Half jaar cel voor BV-handelaren

Het stelselmatig kaalplukken van bijna failliete BV's is een halt toegeroepen. In navolging van BV-sjacheraar Jos Wagemans, werden gisteren zijn twee medeverdachten veroordeeld.

Rechtszaal C in het gerechtsgebouw in Almelo is even leeg als de geplunderde BV’s die de twee verdachten van faillissementsfraude de afgelopen jaren hebben achtergelaten. Geen verdachten, advocaten of officieren van justitie. Enkel drie rechters die de uitspraak ‘exclusief’ meedelen aan FTM.

Handel in BV’s

In de grootschalige BV-fraude werd hoofdverdachte Jos Wagemans in juli van dit jaar veroordeeld tot 1,5 jaar cel. Volgens de FIOD heeft hij de afgelopen jaren 244 BV’s opgekocht voor steeds het symbolische bedrag van 1 euro. Onder de tafel, moesten de bijna failliete eigenaren bedragen tussen de 10 en 25 duizend euro betalen. Vervolgens werden de aandelen overgedragen, kwamen er nieuwe bestuurder(s) en verhuisde het bedrijf op papier naar Kranenburg, Duitsland. De fraudeurs begonnen vervolgens alle activa te liquideren en de opbrengsten werden weggesluisd naar privé-rekeningen van de fraudeurs. Het gevolg; ten tijde van het onvermijdelijke faillissement was de waarde van de (leeggeroofde) boedel miniem. De schuldeisers en de curator hadden het nakijken. Bovendien raakte de boekhouding 'zoek' waardoor de curator in een weinig benijdenswaardige positie belandde ten tijde van het faillissement. In de talloze curatorenverslagen ontbreken dan ook de cijfers met betrekking tot de omzet, het aantal personeelsleden en het eigen vermogen.

Katvangers

De twee verdachten, Frits Tiben en Willem Tillema, worden door het Openbaar Ministerie gezien als de “uitvoerders” van Wageman's BV-handel. In curatorenverslagen komt de naam Tillema regelmatig naar boven in verband met zijn Stichting Aandelenbeheer Bloemberg. Deze stichting is gevestigd in de Hauptstrasse 123 in Kranenburg (DE) en wordt in meerderecuratorenverslagen als “katvanger-adres” omschreven. Tillema en Tiben hebben onder meer de acquisitie (van bijna failliete BV’s) verzorgd voor Wagemans. Tillema is overigens een bekende van de FIOD, hij was een van de verkopers van het omstreden beleggingsfonds Caribbean Comfort. Het fonds haalde bij particulieren gelden op voor een golfbanenresort in de Dominicaanse Republiek, maar de ingelegde gelden leverde allesbehalve rendement op. Zembla maakte in 2008 een uitzending over het fraude-fonds. Het OM had 18 maanden tegen Tiben en Tillema geëist, maar het duo werd gisteren veroordeeld voor zes maanden onvoorwaardelijk. Ze werden vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie.

[Update 26-3-2014]

De in eerste aanleg veroordeelde Willem Tillema is in hoger beroep vrijgesproken. Meer daarover is te vinden in dit artikel.

dennis@ftm.nl