Meer slecht nieuws voor Rupert Murdoch

Zaterdagochtend werden vier journalisten van the Sun gearresteerd. Rupert Murdoch mag zich opmaken voor nog veel meer schandalen rond zijn News International.

Nee, het waren dus geen voormalig journalisten van News of the World die zaterdagochtend door de Britse politie werden ingerekend. Het feit dat vier journalisten van een van Murdoch's andere grote Britse kranten - the Sun - in de boeien werden geslagen, betekent dat het schandaal rond het mediaconcern van de Australiër in een volgende fase is beland. Waarvoor het viertal werd gearresteerd is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat er achter de schermen iets van grote omvang aan het schuiven is geraakt.

Onder grote juridische en politieke druk moest Murdoch eerder akkoord gaan met het vrijgeven van een van de centrale computerservers van News International. Deze server bevat honderden miljoenen emails van medewerkers van Murdoch. Niet alleen van de redacteuren van News of the World, maar ook van de mederwerkers van zijn andere drie grote Murdoch kranten in het Verenigd Koninkrijk. Het is deze enorme informatiebron - die de naam Data Pool 3 mee heeft gekregen - die de rug van de genadeloze mediamogul wel eens zou kunnen breken, zo is de inschatting van Nick Davies van the Guardian.

Data Pool 3 is zo groot dat niemand zeker weet wat er allemaal in zit. Het probleem dat zich nu voor Murdoch aandient, is dat wel eens zou kunnen blijken dat er op grote schaal bewijsmateriaal is verdonkeremaand. Vorig jaar juli onthulde the Guardian al dat de politie vermoedde dat er op grote schaal emails zouden zijn vernietigd.
Data Pool 3 bevat dus ook enorme bergen informatie van andere redacties en managers van Murdoch-kranten. Het feit dat afgelopen zaterdag 4 mensen van the Sun werden gearresteerd, lijkt erop te wijzen dat het schandaal zich uitbreidt.