
Fight today © Markus Spiske on Unsplash / https://unsplash.com/photos/iRAvvyWZfZY
Hoe krijgen we meer zeggenschap over onze eigen samenleving?
De samenleving is vergaand geïndividualiseerd geraakt, terwijl we intussen met een opeenstapeling aan crises kampen. Hans Schnitzler las twee boeken waarin nieuwe vormen van gemeenschapszin wordt bepleit, en zet de ideeën daaruit op een rijtje.
‘We zitten in een extreem ik-tijdperk, terwijl we meer dan ooit gemeenschapszin nodig hebben,’ aldus de Amerikaanse socioloog Robert Putnam in een interview in Trouw. Hij is niet de enige die tot een dergelijke conclusie komt. Zo stelt de Franse denker Eric Sadin dat we in ‘het tijdperk van de ik-tiran’ leven. Dat is volgens hem een tijdperk waarin we geen gemeenschappelijk referentiepunt meer hebben, waarin het wantrouwen tegen gevestigde machten overheerst en de publieke woede het kookpunt nadert.
De ik-tiran van Sadin werd in Nederland overigens al in 2005 geïntroduceerd door filosoof Harry Kunneman in zijn boek Voorbij het dikke ik. Ook dit menstype wil zich door niets of niemand iets in de weg laten liggen en is volledig in de ban van zijn hoogstpersoonlijke voorkeuren en verlangens, en zich weinig gelegen laat liggen aan zoiets als gemeenschapszin. Im Westen nichts Neues: loop een gemiddelde boekhandel binnen, en je struikelt zowat over titels die soortgelijke analyses verraden – De eenzame eeuw, Eigen welzijn eerst of eenvoudigweg Onbehagen.
Meer dan eens ontaardt de zucht naar een wij-gevoel in giftig wij-zij-denken
De vraag hangt kortom al een tijdje in de lucht: hoe een samenleving leefbaar te houden? Wie het weet mag het zeggen, maar een ding is zeker: geconfronteerd met een opeenstapeling aan crises, toenemende maatschappelijke ongelijkheid en vergaande politieke polarisatie, is bezinning op die kwestie bepaald geen overbodige luxe. Vaak leidt dat tot een roep om meer gemeenschapszin; er lijkt een breed gedragen sentiment te bestaan dat het hieraan schort en dat we behoefte hebben aan de reanimatie van een wij-gevoel, dan wel aan hernieuwde vormen van solidariteit.
Hoe begrijpelijk ook, het verlangen naar een gemeenschapsideaal kent zo zijn valkuilen. Op zoek naar de grondslagen van zo’n gemeenschap of naar iets wat als cement ervoor kan dienen, is er altijd het risico dat het individu vermorzeld wordt ten faveure van een vermeende collectieve identiteit (een ras of volk) of een in beton gegoten beginsel (een ideologie). Meer dan eens ontaardt de zucht naar een wij-gevoel in giftig wij-zij-denken. Wie naar een betere wereld verlangt die niet van los zand aan elkaar hangt of waar tirannieke ‘dikke ikken’ alle ruimte opeisen, zal zich rekenschap moeten geven van het spanningsveld tussen gemeenschap en individu.
Contouren schetsen
Onlangs zijn er twee boeken verschenen die precies dat proberen te doen: de contouren van een betere wereld schetsen waarin recht wordt gedaan aan wat we als individuen gemeenschappelijk hebben. Of wat we op z’n minst als een gemeenschappelijk belang zouden kunnen herkennen.
In Anti-nihilisme: engagement in de 21e eeuw nemen de tweelingbroers Arthur en Jarmo Berkhout, die beiden filosofie studeerden, hun ervaring met de bezetting van het Maagdenhuis in 2015 als uitgangspunt. Wat ze daar naar eigen zeggen leerden, is dat je de heersende neoliberale visie op mens en samenleving – waarvan de essentie luidt: ‘private winsten, maar publieke lasten’ – kunt uitdagen door jezelf een fysieke ruimte toe te eigenen.
De kapitalistische dynamiek gaat niet verder dan schokken opvangen, en creëert zo een ‘chronische noodtoestand’ waarin we van crisis naar crisis strompelen
Door barricades op te richten en hiërarchieën af te breken, ook al is dat tijdelijk, creëer je als het ware de geestelijke ruimte om je een andere, alternatieve werkelijkheid voor te stellen. Activisme en verzet van onderop is het soort engagement dat nodig is om het ‘nihilisme van de macht’, dat slechts de status quo wil handhaven, te ontregelen. Volgens de broers Berkhout genereert dergelijk verzet, dat zonder uitgetekende visie of pasklare antwoorden opereert, de ruimte om nieuwe levenswijzen en concepten te ontdekken die zich aan het neoliberale juk onttrekken.
Want dat is uiteindelijk de kern van hun analyse: het neoliberale nihilisme van de macht staat noodzakelijke transformaties in de weg, omdat het de bestaande kapitalistische relaties in stand houdt en zich tot in alle domeinen van het leven uitbreidt. Dat is namelijk de interne logica van het kapitalisme: door het handhaven van de status quo gaat de kapitalistische dynamiek niet verder dan het opvangen van schokken en creëert zo een ‘chronische noodtoestand’ waarin we van crisis naar crisis strompelen. De vraag wat ervoor nodig is om ‘een manier van leven te ontwikkelen die het leven niet langer ondermijnt’ verdwijnt hiermee uit het zicht, aldus de broers.
Er zijn alternatieven mogelijk, die ontdekt kunnen worden in lokale praktijken van verzet en weigering
Anti-nihilisme is een sympathiek en enthousiasmerend betoog dat nog eens onderstreept hoezeer we onderdeel zijn van een keten van productie en consumptie die geen recht doet aan wat ons gemeenschappelijk belang zou moeten zijn: nieuwe samenlevingsvormen verbeelden waarin mens én natuur kunnen floreren. Er zijn alternatieven mogelijk, die ontdekt kunnen worden in lokale praktijken van verzet en weigering. Sociale bewegingen als Black Lives Matter en Extinction Rebellion herinneren ons eraan dat de toekomst nooit vaststaat en verandering altijd mogelijk is.
Tegelijkertijd bieden de broers weinig handvatten voor hoe die nieuwe gemeenschapsvormen eruit kunnen zien. Ze reppen over ‘nieuwe vormen van gemeenschappelijkheid’, over ‘gedeelde grondslagen van het leven’, zonder duidelijk te maken hoe die eruit zien of waar we die gedeelde grondslagen kunnen vinden. Nu snap ik goed dat dat ook niet hun bedoeling was, maar daardoor krijgt het pamflet, hoe actueel en urgent ook, iets vrijblijvends.
Laatste benen
Enter filosoof Thijs Lijster, die met zijn boek Wat we gemeen hebben: een filosofie van de meenten een poging waagt invulling te geven aan de vraag wat ons bindt, aan wat we al gemeenschappelijk hébben. Daartoe grijpt hij terug op de middeleeuwse praktijk van ‘meenten’, oftewel het concept van de commons (ook Berkhout en Berkhout besteden daar aandacht aan). Dit begrip is al sinds de eeuwwisseling aan een gestage opmars bezig, en Lijster zet een en ander in een breed filosofisch en politiek perspectief.
Bij commons kun je, in het klein, denken aan gemeenschapstuintjes die mensen gezamenlijk beheren en die iedereen kan gebruiken of, iets groter, aan een digitale meent als Wikipedia. Lijster maakt duidelijk dat het idee van de meent een politiek principe is, een filosofie om met een alternatieve lens naar onszelf en de wereld te kijken.
Lijster moedigt ons aan om de basale aspecten van onze alledaagse leefwereld te zien als een niet te vermarkten bron die we gezamenlijk bezitten en beheren
Wat de meent uniek maakt, is dat die zich aan de kapitalistische logica van waardevermeerdering en winstmaximalisatie onttrekt. Meenten zijn circulaire systemen die bestaan bij de gratie van gemeenschappelijkheid en uitwisseling, en waar productie (van kennis of voedsel) ten goede komt aan het voortbestaan van de gemeenschap zelf. Lijster wil ons aanmoedigen om de meest basale aspecten van onze alledaagse leefwereld – denk aan wonen, zorgen en leren – zo te bezien: als een niet te vermarkten bron die we gezamenlijk bezitten en beheren.
Volgens hem kunnen kleinschalige initiatieven die de meentgedachte al in praktijk brengen – denk aan broodfondsen of buurtgemeenschappen – als voorbeeld dienen. De grote uitdaging is om dit soort initiatieven, en grootschaliger bewegingen zoals het klimaat- en woonprotest, met elkaar te verbinden tot een ‘gemeenschap van meenten’. Zo kan de meent tot een soort culturele meme worden die steeds meer terrein wint.
Dat is nodig, omdat het ook voor Lijster evident is dat het neoliberale kapitalisme, dat juist uit is op het privatiseren van publieke diensten en goederen, op zijn laatste benen loopt. Sterker nog, het neoliberale denken, met zijn nadruk op het individu (waarvan het dikke-ik de uiterste consequentie is), en diens vermeende zelfredzaamheid, heeft bijna elke vorm van solidariteit of gemeenschappelijkheid uitgehold.
‘Gemeenzin’
Het principe van de meent is dus niet louter economisch van aard, maar een manier om gemeenschapszin nieuw leven in te blazen. Het gaat om ‘wat we gemeen hebben, wie we als gemeenschap zijn, en hoe we onze gemeenschappelijkheid zien’. Wat hiervoor nodig is, is dat we gaan zien en ervaren wat reeds voorhanden is. We moeten als het ware herkennen wat voor het oprapen ligt en wat we samen delen, een zintuig ontwikkelen dat daar ontvankelijk voor is en waarvoor Lijster de term ‘gemeenzin’ reserveert.
Hoe kunnen nieuwe praktijken zich verweren tegen de gretigheid waarmee het marktdenken zich elk nieuw idee toeëigent?
Die gemeenzin heeft, zo benadrukt Lijster, een expliciet politieke lading. Ze maakt een andere interpretatie van de wereld mogelijk en zet daarmee aan tot initiatieven om die wereld te veranderen, tot politiek handelen kortom. Voor deze ‘perspectiefwisseling in onze politieke en culturele oriëntatie’, deze ‘politiek van de meenten’, hanteert Lijster het begrip ‘commomisme’, een woord waarin het idee van de commons resoneert.
Lijster heeft met Wat we gemeen hebben een prikkelend en doorwrocht werk geschreven, waarin hij een filosofie van het gemeenschappelijke optuigt die verder gaat en fundamenteler is dan de soms wat gratuite oproepen tot meer gemeenschapszin.
Je kunt je wel afvragen hoe realistisch zijn ideeën zijn. Ook bij hem moet, net als bij de gebroeders Berkhout, de verandering van onderop komen. De vraag is evenwel hoe nieuwe vormen van gemeenschappelijkheid zich kunnen verweren tegen de gretigheid waarmee het neoliberale marktdenken zich elk nieuw idee weet toe te eigenen – denk alleen al aan de ‘sharing is caring’-industrie (AirBnb, Uber). Dit laat onverlet dat Lijster een stevig theoretisch fundament heeft gelegd waar activistisch ingestelde geesten, zoals Berkhout en Berkhout, hun voordeel mee kunnen doen.
38 Bijdragen
Roland Horvath 7
In het artikel wordt gesproken over onze basale eigenschappen van ons leven. Het is pas sedert de jaren 1960 dat we in de MSM media kunnen lezen dat wij mensen een diersoort zijn. Wreedaardig en pretentieus, slachtoffer van -, verslaafd aan onze eigen abstracte ideeën. Geen ander dier is zo wreed tegenover zijn soort genoten. Vooral onze abstracte ideeën bepalen onze levenswijze. Onder andere daardoor hebben we de elementaire eigenschappen die dieren hebben niet ontwikkeld. Een hond bijvoorbeeld voelt aan wat de stemming is van zijn baas.
De dictatuur van het IK, van het EGO, heeft ons vervreemd van onze natuur.
Ons ego is slechts één van onze abstracte ideeën. God is een ander idee.
NB1, hadden de mensen van voor de tijd dat mensen sedentair geworden zijn, geen gemeenschapsgevoel gehad, dan waren ze niet zo ver gekomen als nu.
NB2, in de jaren 1400 is er gaandeweg een scheiding gekomen tussen kapitaal en arbeid, wat desastreuze gevolgen gehad heeft. Dat moet minstens gedeeltelijk hersteld worden. Het kapitaal, de private eigendom is heilig. Wereldwijd, een egalitaire samenleving moet één van onze principes zijn.
Vincent Huijbers 9
Roland HorvathHet symbolisch / abstracte denken van de mens heeft vooral de reden om geweld te gebruiken uitgebreid.
De gedachten over hoe samen te leven zijn continu aan verandering onderhevig. Ze worden ingegeven door de krachten die door onze aanwezigheid op ons inwerken: interactie. Jagers en verzamelaars hadden andere noden dan de huidige wereldburgers. Let op hoe de symbolen mee zijn veranderd. Veel antwoorden gaan over hoe we de economie moeten veranderen maar eigenlijk gaat het over of we een antwoord kunnen bedenken op het egocentrisch wereldbeeld.
Roland Horvath 7
Vincent HuijbersVan ego centrisch naar collectief: Er is nog een lange weg te gaan.
Ruud Wierda 1
Roland HorvathVia terpen, dijken,onderwijs, het overnemen van het wiel als techniek, de krukas, scheepsbouw, wiskunde, geneeskunde, en de uitvinding van vermogensoverdracht via elektriciteit- netwerken, onderwijs en wetenschap, de oprichting van de EGKS later EU…., hebben we al heel veel geleerd.
Om maar wat te noemen… we zijn goed op weg.
Leer dat zien, en wees eens wat positiever beste Ronald.
Wouter Kosterman
Roland HorvathVincent Huijbers 9
De broers Berkhout bepleiten het gemeenschappelijke vanuit dat waarvoor 'wij' willen vechten. Activisisch verzet zal ook zo beantwoord worden. Het wordt een gevecht om gevestigde belangen: de ruimte die gewonnen wordt is de ruimte die de ander opgegeven heeft. Maar ook de repressie zal toenemen doordat het gezien wordt als een gevecht tegen de openbare orde. In hoeverre is dit houdbaar en duurzaam?
De meenten van Lijster zijn en ontstaan overal: eergisteren konden we lezen over de depothouders die betere arbeidsvoorwaarden af konden dwingen vanuit hun werkgemeenschap. Een vereniging interesses of belangen is ondanks de individualisering niet verdwenen maar juist toegenomen. Er ontstaan niches of subculturen die elkaar vinden in wat juist verschillend is. Inclusiviteit door exclusiviteit.
Maar is er een groter gemeenschappelijk belang te vinden?
In beide ideeën komt duidelijk naar voren dat de mens een gemeenschappelijk dier is. Alleen zijn we kwetsbaar en gaan we mentaal achteruit. Het individualisme lijkt veel meer voort te komen uit een economisch wereldbeeld van transactioneel denken. Iets wat ik geef is een min op mijn balans. Het kost mij tijd. Ik investeer hierin. Of wat heb ik ergens voor over. Ons taalgebruik verraad hoe veel we veranderd zijn. Die belangen zijn zo individueel gemaakt en de afhankelijkheden onzichtbaar. De wereld is verborgen achter schermen, knoppen en doosjes.
Maar in hoeverre zijn we echt individueel? Welke keten van afhankelijkheden zijn er? Een auto of fiets bestaat door de som van de delen. Een verwaarloosd huis heeft invloed op de hele straat. Mijn eigen valuta heeft geen enkele betekenis zonder het vertrouwen van de ander. Het zien en zorg dragen voor deze afhankelijkheden is denk ik de grootste uitdaging voor de toekomst.
Vincent Huijbers 9
Gerard van Dijk 6
Met de toenemende inflatie nemen voor het individu de zorgen toe. Juist nu zou mensen zich moeten verenigen. Het is eten of gegeten worden. Waar komt de macht te liggen? Door de inflatie zal de armoede en daarmee ook de onrust toenemen. Doordat wij ons niet verenigen zal de politieke machten de regie naar zich toetrekken. Wat een overigens ook openlijk gebeurt. De Central Bank Digitale Currency zal hiervoor een zeer effectieve tool blijken te zijn. De macht komt dus primair bij de centrale banken te liggen met het geld dat programmeerbaar is. Een innige samenwerking met de politiek is onvermijdelijk.
Er zal een financiële repressie ontstaan. Ik vermoed dat de currency zeer aantrekkelijk gemaakt zal worden door bijvoorbeeld hoge rente aan te bieden. Maar geld dat eenmaal in in deze currency zit kan er niet meer uit. Sieraden kan je blijven kopen maar fysiek beleggen in goud of zilver zal niet meer mogelijk zijn. Met het programmeerbare geld kunnen de burgers gemanaged worden om hun CO2 voetafdruk te verlagen. In een later stadium zal het geld ook beperkt houdbaar zijn. Wanneer je het geld niet voor een bepaalde datum opgemaakt hebt dan verdwijnt dat geld. We zien en horen het allemaal maar niemand lijkt hier enig probleem mee te hebben. Met de pandemie hebben overheden al kunnen proefdraaien hoe een bevolking te managen is. Ik twijfel ook geen enkel moment dat het CBDC succesvol geïntroduceerd zal worden. Als ik het goed begrepen heb word deze digitale munt al in 2023 geïntroduceerd en in 2030 zal het volledig uitgerold moeten zijn.
Persoonlijk vind ik dat dit soort projecten volledig open source moet zijn zodat het transparant is wat ze doen, of dat nu om stembiljetten of om ons geld gaat.
hans van rheenen 7
Wanneer wij dit beamen, is de grondslag al gelegd. Maar staan we er werkelijk al achter of lopen we nog steeds blind achter de fluitspeler van Hamelen aan?
John Janssen 4
hans van rheenenhans van rheenen 7
John JanssenJan Ooms 10
hans van rheenenJohn Janssen 4
Jan OomsWant feitelijk kwalificeert Helder het volk zo, dat ze via het medium tv, wil doen laten geloven dat ZIJ daar een serieus podium (spreekwoordelijk) krijgt van de Qatari om de grieven van de Nederlandse bevolking over te brengen. Over een te grote broek aantrekken gesproken.
Ruud Wierda 1
Het zoeken is dus naar een hedendaags voorbeeld van een ‘meent’ of ‘common’, wel ik heb een goed voorbeeld.
De in internationaal verband gekoppelde electriciteitsvoorziening is een modern voorbeeld van een ‘meent’
De backbone van onze samenleving is gemeenschappelijk voorziening en dient als nutsfunctie zonder winstoogmerk nationaal te worden beheerd onder democratisch toezicht. En dat kan en kon tot en met 2004 .
Toen werden de productie bedrijven geprivatiseerd en sloeg het neoliberale marktdenken toe met als resultaat de huidige chaos.
Woekerwinsten en collectieve verarming zijn twee kanten van dezelfde medaille
Het crisis op crisis stapelen door het neoliberalisme voltrekt zich momenteel in Nederland en daarbuiten op het terrein van deze energievoorziening.
De regering is in paniek bezig met het uitstrooien van belastinggeld , het zoeken naar beteugeling van speculatiewinsten om te voorkomen dat we een zeer zware koude periode binnen gaan.
Denk even aan de €190 ; het energieplafond; en de ACM die de opdracht om winsten af te romen niet kan uitvoeren; complex en ongelooflijk ingewikkeld.
De oplossing is heel eenvoudig, geef TenneT de wettelijke opdracht om in Nederland (weer) de inzet van de productie eenheden te regelen en om internationaal verband te handelen over import en export met de ander erkende netbeheerders van onze buurlanden. De gemiddelde kWh “kostprijs plus” zal dan weer leidraad worden voor de leveranciers. Deze kostprijs plus kan per 1 januari 2023 worden ingevoerd.
Zonder complexe problemen TenneT doet dit zowel technisch als administratief in feite ook reeds.
Het kan met een simpele noodwet worden ingevoerd in de huidige systematiek op korte termijn.
Het is niet in strijd met Europese regelgeving Frankrijk doet dit ook zo, heeft onlangs Electricité de France weer volledig genationaliseerd.
Roland Horvath 7
Ruud WierdaAls de EU het honderd procent laat afweten dan valt de confederatie EU uiteen.
Dat is een normaal verschijnsel.
Jammer maar het is niet anders.
Het is of iedere staat zorgt voor zichzelf
of de confederatie wordt een federatie met een bestuur dat niet alleen bevoegd is om te regeren
maar achteraf ook verantwoordelijk is en niet anoniem.
Overigens, een confederatie heeft nooit een duidelijke ideologische politiek.
Ideologie betekent dat er keuzes worden gemaakt op langere termijn wat de Unie wil realiseren.
Uit 27 ideologieën van 27 staten is er geen ideologie te maken.
Er kan dus beter zo snel mogelijk van de Raad een Senaat/ een -gekozen -Raad te maken met bijvoorbeeld 4 senatoren per staat om meer dan 100 leden de Senaat te hebben.
De Commissie komt dan voort uit een ideologische meerderheid in de Raad en in het Parlement.
Zoals iedere regering in Europa gevormd wordt.
Ruud Wierda 1
Roland HorvathOver ideologieën gesproken, hoop ik dat het regionalisme en het nationalisme worden afgeschaft behalve bij het sporten en het voetbal.
Wat we wel moeten delen is het besef dat het ver doorgeschoten geloof in ‘ DeMarkt’ als oplossing voor alles , zoals we dat ook doen/deden met God/Allah enz. niet helpt als het gaat om de welvaart eerlijk te verdelen.
Vincent Huijbers 9
Ruud WierdaEen meent rondom een windmolen kan een solidaire werking hebben maar ook een groter bewustzijn van verbruik. Veel 'primitieve ' gemeenschappen leven in harmonie met de omgeving. Daar is in onze huidige geglobaliseerde maatschappij geen sprake meer. Maar wat gebeurd er wanneer er meenten zijn waarvan de energieproductie niet toereikend is? Hoe verdeel je schaarste?
Ruud Wierda 1
Vincent HuijbersZou je deelname of aansluiting beperken tot een bepaalde groep/elite, dan sluit je mensen uit van deze moderne techniek dan onthou je deze outsiders van welvaart. Apartheid en discriminatie liggen op de loer.
Het antwoord is weer simpel, gemeenschappelijke voorzieningen als water, elektriciteit, gezondheidszorg, enz., dienen voor iedereen toegankelijk te zijn.
Door onderlinge koppeling wordt de electriciteitsvoorziening betrouwbaarder en beter in staat om de wisselende vraag naar vermogen en het aanbod daarvan, te absorberen.
Momenteel is de betrouwbaarheid 99,99 % in Nederland.
Economen zeggen : dit is een natuurlijk monopolie. Een monopolie moet en mag je niet vermarkten.
Deze ruggengraat van onze moderne westerse cultuur, waar ook het internet bijvoorbeeld volledig afhankelijk van is, is alleen goed te beheren als men ook in de politiek weer begrijpt dat dit een “MEENT” is.
Het vermarkten van een deel van deze voorziening, de productie eenheden, leidt tot ongelijke verdeling van welvaart en welzijn….. De rijken worden steeds rijker en de armen blijven achter met een aalmoes.
In geval van schaarste wordt er ook op een redelijke wijze verdeeld via het zogenoemde ‘afschakelplan’ door TenneT en de regionale netbedrijven.
Annemiek van Moorst 11
Ruud WierdaEen heel interessante oplossing wordt gegeven door Siward Zomer in gesprek met Lex Bohlmeijer; zeer aanbevolen gesprek:
..
"‘Coöperaties kunnen juist goed, binnen het huidige systeem, zelf lokale autonome systemen bouwen die democratisch georganiseerd zijn. Om zo langzaam het systeem te beïnvloeden, zonder mensen kopjes kleiner te maken.’"
"Je bent lid van De Windvogel, en als zodanig eigenaar van een windmolen."
‘Ik ben samen met drieduizend andere mensen eigenaar van die molens bij de A2 en de A9. Zo bouw je je eigen productiemiddelen. Daar heb je veel kapitaal voor nodig. Door gezamenlijk te werken kan iedereen een beetje kapitaal inbrengen.’"
https://decorrespondent.nl/13680/power-to-the-people-geef-de-energiemarkt-terug-aan-de-burger/37691478000-9354c36a
Lia 4
Nog een boek dat in dit rijtje past: The Dawn Of Everything (Het begin van alles) van David Graeber en David Wengrow.
Ook dit boek is een uitnodiging om weer te durven experimenteren met verschillende vormen van samenleven, en het ontzenuwt de vooronderstelling dat onvrijheid en hiërarchie onontkoombare gevolgen zijn van groei in ontwikkeling en welvaart.
Aan de hand van archeologische vondsten maken ze aannemelijk dat zich meerdere keren grote welvarende samenlevingen zijn ontwikkeld die niet hiërarchisch waren, en eeuwenlang niet-hiërarchisch bleven functioneren; en dat burgers hiërarchische samenlevingen konden ontmantelen door simpelweg niet langer aan die hiërarchie mee te werken.
(zie ook: https://www.managementboek.nl/magazine/recensie/19374/het-begin-van-alles-baanbrekend,
https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2021/11/graeber-wengrow-dawn-of-everything-history-humanity/620177/)
Vincent Huijbers 9
Liahttps://arxiv.org/abs/1403.3228
Kijken naar onze verre voorouders of andere culturen is interessant door de manieren waarop zij zich hebben aangepast aan hun omgeving. Je zou bij onze huidige manier van leven bijna vergeten dat het ook bedacht is.
Ik moet daarbij denken aan The Road to Serfdom in stripvorm:
Road to Serfdom in Cartoons.pdf https://cdn.mises.org/Road%20to%20Serfdom%20in%20Cartoons.pdf
Een duidelijke begrijpelijke reactie op het communisme en Nazisme. Ook de daaruitvolgende politieke en economische structuren zijn heel goed te begrijpen. Alleen maken we nu uitwassen mee die niet waren voorzien. Het privatiseren van het collectieve en het terugdringen van de overheid heeft geleid tot het in de uitverkoop zetten de gemeenschap en collectieve verantwoordelijkheid verschoven naar het individu. Maar ook het individu blijkt niet de schaal van dingen. Het ontkend de onvermijdelijke biologische sociale verbanden. Individuele economische ontplooiing voorop stellen maakt de sociale afhankelijkheden ook voorwaardelijk. De grote vermogensongelijkheid of beter: de ongelijkheid in kansen wereldwijd en het onder druk staan van onze leefomgeving zal vragen om een nieuwe kijk op de samenleving. We zullen ons opnieuw moeten aanpassen aan deze nieuwe realiteit.
Lia 4
Vincent HuijbersHet eerste artikel gaat boven mijn pet ;-) figuur 1 suggereert een hiërarchie maar als ik de tekst lees lijkt het erop dat de bovenste stip een willekeurige speler betreft?? Dat het computerspel laat zien dat mensen samenwerkende, deels overlappende groepen vormen is me wel duidelijk, maar hoe het aantoont dat die groepen hiërarchisch geordend zijn niet. Ik heb duidelijk te weinig kennis van dit soort onderzoek om hier chocola van te kunnen maken ;-)
Maar, zelf geloof ik ook dat hiërarchie een heel natuurlijk psychologisch verschijnsel is. Het lijkt ook best aannemelijk dat er een evolutionaire basis voor is (dat de overlevingskansen van een groep groter zijn als de groep kiest voor bekwame leiders). De hiërarchie schiet haar doel voorbij als groepsleden onbekwame leiders niet langer kunnen vervangen, zelfs niet langer kunnen kiezen om de groep domweg te verlaten als ze zien dat de leiders de groep richting de afgrond leiden (zie ook de strip in je tweede link).
Het "stille midden" kan dan geen nieuw, beter aangepast model (survival of the "fittest") ontwikkelen (via wat de schrijvers van The Dawn of Everything "de drie basisvrijheden" noemen:
- 1 te vertrekken of je opnieuw te vestigen;
- 2 bevelen negeren of niet opvolgen;
- 3 om nieuwe maatschappelijke werkelijkheden te creëren/ertussen te bewegen
Ergens tussen die twee uitersten (geen of te strikte hiërarchie) liggen m.i. de beste overlevingskansen voor onderin de pyramide. Maar te strikte hiërarchie biedt (in elk geval op korte termijn) de beste overlevingskansen voor de top.
Is de grote vraag van nu misschien: hoe met die tegengestelde belangen te dealen?
Annemiek van Moorst 11
LiaDe mens sterft uit, de aarde leeft voort met andere schepsels.
Lia 4
Annemiek van MoorstWat vond jij van het laatste hoofdstuk, over de connectie (of verwarring) tussen zorg en geweld in hiërarchische samenlevingen? Als we anders naar zorg zouden kijken, zouden we dan ook anders met onze omgeving omgaan?
Gerard van Dijk 6
Lees het op www.arnowellens.eu
Een uitstekende journalist waar andere journalisten meer letten op de politieke uitspraken leest hij ook alle onderliggende stukken en is daardoor inhoudelijk meer op de hoogte dan een doorsnee journalist uit MSM.
Patrick Balthens
Mastodon daaraantegen wordt gerund door vrijwilligers op eigen servers, iedereen kan een bijdrage leveren en het geheel heeft de potentie tot een nieuwe digitale commons uit te groeien.
Annemiek van Moorst 11
Sjors Roeters heeft in VN interessante stukken geschreven over alternatieven voor het kapitalisme (waarin ook door jou geciteerde filosofen langskwamen). Dit stuk gaat in op implementies:
"Het alternatief voor kapitalisme bestaat al, en bevindt zich in de bergen van Baskenland".
"Wie zoekt naar alternatieven voor het kapitalisme komt al snel in Mondragón terecht, een federatie van coöperaties waar de medewerkers het voor het zeggen hebben. Is Mondragón werkelijk zo geweldig? Of bezwijken de idealen onder het succes?".
"Wat Mondragón zo anders maakt, is waar de macht zit. Bij een conventioneel kapitalistisch bedrijf, zoals voedselgigant Danone, hebben de aandeelhouders uiteindelijk de controle over de koers van het bedrijf. Als de strategie van de bestuurders ze niet zint, kunnen ze die wegsturen. Dat gebeurde bijvoorbeeld met Emmanuel Faber, voormalig CEO van Danone. Hij werd de hemel in geprezen voor zijn duurzaamheidsbeleid. De slogan van het miljardenbedrijf werd ‘One planet, one health’. Maar toen hij zeven jaar aan het roer had gestaan, waren opstandige aandeelhouders klaar met de achterblijvende winst. Het is niet dat ze verlies leden, concurrenten als Nestlé verdienden alleen net wat meer. En in de aandeelhoudersdemocratie geldt over het algemeen: hoe meer geld je in het concern hebt zitten, hoe meer inspraak je hebt."
https://www.vn.nl/alternatief-voor-kapitalisme-mondragon/
En een overzicht van zijn artikelen;
https://www.vn.nl/auteur/sjors-roeters/
Vincent Huijbers 9
Annemiek van MoorstMaar we hebben nu te maken met een verdelingsvraagstuk waarbij belangen niet graag opgegeven worden. Een verhaal waarbij een hele groep en bijrol heeft. Wat in de VS plaatsvond met de Capitool bestorming is een voorbeeld van wat er gebeurd als je die veranderingen door een populist wil laten afdwingen. Ze creëren een alternatief verhaal.
Het is daarom van belang om iedereen in hetzelfde verhaal te betrekken. De vraag is of de huidige politieke elite daar nog toe is staat is. De alternatieve verhalen zijn het product daarvan.
Lia 4
Vincent HuijbersPrecies.
"Het is daarom van belang om iedereen in hetzelfde verhaal te betrekken."
Daar heb ik grote twijfels bij. Iedereen in hetzelfde verhaal betrekken is wat de communisten deden in Rusland en China, en in een iets subtielere vorm de Amerikanen met het kapitalisme.
Volgens mij is het juist de kunst om een duidelijke stip op de horizon te zetten (bijvoorbeeld: we willen dat er over 200 jaar nog steeds x miljard mensen leven, wonen, eten, werken en ontspannen op deze aardbol) en de weg daarheen niet te strikt vast te leggen.
Net zoals fietsen: je moet altijd meebuigen en bijsturen om je evenwicht te houden, soms even naar links, dan even naar rechts. Hoe beter je kan fietsen, hoe minder je hoeft te slingeren, maar geen enkele fietser rijdt alleen maar strak vooruit. Zet je het stuur vast - ook al is het in de "juiste richting" - dan valt de fietser vroeg of laat om.
Populisten krijgen geen greep op de overgrote meerderheid, zolang die overgrote meerderheid voldoende speelruimte wordt geboden door de gematigde leiding. Je ziet in de geschiedenis steeds weer dat populisten en extremisten pas succesvol worden als teveel gematigde burgers te weinig kansen zien om hun belangrijkste behoeften (huisvesting, voeding, sociaal contact, ontspanning, geloof) binnen de reguliere kaders te vervullen.
De huidige politieke elite probeert nu iedereen te betrekken in het verhaal dat hún (elite) belangen optimaal dient, maar zouden ze er niet veel beter aan doen als ze het eigen verhaal verbreden en verbinden met andere verhalen, zodat iedereen zich erin kan herkennen en er op eigen manier aan kan bijdragen?
Vincent Huijbers 9
LiaIk denk ook dat een populistische revolutie gevaarlijk is. De bestaande structuren hebben veel gebracht maar ook veel kapot gemaakt. De nadruk op economie en individuele zelfredzaamheid/maakbaarheid is te ver doorgeslagen. De cirkel is verengt rondom het individu ten koste van een gemeenschap en de omgeving. Een duurzame oplossing kan zijn om Individuele welvaart in te leveren voor welzijn van de gemeenschap. Zoals in het artikel vandaag over Ticketmaster is dat inleveren relatief: we zijn in staat om veel geld uit te geven voor een illusie: instant geluk of korte ervaringen.
Lia 4
Vincent HuijbersAls ik zie hoe de gevestigde orde reageert op populisten, lijkt het soms wel een bewuste verdeel-en-heers samenwerking tussen beide. Zie bijvoorbeeld hoe extreme critici als Baudet en Engel heel veel negatieve aandacht krijgen, terwijl genuanceerde critici die constructieve middenwegen voorstellen juist heel weinig aandacht krijgen.
(Met constructieve middenwegen bedoel ik: voorstellen die goed kunnen uitpakken voor een groot deel van de gemeenschap, maar wel ten koste van de belangen van handvol grote spelers: Groenboerenplan, wetenschappers die pleiten voor onafhankelijk onderzoek naar risico-afweging vaccins, wetenschappers die pleiten voor onderhandelingen in oorlogstijd).
"Een duurzame oplossing kan zijn om Individuele welvaart in te leveren voor welzijn van de gemeenschap."
Ja, dat lijkt me op dit moment zelfs de enige oplossing, en die zie ik niet van bovenaf komen want het belang van de elite is juist dat de gemeenschap individuele welvaart inlevert voor het welzijn van de elite... Daarom denk ik dat we ons beter wat minder druk kunnen maken over wie ons vertegenwoordigt. En in plaats daarvan een groter deel van onze tijd, energie en geld steken in het samen-zelf versterken van onze gemeenschappen, onze "meenten".
Annemiek van Moorst 11
LiaAnnemiek van Moorst 11
Vincent HuijbersDe laatste vraag stellen, is hem beantoorden .- de huidige politieke elite. Zie de Amerikaanse verkiezingn. Ik volg Amerika en alles wat erg gebeurd is nu vanaf 2015 dagelijks via alternatieve media. Biden en Dems bieden een kans.
In Europa terug naar stakeholdermodel.
En zie ook mijn bijdrage hieronder over hoe energe van onderop an worden gereged.
Vincent Huijbers 9
Annemiek van MoorstIk maakte deze opmerking omdat de opkomst van populistische partijen in heel de westerse wereld ons verder van een oplossing kunnen brengen. Het polariseert vooral.
Ik denk ook dat de het stakeholder model kansen biedt alleen zal de definitie van de belanghebbenden vooral verruimd moeten worden. In ieder geval een flinke cirkel rondom de vestigingsplaatsen trekken. We kunnen een globale wereld niet ontkennen maar men mag de lokale borging niet meer vergeten.
Annemiek van Moorst 11
Vincent HuijbersWim Verver 5
Rik Bausch
Rik Bausch