
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
Hoe het gerucht over de vermeende corruptie van Jaap van Dissel de wereld werd ingeholpen
Sywert van Lienden maakte veel meer winst op mondkapjes dan hij het ministerie vertelde
Blijvende Q-koorts krijgt nog minder aandacht dan post-covid
Van zwarte lijst naar chief security: de onwaarschijnlijke carrièreswitch van een ict-criticus
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? Lees meer
Uit ons onderzoek blijkt dat de luchtvaart ondersteund wordt met talloze subsidiestromen vanuit gemeenten, provincies, ministeries en de Europese Unie. 'Mainport' Schiphol krijgt talloze fiscale en economische voordeeltjes, waar vooral buitenlandse passagiers van profiteren. De economische meerwaarde hiervan lijkt beperkt.
Ondertussen explodeert de vraag naar vliegreizen, omdat vliegtickets door al die voordeeltjes aan de luchtvaartindustrie spotgoedkoop zijn. Dit heeft gevolgen voor het klimaat: terwijl andere sectoren minder CO2 gaan uitstoten, stijgt de CO2-uitstoot in de luchtvaart. En natuurlijk stijgt ook de uitstoot van fijnstof en zitten omwonenden in de herrie.
Megaclaim gloort in slepend arbeidsgeschil bij de KLM
Cold case: hoe een topman van de KLM de staat een poot uitdraaide
Explosieve toename van CO2-uitstoot door luxevluchten, Greenpeace wil verbod
Veel meer privévluchten dan voor corona, vooral naar Europese vakantiebestemmingen
Drukte op Schiphol levert onveilige situaties op
Wanneer vertelt Schiphol dat Nederland deze zomer niet op vakantie kan?
Geen plan, toch een besluit: Maastricht Aachen Airport blijft open
Kabinet zet dure traditie voort: de KLM redden zonder achterliggend plan
Gore grond en dubieuze belangen, Limburgse politici vellen oordeel over vliegveld Maastricht
De KLM misleidt haar klanten over CO2-compensatie
Vliegmaatschappijen uit de Golfstaten zijn vastbesloten de intercontinentale luchtvaartmarkt te veroveren. Dankzij hun oliedollars kunnen ze marktaandeel verwerven ten koste van Europese maatschappijen als KLM. © ANP/Hollandse Hoogte/Evert Elzinga
Mayday! Kan KLM een fatale crash nog vermijden?
KLM zou voor de bereikbaarheid van Nederland essentieel zijn. Daarom rechtvaardigt het kabinet staatssteun aan de luchtvaartmaatschappij. Maar wat niet wordt verteld, is dat haar businessmodel is verouderd en dat het maar de vraag is hoe lang KLM nog een rol kán spelen in het bereikbaar houden van Nederland.
Op 7 oktober 2019 viert KLM haar honderdjarige bestaan. Het wordt dagenlang groots gevierd. In Hangar 10 op Schiphol-Oost flitsen lasers, knallen confettikanonnen en zijn er optredens van Armin van Buuren, Xander de Buisonjé, Alain Clark en Leona Philippo. Presentator Humberto Tan nodigt KLM-ceo Pieter Elbers en minister van Financiën Wopke Hoekstra uit op een rode knop te drukken. Op een groot scherm verschijnt een Delfts blauw KLM-huisje, zo een met graanjenever die de koninklijke luchtvaartmaatschappij traditiegetrouw haar passagiers in de businessclass cadeau doet. Het huisje achter Elbers en Hoekstra is het honderdste, een miniatuur van Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning.
Tweeduizend gasten zijn er, en ruim negentig journalisten – in de media verschijnen rond het eeuwfeest talloze hagiografieën over ‘Nederlands trots’.
Vijf maanden later ontmoeten Elbers en Hoekstra elkaar opnieuw. Nu zijn de omstandigheden minder feestelijk: vanwege de coronacrisis is de luchtvaartmaatschappij in acute problemen geraakt. Er is staatssteun nodig. Vrijwel direct krijgt KLM die toegezegd door Hoekstra en Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.
KLM krijgt de beschikking over een door de belastingbetaler gegarandeerd krediet van 3,4 miljard euro. Air France ontvangt een krediet ter waarde van 7 miljard euro.
En daarbij blijft het niet. Volgens Ben Smith, topman van Air France-KLM, is er komend voorjaar opnieuw een kapitaalinjectie nodig, waarvoor hij onvermijdelijk ook bij de Nederlandse belastingbetaler zal aankloppen. Hij weet nog niet voor hoeveel – 1,3 euro of 5 miljard – maar Wopke Hoekstra heeft zich al wel bereid getoond om dan opnieuw over de brug te komen.
Hoekstra en Van Nieuwenhuizen vinden de geldstromen richting de luchtvaartonderneming noodzakelijk, omdat ze ervoor willen zorgen ‘dat Schiphol zijn belangrijke positie behoudt en Nederland bereikbaar blijft’.
De zwaan voert, met een zwak hart, op drie fronten een strijd – die ze niet kan winnen
Wat de ministers er niet bij zeggen, is dat de kern van KLM’s businessmodel is verouderd. De zwaan voert, met een zwak hart, op drie fronten een strijd – die het niet kan winnen. De kans lijkt daarom klein dat de miljardenlening ooit wordt afgelost en dat de kapitaalinjecties ooit gaan renderen.
Maar belangrijker: het is zo langzamerhand maar de vraag welke rol KLM in de toekomst nog speelt bij het ‘bereikbaar houden van Nederland’.
Dossier
Dossier: Luchtvaartindustrie
Heen en weer met het vliegtuig naar Zuid-Frankrijk is net zo duur als een retourtje Terschelling. Hoe kan dat? FTM brengt de geldstromen rond de luchtvaartindustrie in kaart.
Het businessmodel van KLM is het hub-and-spokes-model: als een wiel met in het midden – in de naaf – één centrale luchthaven, van waaruit vluchten worden uitgevoerd van en naar talloze bestemmingen: de spaken. Hierdoor kunnen reizigers uit talloze landen en steden met één overstap naar hun eindbestemming vliegen.
Zin in haggis
Een voorbeeld: omdat er vanuit Rome maar heel weinig mensen naar Glasgow willen, bestaat er tussen deze twee steden geen directe vlucht. Toch zal er zo nu en dan een Romein zijn met zin in haggis. Hij boekt dan een ticket bij KLM, vliegt eerst naar Schiphol, en stapt daar over op een vlucht naar de Schotse stad. Dit vliegtuig is dan gevuld met andere reizigers – uit Stockholm, Chicago of Shanghai – die ook naar Schotland willen, maar evenmin een directe vlucht tot hun beschikking hadden.
Het voordeel van dit model is dat het directe bestemmingennetwerk vanaf Schiphol groot is. Ook vanuit Nederland is er eigenlijk onvoldoende vraag naar vluchten naar Glasgow, maar door de hub-and-spokes van KLM hoeven Nederlanders die de Schotse stad bezoeken geen overstap te maken. Dit scheelt reistijd. Daarnaast groeien door het hub-and-spokes-model de luchtvaartactiviteiten in Nederland, wat een bijdrage levert aan de werkgelegenheid en het bbp – hoewel die bijdrage kleiner is dan vaak wordt beweerd.
Het nadeel is dat KLM erg veel reizigers van en naar Schiphol vervoert die er niks te zoeken hebben. Hun vluchten veroorzaken milieuproblemen en geluidsoverlast. Die negatieve effecten zijn voor rekening van Nederlanders, ook voor hen die helemaal geen gebruikmaken van het bestemmingennetwerk van Schiphol.
De voordelen van het hub-and-spokes-netwerk van KLM liggen dus in het grote aantal bestemmingen dat vanaf Schiphol rechtstreeks te bereiken is. Reizigers van en naar Nederland hoeven dan minder vaak over te stappen. Maar hoe groot is dat belang nu eigenlijk?
Het meest geciteerde onderzoek hierover is het rapport Economisch belang van de hubfunctie van Schiphol, in 2015 opgesteld door SEO Economisch Onderzoek. Hieruit zou blijken dat het volledig wegvallen van KLM resulteert in een welvaartsverlies van 634 miljoen euro per jaar. De onderzoekers noemen dit zelf ‘het meest extreme scenario’.
Er zijn echter nog twee scenario’s doorgerekend, waaronder een waarin Air France en KLM hun hub-activiteiten efficiënter tussen Charles de Gaulle en Schiphol verdelen. In dit scenario is het welvaartsverlies voor Nederland slechts 63 miljoen euro.
In alle scenario’s is ongeveer de helft van het welvaartsverlies het gevolg van een gemiddeld langere reis per trein, taxi of auto naar de vertrekluchthaven. De onderzoekers van SEO vermenigvuldigen die extra reistijd met een reistijdwaardering: 85,75 euro per uur voor zakelijke reizigers en 47 euro per uur voor de niet-zakelijke reiziger.
Ze nemen dus aan dat vakantiegangers – die er eerst uren voor overhadden om op prijsvergelijkingssites naar een ticket te zoeken dat net een paar euro goedkoper was – niettemin 47 euro per uur zouden willen betalen voor een kortere reistijd naar het vliegveld van vertrek.
Als je dieper in het onderzoek duikt, blijkt dat de reistijdwaardering – de factor die in alle scenario’s het welvaartsverlies opstuwt – niet zozeer betrekking heeft op de reis naar het vliegveld, maar op de waardering die reizigers koesteren voor een uurtje korter op het vliegveld of in het vliegtuig. Een luchthaven wordt doorgaans ervaren als saai en de tijd die je er spendeert wordt gevuld met peperdure kopjes koffie. Het zijn díe kostbare uurtjes, die de reiziger niet waardeert.
In het voortransport naar het vliegveld maken reizigers gebruik van een comfortabele auto of de trein. Voor een uurtje korter in de auto hebben Nederlanders gemiddeld slechts 9 euro over.
Er is veel discussie over welke bedragen je moet toepassen bij het waarderen van reistijd. Volgens sommigen is de reistijd naar een vliegveld anders dan een ‘gewoon’ ritje omdat de reiziger zijn vlucht wil halen. Een korter autoritje betekent dan minder stress, wat waardevol is. Anderen wijzen erop dat dan de terugweg lager gewaardeerd moet worden omdat die stress op weg naar huis niet meer meespeelt. Een definitieve conclusie in dit debat is er (nog) niet.
De afgelopen decennia heeft Air France-KLM het hub-and-spokes-model fors uitgebouwd. In 1978 ging Nederland als eerste Europese land akkoord met Amerikaanse voorstellen om het luchtverkeer te liberaliseren, waardoor KLM een sterke positie verkreeg om vanuit Europa op de Verenigde Staten te vliegen. In de jaren tachtig werd met Groot-Brittannië een vergelijkbaar akkoord gesloten. Dankzij dit soort overeenkomsten groeide het netwerk van KLM.
Ondertussen werd Schiphol helemaal ingericht op de speciale wensen van KLM’s buitenlandse overstappers. De luchthaven kreeg bijvoorbeeld een hypermodern bagagesysteem, waarmee koffers in een razend tempo van het ene naar het andere vliegtuig worden getransporteerd. Dit kost honderden miljoenen, maar Nederlandse reizigers hebben er niets aan. Voor overstappende passagiers krijgen luchtvaartmaatschappijen (vooral KLM dus) een korting van 60 procent op de zogeheten passenger service charge. Daarnaast hoeven de overstappers van KLM geen vliegtaks te betalen (reizigers uit Nederland wel).
Mede dankzij deze investeringen door staatsbedrijf Schiphol en dankzij de vriendelijkheid van de fiscus kon KLM groeien. De omzet steeg van 7,7 miljard euro in 2006 naar 11,1 miljard in 2019. Het aantal passagiers ging in diezelfde periode van 22,6 miljoen naar 35,1 miljoen. Het aantal medewerkers bleef echter nagenoeg gelijk: in 2006 bood KLM ongeveer 33.000 voltijdsarbeidsplaatsen, in 2019 nog steeds.
Het resultaat schommelde juist enorm. Het bedrijf maakte in het boekjaar 2006/2007 516 miljoen euro winst, in 2009/2010 een verlies van 383 miljoen euro en in 2019 weer een winst van 449 miljoen. De aandeelhouders profiteren overigens niet van de betere jaren: sinds 2008 keert moederbedrijf Air France-KLM geen dividend meer uit.
Het hub-and-spokes-concept werd zo de kern van het businessmodel van KLM. De vluchten van de zwaan zijn dan ook gemiddeld voor ruim twee derde gevuld met overstappers: reizigers die helemaal niet op Schiphol hoeven zijn en geen speciale band hebben met KLM of met de Nederlandse luchthaven. En dat is een risico, omdat het businessmodel de laatste jaren steeds brozer wordt.
Bijna alle geldstromen op Schiphol, van de peperdure kopjes koffie tot een super-de-luxe bagagesysteem, komen ten goede aan het businessmodel van KLM.
KLM en Schiphol kunnen daar niet zoveel aan doen. Er liggen grotere, internationale ontwikkelingen aan ten grondslag. Eén daarvan is – gek genoeg – juist een wereldwijd toenemende vraag naar vliegreizen. Vroeger was er misschien onvoldoende belangstelling voor een directe vlucht naar Glasgow vanuit Rome, Stockholm, Shanghai of Chicago, maar dat was voor de coronacrisis al flink het veranderen.
Ondertussen worden de vliegtuigen juist kleiner. Vroeger waren grote afstanden alleen af te leggen met grote bakbeesten, met veel ruimte voor passagiers en kerosine. Populair waren bijvoorbeeld de Airbus A380 en de Boeing 747-8, met een capaciteit van respectievelijk 853 en 700 passagiers.
Omdat de motoren efficiënter zijn geworden, kunnen kleinere vliegtuigen tegenwoordig langere afstanden afleggen. Dit gebeurt met de zogeheten long-haul narrow-bodies, zoals de Airbus A321neo en de Boeing 737-800, beide met een capaciteit van nog geen 200 passagiers. Ze kunnen toe met minder kerosine maar hebben niettemin een bereik waarmee ze van de oostkust van Amerika moeiteloos naar West-Europa vliegen.
De grote jumbojets worden daarom overal uitgefaseerd, Airbus stopt in 2021 zelfs helemaal met de productie van de A380. Ondertussen groeit het marktaandeel van de kleinere, slankere vliegtuigen voor de lange afstand.
Terwijl het aantal passagiers toeneemt, zijn er minder passagiers nodig om een vliegtuig te vullen. Het gevolg: vanuit Chicago, Stockholm of Rome zit een vliegtuig naar Glasgow sneller vol, waardoor een rechtstreekse verbinding (point to point) rendabel wordt en Schiphol kan worden overgeslagen.
Naar het product dat Schiphol aanbiedt – een soepele overstap – komt dan dus minder vraag
Deze ontwikkeling versterkt zich in de komende decennia. Op KLM’s eeuwfeest schetste minister Van Nieuwenhuizen bijvoorbeeld een toekomst met elektrische vliegtuigen en zelfs met ‘individuele drones’. In ’s werelds grootste elektrische vliegtuig passen momenteel negen personen. Als dit soort vervoer ooit een rol van betekenis speelt, dan zal dat zijn bij het faciliteren van point-to-point-verkeer. Naar het product dat Schiphol aanbiedt – een soepele overstap – komt dan dus minder vraag.
Ondertussen neemt op de overstapmarkt de concurrentie juist toe. Schiphol is namelijk allang de enige Europese transferluchthaven niet meer. Sterker nog: op minder dan 400 kilometer zijn nóg drie megahubs te vinden: Frankfurt, Heathrow en Charles de Gaulle. Sinds de kredietcrisis van 2008 is het doelbewust beleid van de Nederlandse overheid om die Europese concurrenten de loef af te steken. De belangrijkste strategie is het omlaagbrengen van de kosten voor luchtvaartmaatschappijen op Schiphol. Dat is gelukt: Schiphol is al jaren de goedkoopste van Europa. Dat de luchthaven hierdoor minder winst maakt – en dus minder dividend uitkeert – nemen de aandeelhouders (met name het Rijk en de gemeente Amsterdam) voor lief.
Schiphol is de thuisbasis van KLM, Frankfurt van Lufthansa. Beide maatschappijen voeren talloze vluchten uit van en naar kleinere luchthavens, om passagiers via de eigen hub naar hun eindbestemming te brengen. Naar populaire plaatsen als New York kun je vanaf Frankfurt en Schiphol dus meerdere keren per dag een directe vlucht pakken.
Toch kiezen reizigers vaak voor een omweg. KLM probeert namelijk marktaandeel van Lufthansa af te snoepen met een indirecte vlucht van Frankfurt naar New York, tegen een absolute bodemprijs. De passagier vliegt dan meer kilometers, stoot meer broeikasgassen uit en produceert meer lawaai, maar krijgt niettemin een fikse korting om de omweg te maken. Omgekeerd doet Lufthansa hetzelfde.
Zo ontstaat dus de perverse situatie dat de ene luchtvaartmaatschappij die met belastinggeld op de been wordt gehouden met bodemprijzen marktaandeel afsnoept van een andere luchtvaartmaatschappij die met belastinggeld op de been moet worden gehouden. Dit is een zero sum game: er komt geen reiziger naar New York bij, maar de uitstoot en vervuiling groeien wel.
Overheden rechtvaardigen financiële ondersteuning van hun nationale luchtvaartmaatschappijen vanwege de verbindingen die ze bieden, de vliegmaatschappijen geven de belastingbetaler er erg weinig voor terug. Bron: Broekema Aviation
De laatste jaren is de concurrentieslag tussen transferluchthavens een nieuwe fase ingegaan. Er hebben zich nieuwe spelers gemeld, die vastbesloten zijn om koste wat kost te winnen: Abu Dhabi, Doha, Dubai en Istanbul. Vanuit het gezichtspunt van met name de drie oliestaten aan de Arabische golf is dat logisch. Nu de wereld de strijd aanbindt tegen klimaatverandering, is er op de lange termijn minder vraag naar de olie waarop hun economieën zijn gebouwd. Niettemin lijkt de verwachting gerechtvaardigd dat juist de luchtvaart als een van de laatste sectoren zal overschakelen op niet-fossiele alternatieven voor kerosine. Zoals gezegd: in het grootste elektrische vliegtuig passen negen mensen – het duurt dus nog wel even voordat op die manier wereldwijd ruim 4,5 miljard passagiers per jaar kunnen worden vervoerd.
De Golfstaten zoeken dus naar manieren om hun economie te diversifiëren en zien tegelijk dat de luchtvaart tot op het laatst hun olie nodig blijft hebben. Ondertussen liggen ze – net als Europa – geografisch handig tussen China en Amerika, de grootste economieën ter wereld.
De schuldpositie van Air France-KLM verslechterde door de steunpakketten, die van Lufthansa niet
Deze combinatie van factoren maakt dat de Arabieren vastbesloten zijn om de intercontinentale luchtvaartmarkt te veroveren. Kosten noch moeite worden gespaard. Volgens The Partnership for Open & Fair Skies, een lobbyorganisatie van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, zouden Arabische maatschappijen tot 2015 al 45 miljard dollar aan staatshulp gekregen hebben – waardoor ze jaar na jaar marktaandeel kunnen verwerven, ten koste van Europese bedrijven.
Daar komt nog bij dat de Europese Unie en Qatar sinds eind vorig jaar een luchtvaartverdrag hebben dat de Golfstaat vanaf oktober 2020 meer toegang geeft tot de Europese markt. De EU is voornemens om dit soort verdragen ook met de andere Golfstaten te sluiten. De concurrentie voor Europese luchtvaartbedrijven neemt dus verder toe.
Maar die worden door die toenemende concurrentie niet allemaal in gelijke mate geraakt. Air France-KLM heeft namelijk een ronduit beroerde uitgangspositie. De combinatie hangt scheef van de schulden. Voor de coronacrisis was 93 procent van het balanstotaal gefinancierd met vreemd vermogen, van Lufthansa en de International Airlines Group respectievelijk 72 en 81 procent.
De afgelopen maanden hebben de Nederlandse en Franse overheid er bovendien voor gekozen om Air France-KLM te redden door er nóg meer schulden in te pompen, terwijl bijvoorbeeld de Duitsers ervoor opteerden om Lufthansa te redden door nieuwe aandelen aan te kopen. Zo dwong de Duitse overheid bestaande aandeelhouders om aan de redding mee te betalen, want hun belang verwaterde.
De schuldpositie van Air France-KLM verslechterde door de vormgeving van de nationale steunpakketten, die van Lufthansa niet.
Lange lijst schermutselingen
Van alle grote Europese luchtvaartbedrijven lijkt Air France-KLM dus het slechtst geëquipeerd voor de concurrentieslag met de Arabieren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vakbonden in de luchtvaart er bij de Tweede Kamer op aandringen om te onderzoeken of de inwerkingtreding van het verdrag met Qatar kan worden uitgesteld.
Wie naar de mondiale veranderingen kijkt, kan niet anders dan concluderen dat juist Air France-KLM een moeilijke toekomst tegemoet gaat. Maar in plaats van zich vol op die uitdaging te richten, verspilt de combinatie veel energie aan een kostbare, interne machtsstrijd. De lijst met schermutselingen is eindeloos. De aanstelling van een nieuwe commercieel directeur die in Nederland wordt uitgelegd als een coup. Minister van Financiën Wopke Hoekstra die zijn Franse collega Bruno Le Maire bruuskeert door onaangekondigd een belang in Air France-KLM te nemen. Minister Le Maire die eist dat Nederland zijn belang in KLM verkoopt. De nieuwste ontwikkeling is dat er een state agent – Jeroen Kremers – is aangesteld die erop moet toezien dat geen enkele euro aan Nederlandse staatshulp naar Frankrijk vloeit. Terwijl de mondiale concurrentie toeneemt, voeren Air France en KLM hun oorlog op de vierkante centimeter.
De oude zwaan heeft een zwak hart en sleept een gigantische schuldenberg achter zich aan
Onderwijl zijn er twee hoofdkantoren, twee Raden van Commissarissen, twee topmannen, twee onderhoudsbedrijven, twee Transavia’s (een Frans en een Nederlands deel, met elk een eigen directeur) en twee totaal verschillende vloten.
De oude zwaan heeft dus een zwak hart. Het arme dier sleept een gigantische schuldenberg achter zich aan, terwijl zijn tanende energie aan een eeuwige familieruzie verloren gaat. Aan de horizon verschijnt reeds een zwerm hongerige gieren, vastbesloten om de botten kaal te vreten.
Het is dan een risicovolle strategie om de fysieke bereikbaarheid van Nederland afhankelijk te maken van de prestaties van diezelfde zwaan. De kans bestaat dat ze kopje onder gaat. Financiële instellingen hebben dat ook door. Slechts 7,2 procent van het geld dat nodig was om de ‘blauwe trots’ te redden, kon in de markt worden opgehaald. Voor het overige staat de belastingbetaler garant.
Natuurlijk kunnen Nederlandse en Franse belastingbetalers de zwanenzang nog jarenlang uitstellen door de combinatie telkens opnieuw te stutten. Het is wel van belang om in herinnering te roepen wat KLM precies bijdraagt aan het bereikbaar houden van Nederland: dat een deel van de reizigers vanaf Schiphol een keer minder hoeft over te stappen. Meer niet. Het levert een economisch voordeel op, maar dat moet niet overdreven worden. Bovendien wordt overstappen door de opmars van point-to-point-verkeer steeds minder noodzakelijk.
Nederland wordt zonder KLM dus geen onbereikbaar eiland. En toch is de volgende ronde met de pet al aangekondigd. Komend voorjaar zijn opnieuw miljarden nodig. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het daarbij blijft: interne strubbelingen en internationale ontwikkelingen blijven de luchtvaartmaatschappij verzwakken. Het valt te betwijfelen of de zwaan ooit op eigen kracht verder kan.
61 Bijdragen
Camiel Verschoor 1
Ties Joosten 5
Camiel VerschoorVolgens mij nopen de grenzen van het klimaat simpelweg tot een kleinere luchtvaart. KLM moet dus krimpen, en gaat ook krimpen. Op dit moment vindt die krimp echter ongecontroleerd plaats, waardoor de maatschappelijke kosten onnodig hoog zijn. Om dat te voorkomen, moet de luchtvaart opnieuw in de maatschappij worden ingebed. Op zes terreinen zal dan een belangrijke verandering plaatsvinden.
1) Vliegen moet duurder. Een minimale ticketprijs, een CO2-belasting of een vliegtaks zijn middelen om hogere prijzen in de luchtvaart te bewerkstelligen.
2) Vliegen mag niet opnieuw voor de happy few worden. Vliegen is de snelste, gaafste geavanceerdste vorm van mobiliteit. Zeker in Nederland heeft de luchtvaart zich kunnen ontwikkelen dankzij de maatschappelijke inspanningen van minimaal vier generaties. Dat betekent dat het onrechtvaardig zou zijn als de schaarse vliegruimte die er binnen de grenzen van het klimaat bestaat, ingenomen zou worden door een selecte groep rijke mensen. Het beprijzingsmechanisme moet hiermee rekening houden. Je zou bijvoorbeeld een progressieve vliegtaks kunnen invoeren.
3) Het aantal vluchten gaat hierdoor dalen. Om te voorkomen dat de ruimte die hierdoor op Schiphol ontstaat door andere maatschappijen wordt ingenomen moet ook het aantal beschikbare slots omlaag.
4) mensen die deze mobiliteit mogelijk maken eerlijk beloond worden. De race naar de bodem met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden moet stoppen. Het is beschamend dat staatsbedrijf Schiphol een leidende rol speelt in deze race naar de bodem.
5) Nederland moet daarom ophouden de luchtvaartsector te benaderen vanuit een nationaal perspectief. Dat we hier met belastinggeld een megahub op poten houden, terwijl er op minder dan 400 kilometers nog vier megahubs zijn, is raar.
6) Binnen Nederland moet de luchtvaart zijn economische status aparte kwijtraken. Het mainportbeleid is verouderd en helpt de Nederlandse economie niet verder.
Math Geurts
Ties JoostenOok dan blijven er dilemma's. Het opperen van iets als een 'progressieve vliegtax' klinkt sympathiek maar de uitvoering - zelfs alleen voor binnenlandse passagiers - lijkt mij niet eenvoudig. En het is ook niet heel moeilijk met een Tesla belastingvrij naar Düsseldorf te rijden en vandaar vrij van progressieve tax te vliegen.
Maar welke toekomst is er dan nog voor KLM? Is het nodig, mogelijk, zinvol om KLM overeind te houden?
Co Stuifbergen 5
Math GeurtsE het zou natuurlijk makkelijker zijn als de EU zoiets voor heel Europa invoert.
Het gebruik van Schiphol is ook jaren te goedkoop geweest.
Annemiek van Moorst 11
Ties JoostenOok grotendeels eens met je antwoord op Camiel. Een paar opmerkingen c.q. aanvullingen:
ad 1: Vliegen moet veel duurder worden; alle kosten inclusief milieukosten moeten erin verdisconteerd zijn; geen subsidie op wat dan ook, zeker niet op kerosine.
ad 2. Iedereen mag maar een beperkt aantal vliegmijlen per jaar c.q. per tijdseenheid middels en vliegpaspoort waarop dit wordt aangetekend
ad 3. Eens
ad 4. Eens
ad 5. Eens: een EU-perspectief is nodig
ad 6. Eens. Beter is investeren in heel andere transportvormen.
Camiel Verschoor 1
Annemiek van MoorstEveline Bernard 6
Ties Joostendirk meijer
Er zijn wel configuraties die meer seats hebben maar niet in de EU markt.
De B777 heeft dezelfde capaciteit als de B747 en de A380 heeft geen enkele rol gespeeld in de hub op schiphol omdat Emirates de enige carrier is die consequent hiermee heeft gevlogen. Valt toch een beetje tegen van een serieuze onderzoeksjournalist.
Sicco Kamminga 4
dirk meijerdirk meijer
Sicco KammingaMet de combi’s was de KLM al erg flexibel en kon daar een goed netwerk met minder drukke bestemming opbouwen. Dit bestaat echter al 25 jaar
De vervangers zijn 787-9 met 294 seats , 787-10 met 344 seats en de B777-300 met 408 seat dus hetzelfde als de fullpax B747.
De trend bij de KLM is dus eerder groter dan kleiner en dat past erg goed bij de slot problematiek op schiphol. Wellicht moet de schrijver zich beter informeren.
Ties Joosten 5
dirk meijerJorg De
Ties JoostenDe kleinere 787 en a350 zijn namelijk helemaal niet populair, terwijl de grotere varianten (787-9 en a350-900) juist zeer populair zijn. Ook de grote 777x's lijken als warme broodjes over de toonbank te gaan.
Maak een tabelletje met de gemiddelde bestellingen per wide body vliegtuig! Dat zou je aanname kunnen ondersteunen, of juist niet..
Je verhaal over narrow bodies (737 max en a320neo) mist ook veel nuances. Zo kan de 737 max helemaal niet van amsterdam naar NYC vliegen (wat toch de eerste stad is die je tegen komt de oceaan over) en de a320neo alleen als je veel stoelen leeg gaat laten. Welke routes van KLM gaan deze toestellen bedreigen? Ik zie alleen NYC en DXB als opties. Van de vele bestemmingen lijkt me dat toch goed te doen. Ook zitten (zaten?) deze luchthavens met capaciteit problemen, ze zitten helemaal niet te wachten op nog meer vluchten vanuit elk gehucht uit europa... Overlast enzo.
Dat prijsvechters als Ryanair met deze kisten niet intercontinentaal vliegen, zou wat moeten betekenen. Dat de enige prijsvechter die dit wel gedaan heeft (norwegian) niet meer bestaat kan je in die conclusie ook meenemen.
Ook mis ik een antwoord op de vraag die je in de titel stelt: Kan KLM nog gered worden?
Antwoorden ontbreken, een optie zou bijvoorbeeld zijn dat KLM net als Ryanair of Easyjet schiphol overslaat en zich op meerdere velden gaat focussen. Zodat KLM de vlucht van Stuttgart naar London rechtstreeks verzorgd. Of land met lagere belastindruk zoekt.
Kortom: dit artikel valt me van FTM tegen. De data die jullie verzamelen lijkt alleen maar negatief te zijn tegenover KLM terwijl de andere kant niet belicht wordt. Zonde mannen en vrouwen, zonde.
Mazdak Soltani
Ties Joosten 5
Mazdak SoltaniJan Buis 2
Ties JoostenMartin van den Broek 4
Dat het frans/nlds broedpaar ernstig ziek is en drastische ingrepen noodzakelijk zijn is wel duidelijk maar WELKE laat Ties ongewis.
Geen woord over 2 snel opeenvolgende wereldcrises die m.n. de luchtvaart zwaar hebben getroffen.
Geen woord over subsidies en concurrentie vervalsing door overheden.
Geen woord over low-end concurrentie die een businessmodel hanteren dat vele malen gevoeliger en/of kwalijker is dan dat van KLM.
Te weinig woorden over hoge en langjarige operationele kosten, rechten en verplichtingen en een gepolariseerde politiek die gefocust is op klimaat en milieu.
Dat KLM/Schiphol belangrijk is voor de Randstad is duidelijk.. voor groter Nld is inderdaad zeer de vraag.
Voor het industriële hart Brainport Eindhoven b.v. zeker niet..
Sep Bosma
Sicco Kamminga 4
Jack de Kraaij 1
Ties Joosten 5
Jack de KraaijToen Cora van Nieuwenhuizen beweerde dat allerlei hoofdkantoren en instellingen vanwege KLM&Schiphol naar Nederland komen, werd ze gevraagd of ze dan ook voorbeelden kon noemen. Na lang aandringen noemde ze alleen de komst van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA naar Amsterdam. Dat is vreemd, want het EMA twijfelde tussen Amsterdam en Milaan, en Milaan heeft een veel kleiner vliegveld van waar veel minder bestemmingen direct te bereiken zijn.
Er is dus nauwelijks bewijs voor de stelling dat een groot bestemmingennetwerk leidt tot de komst van meer hoofdkantoren en instellingen. Daarnaast is ook nog wel even goed om op te merken dat vanuit een Europese blik dit natuurlijk een zero sum game is. Ook al zouden er meer instellingen en hoofdkantoren naar de Randstad komen vanwege Schiphol (waarvoor dus geen bewijs is), de totale hoeveelheid instellingen en hoofdkantoren verandert er niet door. Er wordt dan dus geen economische bedrijvigheid gecreëerd, enkel verplaatst.
Nico Janssen 7
Ties JoostenArthur Venis 3
Nico JanssenHanny Reindersma 2
Raak nieuwsgierig welke politieke keuzes de Nederlandsche regering gaat maken
voor de toekomst van Schiphol.
Gerben Tierie
Het zou prettig zijn als er een vervolg artikel kwam waarbij wordt gekeken naar de economische effecten van Schiphol en KLM op de metropool regio Amsterdam. Amsterdam had in 2019 8,8 miljoen toeristen hoeveel van deze toeristen vlogen binnen met KLM of via Schiphol. Wat draagt dit bij aan de economie?
Daarnaast de vraag die al eerder is gesteld. In hoeverre vestigen bedrijven zich in de regio Amsterdam door de vele directe vluchten op Schiphol (gevolgen van het HUB en spoke model)
John Janssen 4
Gerben TierieTies Joosten 5
Gerben TierieWat betreft toerisme: het is natuurlijk zeer kort door de bocht om de economische waarde die daar gecreëerd wordt volledig aan Schiphol of KLM toe te schrijven. Alsof die mensen voor de luchthaven naar Nederland komen! Dat is natuurlijk niet zo, die mensen komen voor de coffeeshops en het Rijksmuseum en de prostituees en Giethoorn.
De luchtvaart heeft nogal eens de neiging om zichzelf als motor van alle economische ontwikkeling in Nederland te zien. Dat is niet zo. Ze zijn gewoon één van de sectoren en zouden ook als zodanig beoordeeld moeten worden.
By the way: ook bij meer point-to-point blijven die toeristen gewoon komen he. Zolang er constant toeristen naar Amsterdam willen komen om zichzelf suf te blowen, blijven er wel luchtvaartmaatschappijen heen en weer vliegen. Juist die toeristen hebben Amsterdam als begin- of eindpunt en maken dus géén gebruik van KLM's hub-model.
hans de vries 1
Ties JoostenNico Janssen 7
Ties JoostenRuud van der Linden 2
Wat betreft lening vs aandelen kopen; men wilde juist het geld weer terug toch? Als je aandelen koopt gebeurt dat niet zomaar, of moet je mogelijk tegen verlies weer verkopen. Ik dacht dat dit dus sowieso is wat iedereen wilde.
Ties Joosten 5
Ruud van der LindenDankzij die lening bleef risicodragend kapitaal buiten schot. Obligatiehouders die 6,25% rente krijgen zijn alweer afbetaald. Zie: https://twitter.com/tiesjoosten/status/1300741423923372033
Daarnaast is binnenkort dus alsnog een aandelenemissies nodig, en Hoekstra heeft zich al bereid getoond om over de brug te komen.
Sicco Kamminga 4
Ties JoostenZe gaan hier niet uitkomen dan of met heel veel overheidsgeld of door de boel opnieuw en dan samen met Air France opnieuw te positioneren en op een veel kleinere schaal.
Daan van Reenen
Ties Joosten 5
Daan van ReenenSicco Kamminga 4
Ties JoostenHenk Zoer 7
Ik snap dat je tegen een veel te grote luchtvaarttak bent. Dat mag. Maar vervolgens ga je in je artikel flink de fout in. Je zegt dat KLM overladen is met schulden. Ben je bekend met het feit dat geld ontstaat op het moment dat iets of iemand een schuld aangaat? Als bedrijven geen schulden zouden hebben, dan zou geld alleen ontstaan als de overheid of particulieren schulden zouden maken. Maar het idee van geldschepping is nu juist dat dat nieuwe geld gebruikt moet gaan worden om economische groei te bewerkstelligen en ermee geld verdiend moet worden om de rente op die leningen te bekostigen. Het is dus zaak dat vooral bedrijven schulden maken en schulden blijven maken. We leven in een schuldeneconomie. Zonder schulden geen geld en zonder geld geen economie.
Als je je wilt inzetten voor schonere lucht, een beter milieu, minder afval, minder olieverbruik, minder overbevolking (meer mensen betekent meer vervuiling), minder CO2-uitstoot enz. dan móet je je verdiepen in het geldsysteem. Pas wanneer de macht over het geld naar de democratie gehaald wordt, kan de democratie beslissen waar nieuw geld ingezet wordt. Of waar het níet ingezet wordt. Zolang we een schuldgedreven economie beheerd door banken tolereren begin je niks met je idealen en vind ik het een beetje gek dat je in je artikelen de plank misslaat. En dat staat los van mijn respect voor jou en je idealen. Ik wil graag meewerken om een betere wereld te maken, maar dat moet dan wel op een manier die levensvatbaar is. Oftewel: geldschepping naar de democratie. Follow the money.
hans de vries 1
Henk ZoerThomas Bollen 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Thomas BollenThomas Bollen 7
Henk ZoerHenk Zoer 7
Thomas BollenOk dan. Ja dat is een zinnige investering. 80% van de klanten van KLM zijn buitenlanders. Die betalen dus de lonen en de belastingen van het KLM-personeel. Dat is geld wat Nederland binnenkomt. Zorgt mede voor een positieve handelsbalans waar wij Nederlanders van profiteren. Zou KLM failliet gaan, dan verliezen we die inkomstenpost. Wat de KLM in de loop der jaren aan inkomsten voor Nederland bv heeft binnengebracht is een veelvoud van de investering waar we het nu over hebben.
Wietze van der Meulen 6
Thomas BollenDe relevantie van de opmerking van dhr. Zoer, i.r.t het stuk zie ik overigens ook niet zo direct.
Wel denk ik dat het erg lastig wordt om in te schatten welke kant het allemaal opgaat.
Zo lijdt Lufthansa een verlies van 500 miljoen per maand en bouwt sterk af in materieel en personeel (ik dacht dat er 22.000 mensen uitgaan).
https://www.airportzentrale.de/corona-krise-lufthansa-reduziert-weiter-flotte-und-personal-a380-wird-eingemottet-500-mio-euro-verlust-pro-monat/67275/
Zoals zo vaak, zijn er veel krachten in het spel. De resultante daarvan is erg lastig in te schatten. Maar op zich is het wel interessant om daar wat over na te denken.
Voor hetzelfde geld koopt een partij na de crisis voor een appel en een ei een hele luchtvloot op (er is straks keuze genoeg) en kan vervolgens vanaf scratch een fraai nieuw businessmodel opzetten.
Peter Frederiks 2
Henk ZoerGeldschepping naar de democratie? Lijkt mij een onzinnige opmerking.
Henk Zoer 7
Peter FrederiksAls u zich daar in zou verdiepen zou u daar anders over denken. Of u bent bankier.
Johannes Neef
Erwin de Waard 6
Johannes Neefwim keijsers
Johannes Neefhttps://www.ftm.nl/artikelen/werkgelegenheid-klm-en-schiphol-veel-minder-dan-gedacht?share=l6UBr4P3HXik%2FU26j6eB%2Fw%2F6AF%2Fonijjfumf17eqnl3KshtfBI5lAy0iospI7V8%3D
Ronald Hessing
Ties Joosten 5
Ronald HessingPaul Willemsen 1
Ties JoostenOf Schiphol en KLM essentiële infrastructuur voor NL is? Misschien niet. Maar als onze omringende landen er net zo over denken en hun sector niet steunen? Is de luchtvaart voor Europa essentieel? Persoonlijk ben ik best blij dat de beschermende middelen (Covid) door onze eigen KLM wordt vervoerd. Wilt u dit in de toekomst echt door partijen buiten Europa laten doen? Mocht je een serieuze Europese luchtvaartsector wel belangrijk vinden, waarom dan niet in Nederland? Willen we wel de lusten maar niet de lasten?
We willen vlees eten, spullen kopen (op wat voor device bekijkt u nu FTM?), auto's rijden, verre reizen maken, etc, We hebben in Nederland heel wat bedrijven die dit faciliteren met uiteraard bijbehorende schade aan onze aardbol.
We kunnen als Nederlanders besluiten hier allemaal niet aan mee te doen. Tata weg, Dow Chemical weg, alle veehouders weg, luchtvaart weg. Lekker schoon geweten. Past mooi bij het naar andere landen verschepen van al ons plastic en schroot. Mooi schoon landje....
Bijna alles kan goedkoper (niet schoner) buiten Europa. Als je de "markt' z'n gang laat gaan, heb ik wel een idee wat er met een hoop sectoren gaat gebeuren. Als we dit niet willen, zullen we de portemonnee moeten trekken. Nationaal en Europees. Wen er maar aan......
Zelf hoop ik dat we mee blijven doen als Nederland. Zo schoon en diervriendelijk mogelijk en met zo veel mogelijk werkgelegenheid.
Ties Joosten 5
Paul Willemsenik wil graag op onderstaande alinea even op reageren, omdat ik hier de laatste tijd veel over loop na te denken:
"We kunnen als Nederlanders besluiten hier allemaal niet aan mee te doen. Tata weg, Dow Chemical weg, alle veehouders weg, luchtvaart weg. Lekker schoon geweten. Past mooi bij het naar andere landen verschepen van al ons plastic en schroot. Mooi schoon landje...."
Dit argument komt in verschillende vormen steeds terug. Nederland zou met strenger (klimaat)beleid zijn industrieën wegpesten, met allerlei nare gevolgen voor de economie als geheel.
Ik zie het anders. Nederland is een soort Rupsje Nooitgenoeg: we willen de grootste zeehaven van Europa, het grootste petrochemische cluster van Europa, de grootse luchthaven van Europa, het grootste agro-industriële complex van Europa, een gigantische staalfabriek, ... allemaal hier hebben. We voeren een industriepolitiek, loon- en fiscaal beleid die het aantrekkelijk maken voor deze industrieën om zich hier te vestigen of verder te groeien. Een gigantisch handelsoverschot, gefinancierd met Zuid-Europese schulden, is het gevolg.
Vervolgens wordt die enorme concentratie van industrieën aangevoerd als argument om juist voorzichtig en behoedzaam klimaatbeleid te voeren. Dat is toch de omgekeerde wereld? Als je al die industriële activiteit hier hebt willen hoarden, dan is het nu ook aan Nederland om die transitie te leiden. Voor een vliegtaks gaan liggen, zoals Air France-KLM nu bijvoorbeeld doet, past dan niet.
Groet, Ties
Paul Willemsen 1
Ties JoostenSpoiler: ik weet het ook niet hoor...
John Janssen 4
Paul WillemsenJan Claessen 1
Paul WillemsenNico Janssen 7
Ties JoostenPaar voorbeeldjes: minimale marges in grote delen van de argro-sector (b.v. varkens- en andere vleessectoren), minimale marges bij het Schiphol-KLM complex, bulk petrochemische productie, etc. past natuurlijk ook erg bij Nederland handelsland.
Je kan natuurlijk ook op andere manieren produceren en producten in de markt zetten met veel meer marge en werkgelegenheid.
Paul Willemsen 1
Nico JanssenEveline Bernard 6
Ties JoostenMarian Harberink
Ties JoostenIk ben het ermee eens dat vliegen duurder moet worden per ticket, maar met de KLM vlieg je al niet voor 50,-- naar Barcelona.
Co Stuifbergen 5
Marian HarberinkMaakt het voor de handel uit of goederen via Schiphol of via Frankfurt de EU inkomen?
Co Stuifbergen 5
- Ties Joosten vermeldt dat het "hub & spokes" model achterhaald is, doordat directe vluchten vaker rendabel zijn doordat meer mensen vliegen
- maar hij zegt ook dat de toekomst voor KLM somber doordat naar verwachting, mensen minder vliegen gaan.
Dat maakt het hub&spokes model langer houdbaar.
(al ben ik overtuigd dat dit KLM niet redden zal)
Maarten Mol
De luchtvaart is één van de sectoren die ongenadig hard getroffen wordt door de corona-crisis. Tot maart 2020 heeft het business model van KLM zich uitstekend bewezen en niet alleen door het bagage-systeem op Schiphol (wat al jaren draait en waarvan de investering zich ruimschoots heeft terugverdiend). KLM maakte winst, loste schulden af en investeerde in schonere en stillere vliegtuigen (KLM staat al ruim 10 jaar bovenaan in de Dow Jones Sustainability Index).
3,4 mld is voor een individu ongelofelijk veel geld (elke lezer is een individu), maar het moet in het grotere economisch plaatje worden bezien. De bijdrage van KLM aan het BNP is ong. 2,8% (van Schiphol, incl. KLM ong. 4,5%). Drie weken na de toezegging van de staatsteun hoorde ik Hugo de Jonge op BNR radio vertellen dat ‘hij’ door de 100 mld heen was gegaan aan corona-steun aan bedrijven in Nederland. Inmiddels zal die teller alleen maar verder zijn opgelopen. De staatssteun aan KLM is volgens mij in verhouding met de bijdrage van KLM aan de Nederlands economie en is de Staat daarmee goed op haar zaak aan het letten.
Schiphol en KLM zouden in de huidige (pre-corona) tijd nooit zo groot hebben kunnen worden. Dit is historisch zo gegroeid, door het vroege pioniersschap 101 jaar geleden en in de jaren daarna met het ‘Open Skies’ verdrag met de VS, de Joint Venture met NorthWest (nu Delta), inclusief het Hub & Spoke model. Dit spinnenweb om Schiphol brengt wel degelijk bedrijvigheid binnen, die anders niet naar Nederland was gekomen. En het web brengt Nederlanders over de wereld om bedrijvigheid naar Nederland te halen.
Eénmaal weg = weg en dan wordt Nederland een regio in Europa (kijk maar naar Zaventem).
Jeroen Ruigrok 1
- omdat de overheid blijkbaar de luchtvaart als een toegevoegde waarde ziet voor ons allen, net zoals bijvoorbeeld de NS een toegevoegde waarde heeft voor ons allen.
Het weerleggen van die toegevoegde waarde voor de luchtvaart in NL moeten we dan volgens mij alleen doen als er gedegen studies of nieuwe feiten op tafel liggen waardoor er structureel een andere koers gevaren zou moeten gaan worden. Hopelijk is de huidige COVID-19 niet structureel. De meeste NL-luchtvaartmaatschappijen waren voor de huidige crisis prima in staat om hun eigen broek op te houden, net als Schiphol trouwens.
Kan een luchtvaartmaatschappij milieuvriendelijker worden?
- ja natuurlijk. KLM staat bijvoorbeeld al jaren op nr.1 in de Dow Jones Sustainability Index. Omdat er geld uit winsten gebruikt wordt om milieuvriendelijker te vliegen en samen met (semi) private- en overheidsbedrijven studies uitvoert om dat nog verder te verbeteren.
Kunnen we niet het vliegticket duurder maken en zo de luchtvaart kleiner maken?
- ja natuurlijk. Er is dan echter nog geen milieuwinst geboekt. Schipholreizigers kunnen dan uitwijken naar Dusseldorf, Brussel Zaventem of verder. Bovendien wordt het vliegen dan minder betaalbaar voor lagere inkomens. Progressieve vliegtaks invoeren zou een oplossing kunnen zijn. Het verleden heeft echter geleerd dat gezinsuitgaven progressief belasten niet altijd gelukt is.
Mijn inziens is een luchtvaartmaatschappij niets meer en niets minder dan een openbaar vervoersbedrijf. Schiphol is niets meer en niets minder dan een stuk(je) infrastructuur. Net als de lokale stadsbussen en trams die via knooppunten in de stad met elkaar verbinden. Of de NS die (met weinig concurrentie overigens) stadsknooppunten met elkaar verbindt. Hoeveel gemeenschapsgeld gaat daar elk jaar naar toe eigenlijk?