kunnen de big swinging dicks uit Londen ook in Amsterdam een flinke bonus opstrijken. Jolly good!

Voorbereiding

Volgens kranten als de New York Times, de Financial Times en The Wall Street Journal zullen er de komende jaren tienduizenden banen naar de andere kant van het Kanaal worden verplaatst. De handel in waarden die in euro’s zijn genoteerd, zal naar het Europese vasteland verschuiven. De vraag is ook of banken vanuit Londen nog langer van het zogenoemde Europese paspoort gebruik mogen maken om op het Europese vasteland financiële producten aan de man te brengen. In de Financial Times viel vorige week vrijdag te lezen dat de Fransen zich al weken voor het Brexit-referendum aan het voorbereiden waren. Ieren (Dublin), Duitsers (Frankfurt) — ze zijn allemaal bezig om Brexitbankiers een warm welkom te bereiden.

De Britse minister van Financiën kondigde aan dat het VK zijn vennootschapsbelasting naar 15 procent zal verlagen

Zondag reageerde de Britse minister van Financiën George Osborne door aan te kondigen dat het Verenigd Koninkrijk zijn vennootschapsbelasting naar 15 procent zal verlagen om zo de uittocht van bankiers en andere bedrijven tegen te gaan. De race naar het laagste punt is ingezet. Het is de dynamiek van het doucheputje. Wat we in Europa na de crisis van 2008 met heel veel pijn en moeite hebben opgebouwd, blijkt binnen de kortste keren te kunnen worden weggespoeld.

Rest mij als hoofdredacteur van Follow the Money de bonusbankiers alvast welkom te heten. We zullen ze hier hun verdiende aandacht geven.