De Occupy Wall Street-beweging begint serieuze vormen aan te nemen. Volgens Jacob Gelt Dekker zullen de komende maanden de nodige veldslagen worden geleverd.

"I am mad as hell and I am not going to take it anymore!" Howard Beale, gespeeld door Peter Finch, schreeuwde zijn legendarische kreet in de film, Network, in 1976. 35 Jaar later klonk het beroemde refrein uit de schor geschreeuwde kelen van tienduizenden demonstranten in New York.

" We Are Not Taking It Any More!"

Wij,  99% van de zwijgende meerderheid, zullen niet langer zwijgen.

Wij laten ons niet langer intimideren.

Onze woningen, banen en pensioenen worden gestolen door de banken.

Miljarden aan vette bonussen gaan naar Wall Street criminelen.

Bankiers beroven ons.

Politici vullen hun zakken.

Wij gaan Wall Street bezetten!"

"We zijn een legioen," lichtte Robert Cammiso toe aan een legertje verzamelde journalisten. Robert is een 49-jarige stoere demonstratieleider. Hij spreekt alleen nog maar in korte propaganda leuzen, met een wilde blik op oneindig, dronken van testosteron en adrenaline.

"Wij zijn vakbondsbetogers, studenten, leraren, oorlogsveteranen, eerste hulpverleners, gezinnen, werklozen en half werklozen.

Wij zijn van alle rassen, seksen en soorten.

Wij zijn de 99% van de zwijgende massa en

Wij zullen niet langer stilzitten en toekijken!"

Uit Roberts bull horn galmde geoliede scanderende propaganda leuzen,

"Alleenstaanden,  gezinnen,  gemeenschappen,  belangengroepen , verenigd u!

Demonstreer  met ons,

Wij, zijn de " Bezet Wall Street Beweging." (hier hun eisenpakket)De "I am mad as hell"-scene uit de film Network (1976)

 

Veldslagen
Een chaotische massa verzamelde zich zaterdag, 1 oktober jl. na de lunch op Liberty Plaza (Zuccotti Park) ergens tussen Liberty en Broadway op Manhattan en trok naar het groene alternatief, vrijheidssymbool van Manhattan, de Brooklyn Bridge. Speciale gast was de 75-jarige beroepsdemonstrant, Amiri Baraka en schrijver van meer dan 40 revolutionaire boeken. De Vietnam demonstraties onder Johnson en Nixon stonden model; ludiek, alternatief verzet en geweld alleen als het nodig is. De organisatoren hadden hun uiterste best gedaan met leuzen iets van de sfeer van de jaren '60 en '70 te herscheppen.

In Boston, San Francisco betoogden sympathisanten ook voor banken en kantoren van de Federal Reserve. Op Livestream.com/ globalrevolution kon men de beweging, die hoopte dat de opstand vonk wereldwijd zou overslaan, op de voet volgen.

In Amsterdam hing als op zaterdag 1 oktober een helikopter met hels kabaal urenlang in de lucht, boven het Spui, de traditionele plek voor rook magiërs, Maagdenhuisbezetters, kruisrakettentegenstanders en Vietnam demonstranten uit de jaren’ 60. Gewelddadige krakersrellen domineerden het beeld. De gratis-woning-opportunisten hadden het initiatief aan de idealistische gobal revolutionairen ontfutseld. Met bivakmutsen, knuppels en kettingen namen fascistische, rovende en plunderende knokploegen het toneel snel over van wereld verbeterende intellectuelen.

Rovende beursspeculanten weten dat hun spel ten einde loopt, maar nog voor het doek valt zullen ze overhaast nog hun slag willen slaan. Het belooft de komende maanden een veldslag te worden op Wall Street en in Maine Street.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jacob Gelt Dekker

Ondernemer, filantroop, schrijver Jacob Gelt Dekker is een onuitputtelijke bron van verhalen en anekdotes en beschikt over ee...