Op 5 maart van dit jaar publiceerde Follow the Money een artikel over het advieswerk van Sander Spijker, de echtgenoot van minister Edith Schippers. Voor het bedrijf P5COM leerde hij zorginstellingen slimmer declareren. In de maanden na het artikel werd de druk zo groot dat Spijker nu heeft besloten te stoppen met zijn werk, zo onthulde Schippers dinsdag in talkshow Pauw.

Sander Spijker stopt met zijn werk als zorgconsultant. Dat heeft zijn vrouw Edith Schippers dinsdagavond bekend gemaakt in de talkshow Pauw. Aanleiding voor zijn vertrek zou het artikel zijn dat Follow the Money in maart publiceerde. Naar aanleiding van die publicatie ontstond veel commotie op sociale media en werden Kamervragen gesteld aan minister Schippers en premier Mark Rutte. Die druk zou zo groot zijn dat Spijker heeft besloten het adviesbureau waarvoor hij werkte, P5COM, te verlaten.

Uit onze berichtgeving en uit verwijzingen op sociale media werd duidelijk dat de echtgenoot van Schippers zorginstellingen leert ‘beter’ te declareren. In antwoord op vragen hierover van talkshowhost Jeroen Pauw zei de minister dinsdagavond: ‘Dat is dus onjuist. Ongeveer een jaar geleden heeft een journalist een artikel geschreven waarin hij zei dat het bedrijf van mijn echtgenoot er dit soort praktijken op nahield. Dat bedrijf heeft er ook op gereageerd dat heeft gezegd "dat is flauwekul; we deden dat niet, wij doen dat niet, en wij zullen dat nooit doen."’ Ook zou Spijker als zorgconsultant niet hebben geprofiteerd van de marktwerking in de zorg die zijn echtgenote propageert.

'Idealistische mensen'

Verderop in het gesprek stelt de bewindsvrouw: ‘Wat je even later ziet gebeuren is dat er niet bewijs wordt geleverd, er wordt niet onderbouwd, maar het gaat circuleren op internet in een soort onderhuids gebeuren. Het knaagt toch een beetje aan mijn rechtvaardigheidsgevoel dat iemand blijkbaar niets hoeft te bewijzen. Het voelt oneerlijk dat het zo gaat met journalisten of iemand die zich journalist noemt.’ Uiteindelijk zou Spijker in overleg met het consultancybureau, door de minister omschreven als een club van 35 ‘tamelijk idealistische mensen’, hebben besloten dat het beter is om te stoppen. Daarmee verliest het adviesbureau van tamelijk idealistische mensen gevestigd aan de Dorpsstraat te Blaricum een prominente consultant. Zijn foto is al verwijderd uit het overzicht met medewerkers.

'Het voelt oneerlijk dat het zo gaat met journalisten of iemand die zich journalist noemt'

Arjen Lubach, die met zijn uitzending over zorgconsultants en de rol van Sander Spijker daarin diens vertrek bespoedigde, reageerde kort na de uitzending via Twitter. ‘Juist omdát het zo'n persoonlijke en gevoelige kwestie was hebben we uitgebreid gesproken met experts, journalisten en (soms anonieme) bronnen,’ schrijft Lubach. Een aantal van die bronnen zijn door FTM aangeleverd. De redactie van Lubach, die geheel los staat van Follow the Money, heeft zo eerdere verklaringen over declaratielessen die te lezen waren in het FTM-artikel nogmaals gecontroleerd.

Slim declareren

Op zijn website adverteert adviesbureau P5COM met: ‘Elke euro die u in een traject met P5COM investeert, verdient u minimaal twee keer terug.’ Een soortgelijke tekst was op de LinkedIn-pagina van Spijker te vinden: ‘Our return on investment average is 2.5.’

Een behandelaar geeft een voorbeeld van hoe die winst in zijn praktijk wordt behaald: ‘Een gesprek van een paar minuten kun je niet declareren in het systeem, maar een bespreking van een kwartier wel, dus breng je automatisch 15 minuten in rekening terwijl je in werkelijkheid misschien maar vijf minuten hebt gesproken. En van 20 minuten maak je een half uur; dat is wat slim declareren inhoudt.’ Het volgen van die declaraties gebeurt allemaal in een door P5COM geïntroduceerd dashboardsysteem waarin behandelaren hun productiviteit kunnen volgen.

Onderdeel van dat dashboard is een stoplichtsysteem. Het dashboard biedt de gebruiker de mogelijkheid om precies te zien wat de meest rendabele keuze is in de behandeling. In onderstaand fragment uit het programma Zondag met Lubach wordt beschreven hoe dat werkt en wat de gevolgen zijn.

De redactie van Follow the Money blijft volledig achter de inhoud van haar artikelen over Sander Spijker staan.