Digitale inbraak bij makelaarskantoren

2 Connecties

Relaties

Makelaars

Werkvelden

Cybercrime
0 Bijdragen

De digitale beveiling van makelaarskantoren blijkt niet op orde te zijn. Een hacker wist onlangs toegang te krijgen tot miljoenen financiële transacties.

“Ik wilde wel eens weten of makelaarskantoren hun beveiliging op orde hebben. Het is toch gevoelige informatie,” aldus een hacker tegenover onderzoeksjournalist Brenno de Winter op nu.nl. De digitale inbreker, die anoniem wil blijven, wist binnen te dringen bij Realworks het bedrijf dat online administratiediensten levert aan ongeveer 70 procent van de bij de NVM aangesloten makelaars. Dat zou dan betekenen dat de gegevens van ongeveer tweeduizend makelaarskantoren op straat kwamen te liggen.

Ongewilde transparantie
Door een beveiligingslek bij Realworks wist de hacker het beheerderswachtwoord te achterhalen. Daarmee kon hij vervolgens inzage krijgen in alle financiële transacties zoals courtages en reguliere bedrijfsuitgaven van makelaarskantoren. Bovendien kreeg hij in theorie toegang tot 150 duizend login-gegevens van klanten, de email-inbox van 8 duizend huizenverkopers en de waarde van de verkochte panden. De laatstgenoemde informatie is overigens schaars aan het worden, bleek uit onderzoek van Het Financieele Dagblad dat eerder deze week achterhaalde dat de verkoopprijzen steeds vaker ontbreken in het Kadaster.


Realworks heeft na de melding van de geslaagde hack, direct maatregelen genomen om toekomstig misbruik van de informatie te voorkomen. Daarnaast hebben ze een beveiligingsbedrijf in de arm genomen. De website van Realworks is op het moment van schrijven vanwege 'een storing' niet bereikbaar.

 

Meer informatie over de geavanceerde methoden van cybercriminelen (met Nederlandse banken als target) is hier  te vinden.