
'Medisch beroepsgeheim geschonden'
KRO's onderzoeksprogramma De Monitor besteedde zondagavond aandacht aan het schenden van het medisch beroepsgeheim bij controles van zorgverleners door verzekeraars. De uitzending kwam tot stand dankzij onderzoek door Follow the Money.
Zorgverzekeraars schenden het medisch beroepsgeheim om indringende controles uit te voeren op zorgverleners. Met als voornaamste doel: geld terughalen dat volgens verzekeraars niet op de juiste manier is besteed.
Dat liet de uitzending 'Het medisch beroepsgeheim geschonden' van KRO's programma De Monitor zondagavond zien. De Monitor besteedde aandacht aan het onderwerp naar aanleiding van onderzoek door en met medewerking van Follow the Money.
In een half uur laat presentator Teun van de Keuken huisartsen, patiënten en experts aan het woord om te laten zien hoe medische dossiers zonder medeweten of toestemming van de patiënt bij de zorgverzekeraar terechtkomen. Een rechtstreekse inbreuk op het medisch beroepsgeheim dus. Met toestemming van de overheid nota bene, die zorgverzekeraars het recht gaf dossiers op te vragen en in te zien, iets dat zelfs de opsporingsautoriteiten niet mogen.
Follow The Money deed eerder dit jaar onderzoek naar fraudecontroles in de zorg. Daarbij bleek dat het OM, in tegenstelling tot zorgverzekeraars, door het medisch beroepsgeheim extreem zorgvuldig te werk moet gaan. Dit speelde ook een rol in de zaak tegen een van fraude beschuldigde huidkliniek in Rotterdam, die uiteindelijk niet vervolgd werd terwijl er veel vragen open bleven.

Modelhuisarts
Aan het woord komt huisarts Chantal van het Zandt uit Rotterdam, die door zorgverzekeraar Achmea werd bestempeld als 'modelhuisarts'. Een voorbeeld voor haar collega's, doordat Van het Zandt net dat stapje extra zet om haar patiënten te helpen. Maar dezelfde zorgverzekeraar zette haar vervolgens om exact dezelfde reden in het verdachtenbankje: de goede zorgen van Van het Zandt maakten dat haar praktijk boven de gemiddelden viel qua declaraties. Ze had onder meer teveel bezoekjes afgelegd bij stervende patiënten en besteedde teveel minuten aan haar patiënten, volgens Achmea. Dat werd 'verdacht' genoemd en Van het Zandt kreeg een boete opgelegd van 15.000 euro. Om te bewijzen dat ze haar werk naar eer en geweten had uitgevoerd moest ze tegen het medisch beroepsgeheim in, inzage geven in haar patiëntendossiers. De Rotterdamse huisarts schrok ervan. 'Ongeloof overheerste eerst, daarna werd het boosheid', vertelt ze tegenover De Monitor. 'Ik moet de dossiers openen om aan te tonen dat de zorg daadwerkelijk verleend is, maar ook om te bepalen of de zorgverzekeraar vindt dat de zorg die geleverd is volgens henzelf ook nuttig en nodig was. Toen heb ik nachten wakker gelegen.'Gedemotiveerd
Jaarlijks halen zorgverzekeraars volgens het meest recente rapport van de Nationale Zorgautoriteit (NZa) met dit soort controles 356 miljoen euro terug bij zorgverleners. Echter, slechts een fractie van dat bedrag wordt bij bewezen fraudeurs teruggevorderd. De overige gelden worden betaald door zorgverleners die net als Van het Zandt opvallen doordat ze bovengemiddeld veel declareren en ervoor kiezen om hun dossiers niet prijs te geven aan de verzekeraar in een detailcontrole. Of deze zorgverleners daadwerkelijk ten onrechte behandelingen declareerden is in het geheel niet duidelijk. In de voorgesprekken met Follow The Money liet Van het Zandt weten als professional gedemotiveerd te raken door de werkwijze van de verzekeraars. 'Met hart en ziel mijn werk uitvoeren zoals ik voorheen deed, doe ik niet meer. Ik ben voorzichtiger geworden. Je wil je deze ellende niet nog een keer op de hals halen, dus zorg je er wel voor dat je niet opvalt in je declaratiegedrag. Dat neem ik de zorgverzekeraar kwalijk.''Zo wordt ik in mijn onafhankelijke medische vak gewoon aangestuurd door de zorgverzekeraar. Om geld. Dat vind ik schandalig'In de uitzending van Monitor laat collega Job Nievaarts eenzelfde soort frustratie horen. 'Ik vind die hele bemoeienis van de zorgverzekeraar op ons vak, die heeft ons de afgelopen tien jaar ook veel kwaliteitsverbetering gebracht. Maar nu beginnen ze aan die geldkraan te draaien: en zeggen, je moet hetzelfde doen in minder tijd. Qua medicijngebruik word ik gestuurd, want voor negen euro per consult kan je nauwelijks een praktijk voeren, maar je kan meer geld verdienen als je bewezen goedkoop voorschrijft op bijvoorbeeld hoge bloeddrukmiddelen. Dan kan je weer een euro'tje per patiënt extra rekenen. Zo word ik als huisarts in mijn onafhankelijke medische vak gewoon gestuurd, door de zorgverzekeraar. Dat vind ik schandalig.'
59 Bijdragen
Vogelvrije Huisarts
pubben
Vogelvrije HuisartsMaar even los gezien van de betaling van de zorg.
Ik vraag me af, hoe we waarden gedreven systemen zouden kunnen ontwikkelen.
Zie mijn ervaring.
Hilterman
pubbenOverduidelijk dat verzekeraars alles aangrijpen om hun winst te maximaliseren.
Dat ze daarvoor het medisch beroepsgeheim schenden mag kennelijk in Nederland.
De beslissing de uitvoering van de ziektekostenverzekering over te laten aan private partijen is rampzalig gebleken.
Veel artsen, voornamelijk de betere echt betrokken artsen, verkeren nu in het stadium dat ze de strijd opgeven.
Strijden tegen een machtige partij als een verzekeraar vraagt een lange adem.
Dat is precies wat deze zorgverleners niet kunnen opbrengen, hun tijd en energie gaat in de zorg voor hun patiënten zitten.
Van de LHV is weinig te verwachten, Die organisatie kan niks, wil niks en mag niks op basis van de kartelwetgeving.
Fantastisch georganiseerd door de wetgever. Uiteindelijk zijn 16 miljoen Nederlanders de dupe van deze door de overheid veroorzaakte chaos.
Het parlement slaapt rustig door, daar is niets van te verwachten.
jefcooper
HiltermanGemiddeld kost gezondheidszorg in de EU landen acht procent van het nationale inkomen, in Duitsland is dat tien.
De trojka eist en legt op dat de Grieken het met zes procent doen.
Een Griekse dokter legt uit dat nu de rijken in leven blijven, en de armen sterven.
pubben
HiltermanHet lukt mij niet meer om mijn eigen huisartsen dossier kloppend te krijgen. Een goede diagnose is belangrijk en voordat die gesteld is wordt vaak aan andere oorzaken gedacht. Die zouden er met een vraagteken in moeten staan. Gebeurt niet en je ziet dat de een na de ander het klakkeloos overneemt. Dat wisten zelfs mijn huishoudelijke medewerkers in de 'simpele verstandelijke gehandicapten zorg'.
Dat is schokkend en ik ben dus druk doende om dat te herstellen omdat ik zo niet te boek wil staan. Over kostenstijging en tijdverspilling in de zorg gesproken. Ik reageer daar fysiek op!
Het gaat verder dan NL, lees hier:
https://meedogenloos.nl/2012/12/14/europa-uw-medisch-dossier-is-van-ons/
Ik vroeg ook ooit mijn tandarts gegevens op.
Keurig overzicht, eenvlaksvulling, kroon etc totdat de ICT systematiek zijn intrede deed. Sindsdien staat het vol met verhalen over tandenstokers, floss en ragers. Het zal wel geld opleveren.
pubben
Vogelvrije HuisartsHuisartsen, ga NU naar de rechter, breek die ICT macht!
Zorg ervoor dat de restitutie polis blijft bestaan. Ik weet niet op grond van welk wetsartikel dit kan. Misschien in samenwerking met artikelen op FTM.
Maar dat is het volgende, na de vrije artsenkeuze en het beroepsgeheim, wat afgeschaft gaat worden.
Voorkom dat!
Guest
Jean
Guestjefcooper
Ik verleende die.
Er zit overigens wel humor in dat FTM hier geld vraagt voor onderzoek naar waarom de zorg zo duur is.
Beweerd wordt dat alleen de VS duurder is.
Ik weet niet hoe het nu is, maar ik las het boek over hoe de poging van de Clintons in de VS een algemene ziektekostenverzekering in te voeren mislukte.
Het boek stelt de vraag hoe het mogelijk is dat de VS niet in staat is iedereen goede zorg te verlenen tegen zeventien procent van het nationale inkomen, en de W Europese landen wel tegen tien procent.
Een familielid in de VS vertelde me recent dat kanker krijgen in de VS gelijk staat met faillissement.
Nederlandse zorg staat m.i. inderdaad op eenzaam hoog peil, een peil voor iedereen.
Dat dat niet op een koopje gaat lijkt me voor de hand liggen.
Het genoemde boek kan ik al jarenlang niet vinden, het staat ook niet op mijn literatuurlijst.
Dat de VS geen goede betaalbare zorg kan verlenen voor iedereen ligt m.i. aan de VS maatschappij.
Het is in de VS ondenkbaar, zo schreef me een VS correspondent, dat de overheid inkomens van medici en para medisch personeel bepaalt, eveneens is het ondenkbaar dat ziektekosten verzekeringen worden weggehaald bij commerciële verzekeraars.
Die zien een ziektekosten verzekering als een auto verzekering, te veel schade, de verzekering wordt opgezegd.
Bij ons heet het verzekering, maar het is een omslagstelsel.
jefcooper
jefcooperA Lost Cause: Bill Clinton's Campaign for National Health Insurance
Nicholas Laham
Published by Praeger, 1996
ISBN 10: 0275956113 / ISBN 13: 9780275956110
jsmid
jefcooperjefcooper
jsmidAls oude man maak ik gebruik van die zorg, mij valt niet op dat er onnodige dingen gebeuren, evenmin dat er te hoge salarissen zijn, behalve bij een paar lieden als Wouter Bos.
Guido
jefcooperjefcooper
GuidoIk heb enig idee van inkomsten van medici.
Ik vind die niet overbetaald, voor kundigheid moet worden betaald.
Van sommige medicijnen weet ik wat ze kosten, de dure zijn òf net ontwikkeld, òf worden in kleine hoeveelheden geproduceerd.
Als ik onderzocht wordt met een duur apparaat vraag ik wel eens wat zo'n ding kost, en hoeveel keer per dag het wordt gebruikt.
Als econoom kan ik dan wel een schatting van het tarief maken.
Wat ik wel eens denk is dat de inrichting van ziekenhuizen wat soberder zou kunnen.
Maar ik denk niet dat daar veel te halen valt, en een prettige omgeving is plezierig voor patiënten.
Een oud specialist vertelde me dat het medische wereldje vier protonen bestralers wilde, ze kregen er twee.
Hilterman
jefcooperjefcooper
GuidoIk had ooit wel een oliedomme specialist.
Die heb ik dan ook verlaten, vermoedelijk dank ik het daaraan nog in leven te zijn.
Eén van de onredelijkheden in de schepping is dat de één met meer hersens ter wereld komt dan de andere.
Dat meer hersens levert meestal niet alleen een hoger inkomen op, maar ook een beter leven, door meer kennis en inzicht.
Ik heb de wereld niet gemaakt.
Hilterman
jefcooperHet zelfde medicament dat langdurig voorgeschreven wordt kost in België 6,70 euro, in Duitsland 11,05 euro, in Nederland 29,45 euro.
De Nederlandse prijs is inclusief de 7 euro die de apotheker in rekening brengt om uit te leggen dat twee maal daags betekent een pilletje 's-morgens en een pilletje 's-avonds. Dat weer wel.
jefcooper
HiltermanDat een apotheker niet van de wind kan leven snap ik wel.
Zeven euro per aflevering, geen idee wat er verder voor marges zijn, lijkt me niet buitensporig.
Hilterman
jefcooperDat heeft de patient ook al van zijn arts gehoord.
Naast de zeven euro heeft de pillendraaier ook nog de marge op het medicament,
jefcooper
HiltermanMijn huisarts legde me eens uit dat uit onderzoek was gebleken dat medicijnen uiterst slecht worden ingenomen.
Het bekende bloed'verdunningsmiddel' acenocoumarol was er vroeger in vijf en één milligram.
Nadat er doden waren gevallen, 'neem er maar drie', is het vijf milligram pilletje in Nederland verdwenen.
Hilterman
jefcooperAlle stoffen zijn toxisch. Dat is de eerste wetmatigheid waarmee farmaceuten tijdens hun opleiding mee worden geconfronteerd.
Van te veel water ga je dood.
Koos van Woudenberg
MvdB
Koos van WoudenbergKoos van Woudenberg
MvdBVolgens mij moet er na "vak" nog wat staan want de zin na de komma begrijp ik tenminste niet.
MvdB
Koos van Woudenberg'‘Ik vind die hele bemoeienis van de zorgverzekeraar op ons vak, die bemoeienis heeft ons de afgelopen tien jaar ook veel kwaliteitsverbetering gebracht."
Het gaat hier om weergave van gespoken taal, dat maakt het moeilijk.
pubben
Na een ernstige crisis als leidinggevende in de verstandelijke gehandicapten zorg. En die mensen zitten in veel zorgsystemen. Die conclusie trok in mijn slaap, tandenknarsend, beroepsethiek, privacy de Eed van Hippocrates, het zit er niet in. Klachten indienen heeft geen zin want niemand gaat over het totale systeem in de zorg. Ik werd ziek, ging zelfs naar de rechter voor het publieke belang en hoe fout dat allemaal is.
Ik vroeg bij mijn huisarts recent mijn gegevens op. Het is een en al systeem kritiek en natuurlijk al mijn hyper lichamelijke klachten maar de essentie, mijn ervaring staat er zelfs niet in. Het is jaren geleden en ik hoor haar nog zeggen "Privacy er niet in? als ik zo zou kijken dan zou ik mijn werk niet kunnen doen." Het staat er niet in!
Die cognitieve dissonantie, men moet wel weg kijken!
Onderzoek daarnaar, mooi dat FTM het doet. Privacy, het beroepsgeheim is niet meegenomen in het ontwerp. Eeuwen oude wijsheden er is niet over nagedacht bij het ontwerp.
Ik zie al jaren de zorgverzekaar op de stoel van de arts. Ik moet zelfs moeite doen om de mens te blijven zien. Iedereen is enthousiast over de moderne techniek, ik stel heel andere vragen. Mijn conclusie, techniek is niet neutraal opnieuw beginnen.
Waarden gedreven ICT, privacy het beroepsgeheim, de grondwet (EVRM) er in, op basis van vakmanschap en vertrouwen, uitgaande van de burger.
Dus niet de I-dictatuur, de I-overheid maar de I-burger.
Zo staat het in mijn psychologen verslag. Waar ik jaren heb zitten ratelen.
Tussen mijn ervaring en dat privacy op de politieke agenda kwam zit 7 jaar.
Zeer traumatisch die ervaring, ik kan zelfs geen woorden hebben en ben zeer gevoelig voor ICT. Ik kan me gecontroleerd, gestuurd, gemanipuleerd en zelfs emotioneel gechanteerd voelen.
En nog iets, ik duid altijd meteen de waarde die er niet in zit.
Infantiele regeltjes gaan voorbij aan intrinsieke motivatie dat is ernstig.
De mens heeft altijd machines uit
MvdB
pubbenhttp://amweb.nl/uncategorized/zn-lanceert-dialoogplatform?utm_source=copernica&utm_medium=e-mail&utm_campaign=amsi_flash_2015_09_08&code=0d6196c5987f721ba2379fb0c5203871
https://www.zorgdialoog.nu/
pubben
MvdBEven rustig, was al ooit ICT slachtoffer en vind net in mijn mail de vraag of De Monitor contact met me op mag nemen. Dat heb ik @Eelke al eerder beloofd maar dan weet ik amper waar te beginnen.
Vooralsnog blijf ik gewoon hier reageren en voor vandaag stop ik ermee.
Ben zeer blij, na al die jaren, met deze uitzending.
Maar onze huisartsen hebben nog geen flauw idee, wie er allemaal nog meer inzage recht gaan krijgen. Dus niet alleen de zorgverzekeraars.
jefcooper
" Deirdre McCloskey spreekt bij Forum voor DemocratieZondagmiddag 13 september 2015 geeft de wereldberoemde Amerikaanse econome Deirdre McCloskey een exclusieve lezing voor het Forum voor Democratie.
McCloskey is hoogleraar aan de befaamde Chicago School of Economics, een begrip in de internationale financiële wereld. McCloskey is ongenadig kritisch over het mondiale economische systeem en pleit voor radicale veranderingen.
Ze schreef meer dan 15 boeken – niet alleen over economie, maar ook over literatuur, geschiedenis en politiek. Haar werken zijn over de hele wereld vertaald. Onlangs publiceerde ze het baanbrekende werk: “The Bourgeois Virtues: Ethics for an Age of Commerce”. Belangrijkste stelling: deugden en moraal ontstaan bottom up – niet uit kerk, staat, of andere bevoogdende instituties. McCloskey pleit voor een nieuw democratisch elan.
Het interactieve seminar met McCloskey vindt plaats van 15:00 tot 18:00 uur in Hotel de l’Europe in Amsterdam. Toegang is € 20,- per persoon. U kunt bij binnenkomst betalen. "
Dit is de dame op wiens boek ik me baseerde bij de kritiek op Tinbergen.
Wat Tinbergen deed noemt zij zandbakspelen.
pubben
jefcooperIk wil die kantelen. Lees maar.
"Waarden gedreven ICT, privacy het beroepsgeheim, de grondwet (EVRM) er in, op basis van vakmanschap en vertrouwen, uitgaande van de burger.
Dus niet de I-dictatuur, de I-overheid maar de I-burger."
jefcooper
pubbenEen eenvoudig voorbeeld van besparing die er vroeger niet was is het geneesmiddel tegen hoge bloeddruk Ramipril, veel gebruikt, denk ik.
Vrijwel alle oude mensen krijgen bloedrukproblemen, het gevolg van verharden van de bloedvaten.
Ik kreeg dat vroeger in mooie tweekleurige gelatine capsules, zonder smaak.
Nu krijg ik hetzelfde zonder die capsule, het prijsverschil ken ik niet.
Het pilletje zonder capsule proef je even, verder maakt het geen verschil.
Frans
jefcooperjefcooper
FransNiets gemerkt.
MvdB
jefcooperhttp://www.medicijnkosten.nl/stap6.asp?art=3318718&art2=3318718&niveau=FG&eenheid=stuks&aantal=10&soort=M&alt=gelijk&kop=1&zoek=Ramipril
jefcooper
MvdBIk snap dit niet.
Overigens maakt het mij niet uit, het eigen risico betaal ik al jaren.
MvdB
jefcooperWie het kleine niet eert is het grote niet weerd. Neem dit aub niet persoonlijk, je begrijpt wel wat ik bedoel wah?
pubben
jefcooperhttps://decorrespondent.nl/3265/Wat-jullie-van-het-medisch-beroepsgeheim-vinden/427439032405-7afd88da
Als de burger zijn huisarts gaat wantrouwen zijn we verder van huis.
MvdB
pubbenpubben
MvdBZorg, onderwijs en ga zo maar door.
Ik sta bij de politie te boek als 'slechte buurvrouw' omdat ik iemand die zijn huissleutel vergeten was binnen liet, om via mijn tuin over de muur te kunnen klimmen, zodat hij achterom zijn huis in kon.
Wat ik niet wist, was dat zijn vrouw hem er na al die jaren uit gezet had!
Wilt U dat nooit meer doen, zeiden 2 agenten tegen me.
"U kunt de pot op beste heren, zolang ik leef zal ik dat blijven doen voor al mijn buren! Wat zouden ze nog meer afgevinkt hebben over mij?
Ik ben daar zeer gevoelig voor. Als ik een auto huur in het buitenland en weer een lijstje in moet vullen, dan weiger ik sommige vragen.
Als dan de man op zijn scherm kijkt en me lachend weet te vertellen bij wie ik op bezoek ga, dan gaat mijn hartslag in de versnelling.
Let op, een autoverhuur bedrijf waar ik nog nooit een auto gehuurd had. Dus die wisselen ook onderling gegevens uit!
Daar waar anderen erom moeten lachen, kan ik huilen. Maar dat heeft alles te maken met mijn ervaring.
Hilterman
pubbenPlatpetten die zomaar binnenstappen in een woning? Zet ze eruit. Zonder lastgeving hebben ze daar niets te zoeken.
Privacy wordt ook door politie dagelijks grof geschonden.
Wanneer daar nog enig positief resultaat uit zou voorkomen was het nog te accepteren. Ondanks deze grove inbreuken presteert de Nederlandse politie bedroevend slecht bij het oplossen van misdrijven.
De moord op Els Borst werd opgelost doordat een hulpverlener de politie op het spoor van de dader zette. Niet door nijver speurwerk.
Uiteraard zal deze zaak statistisch te vinden zijn onder opgeloste zaken.
Een hulpverlener moest zijn beroepscode schenden om de dader in beeld te brengen, dat is de realiteit.
pubben
HiltermanIk denk dat er niet te leven valt, met de wetenschap van moord.
Maar dat rechtvaardigt niet het huidige ict denken dat alles openbaar en in te zien moet zijn door iedereen onder het mom van veiligheid.
Dat is alles behalve veilig voor de burger.
Al die (valse) data zucht. Er is een groot verschil tussen correlatie uit al die data en echte causaliteit.
Zelfs toen alles gedigitaliseerd werd in de zorg, lukte het mij als leidinggevende niet meer om dat goed te doen. Er werden massaal uitzendkrachten, die niets van zorg weten, ingehuurd.
Daar staan veel fouten in!
Voor altijd? Afschuwelijk.
Kritiek, onmogelijk en maar lachen op bestuursniveau. Bah.
Hilterman
pubbenDaar gaat het dus mis. De vinding is fantastisch. Zonder dat er veiligheden zijn ingebouwd die ook gerespecteerd en gehandhaafd worden is misbruik onontkoombaar. Legio voorbeelden met name bij de overheid. Dat is het meest verontrustende omdat de overheid bestanden beheert waar gegevens van alle inwoners van Nederland in zitten.
Het electronisch patienten dossier is maar een van de vele voorbeelden.
Ander voorbeeld: misbruik van uw identiteit door criminelen. Dit misbruik verwoest mensenlevens. Dan geeft de overheid niet thuis. In eens is het ingewikkeld bestanden te koppelen en het misbruik te elimineren.
Onacceptabel dat de overheid die dit misbruik mogelijk maakt niet in staat is getroffen burgers te helpen.
Het is een uitstekende reden de opslag van gegevens zo veel mogelijk te beperken dan wel te weigeren.
Yogibeer
jefcooperCitaat:
"Some sadistic person or another referred me to this 51-page Deirdre McCloskey review of Thomas Piketty's book. I must remember to find who that person is and either play a mean prank on them in return, or demand that they buy me an expensive lunch. Fair is fair.
Deirdre McCloskey is the kind of writer who can take a perfectly fine sentence like "Capitalism has made humanity rich," and mutate it into a horror show like this:
Since those founding geniuses of Classical economics, a trade-tested betterment (a locution to be preferred to “capitalism,” with its erroneous implication that capital accumulation, not innovation, is what made us better off) has enormously enriched large parts of a humanity now seven times larger in population than in 1800, and bids fair in the next fifty years or so to enrich everyone on the planet.
I don't know about you, but I bid fair to give up well before page 51 of that locution".
Einde citaat.
En zo gaat Noah Smith nog even door, zie:
http://noahpinionblog.blogspot.com/2015/06/deirdre-mccloskey-says-things.html
Yogibeer
YogibeerCitaat:
There is a clear lesson in all this: Do not believe things that Deirdre McCloskey says just because she says them. Google them. Find the facts. Do not nod your head in mute, placid agreement. Do not be seduced by the turgid prose style into thinking that here is an Authority.
Einde citaat.
Dus Google en vindt de feiten!
jefcooper
YogibeerAls de man iets van economie had geweten of begrepen waren deze spielereien er nooit gekomen.
McCloskey is voor zo ver ik weet de enige die dat durfde te schrijven.
Yogibeer
jefcooperinleiding-in-de-economie
Niet ideaal voor cohortonderzoeken en statistiek, helaas.
Beetje merkwaardig overigens dat bijvoorbeeld Unilever zich nog niet op een concurrentiebeding beroept, om ook inzage te krijgen; het vertegenwoordigt me dunkt nogal een financiële waarde!
Klaarblijkelijk laten veel klanten het ook na om hun (huis)arts te laten vervolgen wegens het verkwanselen van hun vertrouwelijke gegevens.
Anton van Haasteren
MvdB
Die Facebookies moeten jullie ook een beetje koesteren. Ik zie veel likes en shares en ook zinvolle reacties.
En nu ik toch bezig ben: zo'n Blendle-knop is misschien wel iets voor de toekomst?
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/dag-ondoordringbare-betaalmuur-welkom-blendle-knop
Yogibeer
Ziek daarvan worden, tandenknarsen, of nog erger, is daarbij volstrekt zinloos en verandert aan ongewenste situaties geheel niets. Evenmin juridische klachten, die niet bewezen kunnen worden helpen in het geheel niets.
Vanuit mijn beroep gezien is de enige controle-mogelijkheid - in een situatie van niet-meetbare prestaties -, het directe oog-toezicht door een materie-deskundige - en vooral géén manager! -, dus een materie-deskundige die direct betrokken is maar tegelijkertijd ook onafhankelijk is. Een beloning naar bestede uren is, bij niet-meetbare prestaties, ongewenst. Dit brengt namelijk de zwakke broeders/zusters onnodig en teveel in verleiding. Het best zou zijn een vast basissalaris en daarboven een soort salarisrangen, waarbij permanent betere prestaties beter beloond worden. Volgens zoveel mogelijk objectieve criteria, zoals patiënt-tevredenheid, kosten van medicijnbesteding tegenover genezingen misschien, e.d. Ik ben een totale leek op dit gebied maar een deskundige moet dergelijke objectieve criteria enigszins op kunnen stellen, uiteraard zonder de persoon en zijn of haar omstandigheden ooit uit het oog te verliezen. Vervolgens zou de toeziende deskundige beoordeeld kunnen worden ten opzichte van zijn collega's met eenzelfde taak. Het meest belangrijke echter is dat een zeer nauw contact met de basis in stand blijft en een voortdurende onderlinge wisselwerking.
Dat is in welke richting ik denk, als een volledig buitenstaander in gezondheidszorg, en die geen mogelijkheid had zich nader te laten voorlichten, wat normalerwijze
Hilterman
YogibeerNeem het Belgische systeem met remgelden, simpel en doeltreffend.
De Duitse Krankenkassen hebben ook een goede methode.
Ik ga er van uit at 99,99 % van de zorgverleners correct declareert. Het is absurd om vanwege het kleine aantal fraudeurs de goedwillenden in een kwaad daglicht te plaatsen dat ontstaat uit controle en bewijslast bij bovengemiddelde prestaties.
Wees blij dat ze er nog zijn, de mannen en vrouwen die zich met hart en ziel inzetten voor patiënten. Deze mensen verdienen lof in plaats van een op niets gebaseerde verdachtmaking.
Yogibeer
HiltermanLet wel ik spreek uit jarenlange eigen ervaring, het gaat niet om slechte of boze mensen, maar om zwakke mensen die in moeilijke of noodsituaties - die iedereen kunnen overkomen - de verleiding niet kunnen weerstaan als er voldoende toezicht ontbreekt. Zo zit de wereld en de mens nu eenmaal in elkaar, "de geest is wel gewillig maar het vlees is soms zwak", zegt een oude wijsheid. En dat klopt, is mijn ervaring.
Hilterman
YogibeerDaar kan niet hard genoeg tegen geprotesteerd worden. De verzekeraar trekt conclusies die op geen enkele manier onderbouwd zijn.
Op grond daarvan zorgverleners dwingen een deel van de declaraties die zijn ingediend terug te betalen is absurd. Uiteraard houdt het terugvorderen op basis van het afwijken van het gemiddelde voor geen enkele rechter stand.
Ik ben benieuwd wat er gebeurt met zorgverleners die beneden het gemiddelde declareren. Worden deze zorgverleners aangeklaagd voor het verwaarlozen van hun patienten?
pubben
HiltermanHilterman
pubbenEen tragisch voorval, van inmiddels al weer 7 jaar geleden.
Een patient mag naar huis maar heeft thuis nog geruime tijd nazorg nodig die door een gespecialiseerd verpleegkundige kan worden gegeven.
De behandelende medisch specialist, een huidarts schrijft daarvoor een verzoek uit aan de verzekeraar om die nazorg te organiseren en te vergoeden. Die nazorg moet twee maal per week plaatsvinden.
Dan komt de MBOer bij de verzekeraar in actie.
"Het potje voor deze vorm van nazorg is leeg, de gevraagde zorg kan daarom niet worden verstrekt." Verbazing bij de huidarts: "Wat stelt u voor?"
"De patient wordt twee keer per week met een ambulance gehaald, krijgt de benodigde nazorg in het ziekenhuis en blijft aansluitend een nacht in het ziekenhuis en gaat vervolgens weer met de ambulance naar huis."
Twee dagen later herhaalt zich deze cyclus.
Nog afgezien van de enorme belasting die dit voor de patient betekent zal iedereen duidelijk zijn dat dit alternatief kosten verslindend is.
7 Jaar geleden waren artsen al te moe gestreden om tegen dit soort kafkaeske toestanden te strijden. Een MBOer die aan de hand van budgettaire onzin het behandelvoorschrift van een medisch specialist dwarsboomt en besluit twee maal per week met een patient te gaan zeulen.
Ik ben bang dat de situatie alleen maar slechter geworden is.
Yogibeer
HiltermanDe vraag is dus hoe dat te organiseren, zodanig dat de kosten en premies voor de verzekerden niet uit de hand lopen. Naar mijn idee door mensen, artsen e.a. die in de praktijk werkzaam zijn, een goed salaris te geven, met de mogelijkheid van extra prestatie-beloning. Medicijnverstrekking door andere personen dan de arts te laten verzorgen, en door te werken in teamverbanden van materie-deskundigen (dus zeker géén spreadsheet-managers erbij halen), met regelmatig een werkoverleg, van bijvoorbeeld een uur op iedere maandagmorgen waarin iedereen zijn zegje kan doen, waardoor er een permanent voldoende sociale controle ontstaat. De Belgische en Duitse oplossingen ken ik niet.
Yogibeer
HiltermanHilterman
Dat dorre hout inclusief de buitensporige salarissen voor bestuurders en managers met de daarbij horende goudgerande vertrekregelingen maken de zorg onnodig duur.
MvdB
Schippers: ‘verpleegkundigen zijn praktisch ingesteld, artsen zijn probleemzoekend’
http://www.politalk.nl/2015/09/09/schippers-verpleegkundigen-zijn-praktisch-ingesteld-artsen-zijn-probleemzoekend/