
Machteloos
De kogel is door de kerk. Op 23 juni gaan de Britten naar de stembus om voor of tegen de Brexit te stemmen. Cameron en de zijnen hebben op de kop af vier maanden om kiezers ervan te overtuigen dat de ‘new settlement’ die hij vorige week heeft binnengehaald voldoende is om door te gaan voor de ‘hervormingen’ die hij had beloofd. Of het gaat lukken is de vraag.
Niet alleen zijn de afspraken boterzacht en zijn er grote twijfels of ze ongeschonden door het Europees Hof komen. Ook is de verdeeldheid onder de conservatieven groot. Afgelopen zondag maakte kroonprins Boris Johnson bekend voor de Brexit te zullen stemmen. Het belooft een spannende lente te worden.
Ik kan niet verhelen stikjaloers te zijn. De Britten hebben gekregen wat ons altijd is onthouden: de kans om je per referendum uit te spreken over het lidmaatschap van de EU. In het paternalistische Nederland oordeelde het politieke establishment midden jaren negentig dat zelfs de beslissing om de monetaire soevereiniteit op te geven niet belangrijk genoeg was om aan de kiezer voor te leggen. Toen een decennium later diezelfde kiezer een referendum over de Europese grondwet wist af te dwingen, was het dan ook meteen raak: weg ermee. De kans is groot dat 6 april hetzelfde gebeurt met het Oekraïense associatieverdrag.
De Europese trein
Het maakt nogal wat uit of je alleen door de interne markt aan de Unie bent gebonden of dat je daarbovenop ook nog een munt met elkaar deelt
Mooi, maar ook een prulbeker voor verliezers. De grondwet werd er twee jaar later als Verdrag van Lissabon alsnog doorheen gejast. En het associatieverdrag is door vrijwel alle lidstaten allang geratificeerd. De Europese trein ga je er niet mee tegenhouden. En uitzonderingen voor Nederland kun je op je buik schrijven. Het komt door die vervloekte euro. Het maakt nogal wat uit of je alleen door de interne markt aan de Unie bent gebonden of dat je daarbovenop ook nog een munt met elkaar deelt. In dat laatste geval is het doel van een ‘steeds nauwere unie’ allesbehalve een ‘dead parrot’, zoals Rutte de Kamer vorige week wilde doen geloven. Lees het ‘vijf presidenten’-rapport. Om de monetaire unie te ‘vervolmaken’ is een bankenunie, kapitaalmarktunie, begrotingsunie en uiteindelijk een politieke unie nodig. Was getekend: Jeroen Dijsselbloem. En dan staat ook Rutte’s handtekening eronder.
Taboe
Ondertussen zijn de reacties op de nakende Brexit illustratief voor het sacrale karakter van de EU. Op de sociale media wemelt het van de grappenmakers die portretjes van Wilders, Johnson en Trump naast elkaar hebben gezet en zich afvragen waarom haarstijl en ‘stupiditeit’ correleren. De Financial Times bestaat het om ‘ons’, verstandige lezers, te waarschuwen dat het Brexit-kamp, ondanks zijn kolderieke populisme, nog lang niet verslagen is. En The Telegraph lanceerde afgelopen maandag zijn eerste karaktermoord: Boris Johnson zou zich met zijn bekentenis tot het Brexit-kamp eens en voor al hebben gediskwalificeerd voor de premiersrol.
Voor het politieke establishment – en daar behoort helaas ook het merendeel van het journaille toe – is de EU de incarnatie van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest ineen
Voor het politieke establishment – en daar behoort helaas ook het merendeel van het journaille toe – is de EU de incarnatie van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest ineen. En zoals de godsdienstsociologie leert is kritiek op het sacrale per definitie taboe. En dus doen de argumenten van de critici er niet toe, hoe valide die ook zijn. Neem de volgende passage uit het blog van Michael Grove, minister van Justitie in het kabinet van Cameron, van afgelopen zaterdag waarin hij uitlegt waarom hij voor de Brexit is: ‘Het is moeilijk te overschatten hoezeer de EU politici beperkt om te doen waarvoor ze gekozen zijn. Ik heb altijd twijfels gehad over ons lidmaatschap van de EU, maar mijn ervaringen als minister hebben mij bevestigd in mijn opvatting dat het anders moet. Elke dag krijgt vrijwel iedere minister van zijn ambtenaren te horen: 'Ja minister, ik begrijp het, maar ik ben bang dat het indruist tegen EU-regels.' Ik weet het. Mijn collega’s weten het. En het Britse volk behoort het ook te weten: uw regering is uiteindelijk machteloos als het gaat om honderden kwesties die er voor burgers toe doen.’
Het liegt er niet om: machteloos
Vrede, voorspoed en veiligheid had de EU moeten brengen. Veel burgers zijn van een koude kermis thuisgekomen. Nutsbedrijven zijn geprivatiseerd, de verzorgingsstaat is afgebroken, de onzekerheid is toegenomen, de welvaart gestagneerd, de ongelijkheid gestegen en de zeggenschap verdwenen. Je hoeft maar te kijken naar wie er nu om het hardst waarschuwen voor een Brexit – Moody’s en Fitch namens de beleggers en de bestuursvoorzitters van de vijftig grootste bedrijven namens het Britse bedrijfsleven – om te begrijpen dat alles draait om beleggerspoen.
Ik wens de Britse democratie op 23 juni een eclatante overwinning toe.
28 Bijdragen
goof 4
Rutte als baas van de EU dit half jaar kan dan nog net de geschiedenis boeken in maar ik denk dat hij zich dat wat anders had voorgesteld.
Maar hoe het dan verder moet en of de opgelopen schade dan nog te repareren is geloof ik niet omdat onze leiders het daarvoor al teveel hebben laten door-etteren.
We kunnen er wel lekker over brainstormen hoe in in welke vorm we verder gaan met Europa .
Wordt het een 2 of 4 snelheden Europa of weer gewoon een 26 snelheden Europa en dus zoals het was .
Ik gok op een 2 snelheden Europa met de Britten en de Zwitsers ook bij de gezonde helft .
Maar dat het dure scheiding zal worden is wel duidelijk en dat er door de schulden van geheel Zuid-Europa een streep doorgaat snapt ook iedereen wel.
Onze Sinterklaas van de Zuid Europa ofwel super Mario heeft dat ook begrepen en daarom zadelt hij Noord Europa alvast maar op met heel veel waardeloos staatspapier van die landen met zijn opkoopprogramma .
Daarom zal hij nog wel een tandje bijzetten met opkopen van die rotzooi want als je dan toch bezig bent doe het dan goed zal hij wel denken.
Beter een dure scheiding als een slecht huwelijk moeten we maar denken maar dat het flink pijn gaat zal doen en onze welvaart er flinke klappen van krijgt daar hoef je geen raket geleerde voor te zijn om dat te snappen.
Wel denk ik dat Noord Europa als uiteindelijke winnaar uit de strijd komt uit deze wereldwijde economische malaise .
Waarom ? , omdat hier de economie af is en er hier geen duizenden miljarden aan infra geïnvesteerd behoeven te worden en noord Europa zich direct kan bezig houden met produceren en handelen na de meltdown .
Gilles Wattel 1 3
goofgoof 4
Gilles Wattel 1Fred Raaks 2
Gilles Wattel 1Frank Bakker 1
Monsieur le baron de Munchausen 5
Gilles Wattel 1 3
Het EU probleem in een notedop, proberen vanuit Brussel uniforme regels te maken voor overal, ook als die regels op bepaalde plekken slechts ellende opleveren.
De bangmakerij stijgt naar absurde hoogtes, Brexit zou een wereldcrisis veroorzaken.
Die crisis zit er aan te komen, het wereldwijde financiële systeem staat op imploderen.
Maar als Brexit de lont in het gereedstaande kruitvat wordt, is dat dan vergelijkbaar met de moord in Serajewo in 1914, ook dat was alleen een vonkje in een gereedstaand kruitvat.
Weinigen zal de Emser Depesche van 1870 nog iets zeggen, de bewering was dat Bismarck, door een koninklijk telegram te bekorten en te publiceren, de Franse aanval veroorzaakte.
Ook dat was alleen een vonkje.
Roland Horvath 7
Gilles Wattel 1De EU Commissie wordt niet gecontroleerd door het Parlement. De Commissie bestaat uit 28 tirannieke afdankertjes die allen een bevoegdheid krijgen waarin ze meestal amateurs zijn. Ze moeien zich met alles, met andermans zaken en ze hebben nergens verstand van. Terwijl ze toch in het Berlaymont gebouw zitten, maken ze en passant wetten die door de lidstaten moeten gemaakt worden. In die zin is de EU een unitaire staat. De lidstaten worden niet gerespecteerd en verlaten het zinkende schip.
De EU is ook een confederatie getuige onder andere de Raad, een klein groepje, 28 personen, in het geheim en liefst bij nacht en ontij vergaderend, gedomineerd door Duitsland/ Merkel/ Schäuble. Nationaal en nationalistisch denkend.
Het Parlement heeft geen initiatief recht voor wetvoorstellen en kan geen Commissaris ontslaan. Wel de hele Commissie.
De EU doet niet dat waarvoor ze gemaakt is: Een beperkt aantal federale materies regelen bvb de grenzen, de euro, de belastingontwijking door GMO, de vluchtelingen crisis. Om dat te kunnen uitvoeren moeten de 3 bestuursinstellingen genormaliseerd worden, werken zoals dezelfde instellingen in de lidstaten. De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad. De laatste, 4 verkozenen per lidstaat om een vergadering van minstens 100 personen te hebben, die in het openbaar vergadert en Europees denkt. Het Parlement normale bevoegdheden. De EU burgers stemmen ieder jaar een vertrouwensvotum. Als er geen meerderheid is voor het gevoerde beleid, dan volgen verkiezingen voor Parlement en Raad. Meestal zal er vertrouwen zijn.
bps
Zo kan een muntunie niet werken zonder eerst duurzaam overeenkomstige onderliggende economieën die dat hebben bewezen door structureel minimale muntverschillen in de markt.
Dat is niet te forceren en over water lopen ook niet.
Natuurwetten zijn niet te verdringen door zelf een wetje te schrijven in een Minsky-roes.
Een first principle is ook dat een omvattend systeem andere eigenschappen heeft dan de subsystemen van het omvattende systeem: een watermolecule heeft andere eigenschappen dan een watervolume en een individuele huishouding heeft andere eigenschappen dan een collectief van huishoudingen.
Ze bestaan en functioneren allemaal met elkaar en naast elkaar: ieder het zijne en samen het beste.
Het geheel is meer dan de som der delen, geldt regionaal, nationaal, continentaal en globaal.
Als de Europese Unie de Britten het ijs op jaagt met handelsembargo’s en andere nadelen, dan verzwakt Groot Brittannië maar ook de EU, tenzij de Britten zelf de juiste maatregelen nemen.
Als de Europese Gemeenschap zich goed en verstandig gedraagt en ieder het zijne laat, profiteert iedereen. Natuurlijke convergentie tot een eendrachtig, coherent collectief is dan een kwestie van tijd.
Een eensgezindheid van verscheidenheid is wat anders dan een broze eenheid van geforceerde zelfde eenheden. Dat hangt als los zand aan elkaar en vormt geen vruchtbaar coherent bodemsysteem.
Policy is about wise decisions in a complex world. Politics is about games. Dat is een groot verschil.
Monsieur le baron de Munchausen 5
bpsHet punt is dat wanneer een uniform monetair beleid voor een pluriform gebied een slecht idee is, dit niet alleen geldt voor de Europese muntunie maar ook voor grotere, economisch diverse landen als Duitsland, Italie, Spanje, de UK of de VS.
Monetair beleid, fractioneel reserve bankieren en bankenredden zijn de kernproblemen, niet zozeer een gedeelde munt.
bps
Monsieur le baron de MunchausenIn oude Romeinse tijden bepaalde de lokale en regionale markt voornamelijk het vertrouwen, de bruikbaarheid en de waardering van de munt voor ruiling.
Dat is niet te vergelijken met de handelsmobiliteit en de intensieve economische super-regionale verwevenheid van nu.
Pieter Jongejan 7
Monsieur le baron de MunchausenRichard Ran 4
Pieter JongejanRoland Horvath 7
Pieter Jongejanoogpunt is dat het beste. Op voorwaarde dat er niets ongunstigs gebeurt met de waarde van de munt, de dividenden, de rente en met de waarde van de beleggingen. Elk pensioenfonds heeft die problemen. Bovendien is het bestaan van veel pensioenfondsen een verzwakkend element. Omdat het beheer moeilijker wordt en de leeftijdsopbouw van de verzekerden onregelmatiger. Conclusie, beter is geen kapitalisatie, alle pensioen bijdragen in 1 systeem, een inkomende euro gaat er onmiddellijk uit af pensioen betaling. Eén repartitie systeem. En als de pensioensom verandert dan worden de pensioen bijdragen veranderd. Geeft niet als de productprijzen dan enigszins mee veranderen.
Pieter Jongejan 7
Roland HorvathRichard Ran 4
Van harte mee eens.
Felix Van Hoften 3
Jos Oskam 1
Wat deze lieden schijnen te vergeten, is dat de USA óók niet zonder slag of stoot tot "Verenigde Staten" zijn geworden. Die hingen in eerste instantie ook als los zand aan elkaar, met een wirwar van munteenheden, wetten en instellingen. Pas na de Amerikaanse burgeroorlog is de basis ontstaan van de USA zoals wij die nu kennen.
Ik weet niet of dit historisch correct is, maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de huidige EU overeenkomsten vertoont met de USA vóór de burgeroorlog. Sterker nog, ik meen signalen te zien dat het EU equivalent van die burgeroorlog er aan zit te komen. Kortom, wellicht zal Europa ooit die gedaante aannemen waar de EU adepten nu van dromen, maar ik ben bang dat letterlijk het bloed door de straten zal stromen vóórdat het zover is.
Gewoon even een opbeurende gedachte voor de dinsdagochtend :-)
Richard Ran 4
Jos OskamVraag is dan: wie gaat de rol van gluiperig-collectivistische schurk & genocidepleger Lincoln vervullen?
Jos Oskam 1
Richard RanRichard Ran 4
Jos OskamDan maar secessie op locale schaal. Ik ga voor de Oostfriessche afscheidingsbeweging: LauwersOccupy!
bps
Jos OskamWant de EU adepten menen dat ze over water kunnen lopen. Die wet schrijven ze zelf.
Fred Raaks 2
Jos Oskamhttp://thisisreno.com/2016/02/union-strikes-at-tesla-plant/
Ben Verleg
Pieter Jongejan 7
Ben VerlegContramine 1
Joost Visser 5
ContramineJan Snijder 2