Het wereldwijde onderzoek naar de manipulatie van wisselkoersen richt zich op een markt waar volgens het meest recente rapport van de Bank for International Settlements dagelijks 5300 miljard dollar in omgaat.Grootbanken als RBS en Deutsche lijken onvoldoende lessen te hebben getrokken uit het Libor-schandaal. Geharde valutahandelaren blijken jarenlang belangrijke benchmarks - de 'London fix' (16:00 pm) en de ECB-fix (13.15 pm) - te hebben gemanipuleerd. Afstemming vond plaats via chatgroepen. Hun "onzichtbare hand" is door toezichthouders en opsporingsdiensten in kaart gebracht. Een beerput die steeds verder open gaat.

16 artikelen

Manipulatieve valutahandelaren gaan nu de klok luiden

Meer dan 30 valutahandelaren hebben het afgelopen jaar hun spullen moeten pakken vanwege hun rol in het wereldwijde valutaschandaal. Maar ze blijken zich nu niet neer te leggen bij hun ontslag en komen in verweer. En dat levert pikante informatie op zoals een voorkennis-zaak bij Citigroup a 35 miljoen dollar.

Tientallen bureaus werden de afgelopen jaren onvrijwillig leeggemaakt op de valutadesks van grootbanken in Londen, het kloppende hart van de valutamarkt. De betreffende (ex)-valutahandelaren  moesten via de achterdeur vertrekken, omdat hun namen opdoken in onderzoeken, ofwel intern of van financiële toezichthouders, naar de wijdverbreide manipulatie van wisselkoersen. In dit bankschandaal, waar handelaren hun uitgebreide trukendoos opentrokken om met hun orderportefeuille valutabenchmarks te manipuleren, hebben alle grootbanken inmiddels voor miljarden geschikt. In de eerste ronde troffen UBS, HSBC, Citi, JPMorgan en RBS een gecombineerde schikking van 2,7 miljard euro met Amerikaanse, Britse en Zwitserse toezichthouders. Dit jaar kwam daar nog eens 5,8 miljard euro bovenop vanwege boetes opgelegd door onder meer de Amerikaanse justitie.

Garden leave

Het garden leave van de opgestapte valutahandelaren blijkt nu echter niet geruisloos te verlopen. Persbureau Bloomberg maakte een inventarisatie bij zogeheten employment courts waar medewerkers in verweer kunnen treden tegen hun ontslag of ingehouden bonus. Zes voormalige forex-handelaren afkomstig van Citigroup, HSBC en Lloyds zijn een procedure gestart.  De voormalig Citigroup-handelaar Perry Stimpson heeft als eerste flink uit de school geklapt. Hij moest opstappen omdat hij in chatgroepen vertrouwelijke klantinformatie zou hebben gedeeld, maar het was volgens hem heel gebruikelijk om informatie, ook over die van centrale banken, met elkaar te delen. Stimpson vindt het dan ook oneerlijk dat enkel hij de klos is, terwijl het hogere echelon kon blijven zitten. Hij ging ook om zich heen slaan. In het employment court onthulde hij een voorkennis-zaak rondom een grote overname in 2010 waar Citigroup 35 miljoen dollar aan zou hebben verdiend. Dit onder auspiciën van zijn directeuren.
'Het vergt vooral een bepaalde mentaliteit en een laagje eelt op je ziel om op een valutadesk te slagen'
Stimpson gaf aan dat zijn  openbaringen een maatschappelijk belang dienen, maar het kan goed zijn dat hij vooral een schikking inclusief afkoopsom wil afdwingen. De mentaliteit van valutahandelaren kwam eerder op Follow The Money al ter sprake. Een voormalig directeur van een grootbank duidde een en ander. 'Het vergt vooral een bepaalde mentaliteit en een laagje eelt op je ziel om op een valutadesk te slagen.’ Het maatschappelijk belang raakte ook ondergesneeuwd op de handelsvloer. ‘Bij kleinere klanten is er vaak sprake van asymmetrie op kennisniveau. Handelaren in de dealingroom weten veel beter wat de exacte koers is, daar komt ook een groot deel van de revenuen van banken vandaan. Als een handelaar doorheeft dat hij een klant aan de lijn heeft die niet weet waar de koers ligt, zit het in de aard van het beestje om daar misbruik van te maken.’

In de rij

Stimpson is de eerste, maar meer klokkenluiders staan in de rij en de vraag zal worden of de banken de gebruikelijke schikking gaan treffen om de lijken in de kast te houden. ‘While a bank will always try to avoid reputational fallout, they also know bankers may try their luck at an employment tribunal,’ liet de Londense advocaat Darren Isaacs aan Bloomberg weten. ‘If a bank decides to fight rather than settle, it is usually because there is an important point of principle at stake that needs to be dealt with.’ Bij Rabobank zijn er vorig jaar oktober twee valutahandelaren gedwongen opgestapt na intern onderzoek, het is niet bekend of zij in verweer zijn gekomen tegen hun exit.