Medvedev: show me the black money

2 Connecties

Hoe dirty zijn de Russische tegoeden op Cyprus? De Russische premier Medvedev wil een antwoord van Europa en onderhandelt ondertussen door met Cyprus over plan B.

De banken op Cyprus blijven nog tot volgende week dinsdag gesloten en tot die tijd wordt er door Cypriotische functionarissen onderhandeld met Rusland over een alternatief plan om de banken op Cyprus te redden. Plan B bestaat uit het nationaliseren van de pensioenfondsen op Cyprus en hulp uit Rusland. De Russische premier Dmitri Medvedev zette gisteren Europa buitenspel tijdens een persconferentie in Moskou. ‘Elke fout die gemaakt kon worden, is ook gemaakt.'

Medvedev vroeg zich bovendien hardop af hóe besmet de Russische tegoeden op Cyprus volgens Europa zijn. ‘Ik vind het erg belangrijk om dat vanuit Europa te horen’, aldus Medvedev. De bottom line: is er op Cyprus sprake van belastingontduiking of belastingontwijking? Medvedev houdt het op het laatste en geeft aan dat Cyprus een belangrijk tussenstation is voor Russische bedrijven vanwege de gunstige belastingvoorwaarden (slechts 10% vennootschapsbelasting, geen dividendbelasting). Het begin maart verschenen rapport van het onderzoeksbureau Global Financial Integrity koppelde er cijfers aan: op Cyprus was er in 2011 een cash-inflow (vanuit Rusland) ten bedrage van bijna 122 miljard dollar en een outflow van bijna 129 miljard (naar Rusland).
 

Ontwijking of ontduiking?
Volgens Medvedev zijn dit voornamelijk legitieme geldstromen, maar zodra er toch sprake is van witwastransacties, belastingontduiking, dan wil Medvedev deze spaarders voor het gerecht brengen. ‘En dan gaat het wat mij betreft niet alleen om Cyprus, maar ook om andere populaire bestemmingen als de Britse Maagden-eilanden en de Bahama’s.’

Volgens kredietbeoordelaar Moody’s hebben Russische particulieren en bedrijven voor minimaal 24 miljard euro bij Cypriotische banken gestald. Russische banken hebben daarnaast nog 22 miljard euro uitgeleend aan voornamelijk Russische bedrijven op Cyprus.
De haircut van 9,9 procent kan volgens Medvedev niet verantwoord worden door het argument dat Europese belastingbetalers niet voor Russische deposito’s garant hoeven te staan. ‘Waar het om gaat is of we willen spelen volgens internationale regels, de basisfundamenten onder het internationale financiële systeem zoals we dat onder andere in IMF-verband hebben afgesproken. Als we dat willen kun je niet zomaar het eigendomsrecht aan de kant schuiven,’ aldus Medvedev, die eerder al een verwijzing maakte naar  Sovjet-praktijken.

Cash-for-gas-optie
Medvedev wilde niet concreet ingaan op een alternatieve oplossing waar momenteel in Moskou over wordt gesproken met een Cypriotische afvaardiging. ‘Ik heb mijn deputy minister Shuvalov opdracht gegeven met de delegatie te spreken’ aldus de premier. ‘We zijn bereid om naar alles te luisteren, maar tot dusver heb ik nog niets nieuws gehoord.’ Hij liet wel doorschemeren dat Rusland bereid is om het financiële systeem van Cyprus te versterken. Over de ‘cash-for-gas’-optie, herfinanciering in ruil voor de gasexploitatie van het enorme gasveld Aphrodite Gas Field bij Cyprus, wilde hij zich niet uitlaten. ‘Dat is complexe materie.
Charles Robertson, de global chief economist van de Russische bank Renaissance Capital hield zich gisteren tegen The Guardian minder op de vlakte. 'Een deal rond het gasveld is een optie, want Poetin gelooft erin dat energie een land machtig maakt. Het past in zijn langetermijnagenda.'