Noodlijdende makelaars krijgen het woord

2 Connecties

Onderwerpen

Enquete Makelaars
5 Bijdragen

NRC Handelsblad heeft een enquête gehouden onder 620 makelaars. 1 op de 7 kantoren verwacht binnen nu en twee jaar over de kop te gaan. 16 procent verkoopt momenteel niks.

NRC Handelsblad heeft in samenwerking met onderzoeksbureau OverheidinNederland een enquête gehouden onder 620 makelaars. Van de ondervraagde makelaars zegt 70 procent dat de economische situatie van hun bedrijf de afgelopen twee jaar veel slechter is geworden.
Ruim 40 procent van de makelaars verkocht voor de crisis nog drie tot zes huizen per maand, maar moeten het nu stellen met een of twee huizen per maand. Waar 17 procent van de makelaars voor de crisis nog meer dan tien woningen per maand verkocht, haalt nu nog maar drie procent van de makelaars dat aantal. De onderkant is ook goed vertegenwoordigd: 16 procent van de makelaars verkoopt helemaal geen huizen meer.


Het is met dergelijke statistieken dan ook niet verwonderlijk dat een op de zeven makelaars het “waarschijnlijk” acht dat zijn kantoor binnen twee jaar stopt.


In de enquête worden ook frustraties geuit jegens particuliere verkopers. Ruim 90 procent van de makelaars zegt geregeld tegen klanten dat ze hun vraagprijs moeten verlagen, maar slechts bij 8 procent van de makelaars wordt naar dat advies geluisterd.

50 procent vindt beperking hypotheekrente een goed plan
Het kabinet-Rutte II heeft onlangs een pakket maatregelen aangekondigd om de woningmarkt uit het slop te trekken. Zo wil ze de rente over een restschuld niet vijf, maar nog tien jaar aftrekbaar maken. Daarnaast wordt de hypotheekrenteaftrek vanaf 2014 beperkt om huizenbezitters te stimuleren af te lossen en er komen extra startersleningen om jonge toetreders op de woningmarkt te helpen bij de koop van hun eerste huis. De makelaars staan er redelijk positief tegenover: de helft vindt het een goed idee om de hypotheekrenteaftrek met jaarlijks een half procent te verlagen. En niet heel verwonderlijk, 86 procent steunt de extra startersleningen.

De media
De makelaars zelf is ook gevraagd naar oplossingen, ze vinden: “banken soepeler moeten zijn bij het verstrekken van hypotheken, starters verdienen meer hulp, pensioenfondsen moeten in de hypotheekmarkt stappen en de overheid moet zekerheid bieden voor de langere termijn. Meer werkgelegenheid en een aantrekkende economie helpen ook. En de media moeten minder praten over de ingestorte woningmarkt.” In het NRC-artikel wordt verder een creatieve makelaar opgevoerd met de 'oplossing': “Mensen zijn kuddedieren! Lieg maar eens in de krant dat er een run op huizen is, dan is de woningmarkt zó uit het slop.”

Courtage verhogen
Tsja. In de enquête is ook gevraagd wat het makelaarsgilde zelf doet om hun makelaarskantoren overeind te houden. Veel geven aan dat ze “extra hard werken”, maar een derde van de makelaars zegt niets speciaals te doen en de tijd uit te zitten. “Het is een kwestie van uitzieken en rust in de tent,” aldus een makelaar. Ondertussen blijken ze hun courtages omhoog te schroeven. Opmerkelijk, zeker als ze hun klanten adviseren om de vraagprijs omlaag te brengen. Ze vinden het zelf een logisch gevolg “immers, het wordt steeds moeilijker om een huis te verkopen.”

 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 597 leden