
Massaclaims tegen banken om verhogen kredietopslag
De 'liquiditeitstoeslag', die banken na de crisis invoerden, ligt onder vuur. 'Miljarden zijn onterecht weggesluisd', zegt Pieter Lakeman. Hij is een juridische actie gestart tegen ABN Amro. 'Dat geld moet terug naar de mkb'er'
Het claimcircus rondom renteswaps – instrument om de rente van een lening vast te zetten – is losgebarsten. Na Rabobank komt ook ABN Amro juridisch onder vuur te liggen. Pieter Lakeman, voorzitter van Sobi, is tegen de staatsbank al een rechtszaak gestart, zo werd gisteren bekend. Hij bundelt claims van ondernemers die volgens hem slecht zijn geadviseerd en te veel rente hebben betaald.
'De schending van de zorgplicht (verplichting van bank om klant goed te informeren etc., JHS) is niet eens het sterkste argument', zegt Lakeman daarover. 'Het is gewoon bedrog, dit product had nooit zo verkocht mogen worden.'
'Het is gewoon bedrog, dit product had nooit zo verkocht mogen worden'Centraal in de procedure staat volgens Lakeman de verhoging van de opslag van de leningen waaraan de renteswaps zijn verbonden: de liquiditeitstoeslag. Dat is een nieuwe toeslag die de grote banken na 2008 hebben ingevoerd, toen zij naar eigen zeggen last hadden van de kredietcrisis. Daardoor liepen de zogeheten funding kosten op – de kosten van hun eigen financiering – wat banken vervolgens hebben doorberekend aan klanten met een variabele euriborlening. Renteswaps zijn altijd gecombineerd met zulke leningen. Voor mkb'ers kwam dat als een verrassing, omdat zij nu juist dachten met de swap de rente te hebben gefixeerd. In werkelijkheid bleek je met dit financiële instrument alleen de euribor vast te leggen, niet de opslagen. Veel ondernemers gingen plotseling 1 tot 3 procent meer rente betalen. 'Miljarden zijn onterecht weggesluisd', vindt Lakeman. 'Dat geld moet terug naar de mkb'er'.
Ook risico-opslag verhoogd
Bovendien acht hij het bezwaarlijk dat ook de risico-opslag (individueel bepaalde opslag) omhoog gaat door de 'negatieve waarde' van renteswaps. Hoe zit dat? Nu de rente sterk is gedaald na de crisis, staan swaps onder water, wat betekent dat je bij voortijdige beëindiging van de lening, een afkoopsom moet betalen. Door die negatieve waarde beschouwt de bank de klant als meer risicovol en verhoogt daarom de opslag. Veel ondernemers stellen daar vooraf niet van op de hoogte te zijn gesteld.'Uit alle dossiers blijkt dat de Rabobank heeft verzwegen dat ze de rente tussentijds zouden verhogen'Ook in een aangekondigde massaclaim tegen Rabobank speelt de verhoging van de opslag een belangrijke rol, zegt Pieter Lijesen van de Stichting Renteswapschadeclaim. 'Wij vorderen dat alle opslagen met terugwerkende kracht ongedaan worden gemaakt. Uit alle dossiers blijkt dat de Rabobank heeft verzwegen dat ze de rente tussentijds zouden verhogen. Ondernemers zijn er daarom ook steeds vanuit gegaan dat er een vaste rente zou gelden gedurende de hele looptijd. Maar de Rabobank verhoogt stelselmatig en zonder controleerbare reden de opslagen.' Banken stellen dat zij te allen tijde gerechtigd zijn eenzijdig de rente-opslag te verhogen, waarbij ze verwijzen naar de algemene voorwaarden. Vraag is waar de grens ligt van de bevoegdheid de opslag te verhogen. Die begrenzing moet er wel zijn anders zouden banken carte blanche hebben om rentes naar believen op te stuwen. Dat zou impliceren dat ze hun ondernemingsrisico altijd volledig kunnen verplaatsen naar de klant. Rabobank laat weten niet te willen reageren. ------------
13 Bijdragen
Solonechope
Leprechaun
Mijn vraag tegen wie kan ik een proces beginnen? Ieder advies is van harte welkom. [ ; ( of voel ik ; ) ]
peter
LeprechaunBewatcher of follow the money
peterMaar ik weet nu nog niet wie er niet moet klagen en/of in de handjes moet
knijpen, de rente ontvangende partij (ben ik zelf) of de rente betalende
partij (ben ik ook zelf)
vandaar dat ik eindig met ;( en ;).
Meer commentaren worden zeer op prijs gesteld zodat ik gevoelsmatig weer wat
meer in balans kan komen en/of een rechtszaak zou kunnen overwegen
tegen een derde partij (in ieder geval geen rechtszaak tegen mijzelf)
mvg
gast
Bewatcher of follow the moneyBewatcher
gastBlijf bij mijn standpunt dat de verandering in de opslagen bij banken mij gedwongen hebben de opslag ook te verhogen van mijn stamrecht BV hypotheek. En inderdaad de gedachte om een rechtszaak te beginnen is ongegrond want ik ben niet van plan om een rechtszaak tegen mijzelf te beginnen en een andere partij is niet voorhanden. Maar ik blijf wel slachtoffer van de verandering in de bankenopslagen
Leprechaun
peterMaar ik weet nu nog niet wie er niet moet klagen en/of in de handjes moet knijpen, de rente ontvangende partij (ben ik zelf) of de rente betalende partij (ben ik ook zelf).
Vandaar dat ik eindig met ;( en ;).
Meer commentaren worden zeer op prijs gesteld zodat ik gevoelsmatig weer wat meer in balans kan komen en/of een rechtszaak zou kunnen overwegen tegen een derde partij (in ieder geval geen rechtszaak tegen mijzelf)
mvg
Jan-Hein Strop
peterBas
Dat banken schobbiejakken zijn moge duidelijk zijn.
Op de hypotheek markt pakken ze een "aardige" spread doordat ze jonge gezinnen altijd manouvreren naar de 10-jaar "wel zo zeker" rente en op euribor inkopen of tegen 0,8% spaarrente.
Zakelijk is het gewoon belachelijk wat je tegenwoordig betaald voor een beetje bedrijfs rekening.
Mijn bedrijf als ZZP'er schommelt al 16 jaar op hetzelfde aantal overboekingen in en uitgaand. Waar ik 15 jaar geleden 140 GULDEN betaalde aan bankkosten (en je dus elk weekend overschrijfformulieren op de bus stopte. Betaal ik nu 200 EURO, doe alle handelingen zelf, kom nooit in een bankgebouw en alle bankafschriften eens per kwartaal als papieren variant, klap op de vuurpijl 0% rente.
Maar ja wat is tegenwoordig nog wel een goede bank.
Inlenen aandelen + calloptie
van de grootste zwendels van de Nederlandse financiële geschiedenis.
'S-lands effectenlease: inlenen ipv aankopen van aandelen + calloptie op het aandeel.
Verdienmodel vs journalistieke onafhankelijkheid... het zal uw tijd wel duren, niet?
Leprechaun
Inlenen aandelen + calloptiePrima gast-commentator onder de naam "Inlenen aandelen + calloptie" dat u uw grief kenbaar maakt, dat staat genoteerd, maar heb aub geduld uw zaak komt echt ook wel aan de beurt.
bos
banken floreren ook met de rente% op Persoonlijke Leningen
met name bij kleine leningen zo tot 5000 euro(geschikt voor de burger die plots uitgaven moet doen met kleine beurs) rente tot 12/14% !
Vergelijk de rente% van 6 % Persoonlijke bij leningen zo rond 25/30.000
Frank Wijn
https://frankwijn.wordpress.com/2012/05/23/renteswap-de-bancaire-renteverzekering-die-vrijwel-niets-verzekert/