Louwman grijpt de auto's van Hessing

4 Connecties

Relaties

Hessing Bloeyendael Louwman

Organisaties

SNS
0 Bijdragen

De Wassenaarse autotycoon Evert Louwman heeft zich over de laatste voorraad auto's van Frits Hessing weten te ontfermen.

"Dit was de laatste voorraad van Frits Hessing, thans autohandelaar in ruste". Met deze tekst op een bord zou het Haagse Louwman Museum de laatste verovering van zijn extreem vermogende naamgever tentoon kunnen stellen. Maandag werd door de Utrechtse rechtbank de bekende auto-importeur Hessing failliet verklaard. Curator Johan Westerhof mag zich over vijf vennootschappen van Hessing ontfermen, waaronder Hessing Holding en Hessing  Autobedrijven B.V. 
Daarmee kwam een plots einde aan een roemrucht autobedrijf dat al meer dan tachtig jaar bestond en zich volledig had toegelegd op het importeren en verkopen van speeltjes voor de rijken: Rolls Royce, Bentley, Bugatti, Lamborghini en Maserati.

De rechter deed maandag ook uitspraak in een eerder aangespannen beslagprocedure. De rechter bepaalde dat de volledige verpande voorraad auto's aan Alcredis, de investeringsmaatschappij van Evert Louwman, moeten worden afgegeven.

 

Hard gevecht
Uit het feitenverslag in het vonnis van de Utrechtse rechtbank van vorig jaar november kan de kern van het geschil eenvoudig worden gedestilleerd. Louwman had Hessing voor een periode van slechts 15 maanden een hypothecaire lening verschaft. Op 1 januari 2010 verstreek de laatste termijn. Als onderpand had Louwman een nog stuk braakliggend terrein bij het aanstaande Park Bloeyendael bedongen en...de voorraad auto's van Frits. Inkomsten uit Park Bloeyendael had Hessing nog niet, Louwman afbetalen lukte niet. De ontwikkeling van de hekwerkwijk in De Bilt had de nodige vertraging opgelopen. Het tweetal kwam overeen dat de termijn van de lening tot 1 oktober werd verlengd. Louwman liet Hessing voor de zomervakantie nog weten dat hij in augustus wilde afspreken om helderheid te verkrijgen over de aflossing. De spanning nam snel toe, toen ook in augustus Hessing niet in staat bleek om te betalen. Louwman eiste vervolgens de autopapieren op van de aan hem verpande auto's. Een vernederende exercitie waar de aspirant vastgoedontwikkelaar wel mee akkoord moest gaan. Als Hessing een van zijn auto's zou verkopen, dan zou Louwman de betreffende papieren teruggeven. Dat bleek al snel niet meer voldoende te zijn. Een maand liet Louwman beslag leggen op onder andere op de voorraad, het bekende bedrijfspand aan de A2 en de bankrekeningen van zijn Utrechtse collega.

"Het gaat hier simpelweg om een persoonlijke vete: de Louwmannen zijn uit op mijn bedrijf", zei Hessing vorig jaar tegen Quote. "Ik verzeker u dat het beslag in no time wordt opgeheven.’

De vrees voor Louwman was dat SNS Property Finance ook in actie zou komen en executiemaatregelen zou treffen. SNS had eerder een hypothecaire lening van 20,5 miljoen euro aan Hessing gegeven op het terrein waar Park Bloeyendael zou verrijzen. Louwman wilde de beslagen opheffen als SNS zou afzien van het treffen van executiemaatregelen. SNS weigerde dat. Uiteindelijk werden de beslagen door de rechter opgeheven. Louwman behield het pandrecht maar werd verboden om executie en/of invorderingsmaatregelen te treffen. Maandag viel de voorraad alsnog aan Louwman toe.