Margin Call

2 Connecties
1 Bijdrage

Terwijl de FED momenteel vergadert, ziet columnist Jan Dwarshuis de schuld onder aandelenportefeuilles groter groeien dan aan het einde van de internetbubbel van 1999. Het is wachten op een margin call.

Sommige lieden proberen hun dagelijks brood bij elkaar te schrapen door om de haverklap te voorspellen welke kant de financiële markten opgaan. Een vooral tijdrovende en veelal frustrerend stukje tijdverdrijf. Een markt laat zich niet voorspellen, zeker niet wanneer experimenterende Japanners en brute Amerikanen aan de knoppen gaan draaien. Wel kunt u er een strategie omheen bouwen.

Zigzag-bewegingen

Ondergetekende volgt de markt uiteraard ook. En daarbij vallen een aantal zaken op. De zigzagbewegingen van de afgelopen weken hebben we sinds 2008 niet meer gezien. 2008 kunt u zich waarschijnlijk nog wel goed herinneren. Zigzagbewegingen laten zich lastig in de kaarten kijken. De ene dag lacht Jantje en de volgende dag huilt Jantje. Mijn oude baas noemde zigzagbewegingen ook wel de zaag. Het gevolg was meestal dat de boel daarna in elkaar klapte. Garanties zijn er niet.
Een ander aardig gegeven is de schuld onder de aandelenportefeuille. Beleggers die de klap van 1987 hebben meegemaakt kunnen zich dat fenomeen nog wel goed herinneren. Het versterkte destijds de neerwaartse beweging. Wanneer de schuld onder de portefeuille toe neemt, nemen de risico’s op een correctie ook toe.

Meer schuld
Het toeval wil dat deze schuld de afgelopen maanden fors is toegenomen. De gedachte erachter is dat beleggers hun portefeuille oppompen om extra te kunnen profiteren van de opwaartse trend. In theorie een prachtig verhaal. De praktijk is wat weerbarstiger. Ik doe aan deze flauwekul niet mee. Wij belenen de portefeuille nooit. Om u verder een idee te geven; de schuld onder alle portefeuilles vandaag de dag ligt hoger dan aan het einde van de internetbubbel van 1999. Van die klap liggen sommige beleggers nu nog aan de beademing.
Het brengt me bij de strategie hoe ik deze markten benader. In mijn ogen is het volstrekt onduidelijk welke kant de markt vanaf dit punt uit gaat. Alle glazenbollen kijkers ten spijt. Daar komt bij dat zigzagbewegingen mij altijd terughoudend maken. Tel daarbij op dat alle woorden die Ben Bernanke, de president van de FED, vandaag en morgen kiest tijdens de tweedaagse FED-vergadering, met een vergrootglas bekeken zullen worden.

Asset Protection
Ook maar één hint naar het afbouwen van de stimuleringsmaatregelen zal beleggers subiet het hazenpad doen kiezen. Let u daarbij ook even op de beweging in de Dow Jones toen Robin Harding van de Financial Times de uitkomst van de vergadering kennelijk al wist te vermelden. Binnen een paar minuten werd de Dow 100 punten in elkaar gestampt. Daarna grepen daghandelaren handig in.
Natuurlijk is Bernanke ingehuurd om de boel omhoog te lullen. Dat is goed gelukt. Maar vroeg of laat komt daar een keer een einde aan. Het eerste signaal zou uitgerekend tijdens deze vergadering wel eens gegeven kunnen worden. De markten ogen om die reden alleen al terecht nerveus. Daarom houd ik het huisje bij het schuurtje. Spuiten we verder omhoog dan profiteer ik daar met Thirteen Diversified Fund wat minder van. Dondert de boel onverhoopt in elkaar dan vloeit daar nul komma nul bloed uit. Ik kies per saldo voor ‘asset protection’ in plaats van ‘greed’. Een uiterst simpele en effectieve strategie. Een margin call zal ik nooit krijgen.

-------------------


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.