
Tienduizenden ondernemers zijn ondergebracht bij de gevreesde afdeling Bijzonder Beheer, de ziekenboeg van de bank waar slechts een enkeling weer levend uitkomt. Ondernemers worden geconfronteerd met stijgende rentelasten, extra aflossingen en accountantskosten. Resultaat: de ondernemer wordt niet beter, maar juist steeds zieker. De bank toont in deze situatie vaak weinig begrip voor de individuele ondernemer, de relatie met de bank is verziekt. Banken zijn de groeiende stapel probleemdossiers in sommige gevallen liever kwijt dan rijk, ook al leidt dat tot faillissement van de ondernemer en afboekingen bij de bank. Een nieuw bankschandaal lijkt geboren. Toezichthouder AFM onderzocht de praktijken van Bijzonder Beheer en ook de Tweede Kamer buigt zich over de kwestie.
Zo omzeilden Van Lanschot en de Rabobank hun zorgplicht
Van Lanschot Bankiers voelt nog steeds het vuur van de financiële crisis
Oprichters failliete start-up eisen miljoenen van Triodos Bank
Wil Rabobank iets té graag van haar slechte hypotheken af?
De Verleiders worden ‘serieus’ genomen
Achter ING Vesting Finance zit een Quote 500-incassobureau
De treurige werkelijkheid achter Rabo's feelgood-film over Bijzonder Beheer
Praktijkvoorbeelden leren Bijzonder Beheer hoe het niet moet
Familie Ter Haar schoot zichzelf in voet met faillissement Oad
Rechter: Rabobank mag krediet niet per direct opzeggen
Meer aandacht voor excessen bij Bijzonder Beheer
Voormalig bankier Folkert Fennema is blij met de Kamervragen van CDA'er Eddy van Hijum over de werkwijze van de Bijzonder Beheerafdelingen van banken
Meer aandacht
De vragenlijst sluit goed aan bij mijn recente bezoek aan de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) met als doel om te praten over een groot aantal schrijnende Bijzonder Beheer-casussen en over het ontbreken van beleid met betrekking tot Bijzonder Beheer in het algemeen. Het oor bij de NVB was gewillig en afgesproken is periodiek bij te praten en informatie te delen. De NVB heeft een aparte overleggroep zakelijke dienstverlening ingesteld, met daarin alle concerndirecteuren van de verschillende banken. De verschillende directeuren hebben zich bereid verklaard een second opinion te willen geven bij ernstige casussen. Een kleine stap voor de mensheid, maar een grote in de quest om excessen bij Bijzonder Beheer meer aandacht te geven.'De bijzonder beheerpraktijk kenmerkt zich door powerplay, machtsmisbruik en individueel narcistisch gedrag'In de discussie met de NVB over Bijzonder Beheer valt op dat het risico op de loer ligt om individuele gevallen af te doen als casualties of war, een logisch gevolg van het kapitalistische stelsel en de wereldwijde nieuwe banknormeringen. Niks is echter minder waar. Excessen die op dit moment naar buiten komen zijn het topje van de ijsberg en de bijzonder beheerpraktijk kenmerkt zich door powerplay, machtsmisbruik en individueel narcistisch gedrag. Ondanks de pogingen van de AFM en de NVB is er op dit moment geen gremium waar klachten van zakelijke bancaire klanten goed worden geregistreerd en worden vertaald naar beleidsmakers. Het is verleidelijk om de vragen van Van Hijum met een dosis aan casuïstiek als ondergrond zelf te gaan beantwoorden. Interessanter is echter om te kijken welke antwoorden de minister geeft. Een mooie retoriek waarmee de vragensteller het bos in wordt gestuurd? Of echt goed huiswerk en vooraf een rondje langs de velden? Folkert Fennema was tot april 2011 werkzaam als commercieel directeur bij Friesland Bank. Tegenwoordig is hij met zijn bureau Tybalt actief als verander- en interimmanager.
1 Bijdragen
Tom
‘De bijzonder beheerpraktijk kenmerkt zich door powerplay, machtsmisbruik en individueel narcistisch gedrag’
Ik ben zelf een ex. bankman. Inmiddels helemaal uit de financiele wereld. De medewerkers bij de bank moeten zich schamen.