Mega-omkoping bouwbedrijf

5 Connecties
0 Bijdragen

Janssen De Jong Infra corrupte bende, aldus het OM.

Ambtenaren van de gemeente Maastricht, woningcorporatie Servatius en medewerkers van Limburgse projectontwikkelaars: allemaal lieten ze zich gerieflijk fêteren door bouwbedrijf Janssen De Jong Infra. Een gratis tripje naar de Formule 1-race in Monaco, dure hotels en champagne voor honderden euro's per fles: niets was te veel. Het bouwbedrijf legde zijn zakenrelaties in de watten en veel ambtenaren gingen daar op in.

 

Maar Janssen De Jong liep tegen de lamp, en de bestuurders moeten zich vanaf maandag voor de rechter verantwoorden. Uit het vertrouwelijke dossier van het OM, waarover het FD vandaag publiceert, blijkt dat behalve aan omkoping de bouwers zich ook op grote schaal schuldig maakten aan valsheid in geschrifte en illegale prijsopdrijving.

 

Via allerlei trucs werden de resultaten opgeschroefd: zo werden offertes steevast te laag ingeschat waardoor de uiteindelijke prijs door het meerwerk fors opliep, en werd bij meerdere projecten de helft van het afgesproken werk niet uitgevoerd. Geen haan die daar aanvankelijk naar kraaide – de betrokken ambtenaren lieten zich ondertussen in Monaco met champagne overgieten.

 

Welke betrokken partijen in de strafzaak allemaal nat zullen gaan is nog niet duidelijk. Eerst zijn volgende week Janssen De Jong-bestuurders Rob A. en Mark J. aan de beurt.