Martin Shkreli: de man die medicijnen 5000 procent duurder maakt

Binnen een dag werd de prijs voor het medicijn Daraprim verhoogd van 13,50 dollar naar 750 dollar per pil. Het maakte van Martin Shkreli - eigenaar van Turing Pharmaceuticals - één van de meest verafschuwde mensen van Amerika. Wie is deze man? En hoe werkt zijn tactiek, die medicijnen zo duur maakt?

De Amerikaanse speculant Martin Shkreli dacht een gat in de markt gevonden te hebben. Voor een schamele 55 miljoen dollar kocht hij in augustus het 62 jaar oude Daraprim van Impax Laboratories. In een oogwenk werd het medicijn vijfduizend procent duurder; een tactiek die ook wel ‘buy and raise’ wordt genoemd. Je koopt een oud, relatief onbekend patent en doopt het vervolgens om tot een ‘bijzonder medicijn’.

Kanker- en aidspatiënten

Gebruikers van het middel zijn veelal kanker- en aidspatiënten. Een arts schrijft het meestal preventief voor tegen toxoplasmose, een potentieel dodelijke infectieziekte veroorzaakt door een parasiet. Er zijn weinig alternatieven en van de middelen die er zijn is de werkzaamheid minder goed, bijvoorbeeld vanwege een groter aantal bijwerkingen. Omdat Daraprim inmiddels 62 jaar oud is, vormt het patent geen barrière voor andere farmaceuten om de competitie aan te gaan. Wat houdt de concurrentie dan tegen om met een goedkoop alternatief te komen? Competitie is onaantrekkelijk omdat het medicijn slechts een beperkte groep gebruikers heeft. Schattingen variëren van acht- tot twaalfduizend recepten per jaar. De markt voor Daraprim is gewoonweg niet omvangrijk genoeg. Dit is kenmerkend voor medicijnen met een klein aantal gebruikers. Shkreli speelt daar handig op in.

Schoolvoorbeeld van The American Dream

Het levensverhaal van Martin Shkreli is examplarisch voor The American Dream. Op 1 april 1983 werd hij geboren in New York, als zoon van migrantenouders. Hij groeide op in de arbeidersgemeenschap van Brooklyn, waar zijn ouders, afkomstig uit Albanië en Kroatië, lange dagen werkten om het hoofd boven water te houden. Al vroeg bleek dat Shkreli gezegend was met een goed stel hersens. Zijn schoolcarrière verliep voorspoedig en hij wist zelfs enkele klassen over te slaan. Tijdens zijn jeugd leerde hij van een oude man, genaamd Marty, schaken. Vele uren brachten de twee schakend door in een appartement gelegen in de arbeiderswijk van Brooklyn. In de pauze van deze schaaktoernooien vertelde de man hem alles over de beurshandel. Op zijn 17e kwam hij als stagiair terecht bij een beleggings- en investeringsfirma. Daar leerde hij het vak van Jim Cramer, hedgefundmanager en tv-persoonlijkheid. Gedreven door ambitie adviseerde hij het bedrijf te profiteren van de dalende koers van een biotech aandeel, short selling dus. Het resulteerde in een flinke winst en een miljoenensalaris voor Shkreli. De succesvolle manoeuvre bracht hem op 19-jarige leeftijd eveneens onder scherpe controle van de Security and Exchange Commission, de Amerikaanse toezichthouder op de beurs. Na enkele jaren besloot hij zijn leermeester Cramer vaarwel te zeggen om zijn eigen hedgefund te starten. Diverse malen kreeg hij het aan de stok met de autoriteiten, omdat hij probeerde de koers van aandelen te beïnvloeden om er vervolgens zelf in te handelen. Insiders omschrijven de praktijken waarmee hij miljoenen dollars verdiende als frauduleus. Uiteindelijk verliet Shkreli het hedgefund om met een deel van het geld Turing Pharmaceuticals op te richten. Even leek het een nieuw hoofdstuk te worden in de reeks succesverhalen. Tot de controverse begon.

'Overleven in de zakenwereld'

Amerika is woedend op de man die bakken met geld verdient aan doodzieke mensen. Op twitter wordt Shkreli virtueel gevierendeeld. Democratisch presidentskandidaat Hillary Clinton en haar belangrijkste Republikeinse tegenstander, Donald Trump, roepen beiden om het hardst dat dit een schande is. Trump noemde hem zelfs ‘een verwende rat’. Clinton belooft mensen als Shkreli persoonlijk verantwoordelijk te houden voor de schade die zij aanrichten. ‘Dit is niet de hebberige medicijnfabrikant die probeert patiënten af te zetten, maar het is een bedrijf dat probeert te overleven in de zakenwereld,’ stelt de verongelijkte medicijnverkoper in een reactie. ‘Door de verhoging ligt de prijs nu meer in lijn met medicijnen voor andere zeldzame aandoeningen’, vervolgt hij zijn verweer. ‘Daraprim is een van de kleinste farmaceutische producten in de wereld, het is niet terecht dat daar zo veel kritiek op komt.’ Met de opbrengst zou het bedrijf een bijdrage willen leveren aan het ontwikkelen van nieuwe medicijnen met minder bijwerkingen.
de praktijk van buy and raise is verre van uniek in de farmaceutische sector
Hoewel Shkreli nu de kwaaie pier is, heeft het Daraprim-schandaal de schijnwerpers gericht op de praktijk van buy and raise , die verre van uniek is in de farmaceutische sector. Zo kocht Rodelis Therapeutics het tuberculosemedicijn Cycloserine, waarna de prijs van 500 dollar voor 30 pillen steeg naar 10.800 dollar voor hetzelfde doosje. Dat was niet wat de oorspronkelijke eigenaar, een non-profitorganisatie, voor ogen stond met de verkoop van het patent, dat eerder al door producent Eli Lilly uit handen was gegeven om ten goede te komen aan derdewereldlanden. De verkoop werd teruggedraaid nadat er commotie ontstond. Collega-farmaceut Valeant Pharmaceuticals wist twee soorten hartmedicijnen aan te kopen en kwam onder vuur te liggen na een prijsverhoging met respectievelijk 525 en 212 procent - die ongewijzigd bleef. Inmiddels heeft de directeur van Turing Pharmaceuticals de prijs van Daraprim toch verlaagd. Spijt heeft hij allerminst. Via Twitter liet hij weten: 'Het ziet er naar uit dat de media haar vinger nu op mij richt daarom geef ik hun de vinger, maar niet de wijsvinger of de pink.' Onder druk van wekenlange kritiek en bedreigingen is de prijs nu schoorvoetend bijgesteld naar 35 dollar. Dat maakt het middel een stuk toegankelijker voor bewoners van de arbeiderswijk waar Martin Shkreli zelf opgroeide.