
De beurskoersen van Europese banken gingen tijdens dit economisch jubeljaar collectief omlaag. Wat weten professionele beleggers over het Europese bankwezen dat de bank u niet vertelt?
De Europese beurzen zitten sinds 2010 in de lift. Eén sector is echter structureel achtergebleven bij de rest van de financiële markten: die van de banken. De graadmeter van de belangrijkste Europese banken, de STOXX Europe 600 Banks Index, staat eind 2018 nauwelijks hoger dan begin 2009, het hoogtepunt van de kredietcrisis. Ondanks het monetaire stimuleringsbeleid en de spotgoedkope leningen die de ECB aan de Europese banken verstrekte, schat de markt dus in dat de meeste banken er niet beter voor staan dan direct na de crisis.
De onophoudelijke stroom van schandalen (Libor-manipulatie, witwaspraktijken, derivatenfraude) met als meest recente hoofdstuk de inval bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank, doen het imago van de sector geen goed. Toch zijn deze incidenten slechts bijzaak voor het stelselmatig onderpresteren van de bankaandelen. Beleggers hebben hun eigen redenen om te twijfelen over de staat van de banken – en die heeft niets te maken met de ethische maatstaf van de bankier, maar alles met de financiële gezondheid van diens werkgever.

‘Zombiebanken zijn in staat te overleven door zich via overheidsgaranties te voeden met het geld van belastingbetalers.’ Volgens de Amerikaanse econoom Edward J. Kane, die in 1987 voor het eerst de term zombiebank opwierp om financiële instellingen te beschrijven, zijn de Europese banken veranderd in de ‘living dead’ uit de horrorfilms van Romero.
Kane definieert een zombiebank als volgt: ‘een bank waarvan de bezittingen minder waard zijn geworden dan de schulden, waardoor de inkomsten ontoereikend zijn om de financieringskosten te betalen.’ Zombies in leven houden is volgens Kane zeer risicovol: ze bijten om zich heen en besmetten anderen met het virus. Dat heeft gevolgen voor de reële economie: schaarse financieringsmiddelen worden niet aangewend voor productieve doeleinden, maar opgeslokt door de zombies.
En dat is precies wat na de crisis in Europa is gebeurd. Overheden en ECB pompten miljarden in het bankwezen, naar eigen zeggen om de economie te stimuleren. Het geld bleef echter circuleren in de financiële sector, terwijl de kredietverlening aan niet-financiële bedrijven nagenoeg gelijk bleef, op een niveau ver onder de top van 2008.
De Europese zombies hebben, volgens de officiële cijfers van de European Banking Association (EBA), nog altijd meer dan 813 miljard aan non-performing loans op hun balans staan. Dat zijn leningen die niet renderen, maar toch op de bankbalansen staan. 813 miljard is meer dan de beurswaarde van alle grote Europese banken bij elkaar. Wanneer de zombiebanken die leningen collectief zouden afschrijven, blijft er onderaan de streep dus niets over.
Price-to-book
De Europese banken verloren in 2018 gemiddeld 25 procent van hun beurswaarde. Ook de Nederlandse banken: ING ging met 30 procent onderuit, ABN Amro verloor 25 procent en ook de Rabobank-certificaten (Rabobank is niet beursgenoteerd) werden 10 procent minder waard.
De eigen boekhouders van banken schatten het allemaal een stuk rooskleuriger in. Zij waarderen het eigen vermogen van banken hoger dan de beleggers op de beurs. De marktwaarde en de boekwaarde van de Europese banken zijn zo verder uit elkaar gaan lopen en dat zien we ook terug in de zogeheten ‘price-to-book ratio’ (P2B): de marktwaarde gedeeld door de boekwaarde.
Die ratio is bij veel Europese banken onder de één gedaald, hetgeen wil zeggen dat bankaandelen op de papieren van de eigen boekhouders meer waard zijn dan op de beurs. Met andere woorden: beleggers hebben weinig vertrouwen in de waarderingskunsten van de banken.
Nu staan lang niet alle banken er even slecht voor. De price-to-book ratio van de meeste Zweedse banken staat bijvoorbeeld ruim boven de één. Zweden nam stevige maatregelen na de Zweedse bankencrisis van begin jaren 90 en scherpte toen het bankentoezicht aan. De Zweedse banken kwamen daardoor ongeschonden uit de crisis van 2008 en zijn niet besmet geraakt met het virus dat de rest van het Europese bankwezen plaagt.
De Italiaanse banken staan er het meest dramatisch voor. De Italiaanse banken herbergen een kwart van de non-performing loans in het Europese bankenlandschap. Maar ook de Franse en Duitse banken worden ver onder de boekwaarde verhandeld. Zelfs na het rituele offer van de Griekse economie – waarbij de niet presterende Griekse staatsobligaties in handen van (vooral Franse en Duitse) banken werden overgenomen door de ECB – zeulen ze nog altijd een grote portefeuille van slecht renderende financiële producten met zich mee.
De grootste Duitse bank, toepasselijk Deutsche Bank genaamd, spant de kroon. Het is al jaren het zorgenkindje binnen het Europese bankwezen. Dat komt hoofdzakelijk doordat Deutsche op de blaren zit van haar onverantwoordelijk groei van voor 2008. Deutsche Bank probeerde toen de Amerikaanse zakenbanken te overtroeven met ongekend risicovolle financieringen en derivatenhandel.
Het gevolg is dat de bank ook in 2018 nog 11 miljard euro aan non-performing loans en afgewaardeerde leningen op haar balans heeft staan: bij elkaar al tweederde van de huidige marktwaarde van de bank. Daarbovenop is de bank voor tientallen miljarden blootgesteld aan risico’s op de meest complexe – en onverhandelbare – derivatenproducten, waarvan niemand nog weet wat ze echt waard zijn. De koers van Deutsche halveerde dit jaar en staat nu lager dan tijdens het dieptepunt van de crisis.
Stresstesten
Waarom twijfelt de markt aan de boekwaarde van de banken? De Europese Bankenautoriteit (EBA) houdt immers iedere twee jaar een stresstest, waarbij ze testen hoe gezond de banken zijn. Maar terwijl bijvoorbeeld Deutsche Bank de afgelopen tests in Europa met vlag en wimpel doorstond, faalde de Amerikaanse tak van de bank wegens ‘wijdverbreide tekortkomingen’ dit jaar voor de tweede keer op rij voor de stresstest van de Federal Reserve.
Er is dan ook fikse kritiek op de Europese stresstest: die zou te coulant en eenvoudig te manipuleren zijn. De stresstest werkt als volgt: de EBA maakt, samen met de banken zelf, een inschatting van de te verwachten resultaten in de nabije toekomst. De stresstest lijkt echter op het uitproberen van een paraplu als het niet regent: het meest negatieve scenario is veel te positief, en houdt al helemaal geen rekening met een storm die het hele bankenlandschap in één keer treft.
Neem bijvoorbeeld het Italiaanse Unicredit. Hoewel die bank in 2011 en 2013 verliezen van liefst 9 en 14 miljard euro noteerde, voorspelde het meest negatieve toekomstscenario van de EBA een verlies van slechts 2 miljard voor 2016. Unicredit kwam wederom zonder kleerscheuren door de stresstest, maar de realiteit was minder vergevingsgezind: in 2016 boekte de bank een verlies van 12 miljard euro.
Niet alle banken presteren stelselmatig onder de verwachting van de stresstest: Svenska Handelsbanken schetste bijvoorbeeld wel een realistisch plaatje voor de korte termijn financiële resultaten. Handelsbanken deed het zelfs beter dan het baseline scenario van de EBA:
De slager keurt zijn eigen vlees
Hoe kunnen dergelijke grote verschillen nu ontstaan? Dat komt deels omdat de stresstesten van de EBA sterk leunen op de modellering van risico’s door de banken zelf. Die risicomodellen verschillen echter sterk per bank en zijn vaak ondoorgrondelijk voor buitenstaanders.
Het regelboek van het Basel Committee on Banking Supervision telt inmiddels meer dan 2 miljoen woorden, maar uit een analyse van de Neue Zürcher Zeitung blijkt dat er in al die pagina’s tekst vooral veel aanbevelingen worden gedaan — en des te minder harde eisen worden gesteld. Banken mogen zelfs risicomodellen gebruiken die afwijken van de standaardmodellen, mits ze daarvoor toestemming hebben van hun nationale toezichthouder – ook als die modellen de risico’s lager inschatten.
De kapitaal- en liquiditeitseisen voor banken zijn wel aangescherpt. Zo moeten banken vanaf 2019 minimaal een kapitaalratio van 8,5 procent hebben. Dat betekent dat ze voor iedere 100 euro op hun balans 8,50 euro aan eigen vermogen moeten aanhouden. Dat is de kapitaalbuffer om onverwachte verliezen op te vangen. De meeste banken voldoen ruimschoots aan die norm: Rabobank rapporteert een kapitaalratio van 18,8 procent, ING 15,7 procent, ABN Amro 19,3 procent en ook Deutsche Bank scoort met 15,4 ver boven de 8,5 procent. Op basis van deze verhouding oordelen toezichthouders dat de banken er gezond voorstaan.
Het is echter geen garantie dat een nieuwe crisis uitblijft, zeker niet gezien de vrijheid die banken hebben om deze ratio te berekenen – en manipuleren.
Voor die manipulatie kunnen ze aan verschillende knoppen draaien. Ten eerste: de risicoweging van leningen. De kapitaalratio van banken wordt namelijk niet berekend over de totaalbalans, maar op basis van de Risk Weighted Assets (RWA). In dit artikel beschreef Arno al eens hoe daar de nodige flexibiliteit voor de bank ontstaat.
Elk soort lening kent zijn eigen risicoweging: om het risico van een ‘veilige’ lening op te vangen, is minder kapitaal vereist dan voor een risicovolle lening. Hierdoor hoeven de banken uiteindelijk minder kapitaal aan te houden om boven de 8,5 procent-norm uit te komen. Zo staat op de balans van ABN Amro 393 miljard euro, maar bedraagt de RWA slechts 103 miljard euro. Zonder risicoweging zou de kapitaalratio dus bijna 4 keer zo laag uitvallen.
Door dit mechanisme ontstaan perverse prikkels
Niet elke lening is even risicovol, dus met het principe van risicoweging is op zich niets mis. Door dit mechanisme ontstaan echter wel perverse prikkels. In de eerste plaats omdat ‘veilig’ en ‘risicovol’ diffuse begrippen zijn: de bank en haar aandeelhouders ondervinden (op de korte termijn) commercieel voordeel van het lager inschatten van risico’s.
De andere knop om aan te draaien, is het type kapitaal dat banken tegenover die Risk Weighted Assets op hun balans hebben staan. 7 procent van het kapitaal moet uit common equity bestaan: aandelen dus. Maar voor die andere 1,5 procent mogen banken ook kapitaal uitgeven dat eigenlijk meer lijkt een lening — de zogenaamde CoCo’s. Dat zijn zeer risicovolle leningen, waarover een relatief hoge rente wordt betaald.
Ten tijde van crisis behoudt de bank zich het recht om deze hybride leningen om te zetten in gewone aandelen. Europese banken hebben zich voor meer dan 100 miljard gefinancierd met CoCo’s. Op die manier konden ze eenvoudig hun kapitaalratio’s opkrikken. Experts kwalificeren deze instrumenten echter als zeer risicovol en waarschuwen voor domino-effecten, waar toezichthouders geen rekening mee houden.
Off-balance
Vanaf 2019 wordt er ook een kapitaaleis van kracht die banken verplicht om minimaal 3 procent van hun totaalbalans – niet alleen RWA – aan kapitaal aan te houden. Ook de totaalbalans geeft echter geen volledige weergave van de bedrijfsactiviteiten van banken. Een groot deel van de activiteiten van Europese banken zien we immers niet terug op hun balans.
Het IMF waarschuwde in maart 2018 voor die verborgen off-balance-risico’s in de financiële wereld. Stanford-hoogleraar Anat Admati gaat nog een stap verder: zij pleit al jaren voor ongewogen kapitaalbuffers van 20 tot 30 procent in plaats van 3 procent en nam in oktober, tijdens een presentatie op het ministerie van Financiën, de terminologie van Edward Kane over: ‘Banken zijn de zombies van de 21e eeuw.’ Volgens Admati speelt DNB met definities, waardoor banken er beter lijken voor te staan dan het geval is – en dat gebeurt door off-balance sheet instrumenten te negeren.
Een voorbeeld van zo’n activiteit die grotendeels buiten de balans plaatsvindt, is de handel in derivaten. ING heeft bijvoorbeeld een bruto derivatenpositie van 3,8 biljoen euro: 4,5 keer de omvang van de volledige bankbalans. Dat zijn derivaten die niet op erkende beurzen, maar over-the-counter worden verhandeld. Het betreft grotendeels rentederivaten, net als bij de Rabobank (3 biljoen) en ABN Amro (1,2 biljoen). En de derivatenposities van de Nederlandse banken verbleken zelfs bij die van Deutsche Bank: 48 biljoen euro.
Maar van al die derivatenposities zien we slechts een fractie terug op de balansen van de banken. Deutsche Bank rapporteert op basis van die 48 biljoen een bruto kredietrisico van 364 miljard, waarvan netto 20 miljard overblijft. Alleen die 20 miljard euro zien we terug op de balans.
Zoals Deutsche Bank zelf ook zegt in haar rapportages, is de totale omvang van de derivatenpositie geen risico-indicator. Een groot deel van de risico’s worden immers afgedekt door tegengestelde posities, waarbij Deutsche Bank uiteindelijk vooral als een soort middle man fungeert.
Een voorbeeld: Deutsche Bank spreekt af om over 6 maanden 250 duizend kippen te kopen van een kippenboer, voor 4 euro per stuk. Tegelijkertijd heeft Deutsche ook een contract afgesloten om over 6 maanden 250 duizend kippen voor 4,10 euro aan een fabrikant van kipnuggets te leveren. Dat heet een gesloten positie: Deutsche is verzekerd van zowel levering als afname van kippen en loopt eigenlijk geen risico op de prijsontwikkeling van pluimvee. De marge van 10 cent per kip is pure winst. De waarde van de contracten bedragen respectievelijk 1 miljoen euro en 1,025 miljoen euro; netto komt daarvan slechts 25 duizend in de boeken te staan.
Dominostenen
Maar wat nu als de kippenboer of de vleesverwerker in de tussentijd failliet gaat? Dan heeft Deutsche ineens wel een open positie in haar boeken staan. Deutsche loopt dus een risico op het failliet gaan van haar klanten, het zogenaamde tegenpartijrisico. In werkelijkheid zijn die klanten geen kippenboeren, maar vooral andere financiële instellingen.
‘This time it’s different’, luidt een veelgehoorde kreet in de financiële wereld
In het geval van Deutsches derivatenportfolio wordt dit netto risico gewaardeerd op 20 miljard euro: dat is wat het zou kosten om alle contracten in de portefeuille (van 48 biljoen euro) over te sluiten of verkopen tegen de huidige marktprijzen. Die waardering houdt echter geen rekening met correlaties binnen de financiële sector, laat staan sectorbrede stress-situaties. En dat is wel wat er ontstond in 2008: banken kwamen stuk voor stuk in de problemen doordat andere partijen niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen. Er ontstond een kettingreactie, waarbij alleen overheidsinterventie de vallende dominosteentjes overeind kon houden. Contracten oversluiten in zo’n stress-situatie zal een heel andere prijs hebben.
‘This time it’s different’, luidt een veelgehoorde kreet in de financiële wereld. Om tegenpartijrisico’s te beheersen is in Europa gekozen voor de koers van meer centralisatie: de Europese banken zijn meer verweven dan ooit te voren. Dankzij de bankenunie staan alle Europese burgers gezamenlijk garant voor het bankwezen, inclusief de zombiebanken. En de Europese bankenunie faalde meteen voor haar eerste test: Monte dei Paschi werd twee jaar geleden gered door de Italiaanse overheid.
In 2007 en 2008 stapten professionele beleggers uit het Europese bankwezen, terwijl de kapitaalratio’s er kerngezond uitzagen. Meer dan een jaar later kwamen beleidsmakers tot de vervelende conclusie dat die dalende koersen een voorbode waren voor de noodzaak om die banken te redden.
Op dit moment is het Spaanse Santander, dat hard werd gesaneerd na de kredietcrisis, de bank met de hoogste beurswaarde van Europa. Goed nieuws voor Spanje, maar wat zegt dat over de rest van Europa’s systeembanken?
81 Bijdragen
Tim De Heer 4
Tim De Heer 4
Tim De Heer 4
Tim De Heer 4
Hr E E Schipper 5
Michiel WERKMAN 8
Trouwens, al die draconische bezuinigingsmaatregelen, (lees: vooral de personele reorganisaties), worden érgens door getriggerd...
Marla Singer 7
Michiel WERKMANMaar veel van die banken huren allemaal externe consultants voor zeer riante prijzen in volgens mijn bronnen dus dat ze te weinig geld zouden hebben lijkt mij meer een kwestie van prioriteiten. (Wellicht dat de eigen bonus belangrijker is dan een goed draaiende ICT infrastructuur?)
Michiel WERKMAN 8
Marla SingerMarla Singer 7
Michiel WERKMANAdosh van der Heijden 4
Michiel WERKMANPogingen om ftp’s te standaardiseren zijn gedoemd te mislukken doordat en zolang de verouderde bedrijfsinformatie architectuur geen zicht en grip biedt op de effecten in de bedrijfsvoering: niemand kan de vraag beantwoorden welke bedrijfsrol over welke bedrijfsobjecten welke informatie moet kunnen registreren en ontsluiten.
Pieter Jongejan 7
Opvallend (en in lijn met het artikel) is dat zowel de schulden van niet-financiële instellingen (kippenboeren in het artikel) als van financiéle instellingen in de periode 2010-2017 in Europa zijn gestegen. (als% van het BBP)
Nederlandse banken van 817 naar 859
Italiiaanse banken van 282 naar 310
Franse banken van 439 naar 493
Zweedse banken van 357 naar 409
Zwitserse banken van 523 naar 676
Luxemburgse banken van 5308 naar 9186
De vraag is dan waarom de schulden van banken in niet-Europese landen is gedaald.
Amerikaanse banken van 363 naar 345
Japanse banken van 1463 naar 718
En alleen Britse banken van 827 naar 693 en Duitse banken van 386 naar 351
Dit roept de vraag op waarom Britse banken (die ongetwijfeld beter geïnformeerd zijn dan de bureaucraten in Brussel, Den Haag en Amsterdam een afwijkend gedrag laten zien. Blijven de Britse banken in geval van een Brexit meedoen aan de Europese bankenunie? Kunnen we daarom een harde Brexit verwachten?
Vragen waarop ik het antwoord niet weet.
Hendrik Faber 4
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Hendrik FaberDeze cijfers (en nog veel andere schuldencijfers) zijn te vinden op de site van de OECD Financial Indicators-Stocks. Je moet wel goed zoeken wil je de site vinden. (bijvoorbeeld door total debt, government debt aan te tikken).
Het gaat om de site https/stats.oecd.org/index.aspx?queryid=34814.
Je kunt hier de schuldontwikkeling vinden van particuliere huishoudens (minder schulden), niet financiële corpations, government en financial corporations. Bij elkaar kom je dan op de totale schuld als percentage van het BBP uit.
Arno Wellens 1
Hendrik FaberMLK 4
Zo moeilijk is het niet te snappen
En dat na het gestuntel van de heer Henk Nijboer uit de Tweede Kamer gisteravond bij Pauw. Verbazingwekkend dat Pauw dit onderwerp durfde aan te snijden, de overheid heeft tenslotte behoorlijke invloed op onze media!
Peter Urbanus 5
MLKDat het grote publiek liever naar Boer zoekt Vrouw of all you need kijkt is eerder het probleem.
Ludovica Van Oirschot 15
MLKNaar mijn idee is dit een totaal ongefundeerde, en valse, suggestie.
Marla Singer 7
Ludovica Van OirschotMag wel wat (politiek) diverser aan die praattafels. En dan het liefst ook zonder van die opzetjes om 3 personen tegenover 1 persoon te zetten die zich dan moet verdedigen tegen een spervuur van vragen en dan overkomt als een sloom figuur omdat die niet de tijd krijgt om om over het antwoord te denken.
Ludovica Van Oirschot 15
Marla SingerDat was namelijk de stelling. Ik heb nog geen spoor van bewijs of onderbouwing gehoord.
Hendrick 4
HeRo 7
HendrickHendrick 4
HeRoDwight 4
HendrickJe kunt ook aan de S&P500 trend afleiden dat de beloofde winst in de toekomst onwaarschijnlijk lijkt: "death cross".
Andere signalen: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-12-03/the-flattening-yield-curve-just-produced-its-first-inversion . (verminderde obligatie opbrengsten), https://stockcharts.com/freecharts/yieldcurve.php .
Kortom, we gaan richting bodemprijzen komende jaren. CPI indexen lijken ook een maximum bereikt te hebben(gele vestjes), dus dat is ook een extra signaal voor recessie. Onroerend goed staat ook op maximaal. De vette jaren lijken bijna voorbij.
Hopelijk komt de klap van zombies niet te hard en te snel aan voor aflossingen door de beloofde gebakken lucht van winst op o.a. kapitaalmarkten.
Peter Urbanus 5
Marla Singer 7
Peter UrbanusAnton Van de Haar 8
“De Europese zombies hebben, volgens de officiële cijfers van de European Banking Association (EBA), nog altijd meer dan 813 miljard aan non-performing loans op hun balans staan. Dat zijn leningen die niet renderen, maar toch op de bankbalansen staan. 813 miljard is meer dan de beurswaarde van alle grote Europese banken bij elkaar. Wanneer de zombiebanken die leningen collectief zouden afschrijven, blijft er onderaan de streep dus niets over.”
Ligt het niet voor de hand dat het verschil tussen de boekwaarde en de beurswaarde van die banken nu juist het gevolg is van het feit dat deze non-performing loans nog op de balans staan en dus meetellen in de boekwaarde?
“De kapitaal- en liquiditeitseisen voor banken zijn wel aangescherpt. Zo moeten banken vanaf 2019 minimaal een kapitaalratio van 8,5 procent hebben. Dat betekent dat ze voor iedere 100 euro op hun balans 8,50 euro aan eigen vermogen moeten aanhouden.”
Is het niet zo dat die 100 euro in het voorbeeld een risico-gewogen 100 euro is? M.a.w. in werkelijk is het eerder iets van 200 euro. Als ik het wel heb, dan ligt de eigen vermogen / ongewogen balans verhouding voor de grote Nederlandse banken rond de 4%?
Thomas Bollen 7
Anton Van de HaarDe martk weet dat die non-performing loans nog op de balans staan.
En ja die 8,5 euro is in werkelijkheid veel minder omdat de risicoweging geen 100 procent is maar rond de 25-30 procent gemiddeld.
squarejaw 5
Frederic Boers 3
Thomas Bollen 7
Frederic BoersFrederic Boers 3
Thomas BollenOok begrijp ik niet hoe zou kunnen worden uitgerekend welke hoofdsom wel en welke niet zou mogen worden meegenomen in de berekening van de totaalpost van renteswaps. Immers swaps, van vast naar variabel en variabel naar vast, hoeven voor de afdekking niet 1 op 1 tegenover elkaar te staan. Tegenover een swap van 10 miljoen van vast naar variabel voor 10 jaar kan gedeeltelijk worden afgedekt met een of meerdere swaps met kortere of langere looptijden en andere hoofdsommen, mits deze maar van variabel naar vast zijn.
Volgens mij is de totaalpost gewoon alle hoofdsommen los van de ongeacht de dekking. Als een bank een portefeuille renteswaps. allen van vast naar variabel, zou bezitten met een totaal hoofdsom van 10 mld, dan is de totaalpost volgens mij 10 mld, koopt deze bank een portefeuille tegengestelde renteswaps met een hoofdsom van 10 mld, dan is volgens mij de totaalpost 20 mld.
De lasten van de eerste portefeuille zouden op de rente en looptijd verschillen na afgedekt zijn, waardoor de netto verplichtingen ondanks verdubbeling van de hoofdsom en totaalpost erg klein kunnen zijn. Uiteraard blijft het wederpartijrisico bestaan, maar dat kan nimmer tot de verlichting tot betaling van de hoofdsom leiden.
Andersom werkt het natuurlijk ook, waarbij de bank juist een portefeuille uitbouwt, dan groeit de hoofdsom ook, maar worden de verplichtingen niet geneutraliseerd maar verdubbeld.
Om de waarde van een portefeuille renteswaps te berekenen moet volgens mij de actuele waarde van de verplichtingen worden genomen en die worden dan verrekend. Die hoofdsom heeft daar vrij weinig mee te maken, behalve dan dat het wederpartijrisico groter is.
Thomas Bollen 7
Frederic Boers"Volgens mij is de totaalpost gewoon alle hoofdsommen" Ik denk dat je gelijk hebt. Het is voorzover ik kan nagaan de optelsom van alle (fictieve) hoofdsommen van de contracten.
Arjan 7
Thomas BollenBij een lening bestaat risico uit 2 componenten:
- kredietrisico op de hoofdsom (kent opslag)
- risico op rentebetalingen (kent opslag)
Bij een renteswap worden geen hoofdsommen uitgewisseld, dus bestaat er geen risico op het niet kunnen terugbetalen van de hoofdsom.
Maar dat maakt niet dat het verschil tussen de inkoopprijs en verkoopprijs voor derivaten slechts winst is.
Want er bestaat namelijk wel een risico op de cashflows binnen derivaten die moeten worden betaald. De bank loopt het risico bij bv een renteswap dat je niet in staat bent om rente te betalen. En voor dat risico betaal je een opslag op de swaprente. We noemen die opslag de credit valuation adjustment, afgekort CVA. En die opslag betaal je ook bij vastrentende leningen (component risico op rentebetalingen).
Bij forwards bestaat ook het risico op defaults vanwege de toekomstige betaling.
Maakt de bank dan geen winst op de verkoop van de kippen in jullie voorbeeld? Vanzelfsprekend, maar die zit in de verkooptransactie van kippen en niet in het derivaat. Dat hoeft namelijk niet via een forward transactie, maar kan ook spot plaatsvinden (waarbij je aantal dagen levert na transactiedatum), en wat we geen derivaat noemen. Ik zou in dit geval dan ook geen verdienmodel willen zien in derivaten, omdat zonder derivaten de winstmarges gaan zitten in andere transacties waarbij mogelijk de risico's niet aansluiten bij de wens van de klant.
Hester Bais vertelt ook altijd dat die renteswaps voor extra winst hebben gezorgd vanwege hogere winstmarges. Toch vreemd dat ze dan goedkoper konden worden aangeboden dan vastrentende leningen met lagere winstmarges. Haar verhaal klopt niet, de winstmarges waren juist lager. Enige extra inkomen zat in verhogingen van opslagen bij variabele leningen, waarbij de mogelijkheid niet had bestaan als vastrentende leningen waren verkocht.
Arjan 7
Thomas BollenBoetevrij aflossen bij de verkoop van je huis betekent niet dat de bank zijn funding boetevrij kan aflossen bij zijn tegenpartij. Dus worden die kosten door het collectief betaald (want uiteindelijk betaalt iemand het).
Dit betekent ook weer niet dat we derivaten als risicoloze producten moeten bezien. Maar we moeten niet gaan kijken naar hoofdsommen om een bepaald risico te willen duiden. We moeten kijken naar de marktwaarden, en waar die geconcentreerd zijn. Net zoals je dat doet voor producten die niet worden gekwalificeerd als off-balance.
Thomas Bollen 7
ArjanIk ben het echter niet met je eens dat het kippenvoorbeeld daarom geen goede metafoor is. Ook bij de kippen is er geen sprake van 'het risico op het niet terug kunnen betalen van een hoofdsom.' Wanneer de kippenboer niet kan leveren, heeft de bank alleen een risico op de tussentijdse prijsstijging van pluimvee, waardoor de bank bij een andere leverancier meer betaalt voor de kippen. De hoeveelheid kippen is net als de hoogte van de hoofdsom, slechts een indicator van de omvang van de risico's. Het daadwerkelijke risico zit hem in de prijsfluctuatie van geld (rente) of die van kippen (de prijs).
Arjan 7
Thomas BollenThomas Bollen 7
ArjanArjan 7
Thomas BollenIn het voorbeeld wat je geeft, zal de bank de winstmarge zetten op de spotprijs en niet slechts op de forwardprijzen (waar spotprijs ook component is). De bank wil toch geld verdienen op alle transacties en niet slechts op forwards?
Laat het beeld los dat banken slechts bonussen uitkeren obv verkoop derivaten. Dat hanteren ze op de verkoop van elk product.
Marinus van Boven 1
Misschien zouden we eens een stresstest moeten houden bij spaarders?
Waar zijn trouwens al die knappe koppen gebleven die duur betaald werden omdat ze zo goed met geld om konden gaan? Of behoorde dat tot het toneelstukje om de gewone burger zand in de ogen te strooien?
John Kenneth Galbraith zei het al: Veel discussies over geld worden overdekt met een dikke laag hoogdravende verklaringen, dikwijls doelbewust, een wijdverbreide vorm van bedrog.***
***Geld (John Kenneth Galbraith) Sesam 1996
Wietze van der Meulen 6
https://boerse.ard.de/aktien/deutsche-bank-muss-fuer-cum-ex-zahlen100.html
Bedrag wordt wel bevestigt maar instituut niet, zo lees ik.
4 miljoen boete voor de Cum-Ex- perikelen, dan kom je er niet slecht van af in mijn ogen.
Ondanks deze “hand boven het hoofd” van de staat, zakt de koers vandaag verder.
Ik denk dat er in de toekomst nog wel een paar helpende handen noodzakelijk zijn.
Wat de derivatenposities betreft, ben ik bang dat er ook sprake is van een proces van wederzijdse gijzeling. Normaliter zou je, nu het nog relatief rustig is, kunnen beginnen met het afbouwen van risicovolle posities voor een (nog) redelijke prijs. Het zou me niet verbazen dat diverse partijen echter denken “als we daar mee beginnen, gaan we dan niet alle aandacht op ons laten richten en trekken we daarmee niet het deksel van de beerput open?”.
Het gevolg is dat veel partijen blijven zitten waar ze zitten, niets doen, en de risico’s alleen maar toenemen.
Dit is natuurlijk maar een vermoeden.....
Jan Smid 8
Wietze van der MeulenVerklaar u nader. Als die helpende handen een zak geld zijn moeten we dat niet doen. De markt moet zijn werking doen anders worden bedrijven steeds zwakker en maken dan ook steeds meer verliezen.
Hilbert 2
Rutte en consorten stonden er tevreden bij en keken ernaar.
De bankencowboys zijn van het geld weer lekker tekeer gegaan met zichzelf te verrijken Zalm bleef maar lachen, en niemand realiseerde zich dat wij, (de belastingbetaler) weer in de maling werden genomen.
Maar ja de gele hesjescultuur is ook iets wat enkel in Frankrijk speelt, hier polderen we gewoon lekker doooooooooooooooor.
Gerrit Zeilemaker 6
Deze marxistische econoom ziet echter het grootste gevaar op dit moment in de schuldenberg van bedrijven: "Corporate debt relative to profits is back to pre global crash levels of 2008, in non real estate sectors (non-CRE). The BoE concluded “Higher corporate leverage could amplify economic downturns.” Bron: https://thenextrecession.wordpress.com/2018/12/02/g20-trade-and-financial-stability/
Het zit volgens hem dus vooral in de 'kippen'.
En nu we toch bij een marxistische econoom zijn, waarom nationaliseren we de grootbanken niet?
Ze frauderen, belazeren en bestelen de boel, ontduiken belastingen en uiteindelijk moet je ze redden. Zelfs de meest suffe ambtenaar is dan nog beter!
Hendrik Faber 4
Gerrit Zeilemaker*het verleden heeft wel aangetoond dat we banken wel degelijk kunnen nationaliseren. Maar op kosten van de belastingbetaler en staatsschuld. Deze route is niet de optie, zeker niet als je een zombiebank koopt.
Henk Zoer 7
Hendrik FaberHendrik Faber 4
Henk ZoerNederland kan niet in de eurozone blijven en het bestuur van de Nederlandse centrale bank politiseren (lees; de politiek opent de geldkraan).
Het opknippen of nationaliseren van banken is toch een utopie. Of we dat nu nationaal regelen (met een Nexit) of via een Verenigde Europese Staten.
Henk Zoer 7
Hendrik FaberHendrik Faber 4
Henk ZoerNationaliseren van de de geldkraan is een toekomst visie. Het geeft geen antwoord op de vraag hoe we het huidige zwakke en instabiele systeem oplossen.
Afschrijven en afwaardering is mijn oplossing, betaald door *gratis geld (zie hier nationalisatie van de geldkraan).
Een eenmalige harde reset. Om daarna over te gaan naar een ander veilger systeem, waar de risico's bij de risiconemer ligt.
*Het geld mag wel schuldenvrij gemaakt worden, een nieuwe weg (reset) kost de samenleving altijd veel geld. Je injecteerd onzekerheid in je economie (krimp en banenverlies). De waarde van aandelen (pensioenen) en vastgoed daalt. De munt zal (tijdelijk) onder druk komen te staan, waardoor spaartegoed minder koopkracht vertegenwoordigt.
Henk Zoer 7
Hendrik FaberAfschrijven en afwaardering is mijn oplossing, betaald door *gratis geld (zie hier nationalisatie van de geldkraan).
Een eenmalige harde reset. Om daarna over te gaan naar een ander veilger systeem, waar de risico's bij de risiconemer ligt.'
Als je de voorstellen van stichting Ons Geld bestudeerd dan geeft dat aardig antwoord op de vraag hoe we het huidige zwakke en instabiele systeem oplossen. Dat komt in de buurt van jouw oplossing. Inderdaad de risiconemer draagt de risico's. Geen overheid meer die banken gaat redden. Dat dwingt banken stabieler te opereren omdat de geldgever (spaarders/investeerders) de keuze krijgt zijn/haar geld bij een commerciële bank (met risico) of bij de nieuw op te richten depositobank (zonder risico) te stallen. Banken moeten dan opeens commercieel gaan denken: als ik klanten wil, dan moet ik een goed product leveren, als ik teveel risico neem, ga ik failliet en ben ik (en mijn geldgevers) al het geld kwijt. Geldgevers zullen bewustere keuzes maken aan welke bank ze hun geld afgeven i.v.m. het te lopen risico. Vergelijk het met een autohandelaar. Als je weet dat de handelaar slecht bekend staat en slechte auto's levert, dan ga je daar niet naar toe. Dat dwingt die autohandelaar een beter product te leveren wil hij overleven. Op dit moment zijn de winsten voor de banken en de risico's liggen bij de belastingbetaler. En dat is geen gezonde situatie.
f. van Dam 6
Jan Smid 8
f. van DamHendrik Faber 4
f. van DamHendrik Faber 4
Voor een volledig antwoord moet je ook de vergelijking maken met de markten van de VS en Azië. Het zal daar vast ook geen koek en ei zijn.
Wat ik dan veronderstel is dat alleen de EU juist door de bankenunie en ongelimiteerde geldstroom van de ECB juist de weerbaarheid gigantisch heeft verslechterd t.o.v. de rest.
Is het dan ook logisch om te vermoeden dat de nieuwe crisis in Europa begint?
Marla Singer 7
QE werkte niet in Japan
QE werkte niet in de VS
Waarom zou het wel werken in de EU?
Qui bono?
De financiële instellingen.
Is het dan onlogisch dat de aandeelhouders dit niet weten?
Waarom weet de rest van de EU dit niet (goed genoeg)?
Omdat de mainstream media niet wil dat je dit komt te weten.
[Verwijderd]
The wisdom of Psychpath
Van Kevin Dutton, docent psychologie verbonden aan het St Edmund's College in Cambridge:
p. 153
'Clive R. Boddy, een voormalig hoogleraar aan de Nottingham Business School, windt er geen doekjes om en betoogt in een recente uitgave van het Journal of Business Ethics dat psychopaten zonder meer de bron van alle ellende zijn. (...)
Hij besluit met een vernietigende aanklacht. De mondiale financiële crisis is de schuld van de psychopaten, zegt hij, omdat het 'doelbewuste najagen van hun eigen zelfverrijking en zelfverheffing zonder rekening te houden met wat dan ook, heeft geleid tot het overboord zetten van de ouderwetse concepten van noblesse oblige, gelijkheid, eerlijkheid en van elk besef van de sociale verantwoordelijkheid van een bedrijf. (...)
Hij vindt dat je de schuld niet alleen bij de zelfverrijkers moet leggen, maar ook bij de cultuur van morele misdadigheid, waarin de waarheid wordt opgerekt op een pijnbank van geaffecteerd eigenbelang en de ethische grenzen zijn vervaagd tot ver voorbij alles van enig moreel aanvaardbaar belang.'.
Trouwens, mijn eigen beroepsgroep loopt er ook van over, in Amsterdam is het eerder regel dan uitzondering, so to speak.
(Zeer) hoog-intelligente niet-disfunctionele psyhopaten, en dan jongens en meisjes die veel van hun gedragskenmerken gemeenschappelijk hebben met de klassieke psychopaat.
En weet u wat ze doen, die machines?
[Verwijderd]
Arjan 7
Als we kijken naar ontwikkeling non-performing loans dan is deze gedaald van 8% naar 4%. Dat is een zeer positieve trend, en als dit wordt teruggebracht richting de 3% dan zit het zelfs binnen de bandbreedte wat normaal was voor de crisis. De markt ziet ontwikkeling non-performing loans juist als positief. Daarnaast is het ook niet zinvol om de vraag te stellen wat er gebeurt als banken 100% verlies nemen op deze non-performing loans. Non-performing loans geeft aan dat betalingsachterstanden hoger zijn dan 90 dagen, maar niet dat het onderpand wat er achter zit geen waarde meer heeft.
Vanzelfsprekend dat de markt verborgen risico's kritisch volgt, maar ik denk dat de reden van andere aard is. Ik denk dat beleggers in financials vooral bezorgd zijn over de effecten van een stijgende rente op de inkomsten van banken. Een aantrekkende economie zorgt er uiteindelijk ook voor dat de angst voor hogere rentes toeneemt.
Om dat te begrijpen, dien je te weten dat de renteperiodes voor leningen voor een groot gedeelte bestaan uit rentevaste periodes. Die leningen worden voor groot gedeelte gefund via spaargelden en korte leningen waarbij renteperiodes van kortere duur zijn en dus ook vaker opnieuw moeten worden vastgesteld. In een markt waar de rente stijgt betekent dit dat banken voor opgenomen geld (funding) meer rente moeten betalen (omdat de markt een hogere prijs vraagt bij stijgende rentes), terwijl banken dit niet direct kunnen doorrekenen op leningenportefeuille (vanwege rentevaste periodes waardoor ze niet tarieven kunnen verhogen voordat die periodes vervallen zijn).
Ik denk dat de angst voor stijgende rentes en de effecten op de inkomsten vooral zorg zijn voor beleggers, en in mindere mate aankomende schandalen of effecten NPL.
[Verwijderd]
ArjanWie draaien er eigenlijk aan die knoppen, en in wiens belang eigenlijk?
Hoe ver is de opstand der horde nog van ons verwijderd?
Henk Zoer 7
ArjanDat beetje renteverhoging in de VS loopt ook al weer op zijn einde, ook daar zal de rente weer naar nul zakken.
Dat gezever over de hoogte van de rente gaat volledig voorbij aan de manier van geldcreatie. Het is de manier van geld creëren die voorschrijft dat de rente niet meer omhoog kan, tenzij we een financiële 'reset' doen (als in 1929). Alleen zullen de gevolgen voor een nieuwe reset vele malen ingrijpender zijn dan in 1929.
Ik heb dus geen angst voor stijgende rentes, die komen niet. Ik heb wel angst voor die reset die gaat komen. Beter is het de manier van geld creëren naar de democratie te halen om de reset te voorkomen. Maar als niemand zich daar in verdiept en blijft hangen in de 'economen-praatjes' wordt dat nooit wat.
Arjan 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
ArjanIk proef dat jij in andere feiten gelooft dan ik. Zou je dat kunnen toelichten? Misschien kan ik daar nog van leren.
Arjan 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Arjanhttps://www.youtube.com/watch?v=CuunNjALozo
En het volgende is ook onzin?
https://www.youtube.com/watch?v=OHkGdGZkWXY
Zeer interessant:
https://www.youtube.com/watch?v=quzWOWRSyXU
Matthijs 11
Henk Zoerhttps://www.bankofengland.co.uk/quarterly-bulletin/2014/q1/money-creation-in-the-modern-economy
https://www.bankofengland.co.uk/quarterly-bulletin/2014/q1/money-in-the-modern-economy-an-introduction
Als je dingen zegt als "Dus onze schuld aan de banken is vrijwel even groot als de geldhoeveelheid" doet dat vermoeden dat je het net niet helemaal begrijpt. Immers, al het geld in de economie wordt door banken gecreëerd, dat hoort zo en daar is niets vreemds aan.
Verder over die rente: of iemand of een bedrijf die kan betalen hangt niet per se van de hoogte af, maar van de financiele situatie van die persoon of bedrijf. Bij een gezond bedrijf met goede cash flow zijn ook hogere rentes op leningen geen probleem.
Henk Zoer 7
MatthijsBij de Bank of England werken ook Michael Kumhof en Ben Dyson. Google eens op die namen. Die kwartaalberichten van de BoE zijn niet representatief voor de mening van iedereen bij de BoE.
Matthijs 11
Henk ZoerDe reden waarom dit decentraal geregeld is, is omdat in het verleden overheden die zelf volledig de geldcreatie in handen namen, dit nogal slecht deden. Logisch ook: als een overheid echt de volledige rol van banken over zou nemen, moet die overheid dus gaan bepalen wie wat mag lenen. En neemt die overheid dus ook alle risico op zich. Gaan jij en ik via onze belastingen garant staan voor Joop de ondernemer die een casino of hotel wil bouwen en voor Pietje die een dure hypotheek wil. Of dragen wij de lasten als de overheid voor zichzelf de 'geldpers' gaat aanzetten voor onzinnige projecten en inflatie creeert. Lijkt me geen gewenste situatie.
Verder: inflatie zal er ook zijn als een overheid de taken van banken over neemt. Sterker nog, risico is groot op meer inflatie. Genoeg historische voorbeelden.
Dalende rente: heeft weinig met het systeem op zich te maken, maar meer met de huidige economie en het (neoliberale) beleid van de afgelopen decennia.
Tweedeling samenleving: dat is een politiek vraagstuk en kan makkelijk met bestaande middelen (belastingen ed) aangepakt worden. Zolang mensen VVD en vergelijkbare partijen blijven kiezen krijg je de huidige ongelijkheid.
Allocatie geld: ook dat kan een overheid nu makkelijk zelf sturen. Met oa belastingen. Maar ook met regelgeving (hypotheekrenteaftrek als slecht voorbeeld).
Henk Zoer 7
MatthijsWist u dat de overmatige geldcreatie in Duitsland in de vorige eeuw was voorgesteld door een commissie van geallieerden waar ook ene J.P. Morgan in zat?
Of bedoelt u de hyperinflatie in Zimbabwe? Komt ook altijd langs. Venezuela? Turkije?
U moet zich eens gaan verdiepen in de materie. Het systeem van geldcreatie deugt niet, wat voor draai u er ook aan wilt geven. De banken hebben de geldcreatie naar zich toe getrokken als 'wederzijdse schuldaanvaarding'. Waarom? Omdat via de rente het verdienmodel super aantrekkelijk is. En de samenleving betaalt deze rekening. De gele hesjes komen niet uit het niets, dat is een gevolg van een volledig verziekt geldstelsel. Waar u voorstander van bent. Er zal steeds meer weerstand komen. De gele hesjes hebben geen idee waarom alles zo is gegroeid, ze protesteren tegen de ontstane situatie. Ik weet wel hoe het zo is gekomen. Ik weet ook hoe die problemen op te lossen zijn. Maar zolang er mensen als u zijn die die problematiek blijven ontkennen is de weg nog lang...
Uw reactie is doordrenkt met de grootst mogelijke onzin. Gezien de stelligheid waarmee u die onzin brengt lijkt het me niet zinvol een inhoudelijke discussie hierover met u te voeren.
Matthijs 11
Henk ZoerAlleen ben ik er ook achter gekomen waarom bepaalde delen van het systeem zo werken als ze nu werken. Daar zit echt wel logica achter.
Alles compleet omgooien, zonder goed alternatief is het kind met het badwater weggooien. Zoals Ons Geld en vergelijkbare initiatieven willen doen. Sowieso politiek onhaalbaar. Maar dus ook onnodig en waarschijnlijk zelfs schadelijk.
Henk Zoer 7
MatthijsHoe het kapitalisme zich ontwikkeld heeft en hoe de politiek daardoor gevormd is is een direct gevolg van een falend geldstelsel. Heb je bezwaar tegen het doorgeschoten kapitalistische en gefinancialiseerde systeem, dat moet je je toch echt verdiepen in de alternatieven.
Jouw laatste zin schiet me echt in het verkeerde keelgat. Daarmee verdedig je het huidige systeem en bent niet bereid de wereld te helpen verbeteren.
Wederom excuses voor mijn felheid.
Matthijs 11
Henk ZoerAlleen ben ik in de loop der tijd wel wat wijzer geworden over het geldsysteem en zie dat er wel degelijk logica achter zit. En we hebben hier op FTM ook al vele discussies gehad over mogelijke alternatieven, zoals die van Ons Geld. Mijn conclusie voorlopig, die Arjan deelt, is dat dat plan nog niet goed onderbouwd is. Dat zo'n alternatief systeem ook tegen mogelijk grote problemen aan gaat lopen (die ontkend of genegeerd worden door de bedenkers).
Gaat te ver om in één reactie alles te herhalen, maar als je de reacties onder de artikelen die over die plannen van Ons geld gaan leest, kun je het herlezen.
Verder zie ik de systeemfouten vooral op het politieke nivo. Het huidige geldsysteem kan best prima werken (de monetaire en fiscale mogelijkheden zijn eindeloos), heeft dat ook lange tijd goed gedaan. Waar het vooral fout gaat is dat we met z'n allen op de verkeerde partijen stemmen. En dan krijg je verkeerd beleid (noem het 'neoliberaal'). Stel dat we de laatste 40 jaar in plaats van Reagan, Thatcher, Blair en Rutte massaal op meer links partijen hadden gestemd? Dan zaten we nu in een totaal andere situatie.
Zolang we Rutte en co blijven stemmen gaat zo'n alternatief geldsysteem echt niks veranderen. Denk je echt dat Rutte en co iets doen dat schadelijk is voor het grootbedrijf/kapitaal en de werkenden weer meer macht en geld terug geeft?
Henk Zoer 7
MatthijsHenk Zoer 7
MatthijsIk heb zitten spitten in de eerdere discussies hier over het geldstelsel. En mijn conclusie kan niet anders zijn dan dat jullie vastgeroest zitten in het bestaande stelsel en niet in staat zijn jezelf boven het systeem te plaatsen om het systeem zelf te kunnen beoordelen. Jullie verliezen jezelf in aannames die weerlegbaar zijn maar volgens jullie niet.
Gezien die situatie hecht ik ook weinig waarde meer aan jullie posts, sorry als ik het wat bot breng maar trekken aan een dood paard heeft geen zin.
Matthijs 11
Henk ZoerBedankt voor de vriendelijke belediging. We zitten kennelijk vastgeroest en zijn niet in staat de zaken goed te beoordelen. We zullen er aan werken met onze therapeuten.
Mocht je nog inhoudelijke argumenten hebben mag je die altijd geven.
Met vriendelijke groeten, Matthijs
Bert 139
Laten we Klaas Knot en Fobke Hoekstra vragen wat zei hiervan vinden, en wat hun agenda en planning is om in een gezonde situatie te komen.
willem tannemaat 1
Bert 139Oh, ik weet het weer, verkocht aan ING☹️
Marinus van Boven 1
Paul Brinkkemper 1
Jan Smid 8
https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10363034/duitsland-plant-fusie-van-deutsche-bank-en-commerzbank
Wanneer treden we uit de EU? Kan dat vandaag nog?
[Verwijderd]
Vanavond deed hij het weer in Pakhuis de Zwijger: onjuiste, onvolledige en verwarrende info verspreiden, doorspekt met veel niet-relevant jargon.
De vraag hoe groot de totale rentemarge op alle uitstaande leningen is (1,5% van 750 miljard = 1,5 x 7,5 miljard = Euro 11,25 miljard) werd door hem ontweken door gewoon niet te antwoorden, en zonder overigens de vraag te beantwoorden of de bijgedrukte 2.500 miljard ECB- Euri, waarmee alle slechte leningen zijn opgekocht, ooit allemaal zouden worden terugbetaald. Zijn antwoord was dat er werd betaald, maar niet dat alles zal worden terugbetaald.
Wel de lusten (11,25 miljard per jaar) niet de lasten 2500 miljard schuld op ECB balans.
Spindoctors en framers worden actief ingezet...
Dwight 4
Opkrikken van BNP gebeurde met bubbels van meer risico. De beloofde groei lijkt dus maximaal, dus ik ben benieuwd hoe de groei verder gaat zonder de schulden(risico) te vergroten. Toch doorpakken met meer risico in Frankrijk, Italië en Spanje?
Pieter van der Wal 1