Manipulerende Moleculen

Nanotechnologie gaat volgens Dwarshuis zonder meer voor grote opwinding onder beleggers zorgen. En voor nog veel meer.

Daar waar de wereld de afgelopen twee decennia werd veranderd door het internet, is het niet ondenkbaar dat deze rol de komende decennia is weg gelegd voor het fenomeen nanotechnologie. Als we de parallel door trekken met de indrukwekkende reeks aan internet zeepbellen dan staat ons nog de nodige Nina Brink achtige taferelen te wachten met de onwillige moleculen. Het zou mij in elk geval niet verbazen. Nanotechnologie is in mijn ogen een ‘high risk business’.

Peulenschil
Nanotechnologie is simpel gesteld het manipuleren van moleculen. De matrix is daarbij van belang. De molecuul moet als het ware zo gekneed worden dat hij doet wat wij willen. Eigenlijk proberen de gifmengers ‘Das Dritte Reich’ los te laten op uw garagedeur of motorkap om het maar wat plastisch uit te drukken. De talloze mogelijke toepassingen zijn indrukwekkend te noemen. Want de bestijding van kanker bijvoorbeeld wordt een peulenschil als op deze manier de tumoren kunnen worden opgeruimd zonder dat u ligt te creperen in een schamel zaaltje van bordkarton met beslagen ramen en dito gezelschap.

Kortom, nanotechnologie heeft de toekomst, dat snapt de eerste beste brugklasser ook nog wel. Ondanks het feit dat de toepasbaarheid geroemd wordt kleven er ook risico’s aan de technologie. Een gerestaureerde kerk inpeperen met een niet ademend goedje gebaseerd op deze techniek is vragen om problemen. Als oud botenbouwer weten we maar al te goed dat we dan de doodskist om de kerk heen trekken in plaats dat deze achter onder de grond beland.

Verder kan geen mens u zeggen wat de impact over vele jaren zal zijn. Natuurlijk klinkt het u als muziek in de oren dat u uw Maserati CranCabrio van uw vriendin niet meer hoeft te poetsen de komende 60.000 km. Maar met asbest was er ook niets loos. Wij zijn van mening dat nanotechnologie wel degelijk toekomst heeft. Maar eigenlijk zou de branche nu al in politiek Den Haag moeten aandringen op een vorm waarbij de consument beschermd gaat worden voor allerlei grappen en grollen waar we ons nu nog niets bij kunnen voorstellen of wellicht al aan de gang is.

U moet dan met name denken in de hoek van de geneeskunde. Sterker nog, eigenlijk bevindt de techniek zich onderhuids al in uw keukenkast of huiskamer. Dat uw schuifpui misschien over tien jaar verpulvert voorover uw met veel liefde gekweekte buxus haag plet is nog tot daaraan toe. Maar als kwakzalvers de techniek gaan inzetten zonder enige kennis van zaken dan kunt u zich voorstellen dat u wat ongemakkelijker in de wachtzaal van uw huisarts plaats neemt. Om nog maar te zwijgen over de voedselproducenten.

 

Inhaalslag
Hoe dan ook: we hebben te maken met een zeer krachtige technologie die ons leven drastisch kan en zal gaan veranderen en kan veraangenamen. Het meest ondenkbare wordt denkbaar. Als belegger ben ik er nog niet uit hoe we van deze techniek kunnen profiteren omdat het significante risico’s met zich mee brengt en we te maken hebben met een branche die nog volwassen moet worden. Aan de andere kant is het potentieel gigantisch en kunnen de winsten fors zijn. Natuurlijk zijn er ETF’s op dit gebied. Maar wij van Columbeurs zijn meer het type ambachtelijke beleggers die u inmiddels met een zaklamp kunt zoeken.

Gelukkig zijn er in Nederland inmiddels de nodige initiatieven op dit gebied die ons hoopvol stemmen. De polder loopt duidelijk achter op bijvoorbeeld een land als Duitsland. Een inhaalslag is noodzakelijk. De man met de kwast stelt simpelweg dat hij al 15 jaar het zelfde goedje op de muur smeert en dat dit prima werkt om maar eens een voorbeeld te noemen. Allemaal leuk en aardig. Handiger is wellicht toch dat hij zich verdiept in de ongekende mogelijkheden en zich wat minder conservatief opstelt. Nederland dreigt al in een rap tempo een openlucht museum te worden, dus dit soort struisvogel gedrag kunnen we natuurlijk missen als kiespijn.

Ik heb besloten de techniek op de radar te houden. Ik kom vroeg of laat ongetwijfeld bij u terug met een aantal opmerkelijke feiten waar u eenvoudig uw voordeel mee kunt doen. Uiteindelijk is internet immers ook een zegen, of niet soms? De nieuwe Steve Jobs zal dus waarschijnlijk uit de nanotechnologie opstaan. 


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl