
Het overstapseizoen voor de zorgverzekering staat weer voor de deur. Wordt u overdonderd door de keuzemogelijkheden? Dat is niet zo gek, want staat u bij een discount-supermarkt al te aarzelen bij 900 producten, de zorgverzekeraars hebben wel 5940 opties voor u. Het aanbod is zo groot dat de toezichthouder zich zorgen begint te maken.
De marktwerking in de zorg moest leiden tot meer keuzevrijheid. Maar wanneer slaat die vrijheid om in apathie, omdat de gemiddelde verzekerde door de bomen het bos niet meer ziet? Dat is de vraag die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag heeft opgeworpen. De toezichthouder in de zorg berekende dat een verzekerde tijdens het vorige overstapseizoen de keuze had uit duizenden opties.
Je zou verwachten dat met de consolidatie in de zorgverzekeringssector ook de keuzemogelijkheden afnamen, maar dat blijkt niet het geval. De negen concerns die zijn overgebleven weten u een duizelingwekkende hoeveelheid keuzes te bieden. De concerns bestaan in totaal uit 25 merknamen, die soms ook nog eens deel-labels hebben, zoals de Hema-polis van Menzis. In totaal bieden deze 25 merken 71 verschillende basisverzekeringen aan - in 2006 waren dat er nog zo'n 45 - en nog 276 verschillende aanvullende verzekeringen (waaronder bijna honderd tandartsverzekeringen).
Nog meer keuze door opkomst budgetpolis
Niet alleen is het aantal polissen toegenomen, ook is er inhoudelijk meer verschil daartussen door de opkomst van de budgetpolis, waarbij verzekerden vaak maar uit een beperkt aantal ziekenhuizen en andere zorgaanbieders mogen kiezen. En dan, geachte verzekerde, mag u ook nog kiezen of u een aanvullend eigen risico wilt. Moet u trouwens niet met de collectieve verzekering van uw werkgever meedoen? Al die opties bij elkaar leiden ertoe dat er nu 5940 mogelijkheden voor u klaarliggen. Ter vergelijking, als u winkelt bij Aldi, zijn de keuzes beperkt tot 900 producten (bij Albert Heijn zijn dat er overigens wel veel meer: 8.000 tot 22.000).'Bezopen dat mensen de feestdagen doorbrengen met het vergelijken van polissen'Chris Oomen, de voorman van de dwarse zorgverzekeraar DSW, hekelde begin dit jaar tegenover Follow The Money al de mist die ontstaat door al die keuzemogelijkheden. 'Het mooie van de basisverzekering is dat die nu voor iedereen hetzelfde is. Dan kun je die dus goed vergelijken op basis van bijvoorbeeld kosten of goede service. Maar de zorgverzekeraars zijn gebaat bij intransparantie, want dan kun je als verzekerde de verschillende polissen niet goed vergelijken en kunnen de verzekeraars doen wat ze willen. Daarom hebben verzekeraars aanvullende polissen die allemaal van elkaar verschillen. Ik vind het bezopen dat mensen nu de feestdagen doorbrengen met het vergelijken van polissen.' Nu begint de NZa zich dus ook zorgen te maken. 'Er zijn inderdaad erg veel keuzemogelijkheden,' schrijft de toezichthouder in het tweede deel van de Marktscan van de Zorgverzekeringsmarkt 2015, die dinsdag naar de Tweede Kamer werd gestuurd. 'De NZa krijgt vanuit verschillende hoeken het signaal dat het aanbod en de diversiteit van zorgverzekeringen mogelijk té groot aan het worden is. De zorg is daarbij dat consumenten door de bomen het bos niet meer kunnen zien. En dat zij hierdoor niet overstappen. Daarmee zou de concurrentie worden beperkt, terwijl juist die concurrentie een belangrijk uitgangspunt is van het huidige verzekeringsstelsel.'
Toezichthouder start onderzoek
De NZa is daarom een onderzoek gestart naar aanleiding van de de vraag of het grote aanbod aan polissen niet leidt tot prijsdiscriminatie voor bepaalde groepen. Er is bijvoorbeeld al langere tijd kritiek op de zorgverzekeraars die zich met een scherpe premie voornamelijk op hogeropgeleiden richten, omdat die doelgroep gemiddeld minder kosten maakt.'Minder opties is niet de oplossing'Tegelijkertijd stelt de toezichthouder dat het beperken van het aantal polissen waarschijnlijk niet zal helpen. 'Stel, alle zorgverzekeraars mogen nog maar twee polissen aanbieden. Dan zijn er 50 polissen in plaats van de huidige 71. Dat is nog steeds veel. Ten tweede is het de vraag of de concurrentie hierdoor toeneemt. Verzekeraars worden beperkt in hun mogelijkheid om voor alle doelgroepen polissen aan te bieden. Dit betekent dat er voor polissen voor specifieke doelgroepen minder alternatieven voorhanden zijn.' De oplossing ligt volgens de NZa in meer transparantie. 'We willen […] dat zorgverzekeraars investeren in de vergelijkbaarheid en inzichtelijkheid van hun aanbod. […] Het is volgens de NZa essentieel dat verzekerden duidelijk inzicht hebben in hun keuzemogelijkheden en eventuele gevolgen van hun keuzes.' De toezichthouder steekt de loftrompet over vergelijkingssites, die 'het keuzeproces aanzienlijk vereenvoudigen', maar waarschuwt tegelijkertijd dat dan wel duidelijker moet worden gemaakt hoe de vergelijkingssites hun resultaten ordenen en hoe zij betaald krijgen.
Winst of verlies door overstapcircus?
Als consumenten nu al de bomen niet meer zien door het bos, is het de vraag of het uitvergroten van de verschillen tussen de diverse verzekeringen het bos niet alleen maar groter doet lijken. Wat krijgt de consument nu eigenlijk terug voor het rusteloze gevoel dat het jaarlijkse overstapcircus met 5940 keuzes brengt? De NZa berekende dat de 1,2 miljoen mensen die vorig jaar zijn overgestapt, daar in totaal 69 miljoen euro mee hebben bespaard. Die winst - voor een relatief beperkte groep - wordt deels teniet gedaan door het feit dat deverzekeraars maakten vorig jaar 40 miljoen euro reclamekosten en 196 miljoen bemiddelingskosten, die alle verzekerden samen betalenverzekeraars vorig jaar 40 miljoen euro aan reclamekosten hebben gemaakt om die nieuwe klanten binnen te harken, iets wat alle verzekerden tezamen betalen (gemiddeld drie euro per verzekerde). Tel daar de zogeheten acquisitiekosten van 196 miljoen euro bij op, die verzekeraars betalen aan onder meer tussenpersonen en vergelijkingssites, en de winst lijkt om te slaan in verlies. De NZa stelt dat er 600 mensen zijn die vorig jaar de laagst mogelijke premie hebben weten te betalen: 957 euro per jaar voor een budgetpolis. Zo'n 20.000 mensen betaalden vorig jaar daarentegen de hoofdprijs van 1367 euro voor een vrije keuze-polis. Dat is 40 procent duurder, voor een polis die inhoudelijk het verst afstaat van de budgetpolis. Dat zijn verschillen die consumenten nog wel begrijpen, maar of alle 5938 opties daartussenin duidelijk zijn is de vraag.
26 Bijdragen
jefcooper
De eerste 'de essentie van commercie is mist'.
De tweede 'truth in advertising does not pay'.
Ondanks dat de bezoekingen van de privatisering steeds meer en duidelijker worden, worden diegenen die ons pretenderen te vertegenwoordigen niet wakker.
Tot de volgende morgen debat in de Kamer over Prorail, maar er gebeurt helemaal niets.
En dat terwijl ondertussen iedereen begrijpt dat in een flutlandje met één van de drukst bereden spoorwegnetten commercie niet kan werken.
Roland Horvath
jefcooperHun enig doel is overheidseigendommen =eigendommen van het algemeen, van het volk voor bijna niets in handen krijgen. Van de service alleen de winstgevende delen verzorgen en behouden, de andere verwaarlozen, afschaffen of aan de overheid laten. Het onderhoud jaren lang verwaarlozen. En als het onderhoud niet meer uitgesteld kan worden, de hele handel verkopen aan de overheid voor een goede prijs.
Een andere ramp na privatisering staat in het artikel: De zorg/ ziekte verzekering. Een totale ramp die nog erger gaat worden. Nogmaals, de service speelt geen rol. De centen, de winst, de dividenden, daar gaat het om.
Nog één om het af te leren: ABN Amro zal naar de beurs gaan op een moment dat niet geschikt is waardoor de verkoopprijs opzettelijk gedrukt wordt.
Privatisering is net als bonussen en excessief hoge dividenden legale diefstal. Leugen en roof regeren met Rutte2/VVD/PvdA.
Er moet meer controle zijn op regering- parlement door de burgers. Een absolute minimum: Een makkelijk te realiseren en bescheiden gebeuren: Ieder jaar stemmen de burgers een vertrouwensvotum. Als er geen meerderheid is voor het gevoerde beleid, volgen verkiezingen voor de Tweede Kamer en Provinciale Staten/Eerste Kamer. Meestal zal het bestuur het vertrouwen krijgen. Maar in sommige gevallen kunnen de regerende half idioten na een jaar weggestemd worden.
jefcooper
Roland HorvathZo gaat dat.
Het ligt niet aan het systeem, het ligt aan wat doorgaat voor politici.
Martin van den Heuvel
jefcooperEr wordt hier al 35 jaar "bezuinigd", en toch stijgt elk jaar de staatsschuld. Hoe kan dat? Omdat het geld niet wordt gebruikt voor de staatsschuld, maar om de belastingen voor de grote bedrijven en de hoogste inkomens te verlagen. Iedereen die een beetje heeft opgelet, heeft dat kunnen zien. En toch gaan de verloren zetels van de coalitie naar PVV, CDA en D66 Dat maakt dus geen ene fluit uit, want dit zijn de partijen die elkaar (samen met SGP en CU) met volle overtuiging helpen om elk korreltje sociaal de nek om te draaien. Tot er niets meer over is. En de bevolking zit te slapen.
jefcooper
Martin van den HeuvelBij de laatste EU verkiezingen ging nog maar een derde stemmen in Nederland.
Toen ik nog ging stemmen stemde ik SP, bij de laatste verkiezing heb ik overwogen PVV te stemmen, maar mijn kinderen hielden me daar vanaf.
Toen werd het Buma, 'het roer moet om', maar het roer ging niet om.
Eén miljoen werklozen kost ons een 40 miljard euro per jaar.
Ik ga altijd uit van een miljoen, omdat een groot deel van de zzp'ers feitelijk werkeloos zijn.
Dijsselbloem 'de werkloosheid in nog een beetje hoog'.
Stonecity
jefcooperjefcooper
StonecityHelaas is hij ook de enige die zich tegen de EU keert.
Vandaar het dilemma.
Overigens ben ik van mening dat Wilders indirect de EU steunt, er is nu geen ruimte voor een fatsoenlijke anti EU partij zoals Ukip, FN of AfD.
Joost Vsser
jefcooperHerkenbaar?
jefcooper
Joost VsserZie ook hier vlak boven.
Peteur
Sanne
PeteurMartin van den Heuvel
SanneMaar ja, 89 % van het stemgerechtigde deel der natie stemt liberaal of blijft thuis. Het grootste deel van die 89 % draait zichzelf de nek om. En waarom zij dat doen?
pubben
Ga gewoon eens in een apotheek staan en hoor het gevloek van de burger over wat er allemaal niet meer vergoed wordt. Stel hier eens vragen over aan de zorg kartels. Ze kunnen gewoon zien in het systeem wat er allemaal niet vergoed wordt. Stel dat soort vragen aan die bestuurders. En het gaat over die graai cultuur en mentaliteit.
Ons zorgsysteem is ziek, dood en doodziek.
In het nieuws gisteren.
De eigenares van de Udense thuiszorgorganisatie Breederzorg, Marion Duvivier, heeft zichzelf in drie jaar tijd bijna 1 miljoen euro aan dividend uitgekeerd. Dividend, in de zorg, die mentaliteit, hoe gaan we die aanpakken @FTM? Met maar 60 FTE aan thuiszorgmedewerkers, 1 miljoen aan dividend, bah bah bah! Zichzelf een zeer hoog vast salaris toegekend, jawel vanaf 2006, die verrekte marktwerking zonder enig publiek en moreel besef. Op papier kan alles in dit land.
Hier de link naar dat artikel en let op, op die site staat nog een link over:
http://www.bndestem.nl/regio/brabant/udense-thuiszorgbazin-keert-zichzelf-1-miljoen-euro-dividend-uit-1.5285088
Extra hulp met inkoop hulpvouchers in Uden, lees die.
Er gaan weer kamervragen komen. Onze politici zijn weer even verontwaardigd maar doen niets en zullen wel weer zwijgen over die hulpvouchers die ervoor in de plaats komen.
Dat weet Marion Duvivier ook en haar medewerkers hebben een zwijgplicht. Zouden ze durven spreken dan ....., vul maar in!
En de burger, de burger die mag zijn zorgpolis weer kiezen, op basis van grove leugens!
Joost Vsser
pubbenDank u politiek.
Sophia Keenesburg
VEEL HEEL VEEL werk als je dit goed wilt doen.
En uiteindelijk maar bij mijn huidige zorgverzekeraar blijven zitten.
Wel een ander collectief want de FitClub hield op .... dus geen korting meer ..
Dit jaar stap ik wellicht over naar DSW.
En ja, het hangt voor komend jaar puur van de premie af.
Ik wil een goede verzekering, geen budget polis waarbij je het risico loopt vele km's ziek te moeten reizen ................. of bij te moeten betalen.
Maar de prijs is zeer belangrijk (laag inkomen) en dat rottige Eigen Risico weerhoudt mij er dus ook van om langs de huisarts te gaan. En ja, ik besef heel goed dat de huisarts zelf niet onder het eigen risico valt .....
Sanne
pubben
SanneVandaag in het nieuws: een onderzoek is weggestemd.
Minister Schippers ziet niets in zo'n onderzoek!
Volgens haar is de overheid niet verantwoordelijk voor de systemen!
Lees en huiver!
https://www.privacybarometer.nl/nieuws/3874/Tweede_Kamer_wil_geen_onderzoek_naar_alternatief_EPD
De PVV, GroenLinks, SP, de Partij voor de Dieren en 50Plus stemden voor de motie. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP stemden tegen.
MvdB
pubbenhttp://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:eHqA1HvZpiEJ:fd.nl/economie-politiek/1120827/achmea-geeft-premiekorting-aan-klant-die-data-levert+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Heb jij nog geen chip onder je linkertiet?
MvdB
Ian
http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2016/zorgverzekering-voor-vluchtelingen
MvdB
en deze ook maar erbij:
https://www.groene.nl/artikel/huisartsen-in-opstand
Jan Deckwitz
Eerste keer dat ik hem zag was in '07 en toen dacht ik nog heel naïef: Dat gebeurt in NL nooit.
Maar nu ik de docu weer terug zag dacht ik: We zijn nog niet zó ver, maar stap voor stap schuiven we wel die kant op.
"Sicko"
https://www.youtube.com/watch?v=QpMMNqzagCk
Als je hem nog nooit gezien hebt, zeker de moeite waard.
Jan Willem de Hoop
Molenaer
Volgens mij hebben wij het meest bizarre en onlogische stelsel ter wereld.
frits
één premie en de gezondheidszorg wordt weer gezond. Wie doet mee?
Karik van Berloo