Madrid wankelt onder schuldenlast

  Onbevestigd gerucht in de City: Spanje zou de landen van eurozone hebben gepolst voor een noodlening van 280 miljard euro.

  In de financiële wereld wordt steeds meer rekening gehouden met een totale meltdown van de eurozone. Het Duitse blad Der Spiegel omschrijft de situatie in zijn internationale editie als The Mother of all Bubbles. Het blad voorspelt min of meer een faillissement van de gehele eurozone als gevolg van de schuldenlast van de lidstaten.
   
  Volgens nog onbevestigde geruchten uit de Londense City zou de Spaanse regering in het diepste geheim de landen van de eurozone hebben verzocht om een noodlening. Het zou daarbij gaan om een bedrag van 280 miljard euro. Dat geld is er niet. Mocht Spanje daadwerkelijk zoveel geld nodig hebben om een faillissement te voorkomen, dan betekent dat onherroepelijk het einde van de euro.
   
  Fiscale unie
  City-columnist Ian Fraser stelt in een blog dat het kernprobleem van de EMU is geweest dat er wel een monetaire politiek wordt gevoerd, maar geen fiscale. De huidige crisis zou er toe kunnen leiden dat er alsnog een vorm van een Europese belasting wordt ingevoerd.
   
  Er is afgelopen weekend weliswaar een akkoord gesloten over een lening aan Griekenland, maar verschillende deskundigen vragen zich af of het er ooit van zal komen. Zo'n 30 procent van de lening wordt verstrekt door het IMF, dat voor 40 procent wordt gefinancierd door de Amerikaanse belastingbetaler. Het is de vraag of de Amerikaanse politiek aan de Griekse bailout wil meewerken. 
   
  De IMF-lening zou een achtergestelde lening zijn, waardoor het IMF als laatste in de rij in de staat als Griekenland er niet in slaagt zijn schulden af te lossen. Als dat juist is zouden de Amerikanen en Chinezen dat niet accepteren.
   
  Mooi weer
  Intussen speelt minister van Financiën a.i. Jan Kees de Jager mooi weer. Zijn voorstelling van zaken dat Nederland op de Griekse lening zal verdienen is een staaltje van pollitiek gemotiveerd wishful thinking. De impact op de staatsschuld van de kleine 5 miljard euro die Nederland aan Griekenland leent, is niet zo groot. Maar als ook Spanje geld nodig heeft zal de rente voor de gehele eurozone stijgen. Zelfs voor Nederland en Duitsland. Dat zou betekenen dat de winst die De Jager schetst, omslaat in een verlies. 
   
  De beurs in Madrid was in de ochtend van dinsdag 4 mei nerveus. De IBEX 35-index kelderde met 2,8 percent. In de middag liep dat op naar 3,1 procent. Grote daler was met 4 procent de oerdegelijke bank Banco Santander, de grootste kredietverstrekker van het land.
   
  Ook de handel in credit default swaps voor de PIGGS explodeert, meldt ZeroHedge.
   
  Over de auteur

  Arne van der Wal

  Gevolgd door 207 leden

  Mede-oprichter van Follow the Money. Houdt zich onder meer bezig met technologie-ontwikkeling en de voedingsindustrie.

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid