
Ieder jaar geven we meer geld uit aan de gezondheidszorg. Hoe komt dat? Lees meer
In het dossier 'Wat maakt onze zorg zo duur?' doet FTM onderzoek naar de zorgkosten. Hierbij vormen bureaucratie, verspilling en onzinnige zorg centrale thema's.
Systeemfout in de financiering is een belangrijke oorzaak van dodelijke ggz-wachtlijsten
‘Ziekmakend zorgstelsel’ moet fundamenteel op de schop, zegt onafhankelijk regeringsadviseur Bas Leerink
Ziekenhuizen willen suikerbaby's niet kwijt
Farma-industrie manipuleert ‘eerlijke’ medicijnprijs tot onbetaalbare hoogtes
Plan voor toegankelijke, betaalbare medicijnen doodgepolderd in werkgroep
De onzichtbare hand achter baby Pia
Hoogleraar Maroeska Rovers strijdt tegen onzinzorg: ‘De optie niets doen moet een vaste plek krijgen’
Podcast | Kapotte knie als kaskraker
Kapotte knie als kaskraker
Leid meer artsen op, dan kunnen de zorgkosten omlaag
© CC0 (Publiek domein)
Leid meer artsen op, dan kunnen de zorgkosten omlaag
Nederlandse medisch specialisten ontvangen een hoger salaris dan specialisten in andere Europese landen. Dat komt omdat het aanbod van artsen in ons land relatief laag is. Naar aanleiding van eerdere publicaties op FTM plaatst GroenLinks het onderwerp opnieuw op de agenda: zij willen de zorgkosten verlagen door meer artsen op te leiden.
In vergelijking met andere Europese landen werken er in Nederland relatief weinig medisch specialisten. Aan tandartsen is zelfs een nijpend tekort: die moeten uit het buitenland worden gehaald om aan de vraag van patiënten te kunnen voldoen.
De reden daarvoor is dat er voor medische opleidingen een zogeheten numerus fixus geldt: ieder jaar wordt er maar een beperkt aantal studenten toegelaten tot de opleidingen. Zo blijft de aanwas van artsen beperkt.
In een rapport uit 2012 gaat Onderzoeksinstituut SEO dieper in op de hoeveelheid specialisten en de vergoeding die zij gemiddeld voor hun werk ontvangen. Zo bleken er in Nederland 0,98 medisch specialisten per duizend inwoners te werken; daarvan werkt 57 procent op vrijgevestigde basis. In Engeland lag het aantal specialisten nog lager, met 0,91 specialisten per duizend inwoners. Ter vergelijking: als je alle landen die door onderzoeksinstituut SEO onder de loep zijn genomen samen bekijkt, bedraagt het gemiddelde 1,67.
Nederland en Engeland zijn niet ontoevallig ook de landen waar specialisten de hoogste beloning ontvangen: in 2014 — het jaar met de meest recente cijfers van het CBS — maakten Nederlandse vrijgevestigde medisch specialisten gemiddeld zo’n 194.900 euro winst. Daarmee zijn ze koplopers in Europa. Wel zijn er grote verschillen tussen specialismen: met 167.600 euro winst per jaar brengen dermatologen het er in ons land een stuk bekaaider af dan bijvoorbeeld anesthesisten: die gaan jaarlijks naar huis met gemiddeld 217.500 euro. Ook cardiologen verdienen goed: zij ontvingen in 2014 gemiddeld 210.600 euro aan inkomen.
‘Hoe meer artsen, hoe lager het inkomen’
In het onderzoeksrapport concludeert SEO: ‘Er is een sterke samenhang tussen de bruto-inkomsten en het aantal artsen: hoe meer artsen, hoe lager het inkomen.’ Zo bleken specialisten in Duitsland (2,29 per duizend inwoners) gemiddeld 160.253 euro bruto per jaar verdienen. Dit terwijl zij voor dat geld evenveel uren werken en net zo productief zijn als hun Nederlandse collega’s.
De inkomsten van specialisten in loondienst liggen meer in lijn met die van artsen in andere landen. In Groot-Brittannië, waar de gezondheidszorg is genationaliseerd, ontvangen specialisten in loondienst veruit het hoogste salaris. Nederland staat op een tweede plek. Het verschil met andere landen is evenwel maar enkele duizenden euro’s.
De discussie over de numerus fixus voor medische opleidingen keert met enige regelmaat terug op de politieke agenda. In 2009 overwoog toenmalig minister van Volksgezondheid Ab Klink om de toelating tot de medische studies te versoepelen of zelfs volledig vrij te geven. Door een toename van medisch specialisten hoopte Klink de hoge inkomens te reduceren.
Een jaar later, in 2010, adviseerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) om de numerus fixus binnen vijf jaar af te schaffen: dat zou ‘nodig zijn voor de toekomst van de zorg’. Ook de inspraak van de beroepsgroep inzake het aantal nieuwe medisch specialisten dat wordt opgeleid, bleek de Raad een doorn in het oog: ‘De beroepsgroep zou wat de Raad betreft nog wel een stem moeten hebben in het bepalen van de kwaliteit van de opleiding, maar niet meer in het bepalen van de hoeveelheid medische specialisten die nodig zijn.’
Zo ver wilde Edith Schippers, de opvolger van Ab Klink, echter niet gaan. Sterker: Schippers besloot om de numerus fixus niet af te schaffen. Wel kwam ze in 2012 met een aanpassing: er bleef weliswaar een limiet bestaan op het aantal nieuwe studenten, maar de loting werd vervangen door een selectie op basis van motivatie en eindexamencijfers.
Vertegenwoordigers van de medische beroepsvereniging hebben zitting in het zogenoemd Capaciteitsorgaan. Dat brengt eens in de drie jaar advies uit aan de minister over het aantal benodigde opleidingsplekken. Hoewel dit advies zwaar weegt, hebben de ministers wel de beleidsvrijheid om dit naast zich neer te leggen.
De besluitvorming over het advies van het Capaciteitsorgaan is versnipperd: zo beslist het ministerie van Onderwijs over de toelating tot de bacheloropleiding geneeskunde. Het ministerie van Volksgezondheid moet een besluit nemen over het aantal plekken voor de vervolgopleiding tot huisarts of medisch specialist.
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving wil niet dat vertegenwoordigers van de medische beroepsgroep meebeslissen over het aantal nieuwe medisch specialisten dat wordt opgeleid. In 2010 schreef de RVS hierover het volgende: ‘de minister van VWS [moet] de samenstelling en de positie van het Capaciteitsorgaan – die op dit moment de benodigde aantallen artsen en medisch specialisten raamt – heroverwegen.’
Het Capaciteitsorgaan adviseerde in 2016 om het aantal plaatsen voor zowel de bacheloropleiding als de vervolgopleiding te verlagen. Dat advies werd door het ministerie van Volksgezondheid wél opgevolgd, maar door het ministerie van Onderwijs niet. In 2016 was er daarom voor 5102 basisartsen geen plaats in de vervolgopleiding tot medisch specialist.
GroenLinks probeert het onderwerp — mede door publicaties op FTM — op de agenda te houden. Daarom stellen Kamerleden Corinne Ellemeet en Zihni Özdil Kamervragen over dit onderwerp aan de ministers van Onderwijs en Medische Zorg. GroenLinks onderstreept hierbij dat de numerus fixus bijdraagt aan ‘het zeer hoge salaris van artsen en andere medisch specialisten en daarmee aan onze collectieve zorgkosten’.
Özdil: ‘Op dit moment verdienen Nederlandse artsen een vrij hoog salaris omdat de toestroom van nieuwe artsen laag wordt gehouden. Als we meer studenten toelaten tot de opleiding, dan kunnen de zorgkosten omlaag. Natuurlijk duurt het wel even voordat die studenten de arbeidsmarkt zullen betreden, daarom is dit een investering voor de langere termijn. Ik zou graag zien dat de minister laat onderzoeken hoeveel extra opleidingsplaatsen er nodig zijn om de investering te laten dekken door de daarmee bereikte lagere zorgkosten.’
Van alle nieuwe tandartsen die ons land in 2016 telde, had 54 procent het diploma behaald in een ander land
De discussie gaat verder dan alleen de hoogte van het salaris. Ook om de kwaliteit van zorg te waarborgen, is het nodig dat het aanbod op peil wordt gehouden — een probleem dat vooral voorkomt in de mondzorg. Wegens de numerus fixus voor de opleiding tandheelkunde worden er slechts 239 studenten per jaar opgeleid. Dat is onvoldoende om aan de vraag van patiënten te voldoen: ons land is sterk afhankelijk van buitenlandse tandartsen. Van alle nieuwe tandartsen die ons land in 2016 telde, had 54 procent het diploma behaald in een ander land dan Nederland — bij andere medische beroepsgroepen is het gebruikelijk dat slechts 5 tot 6 procent een buitenlands diploma heeft. In totaal zijn er in Nederland ongeveer negenduizend tandartsen werkzaam, waarvan er ongeveer drieduizend uit het buitenland komen.
Antwoord van de minister
Bruno Bruins, de minister van Medische Zorg en Sport, heeft inmiddels geantwoord op de Kamervragen van GroenLinks. De minister is van mening dat de numerus fixus voldoende ruim wordt vastgesteld: ‘Net als de afgelopen jaren is het uitgangspunt een maximale inzet op opleiden van professionals, waarbij het maximumadvies van het Capaciteitsorgaan wordt gevolgd. In een aantal gevallen worden meer plaatsen beschikbaar gesteld dan het maximumadvies. Het beleid van de afgelopen jaren heeft voor relatief veel nieuwe artsen in opleiding gezorgd waardoor het aantal specialisten de komende jaren nog toeneemt.’ Op de vraag of hij het eens is met de stelling dat de numerus fixus bijdraagt aan de hoge salarissen van artsen, geeft Bruins geen antwoord.
De salarissen van bestuurders in de zorg zijn de afgelopen jaren flink gekort door de invoering van de Wet normering topinkomens. Die wet regelt dat bestuurders niet meer dan 100 procent van een ministerssalaris mogen verdienen. Voor een dergelijke ingreep hoeven medisch specialisten echter niet te vrezen, want als het aan Bruins ligt blijven ze voorlopig buiten schot. Zo schrijft hij in antwoord op de Kamervragen: ‘Zorg van goede kwaliteit in combinatie met beperking van de zorgkosten is een breed thema. De Commissie Meurs heeft hierover opgemerkt dat de oplossing van dit vraagstuk niet alleen kan worden gevonden bij ingrepen in de bezoldigingen van medisch specialisten of hun arbeidsverhouding.’
‘Niet alleen’ impliceert nog altijd dat de oplossing ten minste deels wel in de bezoldiging van medisch specialisten kan worden gevonden – maar daarover schrijft Bruins geen woord. En zo ligt de bal weer terug in de politieke arena.
41 Bijdragen
[Verwijderd]
Berend Pijlman 13
[Verwijderd]Jan Smid 8
Berend PijlmanCo Stuifbergen 1
Jan SmidDus de numerus fixus zou inderdaad hiervoor gebruikt kunnen worden.
Dat is dan blijkbaar bedacht door iemand die zelf nooit ziek wordt.
Diny Pubben 9
Zonder onderzoek maar die beschuldiging ligt er wel en die fouten blijven weer eeuwig staan.
Valse abortus declaraties in het BSN nummer van burgers zonder journalistieke ethische vragen is een hedendaagse journalistieke en toekomstige tragedie.
Duidelijker dan hier kan ik de praktijk vragen niet verwoorden en zo ligt de bal bij een sterk journalisten team. Lezen en doen.
https://www.ftm.nl/artikelen/doorstart-abortusklinieken-casa-mislukt?share=1
Henk
Luc Weide 2
HenkDaar worden ze (voor klachten van het bewegingsapparaat) vaak zo ondeskundig ‘behandeld’ dat er (veel te) veel uiteindelijk bij een specialist terecht komen.
Zie: http://www.ergoyou.info/hoe_verder/samenvatting.html
We moeten dan ook NIET meer specialisten opleiden,
maar WEL betere huisartsen.
Paulina 1
HenkFerdi Scholten 5
https://www.ftm.nl/artikelen/meer-behandelingen-voor-minder-geld-laat-maar-zitten
bepalen de zorgverzekeraars de kosten, en worden de kosten in het geheel niet bepaald door de zorg die daadwerkelijk geleverd wordt.
Luc Weide 2
Ferdi ScholtenZie http://www.ergoyou.info/zorgkosten/kwaliteit.html
Ferdi Scholten 5
Luc WeideHet verhaal op de site waar u naar verwijst is helaas waar, maar veeleer een symptoom dat is ontstaan uit de wijze waarop zorg wordt vergoed waarbij kwaliteit in de verste verte geen uitgangspunt is.
Luc Weide 2
Ferdi ScholtenDie site staat onder redactie van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
De adviezen op die site (met betrekking tot klachten van het bewegingsapparaat) helpen patiënten van de wal in de sloot.
Is dat dan de verantwoordelijkheid van de verzekeraars
of van het Nederlands Huisartsen Genootschap ???
Ferdi Scholten 5
Luc WeideVelen zijn als de dood om in het "alternatieve" geneeskunde hokje terecht te komen als ze zich niet baseren op "huidige stand van wetenschap" maar in plaats daarvan uitgaan van millennia lange overlevering van kennis over genezing en heling die daardoor geen moderne wetenschappelijke onderbouwing heeft, maar wel gewoon werkt en vaak beter is.
Luc Weide 2
Ferdi ScholtenMaar ik ben in 1976 als TECHNISCH wetenschapper verzeild geraakt in de medische wereld.
Zie http://www.ergoyou.info/verantwoording/verantwoording.html
Als docent/onderzoeker heb ik uitgebreid kennis gemaakt en ervaring opgedaan met "klachten van het bewegingsapparaat" (problemen met liggen, zitten, staan, buigen, bukken, knielen, lopen, klimmen, klauteren, tillen, duwen, dragen, etc..
Een zeer groot probleem bij dat bewegingsapparaat is "lage rug klachten".
Zie http://www.ergoyou.info/verantwoording/rugpijn.html
In het begin van de 90er jaren van de vorige eeuw is wetenschappelijk onderzoek gedaan door TNO naar lage rug klachten en het effect van Cesartherapie.
Ik was lid van de begeleidingscommissie.
Zie http://www.ergoyou.info/verantwoording/cesartherapie.html
Daarbij vond ik en-passant TECHNISCH WETENSCHAPPELIJKE onderbouwing van de theoretische inzichten van en praktische toepassing door de fameuze fysio manueeltherapeut JJ van den Berg, die ik had leren kennen in 1981.
Zie http://www.ergoyou.info/verantwoording/vdBerg.html
Maar in 1996 kwamen de huisartsen met de NHG-standaard lag rug klachten M54.
Met als samenvatting: we snappen er geen barst van.
Zie http://www.ergoyou.info/verantwoording/huisartsen.html
Kortom: als we de kosten van de zorg willen verminderen, dan moeten we de medici (voor dit deel van hun vakgebied) onder wetenschappelijke curatele stellen.
Ferdi Scholten 5
Luc Weidedaniella 1
[Verwijderd]
daniella12.5 X 8 = ojee ook 100
Luc Weide 2
[Verwijderd]Een kunstknie kost € 10.000,- (x 20.000 per jaar alleen al in NL = € 200.000.000,- )
Mijn advies (zo nu en dan met blote voeten op scherpe steentjes lopen) kost € 0,-
Sander Slot 1
Dit lijkt me erg vreemd en ik zou hiervoor ook wel een betere onderbouwing verwachten. De relatie met het buitenland lijkt me eerder toevallig dan verwacht en ik kan er ook geen onderbouwing voor vinden in het artikel, behalve dat het het aantal artsen in Engeland en Nederland het kleinst is terwijl ze de hoogste salarissen hebben.
Dus heb heb ik het SEO rapport even geopend. De samenvatting staat al bol van de verschillen tussen de 6 vergeleken landen. Daarnaast worden de Nederlandse cijfers uit 2009 gebruikt en geëxtrapoleerd naar 2012. Laat net in 2009 de DBC-systematiek zijn ingevoerd. Volgens mij worden er hier appels met peren vergeleken.
Terzijde: Ik ben het er volledig mee eens dat de salarissen van sommige groepen medisch specialisten zijn doorgeschoten. In hoeverre is dit de schuld van de specialisten zelf. Ze kunnen namelijk niet zelf bepalen hoeveel ze declareren, tarieven en behandelingen zijn volledig vastgelegd in DBC-combinaties.
Luc Weide 2
Sander SlotEN door de prijs van die behandelingen !!!
Maar patiënten gaan meestal eerst naar de HUISARTS.
Daar worden ze (voor klachten van het bewegingsapparaat) vaak zo ondeskundig ‘behandeld’ dat er (veel te) veel uiteindelijk bij een specialist belanden.
Zie http://www.ergoyou.info/hoe_verder/samenvatting.html
We moeten dan ook NIET meer specialisten opleiden,
maar WEL betere huisartsen.
Jan Willem de Hoop 12
"Leid meer artsen op, dan kunnen de zorgkosten omlaag"
FTM zegt voor kwaliteit en diepgang te gaan, maar dan vind ik dit wel erg kort door de bocht en eigenlijk DIK ONVOLDOENDE. Ik vind eigenlijk ook niet een echte een onderbouwing dat de zorgkosten dan omlaag kunnen.
Als er meer specialisten tegen een lager tarief dezelfde totaalproductie en totaalproductiviteit hebben, maar tegen een lagere prijs werken, dat dan leidt tot per saldo lagere zorgkosten, maar dan betekent dit met de gevolgde logica ook dat er meer specialisten moeten komen, dan alle specialisten niet meer fulll time werken en dit voor een lager tarief dan voor heen. De specialist gaat dus minder verdienen door minder productie en lagere tarieven.
" Zo bleken specialisten in Duitsland (2,29 per duizend inwoners) gemiddeld 160.253 euro bruto per jaar verdienen. Dit terwijl zij voor dat geld evenveel uren werken en net zo productief zijn als hun Nederlandse collega’s."
1) Is het maar de vraag of aantal specialisten per 1000 inwoners iets zegt. Het kan alleen iets zinnigs zeggen als het recht op zorg vergelijkbaar is.
vb. Als in Engeland bevoorbeeld veel minder mensen recht / toegang hebben tot zorg, en je aantal specialisten relateert aan totaal aantal mensen inclusief zij die niet recht hebben op zorg, kom je verhouwingsgewijs uit op laag aantal sspecialisten per 1000 inwoners.
2) Is het onduidelijk hoe productiviveit wordt gemeten? Gaat het dan om kwantiteit handelingen of kwantiteit omet - geld?
3) Wat in ene land door huisarts gebeurt gebeurt in andere land door specialist.
Hoeveelheid specialisten en salarissen zinvol om mee te nemen in analyse in relatie tot andere landen, maar te weinig denk ik om zinvolle analyse te maken voor directe harde conclusies.
Diny Pubben 9
Jan Willem de HoopTerzijde, Adults in the Room gevraagd, begrijp jij mijn vraag hierboven over valse abortuscijfers, Casa, suggestie door politici en minister Bruins, zonder echt onderzoek en vragen naar valse abortussen in het BSN nummer van de burgers. Dat nummer is een ramp en de grootste hedendaagse dwaling, de burger heeft geen correctie recht bij fouten. Komen onze politici hiermee weg, beschuldiging van valse Casa abortuscijfers in het BSN, door politici, zonder onderzoek naar de praktijk.
Het gaat van kwaad tot erger, zonder enige journalistieke vraag daarover?
petros 4
Co Stuifbergen 1
Dan hebben artsen een lager inkomen, maar waarschijnlijk meer tijd voor de patiënt.
Luc Weide 2
Co StuifbergenZie http://www.ergoyou.info/hoe_verder/samenvatting.html
Anton Maes 2
https://www.artsenauto.nl/jongenklaar/
Meer aanwas vergroot risico op werkloosheid en geeft geen garantie dat kosten dalen. Specialisten vallen niet onder de WNT. De bedoeling was/is (zie regeerakkoord) ze te pushen richting participatiemodel of loondienst. In werkelijkheid werd m.n. de regiomaatschap populair. Wat een specialist verdient (of moet? verdienen..), kun je niet los zien van de voorgeschiedenis. Verplichtingen obv betaalde goodwill, onteigening maatschappen en bv's en andere rechtspersonen, afbouw eigen vermogen zullen meegenomen moeten worden bij de vaststelling wat medisch specialist mag verdienen. Dat gaat miljarden kosten. Daar waar in het regeerakkoord 32 mln voor 4 jaar staat begroot... Dat kan natuurlijk niet. Tweede punt lees ik graag wat de consequenties zijn van een loondienstconstructie met de bekende arbeidsvoorwaarden voor wachttijden in de zorg. Ook moet de toekomstige beschikbaarheid medisch specialistisch zorg worden afgewogen tov het toekomstige (betaalbare) zorgaanbod. Dat mis ik hier. Verder aub een artsenoverzicht per sector: niet alles op 1 hoop. En meer is niet altijd beter.
Glenn Mitrasing 2
Het zorgstelsel is intrinsiek sterk kostenverhogend; daar zullen meer opleidingsplaatsen niets aan veranderen.
Matthijs 11
Met het introduceren van "marktwerking" in de zorg, waarbij allerlei partijen gestimuleerd worden om winst te gaan maken, zijn ook bepaalde groepen veel gaan verdienen. De verschillen tussen vrijgevestigde artsen (in maatschappen e.d.) en artsen in loondienst zijn groot. Het hele idee van die "marktwerking", was nu juist om bijvoorbeeld vrijgevestigde chirurgen aan te zetten heel efficient heel veel "productie" te laten draaien. Een chirurg specialiseert zich op een bepaald soort operatie, kan er daardoor veel per week doen en verdient dan veel. Dat was dus het doel van het beleid. De vergoeding per behandeling zou dan lager moeten zijn, ook al verdient die chirurg in totaal wel veel. Ik durf niet in te schatten of dit ook zo werkt, maar voordat je enorm veel gaat investeren in opleidingen, zou ik goed kijken en nadenken over dit soort systeem vragen.
Een arts in loondienst verdient volgens mij een weliswaar hoog maar wel normaal salaris, gezien de grote verantwoordelijkheid en enorme werkdruk die de meeste artsen hebben.
Hank.Rearden 1 1
Eerste groep (studenten) wordt in relatieve zin groter (alhoewel ca. 2/3 sowieso niet als specialist wil/gaat werken) (1). Daarentegen daalt aantal opleidingsplaatsen tot specialist juist (2), en daar zit toename salarissen, toename werkdruk/burn-out, en afname van aantal specialisten, ondanks voldoende aanbod vanuit poel van inmiddels steeds vaker werkloze basisartsen.
Medisch specialisten beschermen uiteraard hun eigen club/belangen, maar zijn blijkbaar ook slecht in lobbyen voor voldoende kapitaal voor opleidingsplaatsen, welke gefinancierd worden uit belastinggeld, en die ca. 1 miljoen euro per stuk kosten (3).
E.e.a. zorgt ervoor dat veel gemotiveerde en talentvolle basisartsen nooit hun specialisme van voorkeur of überhaupt opleiding tot medisch specialist zullen kunnen vervullen, wat op zich in Nederland kennisland op zijn minst zeer merkwaardig mag worden genoemd.
Schaarste creëren lijkt daarbij nieuwe hobby van neoliberale multinational Nederland te worden (zie bijv. ook Nederlandse huizenmarkt), dat drijft prijzen waar beroepsgroepen van profiteren zo lekker op, maar is op termijn schadelijk voor beroepsgroep zelf en maatschappij als geheel.
1. https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/nfu-waarschuwt-voor-stuwmeer-aan-basisartsen-.htm
2. https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/afname-opleidingsplaatsen-wordt-merkbaar.htm
3. https://www.demedischspecialist.nl/onderwerp/financiering-van-de-opleiding
Glenn Mitrasing 2
Hank.Rearden 1En zolang zorgeconomen, onderzoekers en journalisten aan dit gegeven voorbij gaan zal het ook mbt het nadenken over gezondheidszorg weinig tot niets worden.
Hank.Rearden 1 1
Glenn MitrasingPsychiaterron 5
VWS heeft in het verleden onjuiste schattingen over inkomens verstrekt aan de Oeso. Toen dit door het CBS werd gecorrigeerd bleek het inkomen vergelijkbaar met andere Europese landen. Daarnaast zijn de verschillen tussen specialismen door de DBC systematiek gecorrigeerd. Verlagend voor de totale omzetkosten is ook dat we veel minder specialisten hebben. Met de helft van het aantal medisch specialisten, die naar internationale maatstaven gemiddeld verdienen, wordt in Nederland uitstekende zorg geleverd.
Matthijs2 5
Veel 'productie' wordt nu gedraaid door artsen in opleiding tot specialist. Die verdienen het geld voor de zorginstellingen. Ze betalen daarvoor in de vorm van burnout, met nachtdiensten en werkweken waar de normale werknemer van schrikt. Vanwege de weinige beschikbare vacatures voor specialisten kunnen ze echter niet anders dan meewerken aan dit circus, in de hoop dat ze er een baan aan overhouden.
Jasper de Keijzer 1
Jan Smid 8
Johan de Vries 1
David Oei
Robert Kreis 1
Een slecht onderbouwd verhaal.
Luc Weide 2
Robert KreisWe moeten naar BETERE huisartsen en paramedici.
Edwin Duijzer 1
In Duitsland: 2.29 medisch specialisten per 1.000 inwoners met gemiddeld salaris per specialist EUR 160.253.
In Nederland 0.96 medisch specialisten per 1.000 inwoners met gemiddeld salaris per specialist EUR 194.900.
Dit bekent dat de kosten aan medisch specialisten per 1.000 inwoners in Duitsland gemiddeld in totaal EUR 366.979 zijn en in Nederland EUR 187.123.
Maria Ohoioeloen 4
Als er meer geïnvesteerd wordt in preventie dan levert dat pas echt veel minder zorgkosten op. Neem een voorbeeld aan Cuba: de gezondheidszorg is daar gratis voor iedereen, want in handen van de overheid. De zorg richt zich op preventie. Het resultaat is een uitstekende zorg tegen lage kosten en een hoge levensverwachting. Enkele artsen in Leiden en Denhaag hebben het al ontdekt: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/lessen-uit-cuba-kleinschaligheid-loont.htm