Lord Rothschild gaat flink short op de euro

  Lord Rothschild bereid zich financieel voor op een break-up en heeft 165 miljoen ingezet op een depreciatie van de euro.

  Lord Rothschild is een veteraan uit de gelijknamige eeuwenoude bankiersfamilie. Via zijn investeringsmaatschappij zet hij flink in op een waardedaling van de euro. RIT Capital Partners is goed voor een beheerd vermogen van 1,9 miljard pond. Rothschild is met zeven procent van dat bedrag short gegaan op de valuta. Dat komt neer op 130 miljoen pond, ofwel 165 miljoen euro.

  Dat een ingewijde bankier van zulk statuur zich financieel voorbereid op een falen van de euro is slecht nieuws voor de muntunie. Vorige week werd ook al bekend dat Finland zich aan het voorbereiden was op een break-up van de eurozone.

  Bronnen die banden hebben met RIT Capital Partners zeggen dat de short positie niet een dogmatische, negatieve kijk op is de euromunt, maar meer een realistische benadering op een valuta die relatief zwak is gebleven.

  Het is niet de eerste keer dat Lord Rothschild speelt met wisselkoersen. RIT Capital Partners voerde zijn exposure aan de Britse pond ook al eens flink op nadat de sterling in 2008 flink was gedaald, maar later bracht de investeringsmaatschappij die aantallen flink terug omdat er een recessie in het Verenigd Koninkrijk op de loer lag.

  De bankiersveteraan is overigens niet de enige belangrijke krijtstreep die short gaat op de euro. Op een congres van de Amerikaanse zakenzender CNBC zei Mary Callahan Erdoes, het hoofd van de investeringstak van JPMorgan, dat ‘shorting the euro’ haar beste investeringsidee is, toen daar naar werd gevraagd

  R

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid
  Verbeteringen of aanvullingen?   Tip de auteur Annuleren