
Samen met journalisten uit heel Europa controleren we de macht in Brussel. Lees meer
Steeds meer ingrijpende besluiten worden op Europees niveau genomen. Maar zolang burgers niet weten wat er gaande is in Brussel, kunnen politici er verborgen agenda’s op nahouden en hebben lobbyisten vrij spel. Om hier verandering in te brengen lanceert Follow the Money ‘Bureau Brussel’. Een team EU-specialisten controleert, in samenwerking met collega’s uit heel Europa, structureel de macht.
Farma-industrie lobbyt in Brussel vermomd als het ‘goede doel’
Europa’s machthebbers wissen op grote schaal hun sms'jes en e-mails
Amerika blijkt groot-financier van de lobby van Europa’s maatschappelijke organisaties
Corrupte EU-ambtenaren na tien jaar nog steeds niet gestraft
Van Huawei tot Shell: lobby bedrijfsleven rekruteert ongehinderd oud-medewerkers Europarlement
EU-landen smijten met miljarden om stroomverslindende industrie te behouden
Europa’s plan voor een groene toekomst is ingefluisterd door het old boys network
Europese Commissie wil parlementen buitenspel zetten om export te beschermen
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
Europarlementariër Lara Wolters over haar anti-wegkijkwet: ‘De lobby op dit onderwerp is extreem’
In de economische wedloop met China en de Verenigde Staten is Europa gaandeweg achterop geraakt. De EU is voor cruciale grondstoffen extreem afhankelijk van andere landen. Lees meer
In de economische wedloop met China en de Verenigde Staten is Europa gaandeweg achterop geraakt. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne legden pijnlijk bloot dat de EU voor cruciale grondstoffen extreem afhankelijk is van andere landen.
Daarom wil Europa economisch meer autonoom worden. Maar komt dat de hele samenleving ten goede, of toch vooral een select clubje multinationals?
© Frank Meijer
Europa wil economisch onafhankelijker zijn – tegen welke prijs?
De economische politiek van China en de Verenigde Staten dwong Europa al eerder om beter op haar eigen belangen te letten. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne legden bovendien pijnlijk bloot dat de EU voor cruciale grondstoffen extreem afhankelijk is van andere landen. Brussel kiest daarom voor de ‘Franse aanpak’: grote subsidiepakketten en marktbescherming. Het is echter de vraag of deze strategie de hele samenleving ten goede komt, of vooral een select clubje multinationals.
- In de economische wedloop met China en de Verenigde Staten wil Europa massaal investeren om de industrie van de toekomst hier te houden, of die terug te halen.
- Na de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne is onder de lidstaten grote eensgezindheid ontstaan: Europa wil haar onafhankelijkheid in verschillende sectoren versterken.
- Daartoe verruilt de EU haar open handelsbeleid stapsgewijs voor een meer protectionistische koers. Onderdeel daarvan zijn strategische miljardeninvesteringen in sectoren als waterstof en microchips. Maar het is nog onduidelijk hoe ver de Europese Unie wil gaan met het voortrekken van haar eigen bedrijven.
- Tal van belangrijke vragen doemen op. Heeft de maatschappij baat bij beschermende regels en miljardensubsidies voor Europese bedrijven? Welke sectoren beschouwen we als strategisch? Waar moeten die miljarden aan subsidies vandaan komen? Dreigt dat geld niet te verdwijnen in de zakken van een gering aantal aandeelhouders?
- Dit artikel is de aftrap van een nieuw dossier: Made in Europe.
‘Als het niet nodig is, draag dan geen das.’ Dat was de wijze raad die de Spaanse premier Pedro Sanchez – uiteraard zelf stroploos – zijn landgenoten juli vorig jaar meegaf. Zonder das konden ze beter tegen de warmte in de winkels, waar de airconditioning omwille van de energiebesparing voortaan niet onder de 27 graden mocht staan.
Nadat Rusland, in het kielzog van de inval in Oekraïne, de gaskraan naar Europa had dichtgedraaid, was Europa definitief doordrongen van de noodzaak iets aan haar afhankelijkheden te doen. Dat besef daagde aan het begin van de coronapandemie, toen er een schrijnend tekort aan mondkapjes ontstond; later legde een gebrek aan microchips autofabrieken in Duitsland lam.
‘Laten we ervoor zorgen dat de toekomst van de industrie made in Europe is,’ zei Ursula von der Leyen
Europa’s industrie is gaandeweg achterop geraakt ten opzichte van die van andere grootmachten. China en de Verenigde Staten domineren in sectoren die de komende jaren veel jobs moeten opleveren. De internetgiganten uit Silicon Valley en de Chinese producenten van zonnepanelen en elektrische voertuigen vegen de vloer aan met hun Duitse en Franse tegenstrevers. Door de oplopende spanningen met China en Rusland en de stijgende kans op cyberaanvallen, natuurrampen en epidemieën werd duidelijk dat onze aanvoerketens kwetsbaar zijn.
‘Laten we ervoor zorgen dat de toekomst van de industrie made in Europe is,’ zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen afgelopen september tijdens haar jaarlijkse State of the European Union. De rode draad in die speech was ‘strategische autonomie’. Volgens het Europees Parlement betekent dit dat ‘de EU in strategisch belangrijke beleidsdomeinen autonoom moet kunnen handelen, dus zonder afhankelijk te zijn van andere landen’.
Een eerste voorzet ligt er al. Ambtenaren van de Europese Commissie hebben na de uitbraak van het coronavirus onze economische afhankelijkheden in kaart gebracht en een tiental strategische sectoren geïdentificeerd. De voornaamste daarvan: zeldzame aardmetalen, farmaceutische ingrediënten, lithiumbatterijen, waterstof, microchips, cloud computing, zonnepanelen en cyberveiligheid. Brussel streeft meer zelfstandigheid in deze sectoren na, bijvoorbeeld door nieuwe mijnen te openen of miljardensubsidies toe te kennen aan grensoverschrijdende samenwerkingen tussen bedrijven binnen de EU.
Antwoord op Amerika
Maar Europa’s grootste multinationals – en vooral bedrijven die actief zijn in de genoemde sectoren – willen meer. Ze krijgen daarbij steun van Frankrijk, dat er al decennia voor pleit om zijn eigen bedrijven beter af te schermen van concurrentie uit het buitenland.
Een nieuw pakket maatregelen dat de Verenigde Staten afgelopen zomer goedkeurde, was de druppel die de emmer deed overlopen. Via de Inflation Reduction Act trok het Amerikaanse congres 370 miljard dollar aan subsidies en belastingvoordelen voor groene technologie uit. Daaraan is de voorwaarde gekoppeld dat producten ‘made in America’ zijn. Wie een elektrisch voertuig koopt, krijgt alleen een belastingvoordeel indien dat in Noord-Amerika is geassembleerd.
Een deel van de Europese industrie greep dit Amerikaanse pakket aan om hier het doembeeld van een aanstaande ‘industriële woestenij’ op te roepen. Chemie- en staalfirma’s dreigden hun productie naar de VS te verhuizen, tenzij Europa gelijkaardige maatregelen zou nemen.
Dat werkte. Von der Leyen presenteerde op 1 februari het Green Deal Industrial Plan. Dat moet Europa veranderen in ‘de bakermat [..] van schone technologie en industriële innovatie’. Daartoe wil de Commissie de lidstaten toestaan subsidies uit te trekken voor de ontwikkeling van zulke technologieën, indien het risico bestaat dat bedrijven Europa anders zouden verlaten.
Niet iedereen is even blij met die aanpak. Zo vindt Nederland dat ‘steun speciaal voor bedrijven die beweren dat ze anders uit de EU vertrekken [..] mogelijk eerder verstorend dan versterkend werkt voor de Europese markt’. En veel armere lidstaten zijn bezorgd dat versoepeling van de regels voor staatssteun voor hun bedrijven betekent dat de concurrentie met Franse en (vooral) Duitse firma’s zal toenemen, aangezien zij een beroep kunnen doen op gulle steunpakketten.
Bovendien moeten veel vragen nog worden beantwoord: wie zal die grote ambities betalen, en wie gaat er met het geld vandoor? Deze en andere kwesties wil Follow the Money onderzoeken in het dossier Made in Europe.
China achterna?
China en de VS hebben al aangetoond dat een doordachte industriële strategie tot successen kan leiden. Het DARPA, het onderzoeks- en technologie-agentschap van het Amerikaanse ministerie van Defensie, stond (mede) aan de wieg van een indrukwekkende reeks vernieuwingen – van het internet tot het coronavaccin van Moderna – en was een belangrijke factor in de ontwikkeling van de hegemonische positie die de VS nu bekleedt. China werd met een serie vijfjarenplannen de grootste producent en tweede grootste economie ter wereld.
Maar moet (en kan) Europa diezelfde weg inslaan? Europese leiders zijn het erover eens dat we in de strategisch cruciale sectoren – van chips tot energie – onze afhankelijkheid moeten afbouwen. En veel hervormingen die de afgelopen jaren al uit de koker van de Commissie kwamen, lijken geschikt om tegengewicht te bieden aan oneerlijke concurrentie van Amerikaanse en vooral Chinese bedrijven door subsidies en gebrekkige milieuwetgeving in die landen.
Moet Europa afstappen van haar open handelsbeleid en massaal investeren in strategische sectoren?
Maar er rijzen ook veel vragen, vooral over de concrete uitwerking van zo’n nieuwe industriepolitiek. Moet Europa afstappen van haar open handelsbeleid en massaal investeren in strategische sectoren? Welke sectoren zijn dat, en waarom? Hoe groot is de kans op succes? Kan de complexe structuur van de EU de dynamiek en flexibiliteit aan de dag leggen die nodig zijn om een grootse industriële strategie te implementeren?
En er zijn principiële vragen. Hoe zinnig is het om miljarden aan belastinggeld uit te trekken voor steenrijke multinationals? Kunnen die bedrijven die investeringen niet zelf dragen? Zet zulk beleid niet de deur open voor vriendjespolitiek, chauvinisme, of zelfs voor corruptie? Het recente omkoopschandaal in het Europees Parlement toont aan dat ook op dit laatste punt waakzaamheid is geboden.
Tot slot is er de morele vraag of tegen elkaar opbieden met steunmaatregelen wel strookt met Europa’s fundamentele waarden en of het de kans op conflicten niet aanwakkert.
Wind in de Franse zeilen
Als journalist in Brussel heb ik de afgelopen zeven jaar van dichtbij kunnen volgen hoe Frankrijk het voortouw nam in de strijd voor meer steun aan zijn eigen bedrijfsleven, en voor ‘Europese kampioenen’. Van oudsher heeft het land een meer overheidsgestuurde economie. Verhoudingsgewijs huisvest het ook aanzienlijk meer grote multinationals dan andere Europese landen.
Eerder ketsten de Franse pogingen op Europees niveau meestal af op de Britten; zij waren de voortrekkers van het vrijhandelskamp, waartoe ook Nederland en de Scandinavische landen zich rekenden. Die liberale cultuur is tevens dominant binnen de Europese Commissie, die van de lidstaten veel macht heeft gekregen inzake het handels- en mededingingsbeleid.
De verkiezing van Emmanuel Macron tot president in 2017 gaf nieuw elan aan het economisch nationalisme dat Parijs predikt. Kort na zijn overwinning pleitte Macron niet alleen voor Europese soevereiniteit op het vlak van veiligheid, maar ook inzake migratie, buitenlands beleid, ecologie, digitalisering, economie en financieel beleid.
In 2019 moest Parijs nog bakzeil halen toen Eurocommissaris Margrethe Vestager de fusie tussen de Franse treinbouwer Alstom en diens Duitse evenknie Siemens blokkeerde. De Franse minister van Economische Zaken Bruno Le Maire achtte die fusie het ‘meest efficiënte antwoord’ op de opkomst van het Chinese staatsbedrijf CRRC. Vestager stelde dat de fusie tot een monopolie zou leiden en de prijzen van spoormaterieel zou opstuwen. Ze merkte op dat CRRC amper actief was op de Europese markt.
‘We zetten in op strategische onafhankelijkheid door productie van cruciale (half)producten in Europa’
Anno 2023 heeft Parijs voor zijn interventionistische agenda de wind in de zeilen. Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk verloor de EU in januari 2020 de meest fervente verdediger van vrije handel en internationale concurrentie.
Na de Brexit zocht ook Den Haag toenadering tot Frankrijk. ‘We zetten in op strategische onafhankelijkheid door productie van cruciale (half)producten in Europa,’ verklaarde het kabinet-Rutte IV in januari 2022 in het coalitieakkoord.
Duitsland heeft lang het beste van beide werelden gekozen. Vaak schaarde Berlijn zich publiekelijk achter Parijs – al was het maar om te bevestigen dat beide landen de motor van de EU vormen – maar achter de schermen en op de ministeries woog de liberale agenda voor Duitsland toch zwaarder. En een vaste grap is dat Berlijn uiteindelijk bepaalt wat er in Brussel gebeurt.
De economische gevolgen van de pandemie en van de oorlog in Oekraïne leidden bij veel Europese beleidsmakers tot het besef dat de EU haar eigen boontjes moest kunnen doppen. En de Britten kunnen niet meer doen waar ze zo goed in waren: de Franse agenda dwarsbomen.
In deze gewijzigde context gaf de Commissie haar zegen aan ruim 18 miljard euro subsidies voor grensoverschrijdende projecten in waterstof, batterijen en microchips. Europese bedrijven kregen bescherming tegen gesubsidieerde concurrenten uit het buitenland, voornamelijk uit China. De Commissie kwam met de Chips Act, die de microchipsector in Europa moest versterken. Deze maand staat de Critical Raw Materials Act op de agenda; dat voorstel wil de toegang tot grondstoffen verzekeren die cruciaal zijn voor onder meer windmolens en batterijen voor elektrische voertuigen. En de besteding van Europese miljarden wordt niet langer alleen aan groene en digitale doelstellingen getoetst, maar ook aan de weerbaarheid tegen externe schokken.
Maar Frankrijk wil meer. In reactie op de 370 miljard dollar die de VS vorig jaar vrijmaakten voor groene technologie, kondigde de Franse minister Bruno Le Maire aan dat ook Frankrijk massaal zou investeren in groene technologie. De lidstaten zetten nu de Europese Commissie onder druk om de goedkeuring van staatssteun te versoepelen.
‘We beleven het einde van tachtig jaar liberale globalisering,’ zei Le Maire begin januari.
De risico’s
Waarom Europa het pad van de strategische autonomie kiest, is duidelijk. Maar de risico’s ervan worden minder breed uitgemeten. Follow the Money wil die onderzoeken.
‘Strategische yoghurt’
Omdat Europa hoe dan ook sterk verweven blijft met de wereldeconomie, zijn de kosten van volledige autonomie astronomisch hoog. De Europese Unie zal moeten bepalen welke sectoren zij als strategisch aanmerkt – en die ze dus wil beschermen, of zelfs terug naar Europa wil halen.
Europa’s afhankelijkheid van China, bijvoorbeeld, is veel groter dan die van Rusland. In 2021 importeerde de EU voor 472 miljard euro goederen uit China, meer dan het dubbele van wat we uit de VS invoerden (232 miljard) en bijna drie keer zoveel als uit Rusland (162 miljard). Al die spullen in Europa produceren zou enorm zwaar op onze overheidsbudgetten wegen, niet in de laatste plaats omdat de arbeids- en productiekosten hier aanzienlijk hoger liggen.
Op welke ‘strategische’ producten focus je voor plan B, bijvoorbeeld voor wanneer China Taiwan aanvalt? Als het aan Parijs ligt, horen daar ongetwijfeld veel Franse firma’s bij. Dat bleek in 2005 toen het Amerikaanse Pepsi yoghurtmaker Danone probeerde over te nemen. De Franse premier Dominique de Villepin noemde het bedrijf een nationaal ‘kroonjuweel’ en zwoer ‘de belangen van Frankrijk te [zullen] verdedigen’. Pepsi moest zijn plannen opgeven. In Brussel verwijst men sindsdien soms smalend naar het Franse protectionisme met de term ‘strategische yoghurt’.

Wie betaalt de rekening?
Om bedrijven te helpen de energiecrisis het hoofd te bieden, bepleitten de Franse Eurocommissaris voor de Interne Markt Thierry Breton en de Italiaanse Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni dat de EU geld leent op de financiële markten. Ze noemden geen bedragen, maar zeiden wel dat het nieuwe fonds armere lidstaten moet helpen een antwoord te vinden op de 200 miljard euro die Duitsland voor zijn bedrijven uittrok.
De grootse investeringsplannen volgen kort op het coronaherstelfonds. Tegenstanders van de plannen van Breton en Gentiloni stellen dat er in dat fonds nog geld zit dat lidstaten kunnen gebruiken om nieuwe fondsen voor het aanpakken van de energiecrisis op te zetten. Bovendien is nog niet eens duidelijk hoe het coronafonds zal worden terugbetaald, schreef Follow the Money afgelopen november.
In tijden van krappe overheidsbudgetten en megawinsten voor bedrijven rijst bovendien de vraag waarom de privésector deze investeringen niet zelf dragen.
Mislukkingen
Een andere valkuil van meer overheidsbemoeienis, zo wijst de geschiedenis uit, is dat autoriteiten zelden goede zaken doen. Europa heeft een slecht track record op dat vlak. Herinnert u zich Quaero nog, de Europese zoekmachine uit 2005 die ons Google zou doen vergeten? Waarschijnlijk niet. Ook met recentere initiatieven als Fiware, ‘de volgende generatie software’, of GAIA-X, Europa’s nieuwe data-infrastructuur in de cloud, gaat het de verkeerde kant op.
Dat weerhoudt de Unie, en in het bijzonder Frankrijk, er niet van voor miljardeninvesteringen te pleiten. In reactie op de pandemie werden langs verschillende potjes miljarden aan strategische overheidssteun in bedrijven gepompt. Bij de aankondiging van haar Green Deal Industrial Plan in februari herhaalde Von der Leyen dat ze voor de zomer met een voorstel voor een ‘nieuw Europees soevereiniteitsfonds’ komt.
Met het internationale Recovery Files-team dat Follow the Money heeft opgezet om de besteding van de miljarden van het coronaherstelfonds na te pluizen, wil Bureau Brussel hier onderzoek naar doen. Wat krijgt de Europese belastingbetaler terug voor de vele overheidsinvesteringen in de economie? Zullen politieke eisen de uitvoering van dit beleid dwarsbomen?
Vriendjespolitiek
Made in Europe draagt het risico in zich dat het vooral een selecte groep multinationals in de kaart zal spelen; dankzij hun connecties kunnen ze regels en subsidies in hun voordeel doen uitdraaien.
Als journalist gespecialiseerd in mededinging en industrieel beleid heb ik het voorbije decennium kunnen vaststellen dat Europese multinationals de deur bij de Commissie platlopen; ze klagen over de dominantie van Big Tech of de dreiging van Chinese staatsbedrijven, en willen daarom dat de regels die voor henzelf gelden, worden versoepeld. Bedrijven als telecomprovider Orange, de Duitse softwaregigant SAP of de Franse treinbouwer Alstom spreken bovendien vaak hun contacten in de nationale politiek aan om druk op Europees beleid uit te oefenen.
Door gebrek aan transparantie over de nauwe contacten tussen politici en het bedrijfsleven staat de deur open voor allerlei vormen van misbruik. Ook dit thema zullen we uitspitten. Wie zijn de Europese lobbykampioenen en wat krijgen zij geregeld dat andere bedrijven niet voor elkaar krijgen? Is er sprake van belangenconflicten bij politici en hoe gaan ze daarmee om?

Europa als vredesproject
Tot slot is het de vraag of Europa met haar gespierde taalgebruik en de economische ommezwaai niet de basiswaarden van het eenwordingsproces ondermijnt. Volgens de Schumanverklaring van kort na de Tweede Wereldoorlog (1950) moest de oprichting van een Europese Gemeenschap van Kolen en Staal – de voorloper van de Europese Unie – een oorlog tussen Frankrijk en Duitsland ‘niet alleen ondenkbaar doch ook materieel onmogelijk’ maken.
Het idee dat economische integratie van landen tot vrede leidt, lag ook ten grondslag aan het internationale handelsbeleid dat de EU in decennia daarna zou voeren, en dat in Duitsland bekend stond als 'Wandel durch Handel'.
Na de Russische inval in Oekraïne, en mede gezien het autoritaire beleid van Xi Jinping in China, is de Duitse regering openlijk gaan twijfelen of die aanpak wel werkt. ‘De oorlog van Poetin betekent een keerpunt, ook voor ons buitenlands beleid,’ zei Bondskanselier Olaf Scholz drie dagen na de inval in een regeringsverklaring. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock verwoordde het in september als volgt: ‘Onderlinge afhankelijkheid brengt ook risico's met zich mee. En handel leidt niet automatisch tot democratische verandering.’ Of ze gelijk heeft, wil Follow the Money in dit dossier onderzoeken.
Bij onze naspeuringen rekent Follow the Money ook op de bijdragen van onze lezers. Hebben jullie ervaringen of inzichten die jullie met ons willen delen? We horen die graag, in de commentaren of via een direct bericht.
29 Bijdragen
Co Stuifbergen 5
Dat betekent dus dat er meer geld naar Europese arbeiders gaat.
De lasten zijn dus niet het geld, maar eventueel werk dat hier verricht wordt, in plaats waarvan? huizenbouw? bloementeelt? horeca-werk?
Of misschien gaan een aantal prullen gewoon niet meer gekocht worden.
Jammer voor de Action.
John Janssen 4
De 'beweging' is al ingezet in de chemiesector, en het waarom laat zich raden.
Straks goed kijken welke beweging naar, en vanuit, het Oosten er toch tot stand komt na de oorlog, hoewel diezelfde 'beweging' er deels nog steeds is. De twee grote leiders staan niet voor niets nog regelmatig in contact met een Vladimir. Olie smeert een hoop, zo niet alles!
En was het een zekere heer Marshall niet, die reeds in 1947 een dergelijk plan voor integraal inkoop van benodigde grondstoffen voorstelde? Ere wie ere toekomt!
Martin Vis
De vrije markt moet diep zijn ingebed in de bestuurssystemen. De vrije markt kan zichzelf niet regelen, stabiel houden en onderhouden. Soevereine landen zijn hiervoor verantwoordelijk want de WTO (mondiaal) kan dit niet.
Democratie en politiek bestuur blijven georganiseerd binnen nationale staten. De huidige mondiale financiële regelgeving levert als resultaat een losgeslagen financieel systeem. Dit laat zien dat het mondiaal niet te regelen is.
Meer wegen leiden naar welvaart. Het systeem van de VS, Japan en de EU werken goed en hebben verschillende prioriteiten.
Landen hebben het recht om hun eigen sociale stelsel, regelgeving en instituties te handhaven. Landen mogen hun nationale normen handhaven door importheffingen of verboden op import te leggen. Een democratie voorkomt protectionisme door de voordelen van een open economie en het in stand houden van nationale regelgeving tegen elkaar af te wegen.
Landen hebben niet het recht andere landen hun instituties op te dringen. Landen mogen niet via handelssancties of andere pressiemiddelen veranderingen afdwingen waarop andere landen hun arbeidsmarkt, milieubeleid of financiën regelen.
Internationale afspraken zijn de verkeersregels tussen de landen. Afspraken hebben niet als doel een zo groot mogelijke stroom goederen en kapitaal over de wereld te verplaatsen. Het doel is landen optimaal hun eigen waarden en ontwikkelingsdoelen laten nastreven, en hun eigen sociale stelsel laten behouden.
Niet-democratische landen mogen niet rekenen op dezelfde rechten en privileges als democratische landen. Aan niet-democratische landen (China) moeten andere, minder tolerante regels worden opgelegd.
Nationale democratieën krijgen meer macht. De WTO afspraken moeten dus grondig wijzigen.
Annemiek van Moorst 11
Martin VisPaul Sporken 10
Martin VisAnnemiek van Moorst 11
"Green Deal Industrial Plan. Dat moet Europa veranderen in ‘de bakermat [..] van schone technologie en industriële innovatie’. Daartoe wil de Commissie de lidstaten toestaan subsidies uit te trekken voor de ontwikkeling van zulke technologieën, indien het risico bestaat dat bedrijven Europa anders zouden verlaten."
Zou het (dus) geen (beter) idee zijn om veel meer aandacht aan innovatie en start-ups rond de strategische keuzes mogelijk te maken? Om echt te vergroenen?
Bij batterijen bijvoorbeeld wordt direct lithium genoemd maar er zijn diverse milieuvriendelijke alternatieven die veel meer aandacht verdienen:
https://www.euronews.com/green/2022/02/09/we-re-facing-a-lithium-battery-crisis-what-are-the-alternatives
Zie wat lithium mining teweeg kan brengen; petitie voor stop in Servië:
https://you.wemove.eu/campaigns/stop-rio-tinto-mine
Luisteren naar waar start-ups tegenaan lopen kan ook helpen.
Verder is dit een interessant artikel:
https://www.theguardian.com/world/2023/mar/02/china-leading-us-in-technology-race-in-all-but-a-few-fields-thinktank-finds
...
"Across the board, the institute also found that there was “a large gap between China and the US, as the leading two countries, and everyone else”.
“The data then indicates a small, second-tier group of countries led by India and the UK: other countries that regularly appear in this group-in many technological fields— include South Korea, Germany, Australia, Italy, and less often, Japan,” it said.
The institute also called for democracies to establish large sovereign wealth funds for research, development and innovation in critical technology that they add to each year. It suggests allocating 0.5% to 0.7% of gross national income, with co-investment from industry.
It said while sovereign wealth funds should support the most promising programs, governments should also allocate some funds to high-risk, high-reward “moonshot” initiatives.
Paul Sporken 10
Annemiek van MoorstSimon van Dorpe 2
Annemiek van MoorstChris Peeters 3
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Chris PeetersChris Peeters 3
Annemiek van MoorstIk heb de Grunen gevraagd of ze hierover een specifiek positionpaper hebben, aangezien ik het op hun site niet vond. Het zou in het kader van dit dossier interessant zijn om de stukken in toonaangevende Duitse bladen over dit onderwerp te signaleren (bijv. hun commentaren op het Duitse regeringsstuk over het Chinabeleid, zodra dat verschijnt).
Annemiek van Moorst 11
Chris PeetersPaul Sporken 10
Daar staat tegenover dat nationale zeggenschap of regelgeving meestal als iets negatiefs wordt gezien en dat is jammer. Ik zou zelf als regel aanhouden wat je lokaal, regionaal of nationaal kan organiseren heeft de voorkeur omdat dit een robuust netwerk van kennis, kunde en menselijke contacten in stand houdt. Dat is zowel goed voor een hechte samenleving als tegen een kwetsbare afhankelijkheid van dubieuze staten of multinationals.
Daarnaast is een blik naar buiten ook een vereiste en internationale samenwerking bij problemen die het nationale overstijgen.
Ik ben trouwens wel benieuwd naar een onderzoek wat een samenleving het sterkst maakt in economisch, cultureel en maatschappelijk vlak: focus op multinationals of op mkb.
Bij het lezen van het artikel moest ik ook denken aan een nieuwsitem over riettelers in de kop van Overijssel. Die dreigen het loodje te leggen omdat een grote importeur subsidie heeft gekregen voor rietimport uit China (!) omdat riet een hernieuwbaar bouwmateriaal is. Vervuilend transport telt blijkbaar niet en lokaal ambachtelijk ook niet.
Daarnaast een item over een sterk toegenomen import van dieronvriendelijke eieren uit Oekraïne wat juist één van de redenen was om tegen het handelsverdrag met dit land te stemmen. Beide nieuwtjes illustreren hoe lokale, regionale en nationale bedrijven het afleggen tegen internationale lobby van multinatinals die overal neerstrijken waar een voordeeltje te behalen is en zich weinig bekommeren om de lokale samenleving.
Annemiek van Moorst 11
Paul SporkenTropisch hardhout uit Myanmar (illegaal in Nl maar komt via Ned. handelaars in Tjechië de EU binnen; of via Polen of Italië) is ook een belangrijk item als je ziet wat er gebeurt rond de bouw van zeilschepen voor de ultrarijken. https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/01/hoe-teakhout-uit-myanmar-illegaal-bij-nederlandse-superjachtbouwers-belandt-a4158351
en
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/01/de-import-van-teakhout-uit-myanmar-gaat-ondanks-europese-sancties-door-a4158344
Een opsteker voor Europa is de vondst van een grote deposit rare earth in Noord-Zwden. Oschoon de daar wonende Lappen het minder zullen vinden c.q. zeggenschap moeten krijgen.
"This is the largest known deposit of rare earth elements in our part of the world, and it could become a significant building block for producing the critical raw materials that are absolutely crucial to enable the green transition," said Jan Moström, the company's president and CEO.
No rare earth elements are currently mined in Europe, with China providing nearly 98 percent of the EU’s supply.
According to the European Commission, demand for these elements is expected to increase more than fivefold by 2030, as they are needed for building digital and green technologies.
Given current permitting processes, it could take between 10 and 15 years for operations begin at the Kiruna mine, where the deposits were found, said Moström.
He called on Brussels to speed up and streamline those processes as part of its Critical Raw Materials Act, which is slated to be announced on March 14.
https://www.politico.eu/article/mining-firm-europes-largest-rare-earths-deposit-found-in-sweden/
John Janssen 4
Annemiek van MoorstPaul Sporken 10
Daarbij zeggen onze boeren graag dat ze de wereld voeden maar de wereld voedt eigenlijk hen met al het veevoer dat van elders moet komen. Tegelijkertijd exporteren ze 75% van hun productie en genereren ze slechts 1% (peiljaar 2020) van ons BNP. Dit bedrijfsmodel maakt ze dus niet echt een strategische sector terwijl dat wel goed zou zijn naar mijn idee. Dat kan met hervorming naar circulaire landbouw, gemengde bedrijven en nieuwe gewassen voor b.v. hernieuwbare bouwmaterialen, zilte gronden enz.
Annemiek van Moorst 11
Paul SporkenDaniël Blok 2
Paul SporkenPieter Jongejan 7
Kleine innovatieve bedrijven moeten de kans krijgen om groot te worden en een concurrent te worden van de Franse staatsbedrijven en de Amerikaanse en Chinese multinationals.
Belangrijk is dat er een eind komt aan het bevoordelen van grote internationaal opererende multinationals (die kleine veelbelovende bedrijven opkopen met gratis geld) via het corrupte lobbycircuit in Brussel.
Om ook kleine bedrijven een kans te geven om concurrerend te worden ten opzichte van de USA en China is noodzakelijk dat schone energie goedkoper wordt dan fossiele olie en gas uit Rusland. Maar de praktijk is dat energie in Europa dankzij het beleid van de Europse commissie duurder is dan waar ook ter wereld. Dit is in het voordeel van de multinationals in de USA en China.
Hieruit blijkt dat er een totaal gebrek aan kennis en inzicht bestaat bij de EU in de relatie tussen goedkoop geld (een negatieve reële rente), een hoge energieprijs, monopolievorming en een gebrek aan Europese concurrentiekracht.
Johan Cruyff begreep dat je het grote geld niet moet bestrijden door mee te bieden met de rijken, maar door een goede jeugdopleiding op te zetten met bijpassende regelgeving. Dure energie is hetzelfde als hoge contributiegelden voor jeugdige voetballertjes.
Simon van Dorpe 2
Pieter JongejanVincent Huijbers 9
Als geen ander heeft die geprofiteerd van het vredesdivident dat uitgekeerd werd na de Koude Oorlog. Is dat divident duurzaam belegd en hoe is dat verdeeld? Zal die burger de verwachtingen voor de toekomst niet wat moeten bijstellen of is deze hele exercitie bedoeld om juist vast te houden wat we hebben? Gaat dat lukken samen met de nieuwe middenklassen op de wereld? En in hoeverre zijn we gevangen en actor (!) in een financieel economisch systeem?
Hieraan gerelateerd is in hoeverre het MKB niet net zo veel te duchten heeft van de naar koopjes zoekende consument als de multinational die dit graag faciliteert? Ook hier is de vraag wat iets mag kosten en willen (en kunnen!) we het er ook voor betalen? Is het vervangen van de kruidenier op de hoek voor een grote supermakt niet in het klein wat in het groot ook gebeurd?
En daar weer aan gerelateerd zijn de waarden die we als EU willen uitdragen. Hoe staan die in verhouding tot de niet zo zeldzame aardmetalen die we vooral bij dictaturen halen omdat die geen arbowet kennen? Hoe flexibel gaan we om met onze moraal als het gaat om onze energieafhankelijkheid of ons avondje voetbal op televisie?
Ver uitgezoomd lijkt het bijna te gaan over natuurwetten. Maar achter politieke keuzes zitten menselijke motivaties die ook zijn gerelateerd aan onze manier van leven.
Simon van Dorpe 2
Vincent Huijbersruud Groenewoud 1
Jammer dat we als wereldburgers nog steeds niet op een normale manier met elkaar om kunnen gaan, dat zou alle problemen oplossen.
Simon van Dorpe 2
ruud GroenewoudJohn Janssen 4
ruud GroenewoudJohn Janssen 4
ruud GroenewoudWas ook wel te verwachten met een 800K werknemers in de 'normale' autoindustrie, en een power netwerk wat zo maar eens x honderden miljarden kost om up to date te krijgen.
Roland Horvath 7
John JanssenDE en IT zijn tegen het EU voorstel. De EU overheid begrijpt ongeveer niets van techniek. Niet het kwalitatief gedeelte dus de kennis van de elementen die in de techniek een rol spelen en nog veel minder wat betreft het kwantitatief deel ervan. Wat de EU overheid verkondigt is Spielerei.
In 2035, over 12 jaar geen verbrandingsmotoren in auto's. Europa is het enige continent dat wat betreft de opwarming van de aarde zo naïef is om het zichzelf onmogelijk te maken nog te kunnen leven.
Bovendien heeft de opwarming van de aarde als voornaamste oorzaak meer zonnestraling.
Het CO2 effect bij de opwarming van de aarde is verwaarloosbaar.
De weerstand van DE en IT tegen de onbekwame EU overheid wordt mogelijkerwijze het begin van het einde van de Commissie von der Leyen VDL. En van de schadelijke anti CO2 politiek, die op niets gebaseerd is.
Het is ook de hoogste tijd dat er meer bestuurders zijn in de 3 staatsmachten, wetgevende -, uitvoerende - en rechterlijke macht die bèta en gamma wetenschappen gestudeerd hebben. Nu is er in hoofdzaak kennis van de alfa wetenschappen. En het aantal leden in de Eerste en Tweede Kamer maal twee, bijvoorbeeld.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/27/europa-hakt-knoop-over-verbod-verbrandingsmotoren-definitief-doo/
https://www.ad.nl/auto/duitsland-gooit-zich-plotseling-voor-europees-verbod-op-benzineauto~a5ecb29b7/
John Janssen 4
Roland HorvathEn natuurlijk zoals gebruikelijk niet een tot in detail uitgewerkt plan, want 'luchtkastelen' van veul nieuwe 'Groene' energiebronnen tegen die tijd blijkt redelijk overdreven.
Chris Peeters 3
'Europa’s afhankelijkheid van China, bijvoorbeeld, is veel groter dan die van Rusland': maar hoeveel daarvan is Action-prullaria? Een nadere analyse lijkt zinvol (zeldzame aarden, windmolens, zonnepanelen etc).
Op 5 april debatteert de Commissie Buza (tot nader order, al vaker uitgesteld...) over het Chinabeleid. Het lijkt zinvol dan in dit dossier een gedachtenbepaling voorlopig af te ronden.