Megafraudezaak: Rynart is het haasje

1 Connectie

Relaties

Rynart
4 Bijdragen

De boekhoudkundige beerput van het Nederlandse transportbedrijf Rynart is gisteren even gelicht. Rabobank, Fortis, Bencis Capital Partners en FMO zijn voor 126,7 miljoen opgelicht. “Het gaat wel ergens over.”

In de Rode Zaal van het gerechtsgebouw in Amsterdam zijn de gedupeerde Rabobank, het toenmalige Fortis, het private equity bedrijf Bencis Capital Partners en de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO niet aanwezig. De rechter checkt of ze toch wel verwittigd zijn van de zitting, want “het gaat wel ergens over.” In casu 126,7 miljoen euro. Voor dit bedrag zouden bovengenoemde geldschieters zijn opgelicht door medewerkers van het Brabantse vrachtwagentransportbedrijf Rynart dat in september 2007 failliet werd verklaard.
Tussen 2004 en 2007 werd er in het transportbedrijf – 2500 medewerkers, 95 miljoen euro omzet en vestigingen in Nederland, Hongarije en Turkije –volop gegoocheld met omzet en eigen vermogen om maar financiering los te krijgen van banken. De Rabobank verloor door de boekhoudkundige façade maar liefst 88 miljoen euro.
Vorig week werd bekend dat vier medewerkers geschikt hebben met justitie. Het opmaken van valse facturen leidde bij twee medewerkers tot een taakstraf van 160 uur en een boete van 10 duizend euro. De andere twee medewerkers kregen een straf van 140 en 65 uur.

“Boodschappenjongen”

Voor de vier hoofdverdachten zit deze soft treatment er niet in. Tijdens de regiezitting zijn slechts twee medewerkers van het familiebedrijf uit Zevenbergen aanwezig; de kale CFO Arno V. en familielid Ronald R. - de financial controller van Rynart Transport. De advocaat van laatstgenoemde probeert er tijdens de regiezitting nog een buitengerechtelijk afdoening voor zijn cliënt uit te slepen. Hij zou slechts “boodschappenjongen” zijn en “maar een speelbal van de rest”. De onopvallende Ronald R. - een stereotype van een ‘controller’ – knikt gedwee, en zodra hij van de rechter even het woord mag voeren, stamelt hij over zijn bescheiden rol in het geheel en over een 19-jarig meisje dat hem met de boekhouding hielp. Het mag niet baten, de officier van justitie dicht hem een actieve rol toe.
Bart V., de financiële man van de hoofdvestiging in Boedapest, is afwezig. De in Istanbul wonende CEO Franck R. (45) is ook niet aanwezig. Hij wordt vertegenwoordigd door raadsman Henk van Dijk – de advocaat van de oud-directeur van Philips Bouwfonds in de Klimop-zaak

Dubieuze accountantsverklaringen

De raadsman moet de schade beperken voor zijn cliënt Franck die het door zijn opa opgerichte familiebedrijf naar de afgrond leidde. In de periode 2004-2007 werd kunstmatig de omzet en het eigen vermogen verhoogd om meer financiering los te krijgen bij geldschieters. Tijdens de regiezitting wordt gesproken over een  papieren omzetverhoging van maar liefst 55,6 miljoen euro in bijna drie jaar tijd. De jaarrekeningen werden desondanks voorzien van de handtekening van registeraccountants Jan van Wijngaarden en Johan Schouls van ESJ Accountants. Het duo mocht zich daar half mei over verantwoorden bij de Accountantskamer in Zwolle.  De tuchtklacht werd opmerkelijk genoeg ingediend door het Openbaar Ministerie.

Feestje met Frank Sinatra
In het familiebedrijf Rynart (Zevenbergen, opgericht in 1928) werd het Griekse tragedie ingeluid door de derde generatie. Kleinzoon Franck R. (45) ging in 1993 uitbreiden naar Hongarije en eind jaren negentig liet hij vlakbij Boedapest een logistiek centrum bouwen van 100 hectare. Hij wist het transport te verzorgen voor klanten als Unilever, Philips, Tesco, Douwe Egberts, Danone en Nestlé.
De Brabander kende bovendien zijn klassiekers: voor het 75-jarige bestaan in 2003 organiseerde hij voor 1600 mensen een groot feest in zijn Hongaarse distributiepark. Voor de Nederlandse gasten regelde hij een chartervlucht, en Nancy Sinatra en Frank (Jr.) Sinatra werden ingevlogen om het repertoire van hun vader dunnetjes over te doen. Een maand later bracht toenmalig premier Balkenende een bezoek aan de Hongaarse marktleider op het gebied van logistieke dienstverlening.

 

Kunstmatig verhogen omzet en vaste activa
Ondanks de exponentiele uitbreiding en dito financiële risico's, wilde Franck zijn familie-imperium uitbreiden door nieuwe distributiefaciliteiten te bouwen in Roemenië en Turkije. De zoektocht naar nieuw kapitaal begon en om dat te versnellen werd de omzet en het eigen vermogen opgekrikt. Tijdens de regiezitting verwijst de officier van justitie al naar de boekhoudkundige beerput die open is getrokken door onder meer de FIOD. Transporten werden dubbel ingeboekt (in zowel Hongarije als Nederland) en transporten waren soms zelfs volledig fictief. Ze vonden enkel op papier plaats. Daarnaast was het volgens het OM common practice om vaste activa kunstmatig te verhogen of zelfs te verzinnen. De officier van justitie haalt een sale en leaseback-constructie aan omtrent 54 vorkheftrucks. Ze zouden volgens het OM echter nooit aangekocht, verkocht en teruggehuurd zijn. In de opsomming is er verder volop plaats voor valsheid in geschrifte met facturen, investment protocollen en settlement agreements. 

Faillissement
In juli 2007 begon het doek te vallen toen huisbankier Rabobank, Bencis en Fortis het vertrek eisten van algemeen directeur Franck. De Raad van Commissarissen stelde Jan van Essen (Boer&Croon) aan als interim-bestuur.
In september 2007 gaat het bedrijf failliet. Rabobank verliest het meest – 88 miljoen euro – en laat detectivebureau Ultrascan onderzoek uitvoeren. De resultaten vormden aanleiding voor curator Prinsen om aangifte te doen. De FIOD was ondertussen ook al bezig met een onderzoek naar de boekhouding van Rynart.
Verdachte Franck R. heeft inmiddels al een comeback gemaakt in de transportsector onder de naam Tranyr – een anagram van zijn oude naam.