
Minister Eric Wiebes gaf op 11 februari het Augustinus College een gastcollege over het klimaatakkoord, monteerde met hulp van een leerling een zonnecel in elkaar en beantwoordde vragen. © ANP / Anjo de Haan
Maak de energietransitie publiek en rechtvaardig, dat levert zoveel meer op dan schone energie
De private sector is niet in staat gebleken op de langere termijn betere, goedkopere en hernieuwbare energie te leveren. Wereldwijd draaien overheden privatiseringen in de energiesector terug. Hoog tijd dat zoiets in Nederland ook gebeurt, betoogt Lavinia Steinfort van het Transnational Institute. Kiezen voor klimaat levert meer op dan het kost. Dat is ook de insteek van de klimaatmars in Amsterdam komende zondag.
Binnen twaalf jaar moeten we radicale keuzes maken om de dodelijke gevolgen van klimaatverwoesting zoveel mogelijk te beperken. Marktwerking en privatiseringen hebben, ook in Nederland, gefaald in het aanslingeren van een echte, schone en rechtvaardige energietransitie. We hebben politieke daadkracht, democratisch eigendom en brede burgerinspraak nodig om van een vervuilende, fossiele energievoorziening naar hernieuwbare energiesystemen te gaan. Alleen dan kunnen we de klimaatverwoesting tegengaan en heeft een rechtvaardige energietransitie kans van slagen.
Welke energietransitie?
Wereldwijd is de CO2-uitstoot in 2018 zo’n 2,7 procent gestegen. Het ziet er naar uit dat er in 2019 nog meer CO2 zal worden uitgestoten. Hoewel sprake is van een kleine stijging in hernieuwbaar energieverbruik, neemt ook het verbruik van fossiele brandstof nog steeds jaar na jaar toe. Dat betekent dat we nog niet van een energietransitie kunnen spreken. Omdat beleggen in zonne- en windenergie nog niet winstgevend genoeg zou zijn, werd er in 2017 méér in olie en gas geïnvesteerd en 7 procent minder in hernieuwbare energie. Het vertrouwen in marktwerking heeft zich niet vertaald in de nodige investeringen om een echte energietransitie van de grond te krijgen.
Slechts 6,6 procent van de verbruikte energie in Nederland is schoon
In 2017 was slechts 6,6 procent van alle verbruikte energie in Nederland schoon. In 2020 moet dat 14 procent zijn. Nergens in Europa is dat gat zo groot. Onze regering vertrouwt er nog steeds op dat de private energiesector via marktwerking omschakelt naar schone energie. Het is tijd dat politici en beleidsmakers erkennen dat de grote private energiebedrijven, zoals Shell, ExxonMobil, Nuon (Vattenfall) en Essent (RWE) gefaald hebben om naar hernieuwbare energie om te schakelen.
Publiek betaalt private vervuiling
Sinds bekend is dat het verbranden van kolen, olie en gas leidt tot klimaatverandering, is CO2-uitstoot juist toegenomen: meer dan de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot ging in de laatste 25 jaar de atmosfeer in.
Een deel van de oorzaak is de grote sommen publiek geld die naar de fossiele industrie gaan. Subsidies voor fossiele brandstof kwamen in 2015 neer op 5000 miljard Amerikaanse dollar per jaar oftewel 6,5 procent van het wereldwijde bruto nationaal product. Daarbij gaat veel geld naar belastingvoordelen, overheidsgaranties en subsidies, die diezelfde vervuilende energiebedrijven moeten verleiden in hernieuwbare energie te investeren. Overheden maken afspraken waarin ze garant staan voor de winsten van private bedrijven – ongeacht of de opgewekte energie uit hernieuwbare bronnen wordt gebruikt. Deze verspilling van publiek geld en energie, vies én schoon, kunnen we ons niet meer permitteren.
Private bedrijven blijven vieze energiebronnen greenwashen
Via maatschappelijke instanties direct publiek geld in energietransitie te investeren, is veel effectiever. In Duitsland zijn coöperatieve banken en lokale spaarbanken de belangrijkste financiers van energiecoöperaties, die verantwoordelijk zijn voor het installeren van de helft van alle hernieuwbare energiecapaciteit in het land.
Wanneer de verantwoordelijkheid van de transitie bij grote energiebedrijven ligt, blijven deze bedrijven vieze energiebronnen zoals aardgas en biogas, greenwashen voor financieel gewin. Private winst is en blijft de prioriteit van het bedrijfsleven en pensioenfondsen geven altijd voorrang aan private winst.
In het klimaatakkoord dat ervoor moet zorgen dat Nederland in 2030 49 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990, krijgen vervuilende bedrijven er geld op toe. Volgens doorberekeningen van de FNV en milieuorganisaties strijkt de industrie met dit akkoord jaarlijks 450 miljoen euro aan subsidie op, terwijl huishoudens en het midden- en kleinbedrijf elk jaar 1450 miljoen euro moeten ophoesten.
Wereldwijd op de schop
Omdat de private sector niet in staat is gebleken op de lange termijn betere, goedkopere en hernieuwbare energie te leveren, grijpen overheden wereldwijd in. Dat doen zij door privatiseringen in de energiesector terug te draaien. Immers, privatisering heeft tot energiearmoede geleid, de overheid is met een privaat energiebedrijf duurder uit en burgers beseffen dat voor een energietransitie publiek eigendom, democratie en burgerinspraak cruciaal zijn.
In Europese landen kan gemiddeld 11 procent van de bevolking de energierekening niet betalen
Liberaliseringen en privatiseringen in de energiesector zorgen voor hogere energietarieven. In Europese landen kan daardoor gemiddeld 11 procent van de bevolking de energierekening eigenlijk niet betalen. Daarbovenop loopt 14 procent van de Europeanen acuut risico om in energiearmoede te vervallen. Vrouwen met een lager inkomen, in het bijzonder alleenstaande moeders, vrouwen van kleur, oudere vrouwen en vrouwen met een migratieachtergrond, zijn het kwetsbaarst in het huidige energiesysteem.
In Nederland kampen naar schatting 1 op de 10 huishoudens met energiearmoede. Tussen 2006 en 2009, twee jaar nadat de hele Nederlandse energiemarkt werd geliberaliseerd, steeg het aantal huishoudens dat meer dan 10 procent van het inkomen aan energie uitgaf met 40 procent.
In Duitsland namen tussen 2000 en 2017, vaak onder druk van burgers die zich hard maakten voor de Energiewende, minstens 284 gemeenten het elektriciteitsnetwerk weer in eigen beheer. Ook koos menig gemeente voor een eigen, publieke energievoorziening.
Wolfhagen was in 2006 één van de eerste Duitse gemeenten die haar elektriciteitsnetwerk weer in lokaal, publiek beheer bracht. Met de opbrengsten daarvan bracht de gemeente de energierekeningen omlaag, subsidieerde zij de lokale kinderopvang en verdubbelde het aantal banen. Om de nieuwe windturbine te financieren, richtten de Duitse inwoners een energiecoöperatie op, die nu mede-eigenaar is van het gemeentelijk energiebedrijf.
Binnen drie jaar leverde deprivatisering Hamburg 34,5 miljoen euro op
In Hamburg was het een succesvol referendum, in 2013 door de burgercampagne UNSER HAMBURG – UNSER NETZ georganiseerd, dat deprivatisering van het elektriciteits-, gas- en warmtenetwerk op gang bracht. Datzelfde referendum verplichtte de gemeente te zorgen voor een rechtvaardige, klimaatvriendelijke en democratisch georganiseerde energievoorziening op basis van hernieuwbare energiebronnen. Amper drie jaar later leverde dat elektriciteitsnetwerk Hamburg 34,5 miljoen euro op.
Dat bewijst dat de samenleving beter en goedkoper af is bij publiek en democratisch beheer van de energiesector zonder inmenging van private bedrijven. Niettemin hebben Den Haag, Rotterdam en Dordrecht besloten om energiebedrijf Eneco, waarvan zij nu de meerderheid van de aandelen bezitten, te privatiseren. Ongetwijfeld tot voordeel van het private bedrijf (zoals Shell) dat Eneco wil aankopen. Het nadeel zit in de hoeveelheid zand in de motor van een rechtvaardige energietransitie.
Daadkracht gevraagd
Landen met democratische energiesystemen lopen voorop in de energietransitie. Kijk maar naar koplopers Costa Rica en Uruguay. In 2017 werd 99,7 procent van de elektriciteit in Costa Rica opgewekt via hernieuwbare energiebronnen, die publiek en sociaal beheerd worden. Het staatsbedrijf, Costa Rica’s Elektriciteits Instituut (ICE) - in 1949 opgericht “om zich te verzetten tegen grote bedrijven en privaat kapitaal uit de elektriciteitssector te drijven” - wekt 66 procent van de hernieuwbare stroom op. Daarnaast genereren lokale en regionale publieke bedrijven en plattelandscoöperaties 7 procent.
Uruguay laat zien dat een energietransitie binnen tien jaar effectief kan zijn, dankzij een breed gedragen strategisch plan met concrete doelen en richtlijnen, en een democratisch staatsbedrijf. Sinds 2018 wordt zo’n 41 procent van de schone elektriciteit opgewekt door windenergie en een kleine 39 procent is afkomstig uit hydro-elektrische dammen.
Het is essentieel dat de lusten en lasten die de energietransitie met zich meebrengt eerlijk verdeeld worden. Vervuilers, zoals grootverbruikers, moeten de zwaarste lasten dragen. De energietransitie moet in de eerste plaats het belang dienen van diegenen die door het huidig energie- en klimaatbeleid in de kou blijven staan. Nederland moet verantwoordelijkheid nemen voor klimaatverwoesting, voor onze multinationals elders en voor de broeikasgassen die Nederlandse bedrijven al sinds de industriële revolutie uitstoten. In een eerlijke energietransitie betalen de grote vervuilers, niet de mensen die wereldwijd het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis.
168 Bijdragen
Marla Singer 7
Hoeveel voorspellingen zijn van mede doem prediker Al Gore zijn boek/documentaire 'An inconvenient truth' uitgekomen? Hij heeft er vele honderden miljoenen aan verdiend. Met hem zijn er diverse klimaat tsaren die er bakken met geld aan overgehouden hebben.
Bij mij spookt er maar een ding rond in mijn achterhoofd over klimaatverandering.
Qui Bono?
Wat de mars van zondag betreft. Prima dat daar mensen naartoe gaan en opkomen voor een goede zaak. Zeker als het mede gaat om dat de rekening van de maatregelen niet bij de 99% terecht komt en de 1% er schandalig veel aan verdiend.
Ludovica Van Oirschot 15
Marla SingerHeRo 7
Ludovica Van OirschotOf moeten we bij FTM ook censuur gaan toepassen.
Ludovica Van Oirschot 15
HeRoHeRo 7
Ludovica Van OirschotWaarom zo'n reactie met deze link onder de bijdrage van Marla?
Ludovica Van Oirschot 15
HeRoIk wil haar onzin niet weersproken laten. Als jij ook iets wilt zeggen, zeg het dan. Vragen stellen, maar zelf geen antwoorden geven ervaar ik niet als zinvol.
Marla Singer 7
Ludovica Van OirschotIs dat onzin? En waarom zou dat zo zijn?
Ludovica Van Oirschot 15
Marla SingerNatuurlijk horen de sterkste schouders de zwaarste lasten te dragen. Die norm is niet meer zo populair tegenwoordig, maar ik hecht er inderdaad ook sterk aan.
Johan24 4
Ludovica Van OirschotHier ook een link. Neem er de tijd voor en reageer opnieuw!
Ludovica Van Oirschot 15
Johan24Verder heb ik geen mening gegeven over het energieakkoord en het klimaatakkoord. De discussie hier ging over de vraag of er sprake is van klimaatverandering.
Johan24 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Johan24Wat ik met de link wilde laten zien is dat het inmiddels een zeer breed geaccepteerd feit is dat de klimaatverandering door menselijk gedrag veroorzaakt wordt.
Volgens mij zeg ik daarmee nog niet dat ik het klimaatakkoord omhels. Het doel ervan wel, maar de voorgestelde middelen niet.
Johan24 4
Ludovica Van OirschotLaat je toch niks wijsmaken. Klimaat is zo complex dat misschien 100 mensen op deze aardkloot er iets zinnigs over kunnen zeggen. Daarna zijn ze gigantische computers nodig om het uit te zoeken. Als zo'n milieu conferentie bezocht wordt door 40.000 "wetenschappers" weet ik waaraan ik toe ben! Tenminste 39.900 waterverf figuren!!
Zonnevlekken of het ontbreken ervan heeft bij mij wetenschappelijk dezelfde impact als de CO2 beweringen. Maar CO2 is een verdien model, zonnevlekken in het geheel niet. Daarom stuurde ik je de link door. Beluister het en bepaal dan zelf over hoe je erover denkt.
Ludovica Van Oirschot 15
Johan24Johan24 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Johan24Misschien kun je gewoon melden wat de kernboodschap is? Of "vertik" jij dat?
Johan24 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Johan24We hebben op momenten dat dat kon, steeds maatregelen genomen om te verduurzamen. In 8 jaar tijd hebben we deze resultaten bereikt.
Naar mijn idee is het simpelweg een kwestie van beginnen en doorzetten. Niet lullen maar poetsen.
Johan24 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Johan24De kosten die we gemaakt hebben leveren voor ons een mooi, comfortabel, onderhoudsarm én energiezuinig huis op, met zeer lage maandlasten. De vraag over de terugverdientijd is niet te beantwoorden. Dat is afhankelijk van de (subjectieve) toekenning van de kosten aan de genoemde baten. Wij hebben er nog geen seconde spijt van gehad.
Ik zie in mijn omgeving heel veel mensen en organisaties die bezig zijn met verduurzaming van de woning. Niet als enige doel, maar in combinatie met andere doelen. En dat lijkt me prima. We moeten het probleem ook niet groter maken dan het is, dat is mijn punt. De paniekzaaierij van de klimaatsceptici dient naar mijn mening geen waardevol doel.
Johan24 4
Ludovica Van OirschotKlimaatsceptici zaaien geen paniek! Hoogstens dempen ze de paniek die de klimaat junkies over ons uitstorten.
Ludovica Van Oirschot 15
Johan24Johan24 4
Ludovica Van OirschotIk hoorde van waterstof korrels! water erbij en je hebt waterstof. Je tankt dan gewoon water om te rijden. Dat lijkt mij geweldig.
Ludovica Van Oirschot 15
Johan24Johan24 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Johan24Dit geldt overigens niet alleen op klimaatgebied, maar ook op andere gebieden.
RK 2
Ludovica Van OirschotJohan24 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Johan24Johan24 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Johan24Johan24 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Johan24Johan24 4
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Johan24Bart Klein Ikink 6
Marla SingerEn vaccins veroorzaken autisme.
Oh ja, de aarde is plat.
Elmar Otter 6
Bart Klein IkinkWietze van der Meulen 6
Marla SingerOok wordt het steeds duidelijker dat het tegengaan van “klimaatveranderingen” (dit voor zover uberhaupt mogelijk) vooral het verdienmodel van enkelen en het kostenmodel van velen wordt. En die velen hebben vaak ook nog wel wat andere financiele problemen.....
En wat nu.nl betreft, die maken niet eens duidelijk wat ze nu censureren. Klimaatveranderingen zijn van alle tijden en worden vrijwel nooit door 1 parameter gestuurd (als CO2).
Het is van belang om een open mind te houden in deze discussie. Als partijen en media denken de discussie te kunnen sturen door anderen geen denkruimte meer te bieden, dan ben ik bang dat ze uiteindelijk toch aan het kortste eind trekken. Want als de kosten van velen toenemen, neemt de weerstand gewoon ook toe. Zo simpel werken die zaken in mijn ogen.
Ludovica Van Oirschot 15
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Ludovica Van OirschotAd Van Heeswijk 6
Marla SingerMarla Singer 7
Ad Van HeeswijkIn China kunnen op dit moment 23 miljoen mensen niet reizen omdat ze niet genoeg sociale 'punten' hebben. Maar als je niet kan reizen kan je ook niet laten inspireren door andere indrukken en zul je dus in een kleiner wereldbeeld leven waardoor je minder makkelijk sociaal kan ontwikkelen en dus gevangen blijft in een systeem dat eigenlijk wil dat je niet veranderd. Het ligt dan meer voor de hand dat deze mensen hun sociale posities in dat systeem gaan veinzen en er voor hen een schijnwerkelijkheid naar buiten gaat ontstaan.
Daarnaast wie is er écht bereid om zware offers te brengen?
Nooit meer vliegen.
Alleen nog maar gebruik maken van een gedeelde elektrische auto?
Geen wasdroger meer.
Geen vaatwasser meer.
Geen airconditioning meer.
Veel minder woonoppervlakte in huizen.
Alleen nog maar lokale voedingsproducten. (Dus geen kiwis uit Nieuw Zeeland, geen blauwe bessen uit Zuid-Amerikaanse landen, of rivierkreeft uit China etc etc)
Geen plastic wegwerp artikelen.
Geen goedkope kleren meer uit verre landen waar de werkomstandigheden ver beneden de Europese maat zijn.
Geen wegwerp luiers.
De lijst is zo lang en de veranderingen hebben niet alleen een enorme impact op ons leven maar ook de rest van de wereld. Dit kan je niet in 5 of 12 jaar realiseren. Dan is het volgens de ergste doemdenkers al lang te laat.
Ad Van Heeswijk 6
Marla SingerEn zodra we zuinig met energie omgaan en deze groen opwekken kan veel, en technologie zal ons helpen. En voor de rest, Tja, Afkicken van onze luxeverslaving doet pijn. Zeker een Cold Turkey.
Ludovica Van Oirschot 15
Marla SingerBovendien is je suggestie onjuist dat we al deze zaken op stel en sprong, en allemaal tegelijk moeten opgeven.
Marla Singer 7
Ludovica Van OirschotDan is de vraag of de burgers zich nu op dit moment bewust zijn van de gevraagde offers over de periode van nu tot 2030? Als zij bijv. 2, 5 of 10 jaar na nu beseffen hoe ingrijpend deze veranderingen zijn en het hun persoonlijk raakt nog zo blij met deze maatregelen?
Maak je ook geen illusies dat de ultra rijken niet gewoon door blijven vliegen in hun privé jets terwijl zij ons blijven voorhouden dat wij een stap terug moeten doen qua luxe.
Moeten we dan ook maar privé jets verbieden.
Meer dan 2 huizen bezitten verbieden.
Maximum stellen aan oppervlakte van die resterende 2 huizen.
Luxe sportauto's met een vermogen meer dan 100KwH verbieden.
Megajachten van meer dan 10 meter verbieden.
Denk dat wij allemaal de antwoorden wel weten. Dan valt ook te voorspellen dat er een grote verschuiving in het politieke landschap gaat plaatsvinden als mensen door beginnen te krijgen dat zij de offers moeten brengen en de elite niet.
Ludovica Van Oirschot 15
Marla SingerIk denk dat deze twee problemen niet op te lossen zijn onder de huidige, kapitalistische verhoudingen. Onder het kapitalisme worden de mensen en de natuur op gelijke wijze uitgebuit. Beide moet stoppen.
Het is echt niet zo dat als we de uitputting van de natuur maar door laten gaan, de rechtvaardigheid tussen mensen onderling wel goed zal komen.
Marla Singer 7
Ludovica Van OirschotMaar mijn perspectief is niet hetzelfde in de context van Ewald.
Mijn optiek is dat de elite deze crisis misbruikt om die verdeling van de welvaart nog meer in hun voordeel te sturen. Dus die twee zaken zijn m.i. onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Waarom zou de overgrote meerderheid van de pers die in het bezit is van de GMO/Miljardairs zo gewillig meegaan met de crisis als het ze bakken met geld ging kosten? Het is juist een teken aan de wand dat ze zo meegaand zijn dat je uitzonderlijk goed moet uitkijken wat het grote plaatje precies is.
Waarom gaat de pers mee met de coup in Venezuela? Waarom gaan zij mee met de oorlogsretoriek tegen Iran?
Wake up and smell the oil.
Pieter Jongejan 7
Marla SingerLudovica Van Oirschot 15
Marla SingerLudovica Van Oirschot 15
Marla SingerAls je het probleem op een slimme en rechtvaardige manier oplost, zijn dit soort overdreven paniekacties helemaal niet nodig.
https://www.brainwash.nl/bijdrage/klimaatkwaad-leg-de-verantwoordelijkheid-waar-hij-behoort
https://www.ad.nl/koken-en-eten/zo-ziet-ons-menu-eruit-in-2050~a66ed4dc/
Marla Singer 7
Ludovica Van OirschotSlim en rechtvaardig absoluut. Maar slim houdt ook in dat je goed de zaken in kaart brengt en je niet laat leiden door de waan van de dag. Dus niet dat de EU kinderen op laat draven om emotionele chantage te plegen. Dat is op zich al een teken aan de wand dat er iets niet klopt.
Dat begint nu bij steeds meer mensen door te dringen en dat gaat ook gevolgen hebben voor de samenleving. Ook dat zal een polarisatie teweeg gaan brengen en dat gaat voor onnodig ergernis en leed zorgen.
Energie besparen, grondstoffen recyclen en algemeen duurzaam beleid is met of zonder klimaat probleem altijd al een goed idee geweest. Daar kunnen de meesten het wel mee eens zijn en dat is uitstekend begin om verder door te borduren omdat de samenleving door die transitie zal verbeteren.
Ludovica Van Oirschot 15
Marla SingerFantaseer lustig verder. Dit is de laatste keer dat ik überhaupt met jou een discussie aanga.
Marla Singer 7
Ludovica Van OirschotScienceNerd 8
Laat ik er verder 1 ding uitpikken
"Liberaliseringen en privatiseringen in de energiesector zorgen voor hogere energietarieven."
Als je de cijfers van het CBS er bij pakt, dan zie je dat de kale prijs (de prijs die naar de energiebedrijven gaat) voor aardgas en elektriciteit sinds de privatiseren met zo'n 30% zijn gedaald, terwijl juist de energiebelasting en BTW op deze energie zodanig zijn gestegen, dat de totale prijs in de afgelopen 15 jaar omhoog is gegaan.
Voor Nederland geld dus (aantoonbaar met cijfers!) dat de overheid verantwoordelijk is voor stijgende energieprijzen en dat privatiseren mogelijk tot lagere prijzen heeft geleid. De bewering van de auteur is dus pertinent onjuist.
Betekent nog niet dat privatisering goed is, maar de stijgende energieprijs is in Nederland in ieder geval GEEN argument tegen privatisering. Dit geld overigens ook voor veel andere Europese landen. Monopolistische staatsbedrijven werken namelijk niet zo efficiënt.
Mz59 7
ScienceNerdOK, dat gaan we ook in Nederland doen. Even kijken waar de bergen staan.
Jan Ooms 10
Mz59Puffbunny
"Wolfhagen was in 2006 één van de eerste Duitse gemeenten die haar elektriciteitsnetwerk weer in lokaal, publiek beheer bracht. Met de opbrengsten daarvan bracht de gemeente de energierekeningen omlaag, subsidieerde zij de lokale kinderopvang en verdubbelde het aantal banen."
Zo te lezen is zo'n lokaal electriciteitsnetwerk een goudmijn! Het is mogelijk prijsverlagingen door te voeren ondanks kostenverhogingen (meer banen / subsidiëren kinderopvang).
Wat is de economische rationale achter dit verhaal? Dat de gemeente de winstmarges verschraalt en inefficiënter gaat werken?
Mz59 7
Ah, zijn we daar weer beland. Mannen met een lager inkomen hebben er dus geen last van. "Vrouwen met een migratieachtergrond". Waarom zou een vrouw uit Belgie of Engeland daar meer dan gemiddeld last van hebben?
squarejaw 5
Mz59Ludovica Van Oirschot 15
Mz59[Verwijderd]
Ook al zou de opwarming door CO2 niet zo zeker zijn als wordt beweerd, dan nog zou de overheid die zich wel achter dit standpunt heeft geschaard hier ook naar moeten handelen. En dat laat ze na met smoezen als zelfregulering, hetgeen nog nooit gewerkt heeft, onderzoeken, die veel tijd kosten maar waar vervolgens niets mee gedaan wordt en uitspraken als torenhoge ambities. Dat laatste moet ook wel als je tot nu toe geen fluit gedaan hebt. Maar we staan dan wel weer bovenaan het lijstje van ambities. Verder kun je hier als partij natuurlijk roepen wat je wilt, maar verantwoording afleggen komt niet meer ter sprake omdat coalities gevormd moeten worden en dat als excuus gaat dienen. Daarbij is er een flinke rem op het draagvlak onder de bevolking geconstrueerd door mensen te bedreigen met enorme bedragen om de energietransitie in gang te zetten. Wel aandelen KLM-AirFrance kopen, maar niet Eneco overnemen. Ook zie ik niet in waarom we de hele wereld van voedsel en bloemen zouden moeten voorzien. In deze delta die toch al flink vervuild is omdat het een delta is. Voorzichtiger omgaan met wat we door onze voorouders in de schoot geworpen kregen zou niet misstaan, in plaats van het laatste restje geld eruit te trekken.
Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd][Verwijderd]
Zolang er niet fundamenteel over nagedacht wordt, blijft het duwen en trekken waar we uiteindelijk aan ten onder gaan.
Mz59 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Mz59Mz59 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Mz59Lees eens iets over bullshitjobs en kom dan maar terug.
Mz59 7
[Verwijderd]Martin van den Heuvel 1 11
[Verwijderd]Eveline Bernard 6
[Verwijderd]squarejaw 5
Martin van den Heuvel 1 11
squarejawPer kuub gas moeten we 7 cent meer betalen aan belasting.
Wat zou de regering met dat geld gaan doen?
De belastingen voor hoge inkomens en bedrijven nog verder verlagen dan ze de afgelopen 4 decennia al gedaan hebben?
Eveline Bernard 6
squarejawEr zijn heel veel mogelijkheden! Lees het boek Drawdown (in Nl uitgegeven door Maurits Groen) Liefst 100 methoden om van het teveel aan CO2 af te komeb, die allemaal meer opbrengen dan ze kosten!
Heel goed wetenschappelijk en methodisch onderbouwd. Ook mooi uitgegeven.
drawdow.org
Said Ajouaau 5
Ikzelf ben altijd kritisch wanneer er een kwestie (eenzijdig) gepushed wordt door de gevestigde media bedrijven. Noem me argwanend... prima. Er komen hier zo vaak onderwerpen voorbij die toch echt laten zien hoe die media bedrijven sommige zeer discutabele onderwerpen weinig tot geen aandacht geven. Wat mij ook altijd opvalt, je hoort zo weinig "nonbelievers" aan het woord. Dat is in mijn beleving de belangrijkste taak van de media. Laat beide geluiden horen en laat het publiek zelf oordelen. Dan maai je meteen het gras onder de voeten weg van de media kanalen die alleen maar kwaad willen en het gebruiken om haat te zaaien en dan heb je in mijn beleving ook minder fake news.
NU.nl heeft nu bijvoorbeeld alle accounts geblocked van diegene die maar enigszins kritisch is naar de bevindingen van de invloeden van de mens op het klimaat. Ik vind dat toch zeer opmerkelijk. Een Nederlands grote speler onder de nieuwsbrengers die censuur pleegt. Of is dat ook nieuw(s)?
Ludovica Van Oirschot 15
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
Ludovica Van OirschotMz59 7
Said Ajouaauhttps://www.theguardian.com/commentisfree/2019/mar/08/public-debate-is-a-shouting-match-what-we-need-is-experts
Said Ajouaau 5
Mz59Ludovica Van Oirschot 15
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
Ludovica Van OirschotJe weet ook dat je niet hoeft te reageren hè?
Said Ajouaau 5
Ludovica Van OirschotHeRo 7
Ludovica Van OirschotMz59 7
HeRoWietze van der Meulen 6
HeRoMarla Singer 7
Ludovica Van OirschotAls een wetenschapper onzin praat dan moet je dat met wetenschappelijke onderbouwen tegenspreken en niet proberen te verbieden. Dat kan namelijk impliceren dat je geen wetenschappelijke argument hebt om die persoon tegen te spreken.
Ludovica Van Oirschot 15
Marla SingerJe suggereert dat er wetenschappers geroyeerd zijn omdát ze van de gewenste lijn afwijken. Dat is jouw duiding. Er kunnen ook andere argumenten zijn.
Welke verklaring de juiste is, kun je niet in het algemeen zeggen.
Jan Ooms 10
Said AjouaauIk niet, Nu.nl = Telegraaf.
Telegraaf is het gezamenlijke periodiekje van VVD PVV en FvD.
Elmar Otter 6
Said AjouaauEn in het geval van klimaatverandering heeft het IPCC met vrij grote zekerheid aannemelijk gemaakt dat temperatuurstijging door menselijk handelen veroorzaakt wordt.
Dan kun je de bevindingen van het IPCC wantrouwen, maar dan verwacht ik dat je dit met wetenschappelijke bronnen (met pear-review, herhaling van onderzoek met dezelfde uitkomsten) onderbouwd.
Said Ajouaau 5
Elmar OtterIk wil helemaal niet dat er 2 willekeurige mensen aan het woord komen om over dit onderwerp te discussiëren. Waar het mij om gaat is dat er vanuit de wetenschap meerdere kanten van de bevindingen worden belicht. Zo zijn er wetenschappers die echt een andere visie hebben of er niet van overtuigd zijn dat er met volle overtuiging kan worden vastgesteld dat de mens van grote invloed zijn voor de klimaatverandering. Er zijn wetenschapper die vanuit die opvattingen uit de IPCC zijn gestapt. Dit zijn dus niet mijn persoonlijke bevindingen, maar van wetenschappers.
Dat gezegd hebbende, nu de rol van de journalistiek en media. Zij moeten in mijn beleving veel meer intermediair te werk gaan en ruimte bieden om beide geluiden te belichten en het publiek zelf laten bepalen wat te geloven. Nu weet ik dat vooral de mainstream media vaak wordt gebruikt als vehikel om publiek te sturen en te manipuleren. Zie de oorlogen die vaak via de msm ons worden verkocht. Vandaar mijn argwaan en wantrouwen. Dus niet naar de wetenschap, maar de wetenschap die via die kanalen ons worden gebracht. Zo vreemd is dat toch niet? Dus ja, wanneer er vaak maar 1 kant van een onderwerp heel veel aandacht krijgt en de andere kant weinig tot niet, dan kan ik niet anders het met argusogen te volgen en mijn twijfels te houden over het onderwerp of zoals jij het zegt, dat misschien wel klinkklare onzin vind. En helaas gebeurt het te vaak dat het achteraf dat dan ook vaak is.
Elmar Otter 6
Said AjouaauEn heel goed om ook zeer kritisch op het IPCC te zijn. Ik nodig elke vorm van sceptici en critici uit. Maar dan wel met wetenschappelijk bewijs.
En als jij zegt dat er wetenschappers uit het IPCC zijn gestapt, dan denk ik. Kan zijn maar wat is hun tegenbewijs en kan hun hypothese herhaald worden met een zelfde uitkomst?
Anders lijkt het te veel op hoe het bij de tabaksindustrie is gegaan. Daar waren ook wetenschappers die zeiden dat het niet aangetoond is dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Hierdoor is jaren een rookgordijn opgehouden. Maar dat had niks met wetenschap te maken.
Said Ajouaau 5
Elmar OtterDoordat daar ook te weinig tot geen aandacht werd geschonden aan wetenschappers die juist wel zeiden dat roken schadelijk is voor de gezondheid, kon dat rookgordijn juist zo lang worden opgehouden en nu weten we wel beter. Begrijp je wat ik bedoel?
Waar het mij gewoon om gaat en dat is niet of ik nou gelijk krijg of niet, dat vind ik totaal niet belangrijk. Ik wil van die eenzijdigheid af. Er zijn gewoon ook wetenschappers die prima uitleggen met statistieken, grafieken en voorbeelden, waarom er gewoon (nog) niet kan worden vastgesteld dat wat nu wordt aangenomen, ook daadwerkelijk zo is. En, sorry, die vind ik zo gek nog niet. Maar sterker, waarom krijgen wij die niet óók te horen via de msm en vaste mediakanalen? Het gaat om iets zeer belangrijks, namelijk, de dreiging van ons bestaan en dat het ons heel veel geld gaat kosten. Als het ons heel veel geld gaat kosten en we redden daarmee ons bestaan... graag, maar wel met de volle overtuiging en die heb ik nog niet. Dreiging is altijd al een goed middel geweest om het volk zelf te laten vragen om gekastijd te worden. Zoals ik het nu (nog) zie, is dit weer een gigantische melkkoe en zie tot nu toe dat het weer grotendeels wordt verhaald bij de gewone man/vrouw en dat de echte grote vervuilers er best karig vanaf komen.
Nogmaals... Dit is mijn persoonlijke opvatting. Ik respecteer ieder zijn eigen visie hierop. Het enige is dat ik hoop dat we, inderdaad zoals jij ook al zei, kritisch moeten blijven en zeker naar wat de msm ons voorschoteld.
Ludovica Van Oirschot 15
Said AjouaauOp élk wetenschapsgebied zijn er wel 5% wetenschappers die een andere mening hebben. Mijn hoogleraar wetenschapsfilosofie zei: als je 100 mensen vraagt of de maan gemaakt is van blauwe kaas, zegt 5% van de mensen ja.
Waarom is die 5% andersdenkenden juist in het klimaatdebat zo belangrijk? Waarom moet juist in het klimaatdebat die 5% wel 50% van de aandacht krijgen?
Want elke keer blijkt dat die 5% zich gewoon vergist, of verkeerde cijfers gebruikt. De argumenten zijn al zo vaak weerlegd.
Kortom: ik geloof helemaal niet meer in de oprechtheid van jouw twijfel.
Said Ajouaau 5
Ludovica Van OirschotOké ik ga proberen een antwoord te geven die jij wilt horen.
Ik baseer mijn stelling op een stel wetenschappers die eigenlijk geen wetenschappers zijn. Dit zijn die 5 % waar jij het over hebt denk ik. Ik laat me graag informeren door charlatans. Ik ben namelijk helemaal niet geïnteresseerd in waarheid vinding. Ik zoek juist de onwaarheden op. Zodat ik dat hier kan posten en hoop dat ik serieus word genomen. En... oh ja... Ik wil dolgraag, wanneer ik een hartkwaal heb, geopereerd worden door een journalist.
Zo... Wat vind je van dit antwoord? Ik hoop op een +2. Maar ben bang dat het weer een -1 wordt.
Arjan 7
Said AjouaauEn 17 mln mensen zijn geen wetenschapper dus niet in staat om te beoordelen wie gelijk heeft.
Dus moet je op een bepaald moment ergens op vertrouwen.
De vraag is waarom je als standpunt in zal nemen dat de minderheid ipv de meerderheid gelijk heeft.
En dan vrees ik toch dat de voedingsbron daarvoor wantrouwen is. Want wat moet het anders zijn als je zelf het niet kan beargumenteren?
Arjan 7
Said AjouaauAls ze dat prima kunnen uitleggen, waarom hebben zij die 97% van de wetenschappers dan niet aan hun kant staan? Kennelijk kunnen ze het toch niet zo goed uitleggen...…..
Klinkt als the underdog effect of science.
De 97% consensus onder wetenschappers gelijk willen stellen met die overige 3%.
Zoiets als kijken naar een voetbalwedstrijd tussen Ajax en Volendam waarbij je neutrale supporter bent maar er toch een sterke neiging is om te hopen dat de underdog Volendam wint.
Said Ajouaau 5
ArjanJij bent er gemakshalve maar vanuit gegaan dat ik me ben gaan scharen achter die 3%.
Ik wil je uitdagen om eens uit gaan zoeken hoe die 97% tot stand is gekomen. Dat heb ik namelijk wel gedaan. Dat doe ik namelijk altijd.
Wij hebben ergens in een ver verleden hier al eens een discussie gehad waarbij duidelijk werd dat je je ook niet goed hebt ingelezen over het onderwerp. Iets met resoluties en veto's. Dus vandaar deze uitdaging.
Succes!
Arjan 7
Said AjouaauJe hebt al die wetenschappelijke onderzoeken niet zelf gelezen en bent ook niet in staat om dat te beoordelen.
En ik begin daar ook niet aan, omdat ik nu al weet dat ik zonder kennis het niet kan beoordelen.
Soms moet je op de kennis van anderen vertrouwen, in dit geval een grote meerderheid van de klimaatwetenschappers.
Said Ajouaau 5
Arjanhttps://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/11/4/048002/meta
Oeps... Doe ik het toch.
Arjan 7
Said AjouaauDat onderzoek dat die consensus er niet zou zijn, is ook al tig keer ontkracht. Je had net zo goed de keuze kunnen maken om die mensen te vertrouwen.
Jij maakt een keuze in wie je vertrouwt, maar niet op basis van wetenschappelijke kennis. Zo kan je ook iemand vertrouwen die beweert dat de aarde plat is.
Als mensen kiezen het standpunt van de minderheid te verdedigen, zonder dat ze de kennis beschikken om het zelf te beoordelen, dan is het slechts een keuze in wie je vertrouwt. Rationeel gezien kies je dan voor die wetenschappers waar de hoogste consensus is. De andere keuze is the underdog effect of science: Een neutrale voetbalsupporter heeft een natuurlijke neiging om de zwakste tegenstander te supporten. Denk aan een voetbalwedstrijd tussen Brazilië en Malta, waarbij veel mensen hopen dat Malta (the underdog) wint.
Said Ajouaau 5
Arjan"Jij maakt een keuze in wie je vertrouwt, maar niet op basis van wetenschappelijke kennis. Zo kan je ook iemand vertrouwen die beweert dat de aarde plat is"
Dat doen we als niet wetenschapper toch in principe altijd? Alleen met het verschil dat ik het wel van verschillende kanten wil horen en niet klakkeloos alles aanneem wat er wordt geroepen in de pers.
Zolang 67% van de wetenschappers (die hebben ze namelijk niet meegenomen in de uiteindelijke totstandkoming van die consensus van 97%) er niet over uit zijn en het moeilijk vinden om een standpunt in te nemen, dan kies ik liever daar voor, ja. Want zelfs als niet wiskundige kan ik rekenen en volgens mij is dat een meerderheid.
Maar goed. Jij pareert elk antwoord met het feit dat wij geen wetenschappers zijn en daarvoor kan deze discussie niet echt plaats vinden. Precies hoe ze het hebben bedoeld met het uitroepen van die consensus. Om iedereen de mond te snoeren. Prima als het zo werkt bij jou, maar bij mij niet.
Arjan 7
Said AjouaauMaar er bestaan meer onderzoeken die hetzelfde beeld laten zien: Bv onderzoeken van Oreskes, Doran, Anderegg, Verheggen, Stenhouse en Carlton.
Dus hoeveel bevestiging wil jij dan nog hebben om het te erkennen? Ik denk dat het voor jou al voldoende is als 1 iemand het ter discussie stelt. Jij zoekt de underdog.
Op die manier kan je alles in twijfel trekken.
Said Ajouaau 5
ArjanIk stel juist vast dat ik niet vasthoud aan een enkeling. Dit is namelijk waar die 97% uit voort is gekomen.
Je haalt er namen bij die op allerlei manieren betrokken zijn bij het klimaat vraagstuk. Oreskes is geen klimaat deskundige maar wetenschapshistoricus. Zij is voornamelijk bezig met angst zaaien. Doran heeft samen met een van zijn afgestudeerde studente een soort gelijk onderzoek gedaan als die van Cook. Beide vertonen hetzelfde probleem. Namelijk, wederom zijn de wetenschappers die geen standpunt innemen niet meegenomen in de uitkomst en wederom waren dat een meerderheid. Anderegg kwam uit op een uitkomst van 66%. En zo kunnen we wel even doorgaan.
Kortom... Duidelijk is dat er gewoon geen consensus is en dat is ook hoe de wetenschap vaak is. Ook helemaal niet erg. Maar als er wordt geroepen dat 97% van alle wetenschappers die te maken hebben met dit onderwerp erover eens zijn, dan wil ik juist zien dat het onomstotelijk is. Maar dat is het niet. Dat is het eigenlijk nooit. Ik had het ook graag anders gezien. Ik had het eerder aanvaardt als de uitkomst 50/50 was geweest. Veel aannemelijker. Dus hoe dan ook, ik blijf sceptisch en alert en juist omdat ik geen wetenschapper ben en het mij wel aangaat.
Dus wat houd jou dan vast aan het standpunt van die consensus van 97%? Waarom ben jij niet kritisch naar dit overweldigende uitkomst die toch duidelijk aan alle kanten rammeld? Of is het bij jou zo van, het zal wel?
Arjan 7
Said AjouaauIn deze link die je zelf notabene geeft staat bij de conclusies dat die consensus overweldigend is, in tegenstelling tot wat Tol beweert.
Hoe je dit artikel kan uitleggen als dat er geen grote consensus is, is mij een raadsel.
Ik raad het iedereen aan om te lezen, dan kunnen ze zelf zien dat er staat dat die consensus overweldigend is.
Said Ajouaau 5
Arjan"Nee, hiermee toon je aan dat je zelf geen onderzoek hebt gedaan, maar vertrouwt op iemand anders die dit onderzoek heeft gedaan. Iemand die beweert dat die consensus er niet is, terwijl jij zelf die wetenschappelijke artikelen niet hebt bestudeerd (ook weinig zinvol als je geen wetenschappelijke kennis op dit gebied hebt) om zelf tot die conclusie te komen"
Ik gebruik altijd beide uitgangspunten. Ook ik lees de tegenstellingen van mijn opvattingen. Want anders kan ik niet tot een goed oordeel komen voor mijzelf. Anders dan de meeste, denk ik, neem ik niets klakkeloos aan.
Wat zegt deze link nou daadwerkelijk? Het maakt een opsomming van conclusies van de onderzoeken en geeft daarna dezelfde conclusie. Zonder in te gaan op hoe die onderzoeken tot stand zijn gekomen. Dus als leek neem je het aan en is de discussie gesloten. En zoals jij het al eerder verwoorde, omdat wij geen wetenschapper zijn kunnen wij er niet over oordelen.
Er zijn nog talloze sites en filmpjes waarnaar ik kan verwijzen, maar dat is waarschijnlijk tevergeefse moeite.
Arjan 7
Said AjouaauSaid Ajouaau 5
ArjanNu kijken of je het kunt opbrengen om door te pakken. Het is ongeveer 45 min van je tijd.
Hier wordt ingegaan hoe er aan die consensus is gekomen. Al de onderzoeken in voorgaande link worden behandeld en ook het psychologisch effect/aspect wordt even aangestipt.
Succes!
Arjan 7
Elmar OtterNet zoals 17 mln Nederlanders dat niet zijn en er geen verstand van hebben.
En toch voeren die 17 mln Nederlanders een discussie over wie er wel of geen gelijk heeft.
Het klimaat is een discussie zoals over het Nederlands Elftal met 17 mln bondscoaches.
Soms moet je gewoon vertrouwen op de wetenschap, en is dat lastig als er een grote verdeeldheid is.
Maar daar is hier geen sprake van, hoe graag sommige mensen ons dat ook willen laten geloven.
Laten we ons vooral focussen op wie de lasten moeten dragen en inzetten op het behalen van de doelstellingen (daarover hoeft geen discussie meer te bestaan, want we hebben ons er aan gecommiteerd).
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1 11
Wim VerverEr is een bedrijf in NL dat bezig is met het maken van een apparaat dat de CO2 uit de rookgassen van een fabrieksschoorsteen kan halen. Klein probleempje, het duurt nog eventjes.
Wim Verver 5
Martin van den Heuvel 1Het essentieel dat gedegen testen van nieuwe technieken prefereren boven snelheid van toepassing. Mislukkingen zitten in een klein hoekje.
[Verwijderd]
Wim VerverEigenlijk zeg je het zelf al, je ziet toekomst in waterstof, maar de trend is electrisch wat de klok slaat zonder waterstof. Ik denk dat je gelijk gaat krijgen, maar het is een kwestie van timing.
Wim Verver 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Wim VerverEveline Bernard 6
[Verwijderd]Windenergie gaat trouwens heel hard de goede kant op. Thoriumreactor zal te laat komen.
Wim Verver 5
[Verwijderd]De huidige energie producenten kunnen feitelijk niet achterblijven als technisch aangetoond is dat met nieuwe technieken op economisch verantwoorde wijze waterstofgas vervaardigd kan worden. Doen zij het niet dan gaat het hen voorbij wat betekent afschrijving van hun huidige investeringen. Shell sorteert al voor met de focus op gas.
[Verwijderd]
Wim VerverWim Verver 5
[Verwijderd]Jeannet Veldhoen
En een georganiseerde klimaatmars stelt mij ook niet bepaald gerust. De OSF steunt nogal veel georganiseerde marsen.
Eveline Bernard 6
Jeannet VeldhoenDit is een verdachtmaking inhet wilde weg! Ik ga morgen en wil niet uitgemaakt worden voor betaalde demonstrant!
Jeannet Veldhoen
Eveline Bernard2) ik maak u niet uit voor betaalde demonstrant, dat maakt u ervan.
3) Ik dwing u niet om mijn reactie te lezen, dat doet uzelf.
Ludovica Van Oirschot 15
Jeannet VeldhoenJeannet Veldhoen
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Jeannet VeldhoenJeannet Veldhoen
Ludovica Van OirschotFollow the money geeft abonnees de gelegenheid te reageren op een artikel, dat is wat ik met mijn eerste reactie gedaan heb.
ik dwing u niet, om mijn reactie op een artikel, te lezen of er op te reageren.
De eerste reactie die u gaf op mijn reactie op het artikel, was geen reactie op mijn mening, maar op mij als persoon.
De manier waarop u mij blijft belagen met u reacties, heeft niets te maken met het artikel. Maar heeft alles te maken met het feit dat u het niet verdraagt dat ik een andere mening over dit artikel heb.
wat mij betreft is dit het einde van deze zinloze reactie reeks.
Ludovica Van Oirschot 15
Jeannet VeldhoenWalter Nonnekes 2
Hendrik Faber 4
Het ontbreekt aan een duidelijk beleid voor de komende decennia. Eerst wordt er door Balkende nog een aantal kolencentrales geopend. Daarna worden er tientallen miljarden toegekend aan het energieakkoord van Rutte II.
Wind op zee lijkt een succesverhaal te worden. Maar het bijstoken van biomassa in kolencentrales (4 à 5 miljard per jaar) en wind in het binnenland (niet aan de kust) is het weg gooien van geld (en draagvlak).
En dan nu weer het taboe op aardgas. Terwijl deze fossiele brandstof - helaas - flink aantal jaren de primaire energiebron uit de totale energiemix zal zijn.
Ludovica Van Oirschot 15
Hendrik FaberMarla Singer 7
Ludovica Van Oirschot