
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer
Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?
In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.
Podcast | Heleen over de Linden: ‘Een autoritaire leider wegkrijgen lukt eigenlijk nooit met sancties’
Geld, voedsel, generators: alles is welkom, maar waar blijven de zware wapens?
Dit zijn de 11 Russische oligarchen die te machtig zijn voor de Europese sanctielijst
Follow the Money in Kyiv: zo houdt Oekraïne zijn economie draaiende
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
Hoe de mentor van Baudet een schakel werd in Poetins pr-machine
Europa rekent zich rijk met afromen van ‘droomwinsten’ op elektriciteit
Wat heeft Gazprom nog te zoeken in de Noordzee?
Poetins wanhoopsmobilisatie
Uitputtingsslag Oekraïne: wie breekt het eerst?
Twaalf uur nadat de eerste raketten op Oekraïne zijn afgevuurd verzamelt Vladimir Poetin 37 oligarchen in het Kremlin om ze te waarschuwen voor pijnlijke sancties uit het Westen. © Aleksey Nikolskyi, EPA
Dit zijn de 11 Russische oligarchen die te machtig zijn voor de Europese sanctielijst
Tien maanden na de Russische inval in Oekraïne staan elf steenrijke Russen met nauwe banden met het Kremlin nog steeds niet op de Europese sanctielijst. Brussel wil niet uitleggen waarom, maar de Europese afhankelijkheid van Russische energie en grondstoffen lijkt een grote rol te spelen. Ook de Russische producent van het chassis van het BUK-raketsysteem ontspringt de dans. ‘Deze zakenmannen zitten in de categorie too-big-to-sanction,’ stelt sanctie-expert Maria Shagina.
- Op de dag van de Russische inval in Oekraïne riep Poetin 37 oligarchen bijeen in het Kremlin. Voor de EU was deze bijeenkomst een argument om deze rijke zakenmannen te sanctioneren. Toch staan elf van hen – onder wie de twee rijkste Russen – nog altijd niet op de Europese sanctielijst.
- Hoe de sanctielijst tot stand komt, is geheim. Wel is duidelijk dat veel van de oligarchen die de dans ontspringen leiding geven aan bedrijven die belangrijk zijn voor Europa, bijvoorbeeld in de energiesector.
- Sinds het begin van de oorlog is de import van Russisch vloeibaar gas (LNG) en nikkel (voor de productie van batterijen) naar de EU sterk toegenomen.
- Verschillende Europese bedrijven hebben aandelen in, of langetermijncontracten afgesloten met ondernemingen van oligarchen die niet zijn gesanctioneerd: de Franse treinbouwer Alstom, de Franse energiereus TotalEnergies en ’s werelds grootste chemiebedrijf BASF uit Duitsland.
- De Hongaarse regering van Viktor Orbán verzet zich tegen harde sancties, mede omdat het Russische Rosatom een kerncentrale bouwt in het land. Maar ook de Russische treinbouwer Transmashholding heeft nauwe banden met Hongarije.
De spierwitte zuilen van de Sint Catharinazaal in het Kremlin torenen hoog uit boven 37 in pak gestoken mannen met mondkapjes. De drie rijen van klassieke stoelen waar zij op zitten vormen een halve cirkel. Het zijn Ruslands machtigste oligarchen die op deze namiddag van de 24e februari gesommeerd zijn om hier aanwezig te zijn. Tegenover hen, op zo’n tien meter afstand, zit Vladimir Poetin achter een wit bureau met gouden randen.
Twaalf uur eerder zijn de eerste raketten op Oekraïne afgevuurd en is de Russische invasie begonnen.
De oorlog was niet te voorkomen, houdt Poetin de steenrijke zakenmannen voor. ‘Het risico was groot dat het voortbestaan van ons land in gevaar zou komen.’ De Russische president vraagt om steun voor de regering en begrip voor de pijnlijke sancties die vanuit het Westen zullen volgen.
Nog geen twee weken later plaatst de Europese Unie acht van de aanwezigen op de sanctielijst. Hun bezittingen moeten bevroren worden en zij zijn niet meer welkom in de EU. Een half jaar later is dat aantal opgelopen tot 26.
Maar elf zakenmannen die op de bewuste middag zwijgend in het Kremlin zaten, onder wie de twee rijkste Russen, zijn tot op de dag van vandaag niet op de zwarte lijst te vinden.
Dat is opvallend. Aanwezigheid bij de bijeenkomst in het Kremlin wordt door de EU namelijk expliciet vermeld als reden om sancties in te voeren tegen onder meer Tigran Khudaverdyan, de topman van Yandex, en Mikhail Poluboyarinov, de baas van luchtvaartmaatschappij Aeroflot.
In haar onderbouwing bij de sanctie-aankondigingen gebruikt de EU maar liefst twaalf keer de volgende zin: ‘Het feit dat hij voor die ontmoeting werd uitgenodigd, toont aan dat hij behoort tot de kleine kring van oligarchen dicht bij president Poetin en dat hij acties of beleidsmaatregelen steunt of uitvoert die de territoriale integriteit, de soevereiniteit en de onafhankelijkheid van Oekraïne alsook de stabiliteit en veiligheid in Oekraïne ondermijnen of bedreigen.’
Maar wie zijn de elf mannen voor wie dit blijkbaar niet geldt? Wat maakt hen onaantastbaar? Waarom weigert de EU – in tegenstellingen tot de Britten – de bewegingsvrijheid en bezittingen af te pakken van deze handlangers van het Kremlin?
Sanctie-expert Roland Papp van Transparency International heeft zijn vermoedens. ‘Voor deze elf individuen is er duidelijk bewijs om ze te sanctioneren omdat zij aanwezig waren bij de bijeenkomst in het Kremlin. Dat ze niet op de lijst staan heeft politieke redenen.’
Biechtstoelsessies
Hoe de EU bepaalt wie wel en wie niet gestraft wordt voor zijn nauwe banden met het Russische regime is geheim. EU-diplomaten en de Europese Commissie weigeren dan ook toelichting te geven. ‘We geven geen commentaar op welke personen of entiteiten zijn voorgesteld of voorgesteld zullen worden, maar alle opties liggen op tafel,’ laat een woordvoerder van de Commissie weten. Wel benadrukt zij dat pas als alle 27 EU-landen akkoord zijn een oligarch op de sanctielijst wordt geplaatst.
‘Hongarije chanteert de onderhandelingen en blokkeert belangrijke besluiten’
Die zoektocht naar consensus is een tot in detail georkestreerde diplomatieke dans. Deze begint met wat in de Brusselse wandelgangen de confessionals is gaan heten. Diplomaten van de EU-lidstaten moeten ‘opbiechten’ of het voor hun land acceptabel is om oligarch X te sanctioneren. Pas als de Europese Commissie er zo goed als zeker van is dat geen enkel land zal dwarsliggen, stelt zij de lijst met namen van personen en bedrijven op.
Vervolgens brengt een koerier de lijsten naar de Europese hoofdsteden. Niets wordt digitaal verzonden. Dit alles met de bedoeling te voorkomen dat namen die op de lijst staan uitlekken. Maar dat is een illusie, zegt de van oorsprong Hongaarse beleidsadviseur Papp van Transparency International. ‘Hongarije chanteert de onderhandelingen en blokkeert belangrijke besluiten. Helaas moeten alle 27 landen instemmen met de sancties en is het dus niet mogelijk om Hongarije, of een ander land, buiten de deur te houden. Ik ben er vrij zeker van dat als ze een sanctielijst naar Boedapest sturen, die lijst ook naar het Kremlin gaat.’
De diplomatieke dans eindigt met de goedkeuring van de ministers van Buitenlandse Zaken, waarna enkele dagen later de sanctielijst in het Publicatieblad van de Europese Unie staat. Als alles verloopt zoals het hoort weet een Russische oligarch pas op dat moment dat zijn Europese tegoeden worden bevroren en hij niet meer welkom is in de EU.
De meest recente biechtstoel-sessies werden op 7 december afgerond. Deze zouden nog deze week moeten leiden tot een negende sanctiepakket.
De elf oligarchen van Poetin die niet op de sanctielijst staan
Pijn doen
De sancties tegen individuele Russen gaan verder dan het afpakken van superjachten en luxe appartementen in Amsterdam of Parijs. Het effect werkt door op de bedrijven waarvan de oligarchen eigenaar zijn of waar zij zeggenschap over hebben. ‘Zeggenschap is een soort vangnet dat de Europese Unie gebruikt voor als iemand niet de eigenaar is, maar wel invloed heeft op de bedrijfsvoering,’ zegt de in sancties gespecialiseerde advocaat Sebastiaan Bennink. ‘Al die oligarchen hebben hun eigendomsaandeel inmiddels wel teruggebracht. Maar deze individuen zijn zo invloedrijk dat van zeggenschap in bijna alle gevallen nog wel sprake kan zijn.’
‘Uiteindelijk leidt het streven om iedereen tevreden te houden tot zwakke uitkomsten’
Sancties zorgen bijna inherent voor een dilemma. Als Europa afhankelijk is van de goederen die het bedrijf van een oligarch verkoopt, bijvoorbeeld aardgas of grondstoffen voor de productie van batterijen, schaadt het opleggen van sancties de Europese economie. Frans Timmermans, de vice-voorzitter van de Europese Commissie, is zich daarvan bewust. ‘Ieder volgend sanctiepakket doet weer iets meer pijn. Een sanctiepakket moet natuurlijk de andere kant pijn doen, maar het doet ook ons pijn. Dat is in de aard van sancties,’ zegt hij op 2 juni van dit jaar tijdens een lezing in Den Haag. ‘Iedere keer moeten landen afwegen of die pijn te rechtvaardigen is, want het mag natuurlijk niet zo zijn dat het leidt tot diepe maatschappelijke onrust. Dan help je Poetin alsnog de verdeeldheid in Europa aan te jagen.’
Roland Papp is het daar niet mee eens. ‘Uiteindelijk leidt het streven om iedereen tevreden te houden ertoe dat er te veel wordt opgegeven. Het maakt Europese besluitvorming traag en minder effectief. Dat is hoe Europese besluitvorming werkt, maar in het geval van sancties is dat problematisch. Het leidt tot zwakke uitkomsten.’
De Nikkelkoning
Zwak sanctiebeleid is precies waar mannen als Vladimir Potanin ($31,4 miljard vermogen) en Leonid Mikhelson ($28,2 miljard vermogen) garen bij spinnen. Zij zijn volgens de Bloomberg Billionaires Index de twee rijkste Russen en waren beiden op die 24e februari aanwezig in het Kremlin.
De carrière van Potanin is innig vervlochten met het wildwest-kapitalisme en nepotisme dat Rusland sinds de val van het communisme in zijn greep heeft. De uitverkoop van staatsbezit in de jaren ’90 is bedacht en ontworpen door Potanin. Hij verzekerde zich van een monopolie op de Russische mijnbouw- en metaalindustrie. Daarnaast financierde de oligarch de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi en is hij het ijshockey-maatje van president Poetin.
‘Potanin is grootaandeelhouder van investeringsbedrijf Interros en daarmee ook van Nornickel, een van de grootste mijnbedrijven ter wereld. Nornickel is van essentieel belang voor het delven van metalen als nikkel en palladium,’ zegt de in sanctie-advocaat Bennink. ‘20 Procent van de nikkel en 40 procent van de wereldwijde productie van palladium komt van dit bedrijf. Daarmee is het van enorm belang voor onze Tesla’s of voor oplaadbare batterijen.’
Sinds het begin van de oorlog steeg de import van nikkel uit Rusland naar de EU met 22 procent, blijkt uit een onderzoek van persbureau Reuters. De waarde van de Nederlandse import van Russisch nikkel verdubbelde zelfs in de eerste acht maanden van het jaar.
Nergens is de relatie tussen Europa en Nornickel zo innig als in het Finse dorpje Harjavalta. Daar bouwt de Duitse chemiereus BASF een fabriek voor de verwerking van nikkel en kobalt tot batterijen voor elektrische auto’s. De locatie is gekozen vanwege de buurman, een raffinaderij van Nornickel. In 2018 sloten de twee bedrijven een langetermijncontract af. ‘Dit contract verzekert Europa van lokale toevoer van grondstoffen voor de productie van batterijen,’ vermeldt het jaarverslag van BASF.
In een reactie op vragen van Follow the Money laat BASF weten dat, vanwege de oorlog, ‘bijna alle’ activiteiten in Rusland zijn afgebouwd. Maar dat geldt niet voor de bestaande contracten met Nornickel. ‘Als BASF zou stoppen met de samenwerking met Nornickel en de levering van nikkel en kobalt in Harjavalta, dan zou dat een belangrijke waardeketen verstoren voor de Europese productie van batterijen voor elektrische auto’s.’ De woordvoerder benadrukt dat deze metalen niet op de Europese sanctielijst staan.
Ondertussen zit de rijkste man van Rusland niet stil en grijpt hij iedere kans die de oorlog biedt. Vladimir Potanin voegde in april de bank van de Kremlin-kritische zakenman Oleg Tinkov toe aan zijn imperium. Volgens de voormalige eigenaar betaalt Potanin daar slechts drie procent van de werkelijke waarde voor. ‘Het was een gijzeling, je accepteert wat je aangeboden krijgt. Ik kon er niet over onderhandelen,’ zegt Tinkov in een interview met de New York Times.
Ook de Russische activiteiten van de Franse bank Société Générale en United Card Services, een dochteronderneming van het Amerikaanse bedrijf Global Payments, belandden dit voorjaar in de handen van de Russische oligarch.
Benjamin Sprecher, industrieel ecoloog aan de TU in Delft en expert op het gebied van schaarste van kritieke metalen, begrijpt wel dat de EU de leveringen van nikkel, koper en palladium uit Rusland niet in gevaar wil brengen. ‘Een bedrijf kan niet zomaar even wisselen van leverancier, omdat het hele proces is ingericht op een specifieke kwaliteit en vorm van een metaal. Zelfs of het in blokjes of rollen wordt aangeleverd maakt uit.’
Daar komt volgens Sprecher bij dat, zelfs als Potanin en zijn bedrijf Nornickel op de sanctielijst zouden belanden, hij daar niet de rekening voor betaalt. ‘Het is gewoon niet zo nuttig om sancties te zetten op bepaalde metalen uit Rusland, omdat metalen supermakkelijk zijn te transporteren. Zeker de metalen die in kleine volumes verhandeld worden, zoals palladium. Die laad je in een vrachtwagen en dan rijd je ermee naar China. En dan kopen wij Europeanen het daar, met als enige effect dat het duurder is voor ons en dat Chinese tussenhandelaren eraan verdienen. Het is een waterbedeffect.’
‘De EU gaf dit jaar vijf keer zoveel uit aan Russische LNG als in dezelfde periode een jaar geleden’
‘Deze oorlog maakt duidelijk hoe verweven onze economie is met sommige Russische partijen,’ constateert sanctie-advocaat Bennink. ‘Al die structuren en verwevenheden zijn van belang bij de afweging om iemand wel of niet te sanctioneren.’
Energie als verzekering
Net als Potanin handelt ook de op een na rijkste Rus in een product dat Europa graag wil hebben. Leonid Mikhelson verkoopt vloeibaar aardgas (LNG) waarvan de import sinds de invasie van Oekraïne met 40 procent gestegen is. Het overgrote deel daarvan komt van Mikhelsons bedrijf Novatek.
De EU gaf tussen januari en september 12,5 miljard euro uit aan LNG uit Rusland, vijf keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral Frankrijk is een gretige afnemer: in februari en maart was er geen enkel land in de wereld dat meer vloeibaar gas uit Rusland kocht, blijkt uit een studie van Columbia University.
De banden van Mikhelson en zijn gasbedrijf Novatek met Frankrijk gaan veel verder dan enkel de verkoop van LNG. Het Franse energiebedrijf TotalEnergies bezit 19,4 procent van de aandelen van Novatek. Daarnaast is TotalEnergies voor 20 procent eigenaar van het belangrijkste LNG-project van Novatek: LNG Yamal. De Franse deelnemingen in Russische projecten leverden TotalEnergies 748 miljoen dollar dividend op in de eerste negen maanden van dit jaar.
Terwijl andere Europese energiebedrijven – zoals Shell en BP – zich in het voorjaar terugtrekken uit Russische samenwerkingen, maakt CEO Patrick Pouyanne tijdens een hoorzitting in het Franse parlement duidelijk dat, zolang er geen sancties zijn, TotalEnergies zijn Russische activiteiten in stand zal houden. ‘Onze enige motivatie is om LNG naar Europa te brengen.’
Maar onder druk van aanzwellende kritiek besluit TotalEnergies op 9 december om de aandelen die het bezit in Novatek af te waarderen van 3,7 miljard euro naar nul. Wel behoudt het bedrijf zijn aandelenbelang in Yamal LNG en de 10 procent die het bezit in een ander vloeibaargasproject van Novatek: Arctic LNG 2.
Ondanks het feit dat veel Europese bedrijven samenwerkingen afbouwen, zijn het de Russische oligarchen die in de energiesector actief zijn die duidelijk de beste papieren hebben om de Brusselse sancties te ontlopen. Ook de bazen van Lukoil, Gazprom, Gazprom Neft en Gazprombank waren allemaal op 24 februari in het Kremlin, maar zijn niet gesanctioneerd.
Een kerncentrale in Hongarije
Sind het begin van de oorlog vermijden Europese leiders direct contact met Russische oligarchen. Een uitzondering hierop is de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken en Handel, Peter Szijjártó. Tussen mei en september had hij drie ontmoetingen met Aleksei Likhachev, de baas van het Russische staatsbedrijf voor kernenergie Rosatom. Twee keer vloog hij daarvoor naar Istanboel, de derde bijeenkomst was in Wenen. Ook dook Szijjártó in oktober op bij een energieconferentie in Moskou.
Het Russische Rosatom levert bijna 20 procent van al het uranium in de EU
De Hongaarse regering is geen voorstander van het hard aanpakken Rusland. Als het aan premier Viktor Orbán ligt komt er nog dit jaar een einde aan de sancties. Illustratief is dat Orbán het plan van de EU om de Russische kerkleider Patriarch Kirill op de zwarte lijst te zetten blokkeerde.
Rosatom bouwt momenteel een nieuwe kerncentrale in Hongarije: de Paks 2. Voor de Hongaarse regering is het cruciaal dat de sancties hiervoor geen belemmering vormen. ‘Het is in ons strategisch belang en belangrijk voor onze nationale veiligheid,’ zegt de Hongaarse minister Szijjártó als hij in november een vierde ontmoeting heeft met Rosatom-baas Likhachev, dit keer in Oezbekistan. ‘Tot nu toe hebben we kunnen voorkomen dat Brussel sancties oplegt die onze nucleaire ontwikkelingen schaden. En dat zullen we ook in de toekomst doen.’
Hongarije is niet het enige EU-land waarvoor kernenergie een reden is om oligarch Likhachev uit de wind te houden. Uit cijfers van het Europese atoomagentschap Euratom blijkt dat Rosatom bijna 20 procent van al het uranium dat in de EU verbruikt wordt levert. Voor het verrijken van uranium is de Europese afhankelijkheid van het Russische staatsbedrijf nog groter: bijna 24 procent. Daar komt nog bij dat er in vijf EU-landen Russische kernreactoren staan waardoor deze landen ook voor onderhoud afhankelijk zijn van Rosatom. Deze centrales staan in Tsjechië (6), Hongarije (4), Slowakije (4), Bulgarije (2) en Finland (2).
Hoewel Frankrijk een ander type kerncentrale gebruikt is ook dat land sterk afhankelijk van Rusland en Rosatom. Volgens de Franse krant Le Monde is er maar één plek waar nucleair afval uit Frankrijk verwerkt kan worden: in Siberië. Het bedrijf Onano, waarvan de Franse staat 80 procent van de aandelen bezit, stuurt gebruikt uranium naar de Siberische kerncentrale Seversk van Rosatom. Daar wordt het uranium opgewerkt zodat het deels opnieuw gebruikt kan worden. Greenpeace heeft vastgelegd dat dit, ondanks de oorlog in Oekraïne, nog steeds gebeurt.
‘Deze zakenmannen zitten in de categorie too-big-to-sanction’
Een ander Frans bedrijf, Framatome, sloot eind 2021 een langetermijncontract met Rosatom. Framatome is een dochteronderneming van energiebedrijf EDF, dat op zijn beurt weer in handen is van de Franse staat.
Grondstoffen voor accu’s, vloeibaar aardgas, kernenergie: de energiesector blijkt een veilige haven voor Russische oligarchen. ‘Deze zakenmannen zitten in de categorie too-big-to-sanction,’ constateert Maria Shagina, energie- en sanctie-expert van het International Institute for Strategic Studies in Berlijn. ‘Als de eigenaren of aandeelhouders gesanctioneerd worden dan heeft dat wereldwijde gevolgen. Het pakken van, laten we zeggen, Mikhelson zou schadelijk zijn voor de Europese strategie om zoveel mogelijk LNG te bemachtigen.’ Dat is een prijs die de EU niet wil betalen.
De treinverbinding tussen Moskou en Parijs
Niet alle elf de oligarchen en hun bedrijven die de Europese sancties tot nu toe zijn ontsprongen zijn actief in energiesector. Bijvoorbeeld Transmashholding: een bouwer van locomotieven, spoorwegmateriaal en – niet in de laatste plaats – het chassis van het BUK-raketsysteem: het raketsysteem waarmee Malaysia Airlines-vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten in 2014 waarbij 298 mensen om het leven kwamen.
Sanctie-advocaat Bennink: ‘Transmashholding is wel wereldwijd een van de grotere bedrijven in de transport en technologie. Ik zou mij kunnen voorstellen dat het voor bepaalde Europese landen wel van belang is.’
Wat de ware reden is dat dit bedrijf sancties ontloopt blijft, bij gebrek aan toelichting van de EU, gissen. Maar bij nadere bestudering van Transmashholding duiken wederom Franse en Hongaarse bedrijven en politici op.
Het is 27 mei 2011 als twee grote treinfabrikanten in Amsterdam de handen ineenslaan. Het Franse Alstom koopt 25 procent van de aandelen in het Russische Transmashholding. ‘Rusland is een van de belangrijkste markten voor Alstom,’ zegt de CEO Patrick Kron. ‘We zijn heel trots dat Transmashholding en haar aandeelhouders Alstom hebben gekozen om te helpen bij het moderniseren van de Russische spoorwegsector.’
Een van de belangrijkste aandeelhouders van Transmashholding is oligarch Andrej Bokarev. Het is deze Bokarev die twee jaar eerder, in 2009, onder het toeziend oog van de Franse president Nikolas Sarkozy en zijn Russische evenknie Dmitri Medvedev een strategische samenwerkingsovereenkomst met Alstom tekent in Parijs.
Nu er meer dan tien jaar later een oorlog woedt in Oekraïne is de intensieve samenwerking een probleem voor de Fransen. Kort na de invasie zegt Alstom niet meer in Rusland te willen investeren, maar het bezit op dit moment nog wel een aandeel van 20 procent in Transmashholding. De beurswaarde van dat aandeel is 482 miljoen euro, al laat de Franse treinbouwer aan Follow the Money weten dat zij het hebben afgewaardeerd naar nul.
Desalniettemin doet Alstom pogingen om van de aandelen af te komen, al heeft de huidige CEO van Alstom, Henri Poupart-Lafarge, er weinig vertrouwen in dat dit zal lukken. ‘Zoals je je voor kan stellen wil niemand een aandeel van 20 procent in Transmashholding kopen,’ zegt hij tijdens de aandeelhoudersvergadering in juli van dit jaar. ‘Onze eerste investeringen deden wij in 2007 met de verwachting dat de Russische markt zich zou openen, dat is niet gebeurd.’
Transmashholding heeft ook sterke banden met Hongarije, in het bijzonder met de minister van Defensie, Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Hij was, tot een paar maanden na zijn benoeming tot minister eerder dit jaar, mede-eigenaar van Transmashholding Hungary. De andere eigenaar is het Russische moederbedrijf. De Hongaarse tak haalde een grote en controversiële opdracht voor de bouw van 1300 treinwagons voor Egypte binnen, ter waarde van een miljard euro.
Een andere dochteronderneming van Transmashholding, Metrowagonmash, levert en onderhoudt de metrostellen voor een van de ondergrondse lijnen van Boedapest. Een prijzige deal die via vriendjespolitiek tot stand is gekomen, blijkt uit het graafwerk van de Hongaarse onderzoeksjournalist Szabolcs Panyi. Het resultaat is dat de inwoners van de Hongaarse hoofdstad nu met een metro zitten die keer op keer kapot gaat.
Metrowagonmash is het bedrijf dat het chassis van het BUK-raketsysteem bouwt, en is tot op de dag van vandaag ontsnapt aan Europese sancties.
Brussel zwijgt
Moeten de Europese Commissie en de EU-lidstaten meer uitleg geven over waarom sommige oligarchen buiten schot blijven? Het is een vraag die de Europese Ombudsman, Emily O’Reilly, op 3 juni van dit jaar stelt in een brief aan de Brusselse vertegenwoordiging van de Europese landen: de Raad van de EU.
‘Burgers zouden – voor zover mogelijk – het besluitvormingsproces moeten kunnen volgen zodat zij begrijpen hoe een beslissing tot stand komt,’ schrijft O’Reilly. ‘Transparantie kan ook helpen om in deze moeilijke tijd het publieke draagvlak voor sancties te behouden.’
De EU-lidstaten zijn het daar niet mee eens. Zelfs de antwoorden op de vragen van de Ombudsman moeten volgens de Raad van de EU geheim blijven, laten zij O’Reilley weten. Het openbaar maken hiervan zou ‘schadelijk zijn voor de Raad’. De Ombudsman stemt in met het niet publiceren van de beantwoording.
Sanctie-experts met wie Follow the Money sprak betwijfelen of meer transparantie wel mogelijk is. Maar zij plaatsen ook vraagtekens bij de onduidelijkheid over waarom sommige oligarchen die op de bewuste 24e februari in het Kremlin waren niet gesanctioneerd worden.
‘Het is normaal dat die informatie niet openbaar beschikbaar is,’ zegt Roland Papp van Transparency International. ‘Maar als mensen niet op de sanctielijst belanden vanwege de politieke of economische belangen van bepaalde sectoren of personen, dan is dat niet correct. Als ons doel is om de Russische oorlogseconomie lam te leggen dan moeten wij ook zelf een prijs betalen.’
42 Bijdragen
Roland Horvath 7
In de jaren 1806-1814 was er het Continentaal Stelsel: Napoleon Bonaparte verbood daarmee alle handel van het Europese vasteland met Groot Brittannië GB. Het kwam neer op een invoer verbod voor GB producten. Het heeft als zodanig vrijwel niets opgeleverd.
Het EU bestuur is dan toch nog enigszins zichzelf en meer dan de knecht van de VS.
Nog iets, het EU bestuur is zwak en het zal maar verbeteren als de EU een federatie wordt. Dat wordt echter door de GMO, de VS en de NAVO tegen gewerkt. Als de EU geen federatie wordt, dan blijven we ten eeuwigen dage een kolonie van de VS.
FTM scoort. Klasse.
Marco Krook 3
Roland HorvathRoland Horvath 7
Marco Krookhet is prettig te zien dat je het belang van her- bebossing vermeldt.
Lia 4
Roland Horvathruud Groenewoud 1
Roland HorvathVincent Huijbers 9
Roland HorvathZou Duitsland zo afhankelijk zijn geworden van Rusland en China doordat ze aan de leiband van de VS loopt? Ook hier lees je dat de eigengereidheid van lidstaten en de relatie tot de VS veel genuanceerder is dan je voorstelt en geworteld is in de geschiedenis:
https://duitslandinstituut.nl/artikel/35/naslagwerk-duitse-militaire-missies-na-1990
Het is opmerkelijk hoeveel de EU zegt door niets te zeggen. Het toont aan hoeveel moeite het de individuele lidstaten kost om de eigen belangen én die van de ander (!!!) als één gezamenlijk belang te zien. 1 +1 = 3
Roland Horvath 7
Vincent HuijbersWat in de EU gebeurt is het resultaat van een confederatie. De staten regeren, er is gen centraal gezag dat achteraf na de beslissingen verantwoordelijk kan gesteld worden, want een verzameling van 27 staten is anoniem. Nu eens krijgt de een zijn zin dan weer de ander. Zo was het in de EU al altijd bedoeld. Sterker nog, zulk een staatstructuur is reeds in de jaren 1930 uitgedacht door medewerkers van de Duitse kartel IG Farben 1925-1947. Een kartel van tal van ondernemingen waaronder Bayer, BASF en Hoechst.
Beter dan wat er nu gebeurt is in een confederale staatsstructuur niet mogelijk.
Nog iets, een EU federatie zal uiteindelijk democratischer blijken te zijn dan een confederatie met een Raad die altijd vergadert achter gesloten deuren. En de staten zullen er meer te zeggen hebben dan nu. Nu controleert een niet gekozen EU bestuur de budgetten van de staten. De omgekeerde wereld.
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathJohn Janssen 4
Roland HorvathGrote namen uit het Duitse en Franse hadden/hebben te grote belangen in RU. Miste alleen 1 'big boy' uit het land van Meloni in bovenstaand!
Antoine BERBEN 2
Roland HorvathRoland Horvath 7
Nog iets, het strafhof dan sommige staten o.a. NL willen optuigen om de hoogste machthebbers in RU te berechten, is op zijn zachtst gezegd ongepaste oorlogspropaganda.
Een geopolitieke samenwerking van Europa met Noord Azië is reeds verprutst.
Maar, in Europa moet Europa regeren.
Petrus Harts 3
En: voor de X-ste keer ligt Hongarije dwars. Gegeven de geschiedenis van Hongarije is het voor mij on-be-grij-pe-lijk dat Orban, met een behoorlijke steun van de kiezers, naar Rusland opschuift. Maar goed, de les die we mochten leren via Assad & Loekasjenko is: zolang je Putin aan je zijde hebt, blijf je in power.
Tenslotte: hoogste tijd om dat veto-recht aan te pakken binnen de EU.
John Janssen 4
Petrus HartsOf zoals iemand met zijn tengels nog steeds innig verstrengeld in het Russische aangaf; "als je met een te groot kaliber jezelf in de voet schiet, is de kans groot dat je al je loopwerk wegvaagt".
En met dat laatste ben ik het al zeer lang eens. Het geeft wel aan met wat voor een conservatieve, oogklep dragende, bestuurders we te maken hebben!
Roland Horvath 7
Petrus HartsZoals de Griekse crisis een tijd geleden.
De verhouding tussen sterkere en zwakkere staten en 2/ de problemen met het buitenland kunnen maar opgelost worden door een sterk, centraal, federaal gezag. Dat begrepen de 13 VS staten reeds in 1787, na 11 jaar een confederatie te zijn geweest.
Het enige waar een veto recht van iedere staat mag gelden is de integratie van een nieuwe staat in de EU.
John Janssen 4
Realiteit? Driewerf ja!
Zouden de jongens en meisjes in onze 2e Kamer nog reageren naar aanleiding van dit artikel? Men zou daar in ieder geval op 1 naam moeten aanslaan.
Pieter Jongejan 7
Ook het steunen van deze oorlog door de EU en Nederland betekent dat er een enorm aantal doden vallen zowel bij de Oekraiens sprekende bevolking als bij de Russisch sorekende bevolking.
Het is vals om te beweren dat de Russisch sprekende bevolking zich maar moet aanpassen aan de Oekraiens sprekende bevolking.
Wel proteseren tegen het onderdukken van de Oeigoeren door de Chinezen, maar niet opkomen voor de Russisch sprekende bevolking in de Donbass is meten met twee maten.-
Dat is ook het geval in Kosovo, waar 90 procent van de bevolking Albaneess spreekt in plaats van Servisch. Kosovo was onderdeel van Servie, maar mocht van de USA en de EU een eigen staat worden, waarbij de USA van de gelegenheid gebruik maakte om hier een grote Amerikaanse legerbasis te stichten.
Ik ben het met Roland eens dat Europa geregeerd moet worden door de Europeanen en niet door de Amerikanen, zoals nu het geval is gelet op het ongestraft mogen opblazen van Northstream 1 en 2.
Roland Horvath 7
Pieter JongejanInderdaad, eerst een oorlog in UA uitlokken. Een oorlog die eeuwig of toch zo lang mogelijk mag duren.
En dan Europa en vooral Duitsland, de Duitse industrie, grote schade toebrengen door het opblazen van Nortstream 1 en 2. Als het niet is door de VS dan in elk geval met hun toestemming.
Die sabotage illustreert de houding van de VS tegen over Europa.
Europa was en is nog steeds economisch hun grootste concurrent. De schade voor de Duitse industrie is enorm.
Europa zal moeilijk kunnen concurreren met China, India en anderen die over goedkoper en minder vervuild gas kunnen beschikken.
De oorlog in UA draait voor de VS om de verkoop van wapens, om geld en om de wereld heerschappij.
Van dat laatste dromen de VS reeds 200 jaar. Dat staat bekend als hun Manifest Destiny, hun voor de hand liggende missie.
Een agressieve, collectieve waanzin. Erger dan tien corona pandemieën.
https://historiek.net/manifest-destiny-vanaf-1845/76360/#:~:text=Manifest%20Destiny%20betekent%20letterlijk%3A%20duidelijke,om%20het%20continent%20te%20veroveren
De Europeanen, politici en MSM, denken dat de VS hun bondgenoten zijn, wat volgens hen positief is.
Het tegendeel is waar, de VS liegen en bedriegen de Europeanen en zijn een gevaar voor Europa.
Na meer dan 75 jaar gekoloniseerd te zijn door de VS, willen de Europeanen misschien belogen en bedrogen worden. De gewoonte wordt dan een tweede natuur.
Lia 4
Roland HorvathJohn Janssen 4
Pieter JongejanJe zou er bijna vanuit gaan, dat partij X na de oorlog de inbeslagname en veiling van zijn superjacht gaat aanvechten bij een internationaal hof, om zo de beweegredenen van vdL en Co. te achterhalen.
Jesse Pinster 1
John JanssenHet is al zo dat oligarchen bij het Europees Hof zaken zijn gestart. Van de 37 zakenmannen die op 24 februari in het Kremlin waren zijn 13 bijvoorbeeld een zaak begonnen. Advocaten die ik heb gesproken geven aan dat het echter heel lastig is om via die weg meer duidelijkheid te krijgen over de onderbouwing van de sancties. Zij beklagen zich er dan ook over dat dit het heel moeilijk maakt om een zaak te winnen en zaken in het verleden laten zien dat dat dan ook niet vaak lukt (al zijn daar wel uitzonderingen op).
John Janssen 4
Jesse PinsterBen altijd nog voorstander van dat ieder onschuldig is .....
Als Brussel dit volhoudt gaat het een mild 'Noord-Koreaans' karakter krijgen. Niet verkozen, en wij bepalen zelf wel etc etc.
Lia 4
Pieter JongejanBen met je eens dat dit meten met twee maten is. Toch herinner ik me dat de EU ook niet wilde opkomen voor minderheden die Catalaans of Baskisch spraken. De soevereiniteit van bestaande staten weegt zwaar.
Al moet je je dan inderdaad afvragen waarom voormalig Joegoslavië wél met alle geweld moest worden opgesplitst. Een Bosnische zegt er dit over:
https://www.groene.nl/artikel/vanaf-de-juiste-kant-van-de-geschiedenis
Josette van Os 3
LiaLia 4
"De Vlaamse politicoloog Jonathan Holslag verdiepte zich in drieduizend jaar machtspolitiek en kwam tot het inzicht dat de neergang van Europa alleen te stoppen is als we ons niet langer overgeven aan ons consumentisme. ‘We hebben onze eigen tegenstanders rijk gemaakt, van China tot Saoedi-Arabië.’" https://www.vn.nl/jonathan-holslag/
Blijft actueel...
John Janssen 4
LiaMaar waarom zegt Holslag dat China en Saoedi-Arabië onze 'tegenstanders' zijn? Gebaseerd waarop?
We gaan straks gewoon weer aan het Russisch gas. Duurt nog zo'n 15 jaar voordat we 'zelfvoorzienend' zijn alleen op wind en kernenergie. Althans volgens onze aller Rob, die een wel heel creatief 'rekenmodel' ten toon spreiden afgelopen Zondag in WNL.
Gelukkig is het kabinet er ook al achter gekomen (beter laat ...) dat er nog een x aantal floating LNG terminals bij moeten komen.
Lia 4
John JanssenGebaseerd waarop? Een paar citaten uit het interview:
"Na het einde van de Koude Oorlog heeft in het Westen het idee postgevat dat de liberale wereldorde en de internationale handel tot blijvende vrede zouden leiden. Maar we zijn uit het oog verloren dat wat voor ons vrede betekende, het product was van de westerse macht. En die macht werd in landen als China en India en in grote delen van Afrika en het Midden-Oosten gezien als pure arrogantie, die tot uitbuiting en vertrapping leidde. Dat besef heeft de Chinezen er onder Deng Xiao Ping al toe gebracht een eigen industrie te ontwikkelen, als tegenwicht voor wat als westerse overheersing werd beschouwd. In veel ontwikkelingslanden heeft het anti-westerse sentiment geleid tot een harde, nationalistische reflex, en in het Midden-Oosten en Noord-Afrika tot de opkomst van het terrorisme. Wat voor ons voorspoed en veiligheid betekende, werd door miljarden mensen als vijandig ervaren. Daar krijgen we nu de rekening van gepresenteerd. Sinds de val van de Sovjet-Unie was het Westen ongenaakbaar, maar dat tijdperk loopt nu snel ten einde. Dat leidt onvermijdelijk tot onzekerheid en angst bij de verliezende partij. Wij dus. Die ontwikkeling heeft een enorme ontwrichtende werking op de wereldpolitiek."
"In de loop van de geschiedenis hebben denkers als Livius in bloeiperiodes van grote imperia vaak gewaarschuwd voor onverantwoorde omgang met de welvaart. Vijfhonderd jaar voor het begin van de jaartelling hield de Chinese strateeg Sun Tzu de heersers in het Wu-koninkrijk al voor dat ze moesten vermijden hun rivalen rijk te maken. Dat is precies wat nu gebeurt. Met ons roekeloze consumentisme dragen we niet alleen bij aan de migratiecrisis in het Zuiden..." (zie vervolg)
John Janssen 4
LiaLia 4
John Janssen"... maar pompen we elk jaar ook honderden miljarden euro’s vanuit de westerse wereld in autoritaire regimes die nu met ons eigen geld onze invloed bedreigen. We hebben onze eigen tegenstanders rijk gemaakt, van China tot Saoedi-Arabië. China verdient jaarlijks 185 miljard euro aan het handelsoverschot met Europa. Dat geld wordt gebruikt om de invloed van het Chinese autoritaire regime in de wereld te versterken. De Russen moderniseren hun krijgsmacht met de miljarden die ze verdienen met de olie- en gastoevoer naar Europa. En de Golfstaten worden al decennia slapend rijk met de olie die ze aan het Westen verkopen, waardoor ze Jemen kapot kunnen schieten en religieus fundamentalisme naar het Westen kunnen exporteren. De afgelopen dertig jaar hebben we onze rivalen zelf de middelen gegeven om economisch te groeien en de macht van ons over te nemen."
(interviewer: Het argument was: dat is de vrije markt waar we uiteindelijk allemaal beter van worden.)
"De vrije markt bestaat niet en heeft ook nooit bestaan. Economische macht is altijd bepaald door politieke en militaire macht. In de Oudheid haalde Solon de pottenbakkersindustrie uit Korinthe naar Athene. Daarmee werd het fortuin opgebouwd om een vloot te ontwikkelen. Dat is precies wat de Chinezen nu doen. Door de industrie weg te trekken uit Europa kunnen ze nu een vloot bouwen die opstoomt naar de Middellandse Zee en de Noordzee. L’ histoire se repête, maar we hebben er niets van geleerd."
Dus Holslag ziet het als een door de eeuwen terugkerend patroon.
John Janssen 4
LiaEn tsja, voordat de shale boom in de US tot stand kwam moesten we wel het grootste deel van onze olie uit het Arabisch schiereiland halen.
Lia 4
John Janssenen tsja, waren het maar alleen de massale inkopen bij Alibaba... zit het niet door onze hele economie heen? Het massale inkopen bij Action Kruidvat etc (ook de paracetamol en mondkapjes die we zelf niet meer maken); de massale keuze voor lekker goedkope gedeeltelijk-recyclebare chinese zonnepanelen in plaats van veel beter recyclebare Europese, en voor in China (slaapzalen etc) gemonteerde iPhones ipv in Europa gemonteerde Nokia's of Fairphones (allemaal kunstmatig verouderd al ver voor hun fysieke levenseinde); onze overheden die 5G-hardware liever bij Huawei inkopen dan zelf een Europees alternatief te bouwen; zelfs onze oer-Hollandse fietsen komen uit China!
en die olie... tsja, we weten al een jaar of wat dat we onze huizen beter zouden kunnen isoleren en dat we meer zonne-energie in woonwijken zouden kunnen opslaan (zijn prachtige Nederlandse uitvindingen voor!), en dat we beter wat minder kunstmest zouden kunnen gebruiken en wat betere internationale treinverbindingen zouden kunnen organiseren in plaats van goedkope vliegreisjes subsidiëren - maar we "moesten" toch heel veel olie uit het Arabisch schiereiland halen? "Moet" dat voor ons comfort of toch eerder voor ...? (moet ik zomaar ineens denken aan het 'ziekmakend zorgstelsel' https://www.ftm.nl/artikelen/interview-bas-leerink)
Waar ik uiteraard niet mee wil zeggen dat we helemaal geen olie uit het Arabisch schiereiland hadden moeten halen! alleen dat iets minder/flexibeler wellicht ook had gekund (en dan waren we nu ook minder afhankelijk van schalie geweest)
Lia 4
John Janssen(interviewer:) Globalisering en marktdenken zijn sinds de jaren negentig door liberale economen en politici als onontkoombaar gepresenteerd.
"Die overtuiging heeft niets met liberalisme te maken. Liberalisme betekent dat je in de eerste plaats moet streven naar de waarden van de Verlichting. En dat betekent: emancipatie in de hoofden van de mensen, en ervoor zorgen dat je mensen meeneemt die het niet makkelijk hebben. Het betekent níet dat je ruim baan moet geven aan multinationals uit autoritaire landen die de concurrentie vervalsen door het milieu kapot te maken en slavernij toe te passen. De handelspolitiek van zogenaamde liberalen als Mark Rutte en Guy Verhofstadt heeft helemaal niets met liberalisme te maken. Zij doen alsof ze liberaal zijn, maar intussen negeren ze hun liberale principes om een aantal Europese multinationals meer winst te laten draaien, terwijl er van die winst nauwelijks nog iets terugvloeit naar de Europese landen zelf. Ik vind dat heel kwalijk."
"Waarom verzwakt onze samenleving? Omdat we al onze miljarden liever uitgeven aan “made in China” dan aan onze eigen industrie, en zo verdomd consumentistisch en hebzuchtig zijn dat we al decennia verwachten dat alles wat in de winkels ligt bijna gratis is."
"We kunnen wel muren willen bouwen om onze welvaart te beschermen, met Trump en Orbán voorop, maar als achter die muren miljoenen mensen nauwelijks een kans krijgen, als de ongelijkheid groeit, als de rijke elite zich met zijn miljarden onttrekt aan zijn verantwoordelijkheid, als de waardigheid uit de politiek verdwijnt, zoals Joe Biden het heel mooi uitdrukte bij de begrafenis van John McCain, dan kun je muren bouwen zo veel je wilt, maar dan gaat de samenleving uiteindelijk kapot door de rot van binnenin."
Dus ja, "gelukkig" van die "x aantal floating LNG terminals", maar of dat de oplossing is tegen de "rot van binnenin"... wie zal het zeggen?
(P.S. dit interview was uit januari 2019, andere tijden dus)
John Janssen 4
LiaVincent Huijbers 9
LiaBelangrijk is om te bedenken wat die 'rot van binnenin' zou kunnen zijn. Het consumentisme vervult maar beperkt een behoefte. Het economiseren van praktisch alles lijkt ook het ongrijpbare terug te brengen tot bezit. Toch ervaren we het onvoorwaardelijk als het meest waardevol. Maar hoeveel hebben we daar nog van?
Lia 4
Vincent HuijbersDenk aan een gezin dat het huis uit gezet dreigt te worden wegens betalingsproblemen. Goede kans dat die niet alleen problemen met geld hebben, maar ook met gezondheid, alcohol, werkloosheid of onderbetaald werk, misschien laaggeletterdheid, te weinig sociale ondersteuning, depressiviteit, slaapgebrek... waar moet je beginnen?
En toch, hoe groot de uitdaging ook is om zo'n gezin te helpen, ergens is het nog relatief eenvoudig. Want als je zo'n gezin bijvoorbeeld meer geld geeft, gaat dat niet automatisch ten koste van hun gezondheid of geletterdheid (integendeel waarschijnlijk).
Maar als je de armen in een samenleving succesvol helpt (meer geld, verslavingszorg), doet dat automatisch pijn bij een ander deel van de samenleving (hogere belastingen, lagere omzet drankenhandel). Die moeten dan wel bereid zijn hun verlies te nemen - ingewikkeld!
Denk maar aan de jaarlijkse discussie over vuurwerk (fietsenhandels die hun jaarlijkse 'bonus' mislopen). Of de ziekenhuizen die moeten inleveren als de zorg beter georganiseerd wordt (https://www.ftm.nl/artikelen/interview-bas-leerink) - en bedenk daarbij dat ook díé artsen de eed van Hippocrates hebben afgelegd! Zo sterk werkt de drang van het geld... zelfs bij goedbetaalden!
Net zoals bij dat gezin denk ik dat het niet uitmaakt waar je begint, áls je maar ergens begint; maar ook dat er niet één aanpak is die alles oplost, omdat tegen de tijd dat het gezin tegen de grond zit er al heel veel problemen uit de hand zijn gelopen.
Maar het meest waardevolle is denk ik (en voor dat gezin en voor iedereen in een samenleving): vertrouwen - dat je toegang hebt tot alle middelen die je echt nodig hebt, en dat je niet gedwongen zult worden om te doen wat echt schadelijk voor je is.
Kapitalisme ondermijnt juist dat vertrouwen, zowel bij arm als rijk. En stimuleert dus (paradox!) om vertrouwen te zoeken in nog meer bezit...
Zoiets?
Jesse Pinster 1
LiaLia 4
Jesse PinsterEn nog zo'n aanrader (ook al een dik boek ;) is The Dawn of Everything (Het begin van alles) van David Graeber en David Wengrow.
Een heel interessante aanvulling, omdat Holslag vooral over de "gewone" geschiedenis schrijft zoals wij die op school leren (de machtswisselingen tussen grote, hiërarchisch gestructureerde rijken en hun heersende klassen) - maar Graeber en Wengrow schrijven ook over allerlei niet-hiërarchische samenlevingen, die zich (soms vele eeuwen lang) staande hielden tussen al die heersende en hiërarchische rijken in.
Dat geeft heel nieuwe inzichten in het verschijnsel "macht".
Walter Boer 3
Jesse Pinster 1
Walter BoerZeg dit niet om het te verdedigen, met dit artikel heb ik geprobeerd inzicht te geven wat het gevolg is van 'ons niet meer pijn doen'.
Bob Juchter van Bergen Quast 1
Marc de Wit 1
De Russische calculatie gaat er ook vanuit dat met name de EU zich terughoudend opstelt met het nemen van sancties tegen Rusland. Maar ook terughoudend is met het geven van steun aan Oekraïne. Denk aan de uitspraken van Pres. Putin aan het adres van Europa dat deze sancties Europa harder raken van andersom.
Ik ben benieuwd hoe dit uitwerkt op termijn. Wie heeft de langste adem. Tegen welke prijs zijn de betrokken partijen bereid offers te maken of compromissen te sluiten. En deze prijs al hoog, in termen van het vloeien van bloed.
John Janssen 4
Marc de WitDat vooral Macron zeer geregeld met Poetin belt is bekend. Dat bij zoiets ook nog een stuk 'eigenbelang' zit is misschien niet geheel bekend, maar reken daar maar wel op.
Dat de EU lidstaten 'terughoudend' zijn had, en heeft vooral nu, te maken met leegloop van de magazijnen/voorraden.
Frank de Graaf 1