
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
De Europese Centrale Bank geeft miljarden uit om de rente laag te houden. Waar komt dat geld terecht? Lees meer
Het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt een ver-van-mijn-bed-show doorspekt met moeilijk jargon en financiële termen. In dit dossier onderzoekt FTM de implicaties het ECB beleid voor de burger. Wat houdt het lage-rentebeleid in en wat zijn de gevolgen van 'quantitative easing' (QE) voor Nederland? Bij wie komen de miljarden aan publiek geld terecht?
De ECB deelt miljarden uit aan private banken en stuurt onze overheid de rekening
De belastingbetaler mag nu ook de verliezen van De Nederlandsche Bank betalen
Draghi redde de euro, maar deelde een dreun uit aan de democratie
Banken lenen zich rijk bij de ECB
Minister negeert Kamerverzoek om ECB ter verantwoording te roepen
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
Champagne-, tabaks- en olieconcerns sluizen coronageld door naar aandeelhouders
Coronaklap extra pijnlijk voor pensioenfonds met beleggingen in olie en gas
Helikoptergeld: een verleidelijke, maar ondoelmatige kuur voor corona
Nóg lagere rente: het zinloze medicijn tegen het coronavirus
Machtsspel stort Europa in een existentiële crisis
De coronacrisis legt bloot dat Europa geen doeltreffend crisisbeleid kan voeren. Onze economie staat op instorten, maar het beleid dat die ramp kan voorkomen, is illegaal. Is de EU in staat om haar verdragen op tijd te wijzigen of staan we voor een duivelse keuze tussen de rechtsgemeenschap en de muntunie?
-
Het Duitse Constitutioneel Hof, de hoogste rechtbank van Duitsland die regels en besluiten toetst aan de grondwet, oordeelde dat de Europese Centrale Bank (ECB) met haar ‘Quantitative Easing-beleid’ opereert buiten haar mandaat: het bewaken van de prijsstabiliteit.
-
De ECB heeft drie maanden om zich te verantwoorden. Lukt dat niet, dan zal het Duitse Hof de Bundesbank verzoeken te stoppen met het opkopen van obligaties.
-
Dat kan uitmonden in een existentiële crisis voor de eurozone. Het opkoopbeleid van de ECB houdt de euro overeind. Zonder nieuw ECB-geld gaat een aantal eurolanden onherroepelijk failliet. Het Constitutioneel Hof kreeg daarom de woede over zich heen van zo’n beetje alle belangrijke instituten van de Europese Unie.
-
De uitspraak van het Duitse Hof werpt tegelijkertijd een grotere vraag op: kun je monetair beleid wel los zien van economisch beleid, de rationale die ten grondslag ligt aan de onafhankelijkheid van centrale banken?
-
De enige legale manier om de euro te redden, lijkt een wijziging van de Europese verdragen. Aanpassing van het ECB-mandaat staat daarbij met stip bovenaan.
Op 5 mei draagt Andreas Voßkuhle, na een ambtstermijn van twaalf jaar, nog één keer de donkerrode toga van het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe. Het is zijn laatste dag als voorzitter van de hoogste rechtbank van Duitsland die regels en besluiten toetst aan de grondwet. Met rechts achter zich de zwart-rood-gouden vlag van Duitsland en aan de muur een enorm beeldhouwwerk van een adelaar, leest Voßkuhle – op gepaste afstand van zijn collega’s – het historische slotstuk van zijn carrière voor. Een oordeel dat niet alleen voor Duitsland belangrijk is, maar bepalend voor de toekomst van heel Europa.
Het Duitse Constitutioneel Hof kwam met een stemming van zeven tegen één tot het oordeel dat de Europese Centrale Bank (ECB) met haar ‘Quantitative Easing (QE)-beleid’ opereert buiten haar mandaat: het bewaken van de ‘prijsstabiliteit’. Om precies te zijn: de ECB krijgt drie maanden de tijd om beter uit te leggen waarom het opkopen van staatsleningen via het Public Sector Purchase Programme (PSPP) wel ‘proportioneel’ zou zijn met haar doelstelling van 2 procent inflatie in de eurozone. Ofwel: heiligen het middel en de neveneffecten ervan wel het doel?
Het Constitutioneel Hof vindt dat de ECB de economische effecten van haar monetair beleid, bijvoorbeeld de lage pensioenrendementen en de hoge huizenprijzen, niet goed heeft afgewogen. In de ogen van het Hof begeeft de ECB zich daarmee op het terrein van economisch beleid. Dat mag niet, want economisch begrotingsbeleid is volgens de Europese verdragen een bevoegdheid van nationale overheden.
De uitspraak van het Hof gooit hiermee – onbedoeld – een veel grotere knuppel in het hoenderhok: kun je monetair beleid eigenlijk wel los zien van economisch beleid; de rationale die ten grondslag ligt aan de onafhankelijkheid van centrale banken?
Whatever it takes
Het PSPP is onderdeel van het ‘whatever it takes’-beleid waarmee de ECB sinds 2012 de financiën van overheden, banken en grote bedrijven in de eurozone ondersteunt. Het werd geïnitieerd door de Italiaanse ECB-president Mario Draghi, de voorganger van Christine Lagarde, die daarmee de bijnaam Super Mario vergaarde. Sinds 2015 heeft de ECB al zo’n 2700 miljard nieuwe euro’s gemaakt, waarvan er 2100 miljard zijn gebruikt voor het (indirect) financieren van overheidsschulden van eurolanden. Zonder dat nieuwe ECB-geld, ook wel de Big Bazooka van Draghi genoemd, waren ongeveer alle Europese banken en een aantal landen onherroepelijk failliet gegaan. Dat Super Mario met zijn whatever it takes-aanpak de muntunie bij elkaar heeft gehouden, wordt dan ook niet betwist. Wat het Duitse Hof nu wel ter discussie stelt: is dit louter monetair beleid gericht op prijsstabiliteit of is het ook economisch beleid?
Voor het Constitutioneel Hof is dit een juridisch vraagstuk, voor de burgers van Europa bepaalt het hoe diep een economische crisis kan worden. De meeste economen zijn het er over eens dat de eurocrisis te voorkomen was geweest als de ECB na de kredietcrisis van 2008 eerder haar monetair beleid had verruimd. De Europese economie herstelde minder goed dan economieën van landen die wel meteen de rente verlaagden en de geldpers aangezwengelden, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De EU kwam daardoor in ‘een tweede golf’ van de kredietcrisis terecht: de eurocrisis.
Econoom Ashoka Mody beschrijft in zijn boek Euro Tragedy hoe de beperkte aansprakelijkheid van de Europese Centrale Bank een belangrijke veroorzaker van die crisis was. Jean-Claude Trichet, de voorganger van Draghi, deelde destijds de lakens uit en liet zich daarbij leiden door zijn eigen ideologische overtuigingen en die van het clubje onafhankelijke ECB-bestuurders om hem heen. Mody verwoordt het als volgt: ‘Koppige besluitvorming kon maar doorgaan, omdat de ECB zijn positie tegenover niemand hoefde te verantwoorden.’
Van omstreden naar standaard
Dat gebrek aan democratische inspraak bestaat nog steeds. Maar afhankelijk van wie er aan de touwtjes trekt binnen het ECB-bestuur, kunnen de ideologische overtuigingen en het bijpassende beleid 180 graden draaien. Nadat Draghi eenmaal begon met QE, is het nooit meer afgebouwd. De ECB beschouwt het oorspronkelijk als zeer omstreden geachte instrument nu als een standaard beleidsmiddel binnen haar mandaat om de prijsstabiliteit te bewaken. Die vanzelfsprekendheid wordt echter volop betwist – ook binnen de eigen gelederen. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en lid van de Raad van Bestuur van de ECB, sprak zich op 13 september officieel uit tegen het ECB-beleid: ‘Het opnieuw opstarten van het aankoopprogramma van obligaties staat in geen verhouding tot de huidige economische omstandigheden, en er zijn gegronde redenen om de effectiviteit in twijfel te trekken.’
Het Duitse Constitutioneel Hof vindt nu net als Knot dat de proportionaliteit van het ECB-beleid niet voldoende wordt onderbouwd. Het Hof trekt niet meteen de stekker uit het PSPP, maar geeft de ECB drie maanden de tijd om uit te leggen waarom de economische effecten van het programma het mandaat niet zouden overstijgen. Dat mandaat beperkt zich immers tot monetair beleid. Doet de ECB dat niet, dan zal het Duitse Hof de Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, verzoeken te stoppen met het opkopen van obligaties. Dat zou ernstige gevolgen hebben: de Bundesbank is de belangrijkste bank binnen het Europese Stelsel van Centrale Banken. Zonder de Duitse participatie komt de uitvoering van het opkoopprogramma in het geding.
De beademingsapparatuur van de eurozone
‘Duitse bom onder Europese schuldenopkoop’ kopte de NOS op dinsdag 5 mei over de uitspraak van het Constitutioneel Hof. Die titel werd snel aangepast. Spreken van Duitse bommen onder het Europese samenwerkingsproject voor ‘de vrede’ is wat cru op de dag dat we onze vrijheid vieren in lockdown. Buiten Nederland werd de oorlogsvergelijking volop gemaakt: ‘Duitse rechters verklaren de oorlog aan de ECB en ‘Duitse rechtbank legt een bom onder de juridische orde van de EU’
Het Duitse Constitutioneel Hof confronteerde niet alleen de ECB. De uitspraak leidde ook tot een ruzie met het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) dat zetelt in Luxemburg. Die hoogste rechtbank van Europa werd in 2018 door het Duitse Constitutioneel Hof betrokken in deze zaak. De Duitsers stelden het HvJEU prejudiciële vragen om het Europese Hof zo de kans te geven zich te mengen in het debat en eventueel de ECB ter ‘verantwoording’ te roepen.
Het HvJEU kwam tot het oordeel dat het ECB-opkoopprogramma wél ‘proportioneel’ is. De Duitse rechtbank legt dat oordeel nu naast zich neer en haalt uit naar het Europese Hof. Karlsruhe vindt dat Luxemburg zijn werk niet goed heeft uitgevoerd en verklaart het oordeel ‘buiten de bevoegdheid (ultra vires) van het Europese Hof.’
Zo kruisen plots de hoogste rechterlijke instanties van Europa publiekelijk de degens over de legaliteit van het beleid van het machtigste economische instituut van Europa
En zo bevinden we ons plots in een situatie waarin de hoogste rechterlijke instanties van Europa publiekelijk de degens kruisen over de legaliteit van het beleid van het machtigste economische instituut van Europa.
Dat is geen juridisch niemendalletje. Het kan uitmonden in een existentiële crisis voor de eurozone. Willem Buiter, tot 2018 hoofdeconoom van Citigroup, schreef op Project Syndicate: ‘Tijdens een diepe economische crisis kan dit oordeel een of meer landen uit de monetaire unie doen storten.’ Het nieuwe ECB-geld is voor de muntunie wat beademingsapparatuur voor een coronapatiënt is: van levensbelang. Als de Duitsers de stekker eruit trekken, overlijdt de patiënt: het einde van de euro in zijn huidige vorm.
De ECB publiceerde nog diezelfde dag een persbericht waarin zij zegt ‘kennis te nemen’ van het oordeel van het Duitse Constitutioneel Hof, maar de beantwoording van de vragen zegt de centrale bank niet toe. ‘Die onderkoelde reactie is goed. De ECB hoeft helemaal niet naar een Duitse rechtbank te luisteren. De Bank is compleet onafhankelijk,’ schreef NRC-columnist Caroline de Gruyter. De ECB kan rekenen op publieke bijval van talloze economen, juristen en kranten die net als Buiter vrezen voor het ineenstorten van de euro middenin de coronacrisis.
Voormalig vicepresident van de ECB Vítor Constâncio, gaf op 7 mei in La Stampa de lezing die vervolgens de verslaggeving in de Europese media domineerde: ‘Er kunnen geen twee verschillende hoogste rechterlijke machten zijn die over zaken gaan die de lidstaten expliciet in de verdragen hebben overgedragen naar Europese instanties.’ Constâncio drong erop aan dat het HvJEU zou moeten ‘interveniëren om haar oppermacht in het Europese recht te herbevestigen’ om te voorkomen dat Europa-sceptische Poolse of Hongaarse rechtbanken deze uitspraak als precedent aangrijpen om fundamentele rechten en principes uit de Europese verdragen weg te wuiven.
Rellende rechters
De scènes spelen zich een dag later exact af zoals Constâncio ze uittekende. Het HvJEU reageert op 8 mei in ‘algemene zin’ op het oordeel en zegt als enige rechtbank in Europa de bevoegdheid te hebben om ‘vast te stellen dat een handeling van een instelling van de Unie in strijd is met het Unierecht.’
De EU-instituties reageren als een gecoördineerd blok op de Duitse uitspraak. Ursula von der Leyen, president van de Europese Commissie (EC), bevestigt op 10 mei ‘dat het EU-recht voorrang heeft op het nationale recht; en dat uitspraken van het Europese Hof van Justitie bindend zijn voor alle nationale rechtbanken.’ Ze steekt ook de ECB nog een hart onder de riem: ‘Het monetair beleid van de Unie is een exclusieve bevoegdheid van de Unie.’
Markus C. Kerber is de advocaat van de aanklagers in deze zaak en hoogleraar publieke financiering en politieke economie aan de Technische Universiteit Berlijn. Hij voert al sinds 2010 rechtszaken tegen het ECB-beleid. Toen Follow the Money hem in 2017 interviewde over deze en eerdere zaken noemde hij het hoogste gerechtshof van de Europese Unie een politiek orgaan. ‘Het Hof van Justitie beschermt vanuit Luxemburg de Europese instituties. Dan heb ik het niet alleen over de ECB, maar ook over de Europese Commissie en het Europees Parlement. Alles wat ze doen of voorschrijven wordt goedgekeurd, tenzij het zo overduidelijk buiten de grenzen van de wet valt dat het echt niet meer wordt geaccepteerd.’
Ook nu hekelt Kerber de houding van de Europese Instituten: ‘Het statement van Von der Leyen laat zien hoe weinig de Commissie haar rol vervult als hoedster van de verdragen. Sterker nog: het onwettige gedrag van de voorzitter van de Commissie doet twijfels rijzen of de EU nog steeds een rechtsgemeenschap is.’
Kerber is geen neutrale autoriteit in deze zaak, maar dé tegenpartij van de Europese instituten. Over de insteek van het proces laat hij geen twijfel bestaan. ‘Wij vinden dat het euro-experiment [de muntunie, red.] naar een soepel einde gebracht moet worden, in plaats van te wachten totdat het klapt en verreikende nevenschade aanricht voor de Europese integratie,’ schreef hij op 27 april in de Financial Times.
Nul rek in principes
Om een neutraler beeld te krijgen legde Follow the Money de zaak voor aan Nik de Boer, universitair docent Constitutioneel Recht aan de Universiteit van Amsterdam en gepromoveerd op de rol van nationale constitutionele rechters in relatie tot de EU. De Boer vindt de uitlatingen van Kerber wat overtrokken, maar ook hij zet vraagtekens bij het Europese Hof van Justitie als neutrale arbiter: ‘Het Hof is pro-Europees. Als er gevraagd wordt of een Europees instituut buiten zijn bevoegdheden is getreden, zegt het Hof bijna nooit dat dat zo is.’
De Boer vindt de reactie van het Europese Hof van Justitie dan ook niet verstandig. ‘Zo blijft de situatie maar escaleren. De constitutionele hoven van Duitsland en Italië hebben nooit volledig geaccepteerd dat EU-recht voorrang heeft op nationaal recht of de nationale grondwetten. De hoven erkennen de voorrang alleen voor zover de EU binnen haar bevoegdheden opereert. Als de EU daarbuiten treedt, kunnen de Duitse rechters op de rem trappen. Dat doen ze nu.’
Volgens De Boer is het Duitse Constitutioneel Hof een spreekbuis van eurosceptici: ‘Het Hof hanteert een nationale interpretatie van democratie. Het bewaakt de Duitse grondwet en vereist bijvoorbeeld bepaalde Europese vetorechten voor Duitsland die andere landen, waaronder Nederland, niet hebben. Die zorgen ervoor dat andere Europese landen minder democratische inspraak hebben, maar dat maakt het Duitse Constitutioneel Hof niet uit.’ Die eurosceptische insteek zien we ook terug in de lijst van economen die het Duitse Hof heeft geraadpleegd: de meer Europees georiënteerde Duitse economen ontbreken.
De Duitse rechters laten de bom niet barsten, maar zetten hem wel op scherp
Dat verandert niets aan de rechtsorde. Hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden Wim Voermans vindt dat de EU niet te licht moet denken over dit oordeel: ‘Dit kan niet genegeerd worden. Het Duitse Constitutioneel Hof bestaat uit ‘principerechters’ en in die principes zit nul rek.’ Voermans wijst bijvoorbeeld op het ‘budgetrecht van het Duitse parlement’, dat diep verankerd ligt in de Duitse grondwet: ‘Wanneer de ECB beleid voert met budgettaire consequenties zonder dat het Duitse parlement daar iets over te zeggen heeft, is dat voor het Hof een gegronde reden om in te grijpen.’
Voermans verwacht niet dat de ECB wegkomt met een korte toelichting. ‘De Europese autoriteiten zeggen: wij zijn in charge, maar in feite roeptoeteren ze maar wat. Karlsruhe kijkt naar de effecten van het ECB-beleid. Als de kernwaarden van de Duitse grondwet in het geding komen, grijpen ze in.’ Voßkuhle en de andere rechters houden zich volgens Voermans nog in: ‘Ze nemen de regie in handen met een geraffineerde vraag. Ze laten nog geen bom barsten, maar zetten hem wel op scherp.’
Bewaker van de prijsstabiliteit
Wat inhoudelijk centraal staat in deze discussie is het mandaat van de ECB: het bewaken van de prijsstabiliteit. Het ECB-beleid moet altijd onder dit mandaat vallen. En daar zit de crux. De Europese Centrale Bank heeft meer dan 2700 miljard aan obligaties opgekocht in de markt, maar de inflatiedoelstelling van 2 procent is op geen enkel moment behaald.
Kerber: ‘Hoe kun je van proportionaliteit spreken als je stelselmatig je doelstelling niet haalt?’ Hij vergelijkt QE met de coronamaatregelen: ‘Als je maandenlang een lockdown hebt, maar je ziet geen afname in het aantal besmettingen, kun je niet volhouden dat de maatregel effectief is.’
De neveneffecten van het ECB-beleid, bijvoorbeeld op pensioenrendementen of aandelen- en huizenprijzen, heeft het HvJEU überhaupt niet meegenomen in de proportionaliteitstoets. Volgens Kerber ligt er dus geen ‘juridische redenering’ ten grondslag aan het tussentijds vonnis van het HvJEU. Dat ondermijnt ‘de fundamentele principes van de democratie’.
Het Duitse Constitutioneel Hof geeft hem nu gelijk. Het HvJEU heeft volgens de Duitsers nagelaten om de ECB ter verantwoording te roepen en de effecten van PSPP te toetsen op ‘proportionaliteit’.
Papieren werkelijkheid
Het Hof betwijfelt of de ECB de bredere economische effecten van haar monetair beleid adequaat afweegt. Daarbij noemt ze expliciet de effecten op spaargeld, pensioen, huizenprijzen en het in leven houden van ‘zombiebedrijven’, die zonder goedkope financiering failliet zouden gaan. Het Duitse Constitutioneel Hof redeneert vanuit de papieren werkelijkheid dat monetair beleid een abstract beleidsinstrument kan zijn dat wel effect heeft op de prijsstabiliteit zonder dat het impact heeft op de rest van de economie. Dat is een illusie.
In realiteit zijn monetair en begrotingsbeleid ‘twee kanten van dezelfde medaille’. In 2017 bracht Transparency International EU onder die titel een rapport uit over ‘de onafhankelijkheid en aansprakelijkheid van de ECB’. De volgende passage illustreert waarom de scheiding tussen monetair en budgettair economisch beleid zo moeilijk te maken is: ‘Om consumentenprijzen daadwerkelijk te beïnvloeden, werkt monetair beleid door via geldmarkten, kapitaalmarkten, arbeidsmarkten en de markten van goederen en diensten. Met andere woorden: het transmissiemechanisme van monetair beleid omvat effectief de hele economie.’
De ECB is dagelijks bezig met het afwegen van de economische impact van haar monetair beleid. Maar omdat ze daar niet openlijk voor kan uitkomen, houdt ze op haar eigen manier dezelfde illusie in stand als het Duitse Hof. De ECB rechtvaardigt een compleet nieuwe set van beleidsmaatregelen onder datzelfde, beperkte mandaat van prijsstabiliteit. In werkelijkheid fungeren die maatregelen als backstop van het financiële systeem en de Europese economie.
Het huidige monetair beleid heeft bewust grote economische effecten en dat is niet in overeenstemming met de Duitse grondwet. Dat is waar het Constitutioneel Hof naar kijkt, maar daarmee legt ze onbewust een veel groter probleem bloot: de historische institutionele inrichting van een onafhankelijke centrale bank die het gevaar van inflatie bestrijdt, sluit niet meer aan op de werkelijkheid. Al meer dan tien jaar is de dreiging van deflatie groter dan die van inflatie. Zonder het aanzwengelen van de geldpers was de Europese economie ingestort.
Het taboe op monetaire financiering
Inmiddels zijn we in de volgende economische crisis beland. Juist de landen met een relatief hoge staatsschuld, Italië en Spanje, zijn zwaar getroffen door het coronavirus. Hun overheden zullen veel geld moeten lenen voor steunmaatregelen. Om de rente op die staatsschuld niet te ver op te laten lopen, pleiten de Zuid-Europese regeringen in de politieke arena voor eurobonds, een manier om gezamenlijk de Europese begrotingen te financieren.
Dat plan werd onder aanvoering van Wopke Hoekstra, de Nederlandse minister van Financiën, keihard afgeschoten. Ook Duitsland, Oostenrijk en Finland zijn faliekant tegen. Er is hierover dus geen politieke overeenstemming tussen de democratische regeringen van Europa.
De ECB is ondertussen begonnen met de uitrol van het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Dat programma is vergelijkbaar met het PSPP, maar gaat nog een stapje verder. PEPP laat de regels los die de ECB beperken om meer dan 33 procent van de totale staatsschuld van een land op te kopen. Het zet ook een streep door de ‘kapitaalsleutel’: het verbod om meer schuldpapier van het ene land (lees: Italië) op te kopen dan van het andere euroland (lees: Duitsland).
Wanneer de ECB onbeperkt schulden van specifieke landen opkoopt, bereik je economisch gezien hetzelfde effect als met de uitgifte van coronabonds: het drukt de financieringskosten voor deze specifieke landen doordat het de verschillen in rentes tussen de eurolanden verkleint.
Dat is natuurlijk ook de bedoeling van het PEPP. De centrale banken van andere landen doen momenteel precies hetzelfde. De centrale bank van Japan stuurt met haar beleid expliciet op het laag houden van de financieringskosten voor de Japanse overheid, het Verenigd Koninkrijk staat sinds 9 april monetaire financiering van overheidstekortenexpliciet toe, en de Amerikaanse Federal Reserve koopt op grote schaal staatsobligaties op. Je kunt dus wel stellen: monetaire financiering is in tijden van crisis het beleidsmiddel waar massaal naar wordt gegrepen. Doet Europa hier niet aan mee, of duurt de aarzeling te lang zoals in 2008-2011, dan is een nieuwe eurocrisis onafwendbaar.
Maar de grote paradox is: in Europa mag de publieke geldpers niet zomaar worden aangezet, ook niet in crisistijd. De EU heeft een verbod op monetaire financiering laten vastleggen in artikel 123 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU).
De uitspraak die Voßkuhle op 5 mei voorlas ging alleen over het PSPP en niet over PEPP. Hij benoemde dat ook nog expliciet om onmiddellijke paniek te voorkomen. Het moge duidelijk zijn dat als de proportionaliteitstoets voor het PSPP niet slaagt, die voor het PEPP nog moeilijker zal worden.
Maar het is nog ernstiger. Want waar het Duitse Constitutioneel Hof naliet om te oordelen dat het PSPP een overtreding is van artikel 123, zou dat voor PEPP weleens wezenlijk anders kunnen zijn. De rechtbank liet doorschemeren dat het in acht nemen van de 33 procent-grens en de kapitaalsleutel die het onmogelijk maakt om meer schulden van specifieke landen op te kopen, belangrijke voorwaarden zijn om het PSPP op grond van artikel 123 (voorlopig) toe te staan. Die voorwaarden ontbreken bij het PEPP en dat is een heikel punt voor de rechters in rood. Wim Voermans verwacht daarom een reeks nieuwe rechtszaken bij het Duitse Constitutioneel Hof: ‘Het zou mij verbazen als de eurosceptici zich niet gesterkt voelen door deze uitspraak.’
Europese naties hebben tegen coronabonds gestemd, maar de ECB voert via de achterdeur beleid dat hetzelfde effect heeft
Kerber kan Follow the Money nog niet zeggen of er nieuwe rechtszaken op de rol staan. ‘Ik ben een soldaat. Ik vertegenwoordig partijen die een zaak aanhangig maken.’ Maar hij kijkt met vertrouwen vooruit. ‘De ECB kan niet claimen dat PEPP is gericht op het bewaken van prijsstabiliteit. Het is nog veel duidelijker dan PSPP een manier om de obligatie-uitgiftes van Italië, Frankrijk en Spanje te ondersteunen.’ Daar valt economisch gezien niet op af te dingen. Europese naties, zoals Nederland en Duitsland hebben tegen coronabonds gestemd, maar de ECB voert via de achterdeur beleid dat hetzelfde effect heeft als coronabonds. Volgens Kerber is dit juridisch ontoelaatbaar: ‘Er is hier sprake van een gedeeltelijke overheveling van nationale soevereiniteit die veel verder gaat dan in de verdragen is vastgelegd.’
Wijziging van het verdrag
Kerber ziet de euro als een project dat niet meer ‘levensvatbaar’ is. Dat het ontbinden van de euro middenin een pandemie tot enorme economische schade zal leiden, is voor hem geen reden om ‘illegaal gedrag van Europese instituten’ te gedogen. Hij noemt dat soort redeneringen ‘pure chantage’ en vindt dat Europese hoogwaardigheidsbekleders als Von der Leyen het ‘idee van nationale soevereiniteit’ met voeten treden.
De motivatie van Kerber en de uitspraak van het Duitse Constitutioneel Hof zijn in de eerste plaats gericht op het bewaken van de nationale soevereiniteit van Duitsland. Voorstanders van een verenigd Europa doen de uitspraak van het Duitse Constitutioneel Hof af als een gevaarlijk precedent voor de opkomst van autocratiën in Europa. Die angst is reëel. Zoals in dit opiniestuk op Politico wordt beschreven, gebruiken de nationalistische leiders van Hongarije en Polen Europese budgetten voor hun eigen gewin. De Poolse onderminister van Justitie greep de uitspraak meteen aan om te benadrukken dat ‘de EU slechts zoveel te zeggen heeft als de lidstaten toelaten’.
Overduidelijk werkt artikel 123 niet meer. De letter en de praktijk van de wet lopen mijlenver uiteen
Die argumenten zijn echter geen legitimatie voor ondemocratische machtsoverdracht naar de Europese Centrale Bank, die vervolgens nauwelijks democratische rekenschap verschuldigd is aan nationale parlementen. De kern van het Europese probleem is de inrichting van de Europese Gemeenschap. Von Leyen schreef in haar statement van 10 mei: ‘De taak van de Europese Commissie is het waarborgen van de werking van het Eurosysteem en het rechtsstelsel van de Unie.’ Het prijsstabiliteit-mandaat van de ECB inclusief het verbod op monetaire financiering maken dat schier onmogelijk: zonder PSPP en PEPP kan het eurosysteem niet functioneren, maar die programma’s zijn onverenigbaar met de Europese rechtsorde, waarin nationale soevereiniteit prevaleert. Dat de Europese instituten hard schreeuwen van wel, doet daar niets aan af.
De enige legale manier om daar verandering in te brengen, is een wijziging van de Europese verdragen. De aanpassing van het ECB-mandaat zodat het weer aansluit op de economische realiteit – en het doorbreken van de illusie dat centrale bankbeleid politiek en economisch neutraal is – staat daarbij stipt bovenaan. Voermans: ‘Het is overduidelijk dat artikel 123 niet meer werkt. We hebben de letter van de wet en de praktijk. Die twee lopen mijlenver uit elkaar en dat leidt tot enorme politieke conflicten. Deze crisis is hét moment om hierover te spreken en nieuwe inhoudelijke afspraken te maken.’
Volgens De Boer zou het beste resultaat een verdrag zijn dat lijkt op een Europese grondwet: ‘Schrap alle niet grondwettelijke elementen en zorg dat die worden vastgelegd in gewone wetgeving. Dat maakt het mogelijk om daarover vervolgens politieke discussies te voeren en wetten te veranderen zonder verdragswijzigingen.’
Dat klinkt als een manier om de muntunie op een werkbare manier te verenigen met de Europese rechtsgemeenschap. Er is alleen één groot obstakel: het vereist een wijziging van de huidige verdragen. En dat is in de praktijk geen eenvoudige kwestie, zegt De Boer: ‘In het verleden hebben we gezien dat een verdragswijziging wel tien jaar kan duren.’
Tel daar de gespannen situatie in het Europa van dit moment bij op – de Zuid-Europese landen vinden de Noord-Europese houding ‘weerzinwekkend, gevoelloos en absoluut onacceptabel’, de Noord-Europeanen zien de Zuid-Europeanen als ‘luie krekels’ – en iedereen begrijpt dat dit momenteel een brug te ver is. Europa staat voor de keuze tussen de euro of de rechtsgemeenschap: of de muntunie wordt ontbonden met alle economische gevolgen van dien, of de nationale soevereiniteit van landen wordt op onrechtmatige wijze overgeheveld naar Europese autoriteiten.
89 Bijdragen
Rob Klerks 4
Daar is over nagedacht, of het nu nog werkbaar is is een andere vraag?
Maar iedereen is aan wetten onderhevig en heeft zich daaraan te houden.
De grootste vraag mijnerzijds is, waarom ligt dit zo vast in de wet, wat is de grondslag hiervan ?
Welke bedenkingen had men toen, en waren die terecht?
Is het verstandig om banken zich te laten bemoeien met politiek?
Reinier van der Drift 2
Rob KlerksBen benieuwd wie gaat inbinden. Zal een mooi gevecht worden.
Rob Klerks 4
Reinier van der DriftWat niet blijkt te zijn dus.
Is het Europese Hof er alleen voor de bühne om de #EU zijn gang te laten gaan, of om onze rechten te beschermen?
Uiteindelijk zijn wij degene die het gelag van deze soap betalen.
Reinier van der Drift 2
Rob KlerksRob Klerks 4
Reinier van der DriftMaar is dit democratisch ?
Reinier van der Drift 2
Rob KlerksRob Klerks 4
Reinier van der DriftWim Verver 5
Rob KlerksHetty Litjens 6
Rob KlerksRob Klerks 4
Hetty LitjensZe zijn ontstaan als dienstverlenende bedrijven, die totaal doorgedraaid lijken te zijn.
Als je de #CumEx files leest hier dan wordt er veel duidelijk.
Regeringsleiders zijn veredelde managers die totaal geen verstand van rechten, mensenrechten en politiek hebben. 😡
Kan iemand mij een bewindslid noemen met een echte visie? Die een duidelijk toekomst voor Europa voor ogen heeft?
Dat hebben we nodig om uit deze shit te geraken. De huidige leiders hebben totaal geen idee wat de gevolgen van deze ontmanteling van de staten inhoud.
Zoals jij het stelt zo zou er het het beste gewerkt kunnen worden.
De mensen hebben noden en hun wensen, die voorop stellen ipv het geld.
Je kunt gewoon als volksvertegenwoordiger ook echt luisteren naar de bevolking, en daar je beleid op afstemmen.
Misschien komt er weer eens een echte politicus die de juiste richting wijst, ondertussen worden er machtsspelletjes gespeeld over onze rug. 😤
Harm Florie 1
Rob KlerksMarco Fredriks 4
Rob KlerksHet verlangen naar het OUDE mormaal is niet de juiste visie, omdat dit normaal ons in deze situatie heeft doen belanden, derhalve het nieuwe normaal zou inderdaad meer naar directe democratie moeten streven.
Martha van Loo 3
Marco FredriksWillem Verhoeven 5
Rob KlerksJan Riemens 2
Rob KlerksPaul Sporken 10
De blinde ijver voor een politiek idee van een ‘ever closer union’ zal de EU uiteindelijk fataal worden: daarmee voedt zij vele vijanden van een onhoudbaar systeem.
squarejaw 5
Paul SporkenMike Vis 3
Paul SporkenWim Verver 5
Paul SporkenDaarin wordt gevraagd aan de "EU blok insurance waakhond" te adviseren voor een mogelijk ontwerpwet , voor het mobiliseren van een persoonlijke pensioen sparen t.b.v. een langdurige financiering. Nu wil het toeval dat onze pensioen aanspraken op de tocht worden gezet in het pensioenfonds, wat dan gepersonaliseerd wordt. Tevens is onderzocht het mogelijk introduceren van een EU spaarrekening.
Wim Heijes 2
Thomas Bollen 7
Wim HeijesHet probleem is meer dat de gemaakte afspraken niet goed aansluiten op de realiteit, en vervolgens doet elk land waar het zelf bij gebaat is. Het is in mijn ogen dan ook vooral zaak om nieuwe afspraken te maken. Of als de meerderheid van Europa dat wil: het opheffen van de muntunie. Al zal dat niet zonder slag of stoot gaan, en zal het waarschijnlijk ook veel kosten. Het zal de positie van Europa in de wereld in elk geval geen goed doen op de korte tot middellange termijn. Maar dit doormodderen is natuurlijk ook maar beperkt houdbaar.
Lees in deze analyse meer over Italie: https://www.ftm.nl/artikelen/solidariteit-met-italianen-europese-bankensector?share=7qd7kplkrd5aFQPl0A8b3wMIMlOVxR7u0i2rLB3NwoUr17aCjGC3bdqfZ0BY
Niels van der Stappen 1
Thomas BollenOverigens snap ik de schuld en tekort-eis wel voor goede tijden.
Kern van de zaak: wanneer maken de EU-landen eens afspraken waar ze zich wel aan houden? Hoe krijgen we dat voor elkaar? Wie moet welke stappen zetten?
Martin van den Broek 4
Thomas BollenMartin van den Broek 4
Thomas BollenU weet ook dat nieuwe afspraken maken zinloos is..
Italië heeft geen financieel probleem maar een cultureel bepaald probleem van losse belasting discipline.. budgettaire onbalans tussen inkomsten en uitgaven.. en aan dat laatste is de semi-communistische bevolking hopeloos verslaafd.
De lopende rekening ziet er met +4% prima uit en de privé schulden bedragen verhoudingsgewijs een fractie van de Nld'se..
Waarom vertelt u dát uw volgers niet gewoon..
Nu wégwezen uit de Euro voordat de politieke wal het schip keert..
Wim Verver 5
Wim HeijesNelleke Nieuwboer 4
Wim HeijesGerard van Dijk 6
Pieter db 1
Het gehele project, wil het een kans van slagen hebben, moet opgepakt worden bij de basisbeginselen en zich niet druk gaan maken om onzinnige dingen (zoals WiFi in de openbare plaatsen Hongarije) voordat ze de basisdingen hebben opgelost. Vanuit een goede basis kan je groeien.
Hieronder een opsomming van punten/basisbeginselen die eerst opgelost dienen te worden voordat we pas verder gaan:
- Een democratisch kiesstelsel opzetten ipv ongekozen Europese commissieleden, voorzitters en presidenten.
- Afgevaardigden vanuit gebieden ipv partijenstelsel waarin constant coalities worden gemaakt.
- Keuze voor 1 uitvalsbasis. Hoe kan je verwachten van de bevolking dat ze solidair zijn met elkaar als de EU zelf zo verdeeld is dat ze niet eens 1 hoofdkwartier kunnen kiezen.
- Landen, hoe groot dan ook moeten zich onvoorwaardelijk aan de regels houden. Regels die ooit opgesteld zijn om een reden KAN en MAG nooit en te nimmer van afgeweken worden. Een leidend voorbeeld hiervan is de begrotingsregel.
- Lobbies afschaffen. Parlementariers moeten onafhankelijk van bedrijven en belanghebbenden een goed beeld kunnen schetsen van een bepaalde situatie om hier een gedegen besluit over te kunnen vormen.
- Bijbaantjes afschaffen. EU parlementarier is een full-time job.
- Concurrentie / relatiebeding. EU parlementariers en commissieleden mogen 5 jaar na bekleding van de functie niet in dienst treden bij bedrijven en/of organisaties waarmee hij/zij te maken heeft gehad tijdens zijn/haar publieke functie.
Wanneer dit is opgelost denk ik dat er bij een hoop meer mensen steun gaat ontstaan voor de EU en er veel mogelijkheden gaan onststaan.
Gerard van Dijk 6
Pieter dbPieter db 1
Gerard van DijkCommercieel voordeel ontstaat wanneer "echte" samenwerking wordt gevoerd en niet alleen aan jezelf wordt gedacht. Dat ontstaat alleen wanneer er onderling vertrouwen is. Het vertrouwen is mijn inziens het fundament.
Gerard van Dijk 6
Pieter dbMike Vis 3
Gerard van DijkMartin van den Broek 4
Pieter dbVrijwel niemand voelt zich daar écht vertegenwoordigd door Washington, eerder bedreigt..
Een US of Europe zou een continent opleveren met een veelvoud aan etnische/culturele/financiële problemen die niemand met enig verstand moet willen..
John L de Vries 2
Gerard van DijkRudolf Westra 1
Pieter dbh.m. reinders
Pieter dbMartin van den Broek 4
Pieter dbLeuk voor de polder en wat aanpalende gebieden.
U heeft, behalve wat vakantie reisjes, totaal geen weet en ervaring hoe Europa écht in elkaar steekt.
Laat ik u voorlichten;
Europa is een lappendeken van 27 verschillende jurisdicties met elk een eigen rechts 'systeem' op civiel-, straf- en bestuursrechtelijk gebied.
Bijna evenzoveel talen, culturen en eeuwen oude mores die deze rechtspraak beïnvloeden..
27 parlementaire 'democratieën' met verschillende opvattingen hoe die moet functioneren..
27 tribale erg of minder temperamentvolle volken met eigen opvattingen over b.v. religie en in dagelijkse omgang
Enfin.. lijkt me genoeg voorlopig om je, 'ze moeten dit, ze moeten dat' verhaaltje met veel onnozele bijval , tot prietpraat te degraderen..
Pieter db 1
Martin van den BroekPs: Overigens vind ik het knap dat u precies weet waar mijn kennis ligt. Waarvan akte.
Martin van den Broek 4
Pieter dbNergens zeg ik te weten waar uw kennis ligt., boeit me ook niet echt..
Stel slechts vast (wat u gemeen heeft met meeste reaguurders op dit soort forums) is een schrijnend gebrek aan kennis van 'Europa'.. van uw buren..
PS
machtige 1% die beslissingen opdringt vanuit een bevoorrechte positie is 2 dimensionale kletspraat..
Said Ajouaau 5
Martin van den BroekU kunt ieders mening proberen te weerleggen, maar onthoudt u zich aub van de denigrerende toon. Is mijns inziens nergens voor nodig. Komt dit forum ook niet ten goede. Ik vind persoonlijk dat iedereen hier zijn mening of opvatting mag poneren. Zolang het maar binnen de grenzen van het fatsoen blijft.
Pieter db 1
Said AjouaauMartin van den Broek 4
Said AjouaauU voelt zich, als zelfverklaard moderator, onnodig persoonlijk gekwetst, mijn reacties betreffen louter de inhoudelijke kwaliteit van pretentieuze 'meningen', nooit de scribent als persoon.
Die ken ik immers niet...
Een schrijnend gebrek aan kennis over Europa, EU of EMU is geen megalomane mening maar een kille observatie vanuit 40 jaren (werk)ervaring als bedrijfseconoom buiten Nld en in groter Europa...
Behalve stereotypen zijn Nederlanders bar slecht op de hoogte van de enorme verschillen en weinig overeenkomsten op ons continent. Slowaak, Sloveen of Slavonier.., een pot nat toch..?
Maar wél bereidt via EMU/ECB de huishoudportemonnee te delen, onder voorwaarden die nooit vervuld kunnen en zullen worden..
Terecht wat wazig over zijn persoonlijke voorkeuren is Thomas een prima financieel columnist/observator, alleen sommige reacties stemmen mij wat moedeloos..,
En ja.., dat leidt soms tot ergernis...
Mea culpa..
Martin van den Broek 4
Said AjouaauU voelt zich, als zelfverklaard moderator, onnodig persoonlijk gekwetst, mijn reacties betreffen louter de inhoudelijke kwaliteit van pretentieuze 'meningen', nooit de scribent als persoon.
Die ken ik immers niet...
Een schrijnend gebrek aan kennis over Europa, EU of EMU is geen megalomane mening maar een kille observatie vanuit 40 jaren (werk)ervaring als bedrijfseconoom buiten Nld en in groter Europa...
Behalve stereotypen zijn Nederlanders bar slecht op de hoogte van de enorme verschillen en weinig overeenkomsten op ons continent. Slowaak, Sloveen of Slavonier.., een pot nat toch..?
Maar wél bereidt via EMU/ECB de huishoudportemonnee te delen, onder voorwaarden die nooit vervuld kunnen en zullen worden..
Terecht wat wazig over zijn persoonlijke voorkeuren is Thomas een prima financieel columnist/observator, alleen sommige reacties stemmen mij wat moedeloos..,
En ja.., dat leidt soms tot ergernis...
Mea culpa..
Said Ajouaau 5
Martin van den BroekIk twijfel geen moment over uw buitengewone kennis over Europa en dito inwoners. Alleen waar een groot onderscheid in moet worden gemaakt is dat er een verschil is in culturen, gewoontes en verschillen in bevolkingsgroepen in een land en hoe er op beleidsniveau wordt geopereerd. Het delen van het huishoud portemonnee...? Was dat maar waar. Als je ziet waar het 'gedeelde' geld uiteindelijk beland is dat het alles behalve terecht komt in de portemonnee van mensen met verschillende culturen, gewoontes en verschillende bevolkingsgroepen. Het 'rond strooien' van geld in Europa blijft keurig binnen de zelf opgemaakte grenzen van de financiële wereld.
Het is juist onder ander door 'wazige' types als Thomas en platform zoals FTM die het stromen van het geld en met name de richting ervan, blootleggen. Ook ikzelf heb me al jaren verdiept in de stromingen van geld. Een ding wat onderhand duidelijk is geworden, is dat die stromingen keurig de verschillende culturen, gewoontes en bevolkingsgroepen omzeilen. Dan nu de EU... die hebben er alleen maar voor gezorgd dat de 'riolering' waar het geld doorheen vloeit beter op elkaar zijn aangesloten.
Martin van den Broek 4
Said Ajouaau= Het boeit me niet echt hoe ik 'overkom', wél of de boodschap doordringt..
= Er is niets neerbuigends aan de vaststelling dat Nld'ers in het algemeen bar weinig van Europa, de EU of EMU begrijpen, heb ik dagelijks mee te maken..
= 'huishoud portemonnee' te begrijpen op nationaal niveau.
= Het financiële 'beleid' van 27 lidstaten wordt vrijwel uitsluitend bepaald door lokale politiek.., cultuur en mores dus.
Begrotings- (EU) en bankenregels (BIS) waren/zijn daar, met talloze excuses, ondergeschikt aan..
= Geldstromen door EU rioleringen zijn 'wazige' omschrijvingen van een gigantische (grotelijks corrupte) herverdeling van belastinggeld via het EU budget..
= Opkopen van schuldpapier (q.e.) door ECB met als belangrijkste doel rentestanden te beïnvloeden is een andere tak van sport.
= uitschrijven van gemeenschappelijke leningen in deze of gene vorm is weer een andere..
= En Thomas weet daar veel zoniet alles van.., is echter en m.i. terécht wat wazig over zijn persoonlijke voorkeuren.
Reden waarom ik hem graag lees.
Said Ajouaau 5
Martin van den BroekUw uitleg over dat de lidstaten zelf verantwoordelijk zijn over hun financieel beleid verklaart ook uw standpunt ten opzichte van de financiële wereld. Door tegelijkertijd het beleid van bepaalde financiële instituten uitsluitend te koppelen aan het aansturen van de rentestanden is in mijn optiek erg moeilijk te rijmen met het 'onafhankelijk' financieel beleid van de lidstaten.
Maar goed... Dankzij deze uiteenzetting is het nu voor mij ook makkelijker om uw bijdragen te begrijpen.
Jean Wanningen 6
Laat de burgers van de lidstaten zich maar uitspreken over die hamvraag.
Thomas Bollen 7
Jean WanningenWim Verver 5
Thomas BollenDit terwijl het officiële mandaat van de ECB is de inflatie omhoog te brengen naar 2%
Roland Horvath 7
Het opkopen van obligaties door de ECB heeft niets te maken met prijsstabiliteit. 2% inflatie nastreven is geen prijsstabiliteit betrachten. En het QE programma kan geen inflatie creëren omdat het geld via de banken niet naar consumenten en investeerders maar naar de aandeelhouders gaat wat de bedoeling is.
Het DCH steigert nu omdat men in DE en NL niet wil dat geld naar de zuiderse EU staten gaat. Ze vergeten dat er altijd een welvaartstransfer is van arm naar rijk en machtig. Want de machtigen graaien meer bij de inkomsten verdeling. Dat wordt in een muntunie -niet in de eurozone- deels gecompenseerd door de inkomsten belasting.
Om een onwerkbaar verdrag als dat van Lissabon te maken moeten politici onbekwaam en corrupt zijn. A la Schäuble, Dijsselbloem, Rutte, Hoekstra: Kennis van economie en financiën nul.
Had de ECB het gecreëerde geld aan de burgers gegeven, dan was de koopkracht wel vergroot en ook de economische activiteit. En had de ECB aan iedere EU ingezetene in west en in oost, noord en zuid een gelijk bedrag in euro gegeven, dan was die actie ook een middel om de prijzen in heel de EU een beetje te egaliseren.
Een stimulans voor de economie moet komen van een verhoging van de bedrijfslasten =lonen + allerlei bedrijfsbelastingen. Dat verhoogt de koopkracht met hetzelfde bedrag.
Zuiderse EU staten komen in moeilijkheden door het feit dat er geen geldtransfer systeem is in de Eurozone zoals er één is in ieder land/ muntunie. O. a. door de inkomsten belasting.
Daarnaast is er ook een eigen 2e munt nodig in iedere euro zone staat, naar analogie met Zwitserland CH met de Franc en de WIR sedert 1934. Opdat altijd iedereen over geld zou beschikken. De 2e munt mag alleen in euro converteerbaar zijn. Ze mag in principe niet naar het buitenland en niet naar de beurs.
squarejaw 5
Roland HorvathNiels van der Stappen 1
Roland HorvathRoland Horvath 7
Niels van der StappenHet meeste fundamentele onderzoek wordt gedaan door overheden. Bijvoorbeeld de digitalisering van de jaren 1930 tot nu toe is gedaan door de VS overheid. Niet door de GMO als Apple, Microsoft die er nu schatrijk mee geworden zijn.
Mike Vis 3
Roland Horvathh.m. reinders
Roland HorvathAnton Van de Haar 8
Thomas, ik begrijp niet helemaal wat hier wordt bedoeld. Ik neem aan dat je bedoelt dat het Duitse Constitutionele Hof bedoelt dat dit een papieren werkelijkheid is die in de echte wereld niet opgaat?
Dus dan zou het meer zoiets moeten zij als: "Het Duitse Constitutioneel Hof stelt dat het een papieren werkelijkheid is dat monetair beleid een abstract beleidsinstrument kan zijn dat wel effect heeft op de prijsstabiliteit zonder dat het impact heeft op de rest van de economie."
Roland Horvath 7
Anton Van de HaarHet artikel beweert mijns inziens dat het Hof heilig gelooft in die scheiding.
Mijns inziens heeft het DCH het niet begrepen en is het arret van het DCH zwak.
Hun kolere of die van hun klagers komt uitsluitend voort uit het feit dat de Duitsers -en de Nederlanders niet kunnen aanvaarden dat ze in een muntunie beland zijn en dat er daar een geldtransfer van rijk naar arm nodig is zoals in ieder land het geval is. Anders blijft de unie niet bestaan. de euro's kruien alle samen bij de rijke staten.
Anton Van de Haar 8
Roland Horvath"Het Hof betwijfelt of de ECB de bredere economische effecten van haar monetair beleid adequaat afweegt. Daarbij noemt ze expliciet de effecten op spaargeld, pensioen, huizenprijzen en het in leven houden van ‘zombiebedrijven’, die zonder goedkope financiering failliet zouden gaan."
Maar na herlezing begrijp ik wel wat je bedoelt, want elders schrijft Thomas: "De ECB is dagelijks bezig met het afwegen van de economische impact van haar monetair beleid. Maar omdat ze daar niet openlijk voor kan uitkomen, houdt ze op haar eigen manier dezelfde illusie in stand als het Duitse Hof."
De vraag is dus, is het echt de bedoeling van het Duitse Hof om die illusie in stand te houden, of is het juist de bedoeling van het Hof om de ECB expliciet te laten toegeven dat dit een illusie is? Ik ken het standpunt van het Hof niet goed genoeg om dat te kunnen beoordelen (ik heb de uitspraak van het Hof niet gelezen).
Co Pater 7
Anton Van de HaarDus kan beleid alleen bepaald worden door de politiek en horen banken ook te vallen onder het politieke proces.
Maar die realiteit is al heel lang niet zo.
Geld is een gemeenschapsding en dus politiek, jammer voor de banken.
Thomas Bollen 7
Anton Van de HaarHet Duitse Hof houdt echter heel strikt vast aan monetair beleid dat geen economische effecten zou mogen hebben. Beide partijen ontkennen eigenlijk de werkelijkheid van hoe monetair beleid doorwerkt in de economie.
De oorzaak daarvan ligt in het mandaat en de 'papieren werkelijkheid' waar dat mandaat op aansluit. In de praktijk kan het niet op die manier werken.
Theo van Beuningen 4
Thomas BollenMarco Fredriks 4
Het zou verdomd interessant zijn om te achterhalen wie die partijen zijn welke door Kerber wordt vertegenwoordigd. Is hier iets meer over te vinden?
Thomas Bollen 7
Marco FredriksMartin van den Broek 4
Thomas BollenMartin van den Broek 4
Thomas BollenEchte Europese problemen moeten vooral onbenoemd blíjven.
Dijsselbloem en Hoekstra maakten die politieke fout.., voor een jong verslaggever van FtM toch niet nodig..?
Jeroen Slaman 1
Om een goed beeld te krijgen van de (nabije) toekomst kan je het beste naar Japan kijken aangezien zij vooroplopen, ze zijn inmiddels de grootste aandeelbezitter: https://asia.nikkei.com/Business/Markets/Bank-of-Japan-to-be-top-shareholder-of-Japan-stocks
Net als zuid Europese overheden zijn ook Nederlandse huizenbezitters hierbij gebaat door de enorme hypotheek schuld die we hebben. Zonder dit beleid is een volgende crisis niet te overzien.
Een uitweg uit deze doodlopende weg zijn onconventionele maatregelen. Denk bv aan een Central Bank Digital Currency waardoor banken makkelijker failliet kunnen gaan, de EU Green Deal, een basis inkomen en voor de believers Cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum...
Over onconventioneel gesproken, 'self-assessed property taxes', 'quadratic voting': https://vitalik.ca/general/2018/04/20/radical_markets.html
petros 4
Wietze van der Meulen 6
kritiek op kritiek dus...
https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/friedrich-merz-kritisiert-ursula-von-der-leyens-reaktion-auf-ezb-urteil-a-5c71e005-6543-48d7-afef-6e8c4c28a709
FM is overigens niet de eerste de beste in Duitsland (en zijn gedachtengoed wordt op dit punt door velen gedeeld in Duitsland. Ook in Duitsland zal dit spanningen geven tussen de UvdL-aanhangers en de aanhang van het gedachtengoed van FM.
Wat het opkoopbeleid van de ECB betreft, is het m.i. heel simpel:
-of je past de wetgeving aan. Ga er dan maart van uit dat we ook de kant van Japan opgaan (monetaire financiering door de centrale bank; iets wat nu natuurlijk ook al binnen de Euro-zone gebeurt). Dat de staatsschuld van de gehele Euro-zone (voor het leeuwdeel geparkeerd bij de ECB) dan ook richting 200% gaat (als in Japan) zou mij niet verbazen;
-of je laat de zaak crashen. Dan vissen veel crediteuren achter het net (geeft dus in Nederland en Duitsland wel een klap....).
De landen met dan harde valuta kunnen dan hun eigen opkoopprogramma door de eigen Centrale Bank opstarten. Voor landen met dan zachte valuta wordt dat lastiger.
Maar uiteindelijk wordt overal een mouw aan gepast; met euro of zonder euro.
In die zin moeten we nu ook niet al te dramatisch doen.
Erik Zaan
Met deze stemprocedure wilden de opstellers van het EU-verdrag de federatieve structuur van de ECB benadrukken. Een systeem van gewogen stemrechten (afhankelijk van economische macht) zou daarbij niet passen. Het ideaal van een federatief EU ligt inmiddels achter ons. Duidelijk is dat het Duitse Constitutionele Hof een grens trekt waar de Bundesbank bij stemmingen in de ECB moest inbinden.
Dat Duitsland, Nederland and andere rijke EU-leden worden weggestemd terwijl zij de grootste offers brengen is weinig realistisch. Gewogen stemrecht is beter bij een monetaire instelling (gelijk IMF). Dat vereist verdragswijziging.
Wietze van der Meulen 6
Erik ZaanOp welk niveau binnen de Euro-zone je zo'n transformatie (op zich goed verdedigbaar) ook door wilt voeren, maakt ook weinig uit. Iedereen gaat bekijken "wat win ik en wat verlies ik". En de zuidelijke landen gaan verliezen.....
In die zin denk ik dat zo'n samenwerking vanaf het begin niet zo verstandig was. Want met samenwerking is het zo, zo lang iedereen daar profijt van heeft gaat het prima maar naarmate dat niet meer het geval is, ontstaan de spanningen. Dat is dan ook de reden dat veel samenwerkingsverbanden na verloop van tijd weer oplossen. En hoeveel monetaire unies zijn er al niet verdwenen?
Nico Janssen 7
Erik Zaansquarejaw 5
h.m. reinders
squarejawAl Dam 3
Beter is het om te gaan denken aan een splitsing, waarbij noord west europa lekker spaart en het zuiden te lang op de pof leeft en zich met monetair financieren er weer uit trekt.
Mike Vis 3
Al DamDe euro is nu een beetje als koudvuur geworden. Niemand bij zn volle verstand zou afstand doen van zn arm(en) of benen en de ziekte loop je nooit op een "juist moment" op, maar als er koudvuur in zit kan je 2 dingen doen:
1) Je kijkt het nog een poosje aan (ik hoef niet uit te leggen waar dat toe leidt denk ik).
Of 2) Je hakt het geïnfecteedee ledenmaat eraf: Niet leuk, mega onpraktisch en één groot drama, maar beter dat het alternatief.
Ik ben inmiddels wel zo ver om t zelfde met de euro te doen, want het laten dooretteren zoals nu zal ook onherroeppelijk leiden tot de spreekwoordelijke dood.
Pieter Jongejan 7
Het waarom laat zich makkelijk raden. Bij 2% inflatie lopen banken minder risico.
Het argument dat deflatie erger is dan inflatie laat zich empirisch niet bewijzen. Sinds het begin van de jaren tachtig zien we het gelijktijdig dalen van economische groei en inflatie . Het is juist deze onverwachte koppeling die om een verklaring vraagt. Zolang deze onverwachte trend niet verklaard kan worden met het standaardmodel is het totaal onverantwoord om te pleiten voor 2% inflatie of m.a.w monetaire financiering.
De geschiedenis van Frankrijk leert wat daar van komt. De Franse revolutie begon met het confisqueren van de kerkelijke bezittingen in Frankrijk (in Griekenland is dit nooit gebeurd). Talleyrand beval het uitgeven van assignaten aan, omdat het verkopen van alle kerkelijke bezittingen de verkoopprijzen teveel omlaag zou drukken. Het gevolg was dat er in korte tijd tien keer meer assignaten in omloop werden gebracht dan de kerkelijke bezittingen waard waren. De enorme graaicultuur die ontstond door het opgeven van prijsstabiliteit vormde de inleiding tot een contrarevolutie onder leiding van Napoleon. Het eerste wat Napoleon deed was het invoeren van de goudfranc of m.a.w. prijsstabiliteit.
Ik verwacht dat de huidige politiek economische ontwikkelingen een vergelijkbare ontwikkeling te zien zullen geven. Aangezien de kerkelijke bezittingen in Frankrijk en Nederland weinig waard zijn, verwacht ik dat de goedgevulde Duitse spaarpotten en de nog beter gevulde Nederlandse pensioenpotten het doel zijn van de Franse ECB politiek. De Franse EU-politiek lijkt erop gericht om eerst geldontwaarding en politieke verdeeldheid te creëren en dan de dictatoriale macht in Europa te grijpe
Mike Vis 3
Pieter JongejanAl sloeg die laatste zin voor mij een beetje als een tang op een varken. Denk je echt dat Frankrijk daar op zit te wachten? En als wel, waaruit blijkt dat dan?
Pieter Jongejan 7
Mike VisMaar waar vind je een goede leider? Als het gaat om leiding geven aan Europa kom je uit bij de twee Europese zwaargewichten Duitsland en Frankrijk. Van die twee heeft Frankrijk een atoombom en Duitsland niet. Beide landen hebben een grote automobielindustrie, die in zwaar weer verkeert en overheidssteun behoeft.
Duitsland blijft vanwege de eerst en tweede wereldoorlog liever wat op de achtergrond, terwijl de Franse haantjes behoefte lijken te hebben aan verloren nationale grandeur. Frankrijk staat meer te trappelen dan Duitsland. De OECD zit in Parijs en de rapporten verschijnen in het Engels en Frans ; niet in het Duits. Google eens op het opperlak van Frankrijk en je zult merken dat Frankrijk veel groter is in m2 dan Duitsland (vanwege het meerekenen van tal van Franse overzeese gebiedsdelen) Daarbij komt de invloed van Frankrijk in Franstalig Afrika. (o.a. via de munt)
Ook als je kijkt naar de financiële sector blijkt dat alle belangrijke posten in handen zijn van Fransen. Eerst Trichet als opvolger van (halve termijn) Duisenberg, dan Draghi voorgedragen door Sarcozy en daarna Lagarde. Daarbij komt dan nog dat Duitse banken weinig eigen vermogen hebben. Een Europese dictator moet daarom welhaast Frans zijn. De geschiedenis van o.a. de veroordeelde Lagarde leert dat de Franse elite geen enkele moeite heeft met het niet proportioneel toepassen van macht. Dit is het hof in Karlsruhe ook opgevallen.
Marco Fredriks 4
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Marco FredriksZij is wellicht toch het beste alternatief, omdat zij ervoor kan zorgen dat de EU zonder euro kan blijven voorbestaan en Europa niet in een complete chaos terechtkomt. Bovendien lijkt zij bereid en sterk genoeg om de niet- Europese Big Tech aan te pakken en in Europa belasting te laten betalen.
Turkije is geen lid van de EU. Frankrijk houdt toetreding uiteraard tegen, want anders wordt de spoeling te dun. Maar je hebt gelijk dat Brussel niet alleen de OekraIne, maar ook Turkije met zijn 90 miljoen inwoners graag in de eurozone zou willen hebben. Dat zou het in omloop brengen van meer fiateuro's immers ten goede komen en Brussel sterker maken denken ze daar.
Nee het beste alternatief lijkt mij om de waarde van de euro morgen vast te stellen op 0,02 gram goud. Daarmee voorkom je concurrerende devaluaties, red je de EU en dwing je politici om te doen waarvoor ze gekozen zijn namelijk om te kiezen op basis van het handhaven van prijsstabiliteit.
Mike Vis 3
Pieter JongejanKlopt vwb de Franse zwaartekrachtvelden, al is land oppervlak geen wegende factor van overwicht als je t afzet hoe een eilandje als Engeland Canada, India half Afrika domineerde, of België de Congo of NL Suriname en Indonesië.
Ook geniet bijna iedere leider momenteel een opmars aan populariteit, behalve Macron. Ook zijn voorgangers waren niet echt populair te noemen, dus dat zie ik niet zo gebeuren.
On the side: vind ik t zo opvallend dat haast iedereen zo eensgezind lijkt te zijn (en niet alleen hier op dit platform) over het succes van de EU met de euro voorop (not). Van Noord tot Zuid, van links tot rechts. Als niemand er meer vertrouwen in lijkt te hebben dan is het gedoemt om te mislukken, maar ik dat niemand de eerste wil zijn en het daarom nog doorgaat.
Als ik mijn bescheiden mening en tip aan de politiek zou mogen geven had ik heimelijk wel alvast met spoed een plan B opgezet, want als de muziek stopt moet je een stoel hebben, anders ben je af.
Mike Vis 3
Ik weet nog in 2009-2010 dat iedereen het over Grexit had. Ik zag dat nooit zo zitten. Ik wilde een Dexit! Zou dit dan eens het begin van het einde van deze ongein zijn?
Co Stuifbergen 5
Mike VisIk verwacht dan dan in vrij korte tijd een nieuwe EU tot stand komt, waarin het vrije verkeer van goederen (en waarschijnlijk personen) weer plaatsvindt, maar sneller opgetreden kan worden tegen landen als Hongarije.
Co Stuifbergen 5
Het vereist bijvoorbeeld bepaalde Europese vetorechten voor Duitsland die andere landen, waaronder Nederland, niet hebben. Die zorgen ervoor dat andere Europese landen minder democratische inspraak hebben, maar dat maakt het Duitse Constitutioneel Hof niet uit.’
De oplossing hiervoor lijkt mij simpel: laat andere landen ook die veto-rechten opeisen.
Hoe dan ook zou het fijn zijn als in Nederland burgers bij de rechter een beroep op de Grondwet kunnen doen.
Martin van den Broek 4
Vraag is nu of de etnische lappendeken Europa de USA of USSR variant van federatief bestuur op zal gaan..meer smaken zijn er niet (meer).. dromen van Nexit of Neuro is gevaarlijke dwaasheid..
Wordt Brussel een centraal bestuurs model à la Moskou of toch Washington met nauwelijks controle over haar financieel centrum..
Bij ondertekening van het 'Lissabon' verdrag is het electoraat opzij geschoven, de Nldse en Franse burger o.a. genegeerd en ruimte gecreëerd om bestuurlijk afspraken aan de laars te lappen.. met steun van een evenzeer ondemocratisch rechtscollege als EhvJ.
In handen van tweederangs politici als von der Leyen, Timmermans en Verhofstadt en met steun van carrière politici als die in D66 en GL laat het EU 'monster' zich niet meer temmen..
Opgewonden 'Attentismus' is wat ons rest..
(en leuk bezig houdt trouwens)
Martijn van den Enden 7
Daarnaast doet de ECB eigenlijk al aan monetaire financiering met het opkoopbeleid. De nationale centrale banken betalen de rentes die overheden aan hen betalen terug.
Hans Lagaaij
Interessanter is de vraag welke exit-strategieen we kunnen bedenken. Een verenigd Europa is het hoofddoel en de Euro is alleen maar splijtzwam. Paar vragen hierover als we toch gaan herontwerpen:
-1. waarom hebben we eigenlijk 1 munt nodig in een tijd dat alles digitaal en met blockchain kan worden afgewikkeld? Zolang we via toezicht maar stabiele wisselkoersen kunnen borgen - een soort EMS 3.0?
-2. moeten we de publieke functie van het betalingsverkeer niet weghalen bij het instabiele en door corrupte drijfveren gestuurde commerciele bankenstelsel?
-3. we tasten fundamentele vrijheden van burgers aan onder de noodverordening - waarom kunnen we niet een aantal verdragsregels van Maastricht versneld aanpassen?
De revolte komt er toch wel... hoe eerder we daar een open dialoog over voeren hoe groter de kans dat we het ook gezamenlijk kunnen oplossen.
Adosh van der Heijden 4
1. welke marktpartijen worden ontlast en bij wie komt het nieuw geschapen geld van de ECB terecht?
2. Wie waren de eigenaren van die obligaties aan wie de ECB dus geld verschaft/betaalt? Zijn dat de overheden en bedrijven, die schulden ‘hebben’ en daarvan nu worden ontlast, of hun financiers in de financiële markten, die leningen aan die bedrijven ‘gaven’ en dus worden verlost van hun zorg of die leningen wel worden terugbetaald?
3. Blijven de bedrijven en overheden na het opkopen schuldenaren, en blijven ze Interest- en aflossingsplichtig nu niet meer aan hun oorspronkelijke financiers in de financiële markten, maar aan de ECB? En/Of wordt de ECB nu in plaats van de bedrijven de nieuwe schuldenaar van de oorspronkelijke financiers, die echter de hoofdsom met alle rentes en boetes ineens aflost?
4. Worden de eigendommen van de schuldenaren (Bedrijven en overheden) onderpand van en verpand aan de ECB? En/of worden de eigendommen van de ECB (toekomstige belastingbetalingen door EMU-burgers) verpand aan de financiële markten?
5. Worden de toekomstige belastingbetalingen van EMU-burgers twee maal verpand: aan de ECB en aan de financiers in de internationale financiële markten?
Je ziet wel: ik heb er helemaal geen verstand van, want ik begrijp het niet...kun jij uitleggen hoe het zit?
Nelleke Nieuwboer 4