
© ANP EVERT-JAN DANIELS
Hoeveel geld kan er worden verdiend met grondhandel, en vooral met de handel in verontreinigde grond?
Illegale opslag gevaarlijk blusschuim was bekend bij toezichthouders – maar het economisch belang ging voor
40 procent van de bodemsaneringen deugt niet en het toezicht erop is een farce
‘Milieuproblemen belanden bij de rechter, omdat de politiek haar werk niet doet’
Hoe slapend toezicht leidt tot een langzame milieuramp
Tien jaar illegale opslag giftig blusschuim – en de vervuiler betaalt níet
Blusschuim: een chemische tijdbom die Nederland neerlegt bij de buren
‘Je kunt niet al die PFAS-vervuiling in het milieu dumpen en dan achterover leunen’
Film ‘Dark Waters’ laat zien dat DuPont willens en wetens mens en milieu vergiftigde
Verboden buiten te spelen – er zit lood in de tuin
Hoe nu verder met PFAS?
Bom onder marinierskazerne Vlissingen: grond ernstig vervuild, belofte Karla Peijs blijkt loos
De mariniers moeten van Doorn naar Vlissingen verhuizen, maar er zal nog flink wat werk moeten worden verzet voordat de kazerne daar kan worden gebouwd. Uit tal van rapporten – en interne documenten van Defensie – blijkt dat de grond ernstig is vervuild, en verspreid over het terrein liggen niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt de verhuizing nóg duurder dan oorspronkelijk begroot. Wie zal dit betalen?
- In 2012 besloot minister Hillen van Defensie om de Nederlandse mariniers van Doorn naar Vlissingen te verhuizen. Onderdeel van de politieke besluitvorming was dat de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen het terrein – dat deels hun eigendom was – bouwrijp zouden opleveren.
- De grond van het terrein waarop de marinierskazerne moet komen, is ernstig vervuild met zware metalen en andere giftige materialen en stoffen. Dat blijkt uit bodemonderzoeken die Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf hebben laten uitvoeren, nadat het besluit om te verhuizen al was genomen. Ook liggen er nog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
- Zowel de provincie Zeeland als de gemeente Vlissingen staan er financieel slecht voor, en schuiven de kosten van de sanering door naar Defensie. Volgens Defensie is er echter weinig aan de hand.
Geboren en getogen Vlissinger Fred Groen (55) ziet de voormalige stortplaats aan de Oostelijke Bermweg in Vlissingen nog levendig voor zich. Hij speelde er als kind met zijn vriendjes. ‘Op het terrein waar nu die nudistencamping is, kwamen ’s nachts vrachtwagens aangereden. Er was geen bewaking aanwezig, de poorten stonden gewoon open. Wij verstopten ons, we vonden dat wel spannend. Ze dumpten er illegaal vaten fosfor, metalen en ander afval. De volgende dag kwam er een bulldozer en die reed er dan overheen. Het was een grote chemische afvalput.’
Groen schrok daarom toen hij hoorde dat dit terrein onderdeel zou uitmaken van de nieuwe marinierskazerne, net als een andere voormalige stortplaats. Die mariniers willen vast niet trainen op een vervuild terrein, dacht hij. En wie zou ervoor opdraaien als het gesaneerd moest worden? Hij zucht. ‘Ik ben bang dat de kosten bij ons neergelegd worden.’
En dat was eigenlijk wel de bedoeling. Het besluit om de mariniers van Doorn naar Vlissingen te verhuizen, is immers mede gebaseerd op de toezegging van Commissaris van de Koningin Karla Peijs dat Zeeland en Vlissingen de grond bouwrijp zouden opleveren. En dat betekent: eerst saneren, op kosten van de burgers.
Want saneren is hard nodig, zo blijkt uit diverse bodemonderzoeken die tussen 1997 en 2016 op het terrein zijn uitgevoerd. Er is op verschillende locaties van het beoogde mariniersterrein ernstige bodemvervuiling aangetroffen: zware metalen zoals koper en lood, PCB’s, PAK’s, minerale olie en asbest. Ook het grondwater is op sommige plaatsen ernstig vervuild, onder meer met koper en zink. In een beschikking uit maart 2016 waarschuwde RUD Zeeland voor het perceel waar nu de naturistencamping Zeelandia gesitueerd is (nummer 18 op de kaart) en dat deel uitmaakt van het beoogde kazerneterrein: het is er verboden om er grondwater te onttrekken ‘voor consumptieve-, beregenings- of ander doeleinden’. De reden: plaatselijk sterke vervuiling van het grondwater met koper en zink, en matige vervuiling met stoffen als cyanide.
De vervuiling op het terrein van het voormalige woonwagencentrum Windhoek (nummer 9 op de kaart) is zelfs zo ernstig, dat er in 2011 door door het Woonwagenschap Midden- en Noord Zeeland aangestuurd werd op onmiddellijke sanering om ecologische schade te voorkomen. Bij het terrein van een voormalige stortplaats (nummer 18 op de kaart) wordt melding gemaakt van ‘ernstige bodemverontreiniging’. In 1980 schreef de Provinciale Zeeuwse Courant al over die locatie dat ‘in de watergangen en slootjes rondom de stortplaats Oostelijke Bermweg regelmatig kleurveranderingen optreden’. Al deze percelen maken deel uit van het terrein voor de nieuwe marinierskazerne.
Wie draait op voor de rekening?
Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) laat FTM weten dat zij – en niet de provincie of de gemeente – dit najaar wil beginnen met het saneren van de grond. De provincie en gemeente schuiven, ondanks de eerdere belofte van voormalig commissaris Peijs, ook in andere gevallen kosten en verantwoordelijkheden door naar Defensie. Dat blijkt uit documenten van de provincie Zeeland, het RVB en het ministerie van Defensie die in handen zijn van FTM.
Zo schuift de provincie onder meer de kosten door van archeologisch bodemonderzoek dat – naast het saneren – nodig is om de grond bouwrijp op te leveren. In februari 2015 besloot Defensie ‘om het onderzoek zelf uit te voeren, omdat de provincie hiertoe niet bereid was,’ meldt het RVB op 6 mei 2015 in een intern rapport. ‘Hiermee zijn naar schatting 200 duizend euro aan kosten gemoeid.’
Bij een Brits bombardement op 7 oktober 1944 werd er 700 ton aan bommen afgeworpen
Ook de kosten voor het opruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog schuiven provincie en gemeente naar Defensie door. Vlissingen is in de periode 1940-1944 door zowel Duitse als Britse bommenwerpers bestookt. Alleen al bij een Brits bombardement op 7 oktober 1944 werd er 700 ton aan bommen afgeworpen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) schreef op 13 januari 2014 in een intern rapport, dat er ten gevolge van dijkdoorbraken door bombardementen bovendien honderden Duitse mijnen vermist zijn. Het terrein voor de beoogde marinierskazerne ligt in een gebied met ‘verhoogd risico’.
Inmiddels zijn er niet-ontplofte explosieven gevonden, zo blijkt naar aanleiding van vragen die Statenlid Gerwi Temmink (GroenLinks) op 13 juni 2016 aan de provincie Zeeland stelde. Voor onderzoek en ruiming van ‘niet gesprongen explosieven’ stuurden Vlissingen en Zeeland de rekening naar Defensie, blijkens een verslag van de collegevergadering van 28 juni 2016 van de gemeente Vlissingen. De gemeente noemt in dat verslag geen bedrag en wil op vragen van FTM hieromtrent geen antwoord geven, maar in lokale media circuleren bedragen van 400 tot 500 duizend euro.
Voorts hebben provincie en gemeente kosten afgewenteld op Defensie, door werkzaamheden voor het bouwrijp maken van de grond, gunstig af te kopen bij Defensie. In openbare stukken zetten Defensie, de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen niet helder uiteen welke kosten zijn gemaakt, noch wat precies is afgekocht, en voor welk bedrag. De provincie heeft de Statenleden wel geïnformeerd over de overeenkomst die zij in juni 2015 met Defensie sloot over de afkoopsom, zo staat in een brief van de huidige Commissaris van de Koning, Han Polman. Uit die brief blijkt tevens dat de provincie de Statenleden met betrekking tot die overeenkomst een ‘geheimhoudingsplicht’ heeft opgelegd. Op basis van interne documenten van de Dienst Vastgoed Defensie (DVD) en de provincie kunnen we wel opmaken dat er een flink gat zit tussen de geraamde kosten van het bouwrijp maken van het terrein, en wat Zeeland daarvoor wil betalen. Het betreft een tekort van minstens 11 miljoen euro, mogelijk zelfs van 27 miljoen euro.
Een berekening van de Dienst Vastgoed Defensie (DVD) waarover wij beschikken, stelt dat het 29,7 miljoen euro kost om het terrein bouwrijp te maken. In 2013 berekende Zeeland echter in een intern memo dat 2,3 miljoen genoeg zou zijn voor het bouwrijp maken van het terrein. Dit is waarschijnlijk ook het bedrag waarvoor Zeeland en Vlissingen het bouwrijp maken bij Defensie hebben afgekocht.
Zeeland en Vlissingen hebben gezamenlijk 18 miljoen euro voor het project uitgetrokken. De afkoopsom is daar maar een deel van, zo blijkt uit beantwoording van Kamervragen door staatssecretaris van Defensie Barbara Visser, en uit voortgangsrapportages van de provincie Zeeland over reeds gemaakte kosten. Visser: ‘De provincie en de gemeente hebben tot nu toe €13,8 miljoen besteed aan onderzoek en planvorming, grondverwerving, sloopkosten, explosievenruiming, engineering en aanleg van nutsvoorzieningen, een afkoopsom voor bouwrijp maken, communicatie en promotie.’ De lokale overheden geven niet aan welke bedragen zij precies hebben uitgegeven voor welke werkzaamheden, en delen niet mee hoe hoog de afkoopsom is die Defensie ontvangen heeft.
De belofte die Peijs namens Zeeland Hillen deed om de grond bouwrijp op te leveren, blijkt achteraf gezien loos
Het grote verschil tussen de raming van DVD (29,7 mln) en die van de lokale overheden (2,3 mln) valt voor een deel te verklaren door verschillende definities van bouwrijp maken. DVD gebruikte een ruimere (ISO-gecertificeerde) Stabu-methodiek. Daarnaast heeft de provincie op verschillende posten de kosten lager berekend, blijkens een intern memo van de DVD (10 april 2013). Zo nam de provincie aan dat Defensie om de saneringslocaties en de vuilstort heen kon werken. De provincie stelde aan 35 duizend euro genoeg te hebben om de grond te saneren. Ook zijn de sloopkosten van bestaande gebouwen laag ingeschat, omdat er geen rekening is gehouden met de verwijdering van asbest. Voorts wilde de provincie alleen explosieven ruimen op grond waar gebouwd zou worden. De DVD volgt richtlijnen van de Explosievenopruimingsdienst, die voorschrijven het gehele terrein waar in de grond ‘geroerd’ wordt te ontdoen van explosieven, dus ook sportvelden, parkeerplaatsen en exercitieterreinen. Duidelijk is dat er een aanzienlijk gat tussen de twee ramingen bestaat: €27,4 miljoen. Er is gerede kans dat het ministerie van Defensie voor dat gat opdraait.
Zelfs wanneer de volledige 18 miljoen die de lokale overheden voor het project hebben uitgetrokken aan de afkoopsom zou worden besteed, resteert voor Defensie een fors gat, te weten van €11,7 miljoen (29,7 mln min 18 mln).
Het is begrijpelijk dat Zeeland en Vlissingen de kosten willen drukken: ze verkeren allebei financieel in zwaar weer. Vlissingen is sinds 2016 een artikel 12-gemeente, en de provincie Zeeland is zowat failliet na onder meer het debacle rond Thermphos, een ander Zeeuws hoofdpijndossier. De regio is daarom blij met de komst van de kazerne: die zorgt voor extra werkgelegenheid en economische ontwikkeling.
In dat licht bezien is het navrant dat Commissaris van de Koningin Karla Peijs (CDA) en minister Hans Hillen (CDA) van Defensie de toestand van de bodem onvolledig en veel te rooskleurig hebben voorgesteld aan de Tweede Kamer. De belofte die Peijs namens Zeeland aan Hillen deed om de grond bouwrijp op te leveren, blijkt achteraf gezien loos. FTM heeft Karla Peijs geconfronteerd met de bevindingen, maar zij wil niet reageren.
Een gezamenlijke werkgroep, ingesteld door Peijs en Hillen, onderzocht of er ‘milieuaspecten’ waren ‘die beperkingen kunnen opleggen aan de ontwikkeling van een kazerne aan de Buitenhaven of anderszins van invloed zijn’. De werkgroep – bestaande uit de provincie Zeeland, de gemeente Vlissingen en de DVD – schreef in haar rapport van 1 maart 2012 dat zij onder meer gekeken had naar de ‘bodemkwaliteit’ en concludeerde ‘dat hier geen belemmering ligt voor de ontwikkeling van een kazerne’.
De belofte van Peijs aan Hillen om de grond bouwrijp op te leveren, blijkt achteraf gezien loos
Een jaar na de rapportage van de werkgroep maakte een DVD-medewerker in een memo gehakt van de onderzoeken die de gemeente Vlissingen had aangeleverd, en waarop de werkgroep haar conclusies baseerde. ‘Een groot gedeelte, circa 50 procent van het plangebied, is niet milieu hygiënisch onderzocht door middel van een bodemonderzoek,’ meldt de medewerker op basis van historisch bodemonderzoek, dat ingenieursbureau Oranjewoud in 2013 voor Defensie uitvoerde. ‘Tevens is gebleken dat vrijwel alle uitgevoerde bodemonderzoeken gedateerd zijn (meer dan 10 jaar oud en niet meer actueel). Hierdoor is vrijwel niets te zeggen over de huidige algemene bodemkwaliteit van de locatie.’ Wat volgens de DVD-medewerker en het onderzoek van Oranjewoud wel duidelijk is: ‘Uit de uitgevoerde bodemonderzoeken kan geconcludeerd worden dat ter plaatse van vier locaties de grond matig tot sterk verontreinigd is.’
Maar toen was het al te laat. Minister Hillen stuurde het rapport van de werkgroep op 10 april 2012 naar de Tweede Kamer, die mede op basis van dit rooskleurige rapport akkoord ging met zijn voorstel om de mariniers naar Vlissingen te laten verhuizen. In diezelfde periode lichtte Hillen de Tweede Kamer bovendien onvolledig in over de kosten van de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen, zoals Follow the Money in juni van dit jaar al meldde.
Tot nu toe heeft Defensie geen openheid gegeven over de totale kosten van de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen. Terwijl Zeeland en Vlissingen gaandeweg meer kosten en verantwoordelijkheden naar Defensie doorschuiven, houdt het ministerie voor zover bekend vast aan de raming van 100 tot 200 miljoen die Hillen in 2012 aan de Kamer presenteerde, op grond van een rapport dat nu omstreden blijkt te zijn. Insiders vertelden FTM dat de totale investeringskosten eerder uitkomen op 300 tot 400 miljoen euro, onder meer vanwege de deplorabele toestand van de grond.
Defensie laat FTM in een reactie weten dat zij ‘vanwege het commercieel vertrouwelijke karakter over bedragen geen uitspraak’ doet over de kosten. Wel laat het ministerie weten dat de kosten van het bouwrijp van het terrein géén onderdeel uitmaken van de eerder geraamde 100 tot 200 miljoen euro. Kortom: deze kosten komen er bovenop.
Defensie rekent deze kosten niet tot de totale investeringskosten, omdat ze geen onderdeel zouden zijn van de aanbesteding. Wie exact waarvoor betaalt, laat Defensie ook nu in het midden. ‘Over de kostenverdeling van de bodemsanering, niet gesprongen explosieven en archeologie zijn in overeenkomsten tussen de provincie Zeeland en het ministerie van Defensie afspraken gemaakt.’ In een gezamenlijke reactie laten de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen weten dat zij de kosten met Defensie delen.
Waarom is Defensie akkoord gegaan met het afkopen van het bouwrijp maken, terwijl de provincie beloofde de grond bouwrijp op te leveren? ‘Omdat het qua uitvoering efficiënter is, naast de gronden van de provincie, ook de eigen in het plangebied liggende gronden (Marinekazerne Vlissingen & Mobcomplex Vlissingen) in samenhang bouwrijp te maken – en niet separaat,’ laat Defensie aan FTM weten. Dat is vreemd: de gronden van Defensie waar de oude marinekazerne is gevestigd beslaan maar een klein deel van het totaal. Efficiency als argument zou eerder leiden tot bouwrijp maken door de provincie. Waarom Defensie de kosten deelt voor het bouwrijp maken, terwijl eerder overeen was gekomen dat de provincie die voor haar rekening zou nemen, is onduidelijk.
Het is de vraag wat Defensie nu zal doen. Neem de explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De provincie wilde het gebied – waar ook een aantal schietbanen en sportvelden moeten worden aangelegd – daar slechts in beperkte mate op onderzoeken, blijkt uit haar memo van 4 februari 2013. Dat lijkt onverstandig. In zijn onderzoeksrapport adviseerde de Explosieven Opruimingsdienst met klem ‘om het hele onderzoeksgebied te onderzoeken’. ‘Onbedoelde beroering kan leiden tot een ongewilde detonatie. Dit kan (...) desastreuze gevolgen hebben voor mens, omgeving en materieel. Tevens bestaat het risico van een ondergrondse explosie als gevolg van trillingen veroorzaakt door heien.’ Inmiddels is er veel werk verricht, zo laat Defensie aan FTM weten, maar ‘het terrein is nog niet volledig vrij gemaakt van niet gesprongen explosieven’. Op ‘plaatsen waar bestaande verhardingen en bebouwingen aanwezig zijn’ moet nog onderzoek worden gedaan.
Doordat de vervuiling nog steeds niet volledig in beeld is, staan ook de kosten van de sanering niet vast. De saneringsplannen die nu klaarliggen, betreffen drie hectare van het kazerneterrein (dat in totaal een kleine zeventig hectare beslaat), maar na het aanvullende onderzoek kunnen die kosten dus nog oplopen.
Een eerlijke onderlinge verdeling wordt op die manier nog verder ondermijnd
Het Rijksvastgoedbedrijf laat weten dat de kosten van de sanering gelijk gedeeld worden door de provincie Zeeland en het ministerie van Defensie. Toch nam Defensie hier al extra kosten op zich, namelijk die voor de sanering van het woonwagenterrein Windhoek. De provincie achtte het niet nodig die uit te voeren, blijkt uit een intern document, aangezien het ‘immobiele vervuiling’ betreft. Een eerlijke onderlinge verdeling wordt op die manier nog verder ondermijnd.
Als Defensie de sanering van de vervuilde gronden en het ruimen van explosieven op z’n beloop laat, leidt dat tot extra financieel risico. Dit omdat Defensie het project via een publiek-private samenwerking wil aanbesteden. Wanneer Defensie heeft besloten welk consortium de opdracht krijgt, mag die de kazerne bouwen en exploiteren. Mocht de grond dan niet volledig bouwrijp blijken, dan belanden de kosten voor extra werkzaamheden alsnog bij Defensie, maar dan waarschijnlijk met een commercieel prijskaartje eraan.
Extra werkzaamheden na ondertekening van het contract met het consortium zullen bovendien de ingebruikname van de kazerne vertragen, terwijl Defensie dan wel contractueel gebonden is aan de gebruikersvergoeding van ongeveer 15 miljoen euro die het ministerie jaarlijks aan de marktpartij moet betalen. Hoe langer Defensie de problematiek voor zich uit duwt, hoe duurder het project wordt.
Ons artikel over de bodemverontreiniging van de beoogde marinierskazerne in Vlissingen heeft het nodige stof doen opwaaien. In enkele media die melding maakten van het FTM-onderzoek werd – ten onrechte – gesuggereerd dat wij beweerden dat Defensie de verontreiniging geheim probeerde te houden. Het ministerie van Defensie en de Provincie Zeeland reageerden daar verontwaardigd op: de informatie zou al lang bekend zijn bij de belanghebbende partijen; de rapporten die daarover zijn verschenen zijn volgens hen openbaar.
De verwarring over wat nu wel en niet bekend was, is ontstaan doordat in de intro van het artikel werd gesproken over ‘vertrouwelijke’ rapporten. Dat is feitelijk juist: het onderzoek voor dit artikel is gebaseerd op een reeks rapporten en interne documenten waarvan een deel als vertrouwelijk is gekwalificeerd. Andere rapporten en documenten die zijn gebruikt zijn daarentegen wel openbaar. Toen in de ochtend van publicatie bleek dat het woord ‘vertrouwelijke’ bij enkele lezers en andere media tot verwarring leidde, is dat woord om ca 10:30 verwijderd.
Desondanks zou het in enkele (sociale) media nog terugkeren en een prominente rol spelen in de communicatie van de provincie Zeeland en Defensie. Daarbij probeerden zij de conclusies van het FTM-onderzoek te bagatelliseren en de publieke aandacht af te leiden van waar het hier werkelijk om gaat:
- Zowel de mate van verontreiniging als de kosten die zijn verbonden aan het saneren van het terrein zijn door de provincie Zeeland en voormalig minister van Defensie Hans Hillen gebagatelliseerd. Die blijken hoger te zijn dan oorspronkelijk begroot en voorgesteld;
- Er is nog steeds geen duidelijkheid over de kosten van de sanering, wie die betaalt en in welk stadium de sanering zich bevindt. Dat bleek ook uit de elkaar tegensprekende reacties van de provincie en Defensie. Waar volgens het ministerie reeds een aanvang is gemaakt met de sanering, zou volgens VVD-gedeputeerde Carla Schönknecht het saneringsplan ‘nog in de maak’ zijn.
37 Bijdragen
W Hoogkamer 10
Los van alle kosten en de geheimhouding (lees leugens) daarover is het vooral jammer van al dat geld dat er straks geen serieus "korps mariniers" meer bestaat. We mogen verwachten dat de leegloop gewoon doorgaat.
De kosten van een besluit X de kwalitijd van een besluit= het resultaat van het besluit.
In dit geval dus veel X 0 = 0
Bob Lagaaij 5
Peter Urbanus 5
Bij sommige van de hier genoemde bestuurders denk ik eerder aan een heel groot ego dan aan bestuurlijke kwaliteiten.
Dat Zeeland er financieel niet geweldig voor staat kan ook te maken hebben met het nutsbedrijf Delta. Daar is flink misgekleund, verkeerde keuzes, dure afkoopregelingen etc, maar andere provincies hebben hun oude energiebedrijven verpatst en staan er dus beter voor.
Jan-Marten Spit
Welke bedrijven hebben daar rotzooi gestort? Die bedrijven (en aandeelhouders) gaan namelijk wel het opruimen betalen, en ik niet.
wim de kort 8
Jan-Marten SpitDe heren gaan democratisch besluiten dat jij moet betalen.
Arne van der Wal 10
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit
Arne van der WalArne van der Wal 10
Jan-Marten SpitMaartenH 10
Arne van der WalDe mensen die verantwoordelijk zijn moeten gewoon aangeklaagd en vervolgd worden. Daar zullen de nodige grote namen bij zijn. Misschien dat niet hele kabinetten er voldoende van af hebben geweten, maar wel de betrokken vakminister en de minister-president. Idem voor de bestuurstop van NAM-Shell-Exxon. Die mensen moeten persoonlijk worden aangesproken en voor de rechter verantwoording afleggen.
Jan-Marten Spit
MaartenHVoor zover ik de wet ken: ja, dat kan.
Je moet benadeelde zijn om aangifte te kunnen doen. de zaak kan echter worden geseponeerd indien:
- het delict niet ernstig genoeg is (politie sepot: de politie laat de zaak liggen)
- de bewijslast onvoldoende is (technisch sepot: het OM denkt de zaak niet rond te krijgen)
- de verdachte al anderszins is 'gestraft' (beleids sepot: het OM besluit dat de verdachte al genoeg geleden heeft in relatie tot de ernst van het delict)
De criteria voor seponeren zijn voor zover ik weet niet wettelijk geregeld - dus onderhevig aan interpretatie (en vatbaar voor misbruik).
De benadeelde kan het sepot aanvechten.
Daarnaast kan justitie natuurlijk zonder aangifte vervolgen. Dat besluit is echter ook niet wettelijk geregeld (dus ook vatbaar voor misbruik).
HeRo 7
MaartenHMaartenH 10
HeRoMz59 7
Wat FTM laat zien is wat een vrije pers waard is. Niet schooien maar graven, dus. Er moeten meer FTM leden komen zodat het budget voor onderzoek groter wordt.
Edward 2 4
Het was zonet op de NOS.
Ga zo door FTM.
Ik lees het graag.
observator
Edward 2Voor ftm mijn complimenten, geweldig werk!
Hans Udo 1
Als er ergens subsidie aan verleend zou moeten worden dan is het wel aan jullie.
Goed werk!
Hans Udo.
Eric Soer
Ik vrees dat HSL-, Betuwelijn- en Noord/Zuid-lijn- en publieke ICT-projecten helaas op soortgelijke manieren zijn gelopen.
observator
Eric Soer-Moeten we die jsfs hebben bij Europese taakverdeling ?
-Mat Herben heeft destijds op een kul-argument de meerderheid in de TK georganiseerd .
-Er is geen kosten-en bruikbaarheidsvergelijking met Europese toestellen gemaakt.
-Oorlog vanuit de lucht wordt binnenkort alleen nog met drones gevoerd want dat is onnoemelijk veel goedkoper en kost de gebruiker geen mensenlevens.
Jammer genoeg zal de drempel om gewapenderhand op te treden wel enorm veel lager worden. Het loopt nog eens slecht met ons af.
Marla Singer 7
Eric SoerDirk van Haaren
allard de Jaager 5
op de zaken vooruit lopende..
uiteindelijk blijkt Zeeland dus veel te duur, de kazerne blijft toch op de oude plek. Schade? vrezelijk veel kennis verloren door uitstroom van mariniers.
Wat een ongelovelijk brodelwerk, en achterbakse 1 2tjes.
Gaan nu eindelijk de verantwoordelijken eens echt voor de bijl, of komen we ze met n paar jaar weer ergens op een belangrijke post tegen
petros 4
Bob Lagaaij 5
Niek 37
Het verschil in kosten tussen Provincie/gemeente en het RVB kan verklaart worden door de uitgangspunten van de uit te voeren saneringen en het ramen van onvoorziene kosten. Linksom dan wel rechtsom is het de overheid die opdraait voor de kosten.
Uit de gegeven verontreinigingssituatie blijken immobiele (metalen, PAK's, Pcb's en asbest) en mobiele verontreinigingen (minerale olie, aromaten, etc.). Feitelijk behoeven alleen de mobiele verontreinigingen gesaneerd te worden. De immobiele kunnen worden afgedekt met een goede laag grond. Een veel voorkomende oplossing.
Niet om te bagataliseren, maar het kan nog steeds een oplossing zijn voor een ongebruikt stuk grond.
De verhuizing (wel/niet) van de mariniers staat voor mij los van de sanering van het terrein. Als de politiek een keuze maakt, maakt het het geschikt maken onvermijdelijk.
Eveline Bernard 5
- Daar bij Vlissingen ligt 70 hectare met ernstige verontreiniging.
- Van de veroorzakers van de vervuiling kunnen de kosten voor opruimen niet gevorderd worden (met de noorderzon vertrokken, failliet en zo).
- Door de vervuiling is dit terrein van 70 hectare onbruikbaar, dus onverkoopbaar.
- Gemeente Vlissingen en Provincie Zeeland zijn mede verantwoordelijk voor een deel van de vervuiling, door onvoldoende toezicht op en maatregelen tegen de vervuilende activiteiten.
- Gemeente Vlissingen en Provincie Zeeland hebben (o.a. door slecht beleid, verouderde kerncentrale en zo) geen geld voor opruimen en herontwikkelen van het terrein.
- Conclusie: Linksom dan wel rechtsom is het de *belastingbetaler* die opdraait voor de kosten van het schoonmaken.
- Op tot nu toe niet helemaal duidelijke wijze (vriendjes? chantage? handjeklap?) zijn gemeente en provincie erin geslaagd het Ministerie van Defensie te strikken voor overnemen van de zorgen voor het vervuilde terrein, met het kazerne plan.
- De voorstelling van financiële zaken in de afspraken tussen MvD en vorige eigenaren, rammelt aan alle kanten, dat heeft FTM wel helder gemaakt. 'Misleidend' is een milde karakterisering van de rapporten op basis waarvan de verantwoordelijke instanties hebben besloten.
- Dat er verschil is in uitgangspunten van de uit te voeren saneringen en het ramen van onvoorziene kosten is duidelijk; dat dit kan optreden is het gevolg van onwil en/of verregaande incompetentie van betrokken beslissers.
Maar hier zit de angel:
(lees verder in volgend bericht)
Eveline Bernard 5
- Defensie zal al het schoonmaken, bouwrijp maken, bouwen, inrichten en exploiteren uitbesteden aan private partijen ('vrije markt' of zo).
- Die private partij zal alle risico's uitsluiten en voor elk 'onvoorzien' werk extra laten betalen.
- Over elke 'onvoorziene' klus (noodzakelijk extra werk dat tijdens het proces naar boven komt) kan nauwelijks onderhandeld worden, de aannemer zal daarvoor alle kosten doorberekenen *en daar een flinke winstmarge op leggen!*
Het lijkt er op dat de commerciële partijen in schoonmaken en bouwen hier met de buit gaan lopen. Follow the money!
Marla Singer 7
Eveline BernardEveline Bernard 5
Marla SingerMaar plunder de belastingbetaler niet voor de winst van de afvalmaffia!
Maak van het schoonmaken ten minste een goed gepland en doordacht project, met eenduidige verantwoordelijkheid. Dan kan er ook iets anders komen dan een kazerne.
W Hoogkamer 10
Marla SingerEveline Bernard 5
W HoogkamerEveline Bernard 5
Bedankt, mariniers, voor jullie actie.
Evengoed zullen jullie soldaten begrijpen dat jullie ongeluk voor de generaals slechts 'collateral damage' is, toch?
Op dezelfde manier is de teloorgang van een krijgsmachtonderdeel voor de huidige politici verwaarloosbare bijkomende schade. Als de juiste zakken maar gevuld en ego's gestreeld worden.
Houd vol met actie voeren, trek je plan, die kazerne hoeft voorlopig niet naar Zeeland, schoonmaken daar duurt in ieder geval nog jaren.
Mz59 7
Eveline BernardMartien van Dongen 4
Mz59Volgens mij vechten mariniers hoofdzakelijk op het land.
HH Manders 4
Martien van DongenDit lijkt overduidelijk een een-twee'tje tussen wat CDA'ers, waarbij Defensie (of liever gezegd, de hoofdtaak en uitvoerenden van die taak) weer eens als sluitpost zijn gezien.
Eveline Bernard 5
HH MandersBalkenende was een CDA-zeeuw, toch?
W Hoogkamer 10
Eveline BernardBob Lagaaij 5