Massaontslag van bankiers bij UBS

2 Connecties

Relaties

Bankiers UBS
0 Bijdragen

Na vorige week Britse bankiers, moeten nu ook Zwitserse krijtstrepen vrezen voor hun baan. Plus: de Grieken zijn de straten opgegaan uit protest en een videogame heeft binnen 5 dagen 775 miljoen opgeleverd.

UBS doet helft van investment bankers weg
Precies een week geleden opende de Newswatch met een grote ontslagaankondiging voor Britse bankiers. Vandaag dezelfde strekking maar met een ander 'lijdend' voorwerp. Het Zwitserse UBS heeft namelijk ook een drastische reorganisatie bekendgemaakt. De afdeling investment banking van de Zwitserse bank gaat worden gehalveerd als onderdeel van een nieuwe strategie waarbij er tussen de 16.000 en 18.000 medewerkers hun biezen moeten pakken. Dat gebeurt voornamelijk in gedwongen ontslagen die al zijn aangekondigd. 

Sergio Ermotti presenteerde de plannen. Het was zijn eerste openbare verschijning als CEO. Ermotti vervangt sinds kort Oswald Grübel die is vertrokken vanwege een fraudeschandaal binnen de bank.UBS gaat wil zich mogen focussen op inkomsten die veiliger vast te stellen zijn in plaats van het ‘casino’achtige investment banking."We have chosen to substantially reduce the risk profile of the bank by exiting and downsizing businesses which are not value-added to our client franchise or deliver unattractive risk-adjusted returns”, aldus de directeur.

Bron: Telegraph

 

Boemerangjongeren zijn een pain in the ass
Ze betalen geen huur, makelaarsprovisie, of huurverzekering. Ook hebben ze geen bed, bureau, bank, deurmat of televisie gekocht. Daarnaast huren ze geen mannetje in die de tv- en internetkabel neerlegt of een klusjesmeneer die hun diploma inlijst en ophangt. Afijn. Ze zijn dus de steeds groter wordende groep Amerikanen die na het halen van hun diploma terugkeren naar hun ouders.Terwijl er in 2007 nog 1,3 miljoen nieuwe huishoudens bijkwamen, waren dat er het afgelopen jaar nog maar 950.000.

Het beperkte banenaanbod en de financiële onzekere tijden zijn de reden van de terugkeer naar het thuisnestje De ‘boomerang’-jeugd besparen zelf een hoop geld, maar ze onthouden tegelijkertijd de economie van potentiële ondernemersactiviteiten. Nog minder werkgelegenheid dus. Mark Zandi, de baas van de afdeling economie bij Moody’s, heeft berekent dat elk nieuw huishouden in zijn eerste jaar goed is voor een uitgave van 145.000 dollar.

Bron: CNBC

Ondertussen in Europa
Meer dan 30.000 Grieken zijn de straat op gegaan in Athene om te protesteren tegen de beoogde bezuinigingen. De Griekse politie gebruikte traangas om de jongeren, bedekt met zwarte capuchons, in het gareel te houden. Er werd druk getrommeld en de mensen schreeuwden ‘EU, IMF out!’. Dit is de eerste beproeving voor de nieuwe regering van nationale eenheid. Hoe lang blijft de menigte nog woedend?

De nieuwe Italiaanse premier Monti heeft nieuwe besparingsplannen bekendgemaakt en zei daar bij dat zijn landgenoten in een "ernstige noodsituatie" verkeren. In de straten van Rome waren er echter geen demonstraties. Uit de peilingen blijkt dat Mario Monti wordt gesteund door 75 procent van de bevolking.

De Spaanse regering betaalde gisteren de hoogste rente op 10-jarige staatsobligaties sinds 1997. Ook de euromunt viel.

Bron: Reuters

Booming business
Vorige week heeft de computergame Call of Duty: Modern Warfare 3 het record in de verbroken van grootste lancering in de entertainmentsector. Het schietspelletje ging op de eerste dag in Amerika en Engeland maar liefst 6,5 miljoen keer over de toonbank. De voormalig recordhouder is de eerdere versie Call of Duty Black Ops met 5,6 miljoen exemplaren. Er zijn nu vijf dagen verstreken en inmiddels heeft de shooter 775 miljoen dollar in het laadje gebracht. Crisis of geen crisis, gamers blijven gamers.

Bron: Investor Activision

 

Het NOS-nieuws in 60 seconden: