Klikken loont: Barclays en UBS vermijden boete van €3,2 miljard voor Euribor

4 Connecties

Relaties

Libor Euribor

Organisaties

Europese Commissie Rabobank

De EU legt verschillende banken in totaal 1,7 miljard aan boetes op voor deelname aan het Euriborkartel. Het is niet uitgesloten dat er later alsnog boetes volgen tegen banken die nu buiten de boot vallen, zoals Rabobank.

De boetes die zijn opgelegd door de EU hebben te maken met fraude met de Euribor rente en de Yen libor tarieven. De Europese Commissie constateert dat een kartel samenspande om deze tarieven te beïnvloeden voor eigen gewin. Het Euriborkartel opereerde volgens de EU tussen september 2005 en mei 2008. Daarvoor worden vooralsnog Barclays, Deutsche Bank, RBS en Société Générale beboet. Barclays en UBS kregen vanwege hun verklikkersrol een gezamenlijke boete van 3,2 miljard euro kwijtgescholden. De andere banken kregen een 10% verlaging omdat ze wilden schikken met de Europese Commissie.
Barclays en UBS kregen vanwege haar verklikkersrol een gezamenlijke boete van 3,2 miljard euro kwijtgescholden.
UBS,  RBS, Deutsche Bank , JPMorgan, Citigroup and RP Martin werden beboet voor de manipulatie van de Yen-libor tarieven. Het onderzoek is nog niet afgerond, zo meldt het persbericht. Crédit Agricole, HSBC en JP Morgan zijn nog onderwerp van onderzoek. Kennelijk hebben deze banken geweigerd te schikken, want de banken komen nu in 'de normale (non-settlement) kartel procedure.' Het is onduidelijk of andere banken die eerder al wel door nationale autoriteiten zijn  beboet, zoals Rabobank, ook nog door de EU worden onderzocht. Vorige maand werd al bekendgemaakt dat Rabobank een boete van 774 miljoen euro moest betalen voor deelname aan de Libor- en Euriborfraude. Die boete werd opgelegd door vier verschillende instanties in vier verschillende landen, namelijk Japan, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland.

Klikken loont

Barclays en UBS werden beloond voor het blootleggen van het kartel  bij de commissie. Barclays vermeed daarmee een boete van 690 miljoen euro. UBS zou zelfs een boete van 2,5 miljard euro krijgen. Ook deze is kwijtgescholden. Citigroup betaalde 55 miljoen euro minder vanwege haar toeschietelijkheid naar de commissie bij het onderzoek. Ook andere banken kregen op onderdelen van de aanklacht korting op de totaalboete Bij eerdere kartels, zoals het bierkartel kregen de betrokkenen ook hoge boetes opgelegd. Heineken ( 219 miljoen), Grolsch (32 miljoen) en Bavaria (23 miljoen) betaalden allen de volle mep aan de Europese Commissie. Het Belgisch-Braziliaanse Inbev was destijds de verklikker en zag met plezier dat er door haar boete van 83 miljoen euro een streep werd gezet.