Möllenkamp: advies PvdA'ers bij deals

7 Connecties

PvdA-prominenten Willem Vermeend en Eberhard van der Laan ontkennen intensieve contacten met de vervolgde Hubert Möllenkamp. Maar volgens de ontslagen Rochdale-baas waren de twee toch echt zijn belangrijkste adviseurs.

In het portret dat FTM in juni maakte van oud-minister Vermeend zeiden enkele bronnen het al: de PvdA'er was de persoonlijk adviseur van de inmiddels oneervol ontslagen Möllenkamp. Tegen een royale vergoeding kon Möllenkamp hem dag en nacht bellen voor advies. Volgens Vermeend was dat onjuist, hij had hooguit als adviseur van Boer & Croon, dat zaken deed met Rochdale, een paar keer wat algemene adviezen aan de corporatie gegeven.

Overtuigingskracht

Het Openbaar Ministerie (OM) doet op dit moment onderzoek naar een tiental dubieuze vastgoedtransacties, waarbij Möllenkamp ervan verdacht wordt steekpenningen te hebben aangenomen. Gisteravond vertelde Möllenkamp in tv-programma EenVandaag openlijk over de rol van Vermeend bij een van die transacties, de aankoop van het zogeheten Bruggebouw over de A10 in Amsterdam. “Het Bruggebouw werd met adviezen van meneer Vermeend in een soort BV gestopt, omdat dat fiscale voordelen had.” Volgens Möllenkamp was de Raad van Commissarissen het niet met die dubieuze constructie eens, maar wist Vermeend de RvC met een lezing te overtuigen om het toch op die manier te doen. “Uiteindelijk is mijn Raad van Commissarissen overstag gegaan. Zij vonden dat het niet kon, maar ze zijn overstag gegaan door de overtuigingskracht van professor Willem Vermeend.”

Ook gij, Eberhard?

Behalve Vermeend was ook Eberhard van der Laan, de huidige burgemeester van Amsterdam, zeer intensief bij de gang van zaken bij Rochdale betrokken. 'Ebe' van der Laan was bij Rochdale de 'huisjurist', aldus Möllenkamp. Toen Van der Laan in 2009 minister van Wonen werd zouden woningcorporaties buiten Amsterdam hebben geklaagd over zijn intensieve contacten met Rochdale en andere hoofdstedelijke corporaties. Als Möllenkamp de waarheid spreekt, is het onwaarschijnlijk dat Vermeend en Van der Laan níet volledig van alle dubieuze Rochdale-transacties op de hoogte zijn geweest. Het OM wil niet zeggen of de twee ook onderwerp zijn van het onderzoek. Of en wanneer het tot een rechtszaak komt is ook nog niet bekend. In een reactie tegen EenVandaag distantieerde Van der Laan zich van de uitspraken van Möllenkamp, terwijl Vermeend bleef bij de lezing die hij eerder al tegen FTM gaf.
Stefan Vermeulen
Ervaren allround onderzoeksjournalist die zich namens FTM verdiept in de macht van het grote geld.
Gevolgd door 1004 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren