Stroman van Madoff schikt

2 Connecties

Onderwerpen

Madoff Merkin
1 Reacties

Het Openbaar Ministerie stak gisteren een schikking van 405 miljoen dollar in de lucht. Het is ondertekend door tussenhandelaar Ezra Merkin die megafraudeur Bernard Madoff ruim 2 miljard toeschoof.

’s Werelds grootste fraudeur Bernard Madoff, die ook in Nederland slachtoffers maakte, is inmiddels tot 150 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Het vizier wordt nu gericht op de tussenpersonen die zijn Ponzi-scheme voedden. De fondsmanager Ezra Merkin, een joodse filantroop die tot 2009 directeur was van de Fifth Avenue synagoge, moet voor 405 miljoen dollar bloeden. Merkin wist volgens de New York Times onder meer in de synagoge aan Fifth Avenue honderden beleggers aan te trekken voor zijn Ariel Fund Ltd., Gabriel Capital L.P., Ascot Fund Ltd. en Ascot Partners L.P. Het waren tussenstations voor de fantastische Madoff’s fondsen.

 

Twee miljard dollar zoek
Intermediair Merkin wist in twintig jaar tijd ruim 4 miljard op te halen bij beleggers. Daarvan sluisde hij ruim 2 miljard door naar Madoff-fondsen. Merkin heeft volgens officier van justitie Eric Schneiderman de malafide praktijken van Madoff verhuld door misleidende documenten en kwartaalverslagen te verstrekken aan zijn investeerders. Schneiderman noemt de schikking tegenover Associated Press een overwinning. “Veel New Yorkers vertrouwden hun geld toe aan Mr. Merkin, maar hij bracht het aan bij Madoff. Hij verdiende daarmee miljoenen dollars aan managementbijdragen en commissie. Het is goed dat hij daarvoor verantwoordelijk wordt gehouden.”
De schikking van 405 miljoen dollar wordt verdeeld over de gedupeerde klanten van de joodse Merkin. Een aantal opmerkelijke gedupeerden passeren de revue zoals de New York Law School, Bard College, Harlem Children’s Zone, Homes for the Homeless en de Metropolitan Council on Jewish Poverty.

 

 Foto: Tussenpersoon Ezra Merkin ondertekent schikking van 405 miljoen dollar

 

Uitkering: 40 procent
Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie zullen de meeste investeerder meer dan 40 procent van hun belegging terugzien, met een plafond van 5 miljoen dollar.
De staat New York doet een maximale graai in de pot. Ze krijgt 5 miljoen dollar in verband met de gemaakte kosten van Schneiderman die de miljoenenschikking tot stand bracht.
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 335 leden