
© Boomerang, i.s.m Jan-Jaap Rypkema
Hoe twee zakenmannen met megalomane dromen EnergieFlex oprichtten en om zeep hielpen
Eind oktober 2018 ging EnergieFlex failliet, waardoor tienduizenden Nederlanders werden gedupeerd. Op zichzelf is het faillissement een logisch gevolg van de liberalisering van de energiemarkt, waarin ondermaats presterende energiebedrijven sinds 2004 mogen omvallen. Maar wie nagaat hoe EnergieFlex werd opgericht en bestuurd, vraagt zich af of de consument niet beter beschermd had mogen worden.
-
Twee mannen zonder enige ervaring in de energiewereld beginnen in 2014 een energiebedrijf. Dat kan, omdat die markt recent is geliberaliseerd.
-
De twee bouwen hun bedrijfsmodel op het extreem speculatieve idee van eeuwigdurende lage energieprijzen: ze besluiten gas en stroom niet voor de lange termijn in te kopen, maar te gokken op lage dagprijzen.
-
Rondom EnergieFlex bouwen ze een nogal verwarrend netwerk van bv'tjes op, waarvan zij tweeëen steeds de enige eigenaars zijn. Daarnaast gebruiken ze het bedrijf gaandeweg als hun persoonlijke pinautomaat.
-
Vanzelfsprekend gaat dat mis. Het bedrijf gaat failliet, waardoor duizenden Nederlanders hun voorschotten kwijt zijn.
Siva Kandiah is een kleine man met flaporen, met in zijn hoofd duizend ideeën. Als hij een ondernemerskans ruikt, wil hij die pakken. Eigen baas zijn is de kortste weg naar onafhankelijkheid. Vlak nadat hij in 2005 met een diploma ‘accountancy and control’ de Erasmus Universiteit verlaat, besluit hij niet voor een baas te gaan werken, maar zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven als freelancer. Hij verdient de kost met boekhoudklussen bij opdrachtgevers als de gemeente Den Haag, Leenbakker en het GVB in Amsterdam. Zo houdt hij ruimte om zijn eigen, grotere dromen na te jagen.
In die eerste jaren ziet Kandiah vooral kansen op het gebied van online marktplaatsen. Als bedrijven en consumenten hun waar nu via zijn platforms verkopen, kan hij daarop een kleine marge pakken. In 2010 richt hij daarom de platforms AllochtonenMarktplaats.nl en OnlineBazaar.nl op. Ze worden geen succes. Iemand die OnlineBazaar heeft uitgeprobeerd laat op een webforum weten dat de site niet bevalt: te traag, te weinig bezoekers. Kandiah laat weten dat OnlineBazaar ‘een pilot’ was.
In 2012 gooit hij het over een andere boeg. Met een compagnon richt hij een sportschool in de wijk Almere-Poort op. Die compagnon is Sathees Sampar, afkomstig uit dezelfde Sri Lankaans-Nederlandse gemeenschap als Kandiah. Sampar heeft technische bedrijfskunde gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam en werkt al enkele jaren op de afdeling bedrijfsinformatie bij bedrijven als SNS Reaal, Capgemini en Achmea.
Grote jongens hebben geen sportschool in Almere-Poort
De sportschool – ze noemen hem Flex Fit – weet het hoofd boven water te houden. In 2012, 2013 en 2014 maakt het bedrijf telkens een bescheiden winst van een paar duizend euro, waardoor het eigen vermogen van bijna 24 duizend naar bijna 33 duizend euro groeit. Niet gek voor een bedrijf dat ze besturen terwijl ze er allebei nog een baan naast hebben.
Maar ja, een sportschool in Almere is natuurlijk niet de kortste route naar het grote geld. Kandiah en Sampar zijn er zelfs zo weinig trots op, dat ze hun betrokkenheid bij de sportschool op hun LinkedIn-profiel onvermeld laten. Grote jongens hebben geen sportschool in Almere-Poort. Maar wat dan wel? Ze wikken en wegen, en hakken in het voorjaar van 2013 de knoop door: ze beginnen een energiebedrijf.
Zo richt je in Nederland een energieleverancier op
Nu is het in Nederland makkelijker dan je denkt om een energieleverancier op te richten. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 zijn netbeheerders en energieleveranciers losgeknipt. Je hebt als leverancier dus geen infrastructurele verantwoordelijkheid, dat is allemaal ondergebracht bij overheidsbedrijven Stedin, Enexis en Alliander. Ook hoef je niet per se zelf energie op te wekken, zolang je maar stroom en gas weet in te kopen bij partijen die dat wel doen.
Alles wat je nodig hebt om energieleverancier te worden, is een leveringsvergunning van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Hier ben je wel even tijd aan kwijt, want je moet de nodige formulieren invullen, beloven dat je administratie op orde zal zijn en groen licht krijgen van partijen als TenneT en GasUnie. Maar onoverkomelijk is het allemaal niet, zeker niet voor twee mannen met een achtergrond in bedrijfsinformatie en boekhouding. Dat het zo makkelijk kan, is doelbewust beleid: het hele idee van de liberalisatie van de energiemarkt is dat nieuwe spelers eenvoudig kunnen instappen, waardoor de concurrentie toeneemt en de prijzen dalen. Die vergunning voor het leveren van gas en elektriciteit aan kleingebruikers kost bijvoorbeeld nog geen 2.500 euro.
Op 6 februari 2014, amper zeven maanden nadat Kandiah en Sampar zich bij de KvK hebben ingeschreven en zonder dat ze een cent externe financiering nodig hebben, ploft de leveringsvergunning van de ACM op de mat. EnergieFlex is geboren.
De doelgroep: mensen met een kleine portemonnee
Op de meubelboulevard van Duiven, onder de rook van Arnhem, zit mevrouw Koopman (53) in het restaurant van de IKEA. Ze wilde hier afspreken, omdat de kopjes koffie en thee gratis zijn. ‘Ik wil niet dat je denkt dat wij zielig zijn,’ zegt ze. ‘Dat zijn wij niet. Wij hebben geleerd met een klein beetje geld gelukkig te zijn. Wij zijn geen slachtoffers. En ik zit hier niet omdat ik denk dat ik nog iets zal terugzien van de 600 euro die wij teveel hebben betaald. Maar ik zou zo graag zien dat dit soort lui met de billen bloot moet. Dat ze niet zomaar wegkomen met het oplichten van mensen.’
Mevrouw Koopman was klant bij EnergieFlex. Vanaf het allereerste begin richt het bedrijf zich op consumenten met een kleine beurs. EnergieFlex is een van de goedkoopste energieleveranciers in de markt, en belooft bovendien allerlei bonussen voor mensen die klant worden of die langer dan een jaar blijven.
Ze hebben een idee waarmee ze denken alle grote leveranciers van Nederland te slim af te zijn
EnergieFlex richt zich niet alleen op klanten met een kleine beurs, maar ook expliciet op mensen met schulden die hun rekeningen niet kunnen betalen. Reguliere energieaanbieders zijn terughoudend bij het aangaan van een contract met wanbetalers, voor EnergieFlex een interessante groep om marktaandeel te verwerven. Kandiah en Sampar bedenken een concept dat ze ‘prepaid energie’ dopen: consumenten kunnen voor 30 dagen stroom en gas kopen. Als dat tegoed op is, kunnen ze het opwaarderen. Doen ze dat niet, dan sluit EnergieFlex via de slimme meter op afstand stroom en gas af. Zo kunnen oplopende betalingsachterstanden en hoge eindafrekeningen voorkomen worden, terwijl EnergieFlex nauwelijks risico loopt op wanbetalers. Het gevolg is dat veel bewindvoerders, die de financiën regelen van mensen met schulden, bij EnergieFlex uitkomen als ze een nieuwe energieleverancier zoeken voor hun cliënten. ‘Feitelijk worden mensen met schulden aan hun lot overgelaten,’ zegt Sathees Sampar in een persbericht. ‘Wij willen ze juist gaan coachen om hun energiekosten beter te beheersen.’
Maar een energiemaatschappij die de slimme meter gebruikt om op afstand je gas en elektriciteit af te sluiten; er worden nogal wat kanttekeningen bij geplaatst. Het voedt het wantrouwen tegen de slimme meter, die door vragen over privacygevoeligheid toch al niet zo lekker ligt in Nederland. Daarom zet minister Henk Kamp in november 2014 een streep door de mogelijkheid voor energieleveranciers om de levering van gas en elektriciteit op afstand af te sluiten.
Een tegenslag voor Kandiah en Sampar, maar ze besluiten zich als prijsvechter te blijven richten op de onderkant van de markt. Ze hebben een idee waarmee ze denken alle grote leveranciers van Nederland te slim af te zijn. Een idee, dat hen moet verzekeren van stroom en gas tegen veel lagere kosten dan die van andere partijen. Aan dit idee zullen ze uiteindelijk ten onder gaan.
Spotgoedkope energie
Om hun opzet te begrijpen, moeten we eerst uitleggen hoe reguliere partijen aan hun stroom en gas komen. Stel: mevrouw Koopman was klant geworden bij een normale energiemaatschappij. Het eerste wat haar nieuwe energiemaatschappij doet, is haar adres opzoeken in het Centraal Aansluitingenregister. Dat is een grote, landelijke database waarin het gemiddelde jaarverbruik van alle woningen in Nederland is opgeslagen. ‘Aha,’ zien ze: ‘In de woning van mevrouw Koopman wordt jaarlijks 4.000 kWh stroom en 1.500 m³ gas verbruikt.’
Vervolgens koopt de energiemaatschappij die hoeveelheid stroom en gas voor de komende jaren op de energiemarkt aan. Ze zeggen dan tegen een energieproducent (soms zijn ze dat zelf, soms is dat een ander): volgend jaar willen we van jullie deze hoeveelheid stroom en gas afnemen. De prijs die haar energieleverancier daarvoor aan de energieproducent betaalt, noem je de langetermijnenergieprijs, oftewel: de forward price. Dit proces, waarbij de lange termijn energievraag wordt afgedekt door langetermijnenergie-aankopen, noem je het afdekken van risico’s. Oftewel: hedgen.
Een professionele energiemaatschappij zorgt ervoor dat korte- en langetermijnrisico’s goed op elkaar zijn afgestemd
Wat er dan overblijft, zijn risico’s op de korte termijn. Als het vandaag bijvoorbeeld een paar graden kouder is dan verwacht, gaan in meer huizen de gaskachels aan en is de gasvraag plotseling hoger. Een energiemaatschappij moet dan snel extra gas op de energiemarkt kopen (of, als het plotseling een paar graden warmer is: gas op de energiemarkt verkopen). De prijs die op deze kortetermijnmarkt betaald wordt, noem je de spot price.
Vanzelfsprekend springt de spot price een stuk heftiger op en neer dan de forward price. Eén koude dag en de gasprijs stijgt, maar over een heel jaar genomen is de gasvraag van Nederlandse huishoudens redelijk goed te voorspellen. Een professionele energiemaatschappij zorgt er daarom voor dat korte- en langetermijnrisico’s zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd, en heeft daarvoor tientallen marktanalisten en handelaren in dienst.

Het is goed te beseffen dat spot prices niet per se hoger liggen dan forward prices. Op een heldere, zonnige winterdag met flinke wind zal veel duurzame energie beschikbaar zijn vanaf de Noordzee, terwijl de lampen in huis uit zijn. Het energieaanbod is dan relatief hoog, en de vraag klein. De spot price voor elektriciteit kan dan juist lager zijn dat wat een energieleverancier een jaar geleden moest betalen.
De afgelopen jaren was dat geregeld het geval. Door een combinatie van factoren lag de spot price vaak lager dan de forward price. Eén van die factoren: er worden steeds meer windmolens en zonnepanelen geïnstalleerd, waardoor de spot price fors kan dalen als het flink waait of de zon goed schijnt. Als het heel hard waait, wordt elektriciteit soms zelfs tegen negatieve prijzen op de markt aangeboden: wie dan stroom afneemt, krijgt geld toe.
Je langetermijnrisico’s niet afdekken is een gigantische gok, met de voorschotten van je klanten als inzet
Ziedaar het idee van Kandiah en Sampar. Zij zagen in 2014 en 2015 dat de spot price al een tijdje onder de forward price lag, en besloten vrijwel geen energie meer in te kopen op de langetermijnmarkt, maar alles wat ze nodig hadden op de spotmarkt te halen. Dan zijn de kosten lekker laag en maakt EnergieFlex een mooi rendement. Kandiah ontkent per mail dat de inkoopstrategie bij EnergieFlex anders was dan bij de concurrenten: ‘De contracten zijn zoveel mogelijk conform de marktwijze ingekocht en hierbij is niet anders gehandeld dan hoe het is binnen de sector.’
Iedereen met enig verstand van de energiemarkt weet dat het niet afdekken van de langetermijnrisico’s een gigantische gok is, met de voorschotten van je klanten als inzet. Ook binnen EnergieFlex, dat in 2015 ongeveer vijftien werknemers had, lopen mensen rond die het speculatieve karakter van de inkoopstrategie konden doorzien. Daarop besluiten Kandiah en Sampar hun inkoopstrategie in een andere bv onder te brengen: FlexNet Energie. Volgens gegevens van EnergieMarktInformatie.nl is dit bedrijf ‘programmaverantwoordelijk’ voor EnergieFlex, oftewel: verantwoordelijk voor het correct afstemmen van de hoeveelheid ingekochte energie op de energievraag van klanten. De eigenaren van FlexNet Energie: Kandiah en Sampar. Het aantal werknemers volgens de KvK: 0,5.
Twee mannen zonder enige ervaring in de energiewereld, die zich als prijsvechter op de energiemarkt presenteren, en hun inkopen buiten het zicht van de rest van het bedrijf op de zeer riskante spotmarkt doen. Ziedaar het recept voor ongelukken.
Pikante rol voor de Consumentenbond
In de eerste jaren lijkt de strategie van Kandiah en Sampar nog vruchten af te werpen. De spot price ligt tussen 2015 en 2017 meestal onder de forward price en dus pakt de gok van EnergieFlex vooralsnog goed uit. De focus van het bedrijf ligt daarom op het vergroten van zijn marktaandeel.
Pikant is dat een belangrijke toeleverancier van nieuwe klanten in die jaren de Consumentenbond is. Elk jaar organiseert die namelijk het ‘Energiecollectief’: een overstapmoment waarbij mensen zich gezamenlijk bij een nieuwe energieleverancier kunnen aanmelden. Dit levert de energiemaatschappij in één klap een boel nieuwe klanten op.
De leverancier krijgt een ris nieuwe klanten, de leden een scherpe prijs, en de Consumentenbond een overstapvergoeding
Een boel nieuwe klanten, dat wil elke energiemaatschappij wel. Daarom zet de Consumentenbond een paar maanden voor het overstapmoment een veiling op, waarbij geïnteresseerde energieleveranciers moeten aangeven tegen welke voorwaarden ze de Consumentenbond-leden van energie zullen voorzien. Een woordvoerder van de bond geeft aan dat geïnteresseerde leveranciers getoetst worden op ruim 20 kenmerken. Ook de jaarrekening wordt gecheckt. Scoren ze overal een voldoende, dan mogen ze meedoen en wint degene die de leden van de Consumentenbond de laagste prijs belooft. Een win-win-win-situatie, redeneert de bond: de leverancier krijgt een ris nieuwe klanten, de leden een scherpe prijs, en de Consumentenbond een overstapvergoeding van ongeveer 50 euro per klant.
EnergieFlex wint de veiling van de Consumentenbond in 2016 en in 2017. De piepjonge energieleverancier verkrijgt via de bond in totaal 20 duizend nieuwe klanten.
In 2016 vieren Kandia en Sampar ook een ander hoogtepunt: EnergieFlex wordt hoofdsponsor van de Nijmeegse voetbalclub NEC en betaalt daar volgens sportmarketingbureau SportNext zo'n 400.000 euro per jaar voor. ‘Wij zien de stad Nijmegen als een prima locatie om onze landelijke ambities te realiseren,’ zegt Kandiah op de persconferentie, terwijl de voetballers Gregor Breinburg, Dario Dumic en Wojciech Golla lachend achter hem staan, in hun nieuwe tenue.
De ambities van Kandiah en Sampar strekken tot over de landsgrenzen. Vanaf de zomer van 2016 bereiden de twee een uitbreiding naar het Verenigd Koninkrijk voor. Onder de naam One Select Energy schrijven ze een nieuwe energiemaatschappij in het Engelse handelsregister bij. ‘Energie tegen groothandelsprijzen,’ beloven ze. De directie bestaat ook nu uit Kandiah en Sampar.
Het uitdijende universum van bv'tjes
Aan de voorkant ziet het er allemaal florissant uit, maar aan de achterkant lijken de twee hun bedrijf steeds meer als persoonlijke pinautomaat te zien. Aan alle kanten loopt er geld uit, met name naar nevenprojecten. Die worden voornamelijk opgetuigd met geld van FlexNet Energie, de bv die verantwoordelijk is voor de inkoop van energie en daarom buiten het zicht van de rest het bedrijf valt.
Zo financiert FlexNet Energie de oprichting van One Select in Engeland met ruim 225 duizend euro, en zit het voor nog eens 20 duizend euro in One Select PTY (een Australische entiteit, kennelijk waren er ook ambities op dat front). FlexNet Energie zit daarnaast voor 35 duizend euro in Flex Mobiel, een bedrijfje dat voordelige laadpas-abonnementen voor elektrische auto’s wil aanbieden, maar dat volgens de laatste jaarrekeningen niet heel erg actief lijkt. Bovendien is de website offline. Telkens zijn Kandiah en Sampar de enige aandeelhouders.
En FlexNet Energie investeert in de sportschool in Almere-Poort: halverwege 2016 koopt FlexNet Energie het pand waarin Flex Fit nog altijd is gevestigd, voor bijna een miljoen euro. De financiering komt van Flex Vastgoed (u raadt het al: alweer een bv van Kandiah en Sampar), via FlexNet Energie. Per mail laat Kandiah weten dat deze lening inmiddels is terugbetaald aan de bv die haar verstrekte, Flex Vastgoed. Jazeker: Flex Vastgoed heeft Kandiah en Sampar als enige aandeelhouders.
Alles was gebouwd op het speculatieve idee van eeuwigdurende lage spotprijzen voor energie
Het meest opvallend zijn de grote persoonlijke leningen die Kandiah en Sampar bij FlexNet Energie hebben uitstaan. Siva Kandiah heeft via zijn persoonlijke bv AJ Holding, voor zover dat via de jaarrekeningen te achterhalen valt, voor 120 duizend euro aan rekeningen door FlexNet Energie laten betalen; Sathees Sampar voor bijna 900 duizend euro, en nog eens 236 duizend euro via een andere, gelieerde bv. Dit alles bovenop de managementvergoedingen die de twee waarschijnlijk kregen, maar die via de zeer summiere jaarverslagen niet te achterhalen zijn.
EnergieFlex verwerd zo tot een uitdijend universum, waarbinnen telkens allerlei financieringsconstructies werden opgetuigd om de talloze nieuwe ideetjes van de eigenaren leven in te blazen. Alles was gebouwd op het speculatieve idee van eeuwigdurende lage spotprijzen voor energie.
Een financiële en administratieve janboel
Ondertussen was het een administratieve chaos bij EnergieFlex. Al bij de allereerste jaarrekening, die van 2014, weigert de accountant zijn goedkeuring te geven en ook over de jaarrekening van 2015 geeft hij een oordeelsonthouding af. Hij constateert een keur aan problemen, waarvan het belangrijkste de onduidelijkheid over de kostprijs van energie is, en daarom ook de energiebelasting die EnergieFlex verschuldigd is.
Eind 2016 bereiken signalen over de administratieve janboel bij EnergieFlex ook de ACM. Die besluit een controle uit te voeren. In totaal komt de ACM driemaal langs: in december 2016 en in april en juli 2017. Het verslag dat daarover op 30 oktober 2017 verschijnt, leest als een schertsvertoning. Het oordeel van de controlerend ambtenaren over de administratieve en financiële administratie: onvoldoende. Hun oordeel over de afdeling verkoop: onvoldoende. De manier waarop meterstanden bij de klanten worden uitgelezen: onvoldoende. De facturatie: onvoldoende. Het bijhouden van de hoeveelheid duurzame energie: onvoldoende. De registratie van verkoopcontracten: onvoldoende.
Neem deze passage uit het ACM-rapport: ‘EnergieFlex is niet in staat gebleken om een sluitend verband te leggen tussen de ingekochte hoeveelheden energie en de daaruit voortvloeiende inkoopbedragen enerzijds en de verkochte hoeveelheden energie en de daaruit voortvloeiende verkoopbedragen anderzijds.’ In lekentaal: het is volstrekt onduidelijk waar EnergieFlex zijn gas en elektriciteit vandaan haalt en wat het ervoor betaalt.
Helaas houdt het onderzoek van de ACM daar op, en zoeken de ambtenaren niet uit hoe EnergieFlex zijn risico’s afdekt. Hadden ze dat wel gedaan, dan was wellicht zichtbaar geworden welke speculatie er onder het businessmodel van het energiebedrijf verscholen ging. Helaas groeven de ambtenaren niet zo diep. EnergieFlex krijgt zes maanden tijd om orde op zaken te stellen.

En toen stegen de spotprijzen
Was op dat moment de stekker uit EnergieFlex getrokken, dan had dat de klanten vermoedelijk veel geld gescheeld. De spot prices beginnen lopende het onderzoek van de ACM te stijgen. Dat heeft diverse oorzaken: in België vallen een aantal kerncentrales uit, waardoor de stroomvraag langdurig hoog wordt. Ondertussen loopt het bedrag dat energiemaatschappijen moeten betalen om een ton CO2 te mogen uitstoten, langzaam maar zeker op. Bovendien stuwen Brexit en Trump de energieprijzen op.
En die stijging zet door: tussen de dag dat de ACM haar vernietigende rapport publiceert en het faillissement van EnergieFlex, een jaar later, verdubbelen de spot prices voor elektriciteit zowat. De gasprijzen stijgen in diezelfde periode met bijna de helft. De gok die Kandiah en Sampar namen, door zich vrijwel volledig afhankelijk te maken van de spotmarkt, keert zich nu tegen hen. Hadden ze hun risico’s een jaar geleden afgedekt, dan waren ze nu veel minder geld kwijt geweest.
De klanten van EnergieFlex bouwen in de hete zomer van 2018 geen voorschot op dat ze de winter kan doorhelpen
Niet dat de klanten van EnergieFlex dat meteen merken. Zij betalen, net als iedereen, een vast bedrag per maand voor hun energie. Hierdoor betaal je in warme lente- en zomermaanden meer dan je daadwerkelijk verbruikt, en in de koude herfst- en wintermaanden minder. In feite is een maandbedrag een voorschot: pas aan het einde van het jaar worden de de meterstanden opgenomen en volgt de eindrekening.
Maar de klanten van EnergieFlex bouwen in de lange, hete zomer van 2018 geen voorschot op dat ze de winter kan doorhelpen: het geld dat zij elke maand overmaken is direct nodig om de energie die ze verbruiken op de spotmarkt te kunnen inkopen. Het is een ongeluk in slow motion. Voordat de maanden kouder worden, moeten de energieprijzen drastisch zijn gedaald, anders heeft EnergieFlex niet genoeg in kas om aan de energievraag van zijn klanten te voldoen. Maar de prijzen stijgen juist verder. Als het kwik in oktober begint te dalen, wordt duidelijk dat EnergieFlex niet langer aan zijn verplichtingen kan voldoen. De ACM trekt op 15 oktober de leveringsvergunning in. Elf dagen later spreekt de rechter het faillissement uit. EnergieFlex, leverancier van stroom en gas aan 72 duizend Nederlanders, is niet meer.
Zes weken later valt ook One Select Energy om, waardoor 36 duizend Britten hun energieleverancier verliezen.
Op vragen van Follow the Money over de leveringsvergunning en het faillissement van EnergieFlex, reageert de ACM als volgt:
‘De vereisten voor het verkrijgen van een energievergunning zijn door de wetgever vastgelegd in wet- en regelgeving, met name de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. De ACM voert die wet- en regelgeving namens de minister van Economische Zaken en Klimaat uit. Bij het aanvragen van een leveringsvergunning controleert de ACM op organisatorische, financiële en technische kwaliteiten. De wetgever heeft in de wetten en regels niet opgenomen dat eerdere ervaring in de energiesector een vereiste is. Ook een achtergrondcheck van de aanvragers is geen vereiste. De vraag of de eisen daarmee te laag zijn, moet door de politiek worden beantwoord.
De ACM heeft een taak als de betrouwbaarheid van de energievoorziening van de consument in gevaar dreigt te komen. Dat wordt de leveringszekerheid genoemd. De ACM trekt pas een leveringsvergunning van een energieleverancier in als dit nodig is om de leveringszekerheid van energie te blijven waarborgen.
Als een leveringsvergunning verstrekt is, kan de ACM op de financiële kwaliteit van een energiebedrijf nog maar beperkt toezicht uitoefenen. Dat is omdat er door de wetgever bewust voor gekozen is om de energiemarkt een vrije markt te laten zijn, waarin partijen met elkaar moeten kunnen concurreren, risico’s moeten kunnen nemen en waarin partijen ook failliet mogen gaan. De ACM heeft niet het doel heeft om energieleveranciers in leven te houden.’
Epiloog
Toen EnergieFlex failliet ging, traden automatisch een aantal regelingen in werking. Allereerst werden de klanten voor de periode van een maand toegewezen aan een nieuwe energieleverancier, die ervoor moest zorgen dat er voldoende elektriciteit en gas werd ingekocht en nergens in Nederland het licht of de verwarming zou uitgaan. In dit geval werden de klanten toegewezen aan Innova Energie, die daarvoor een rekening moest sturen die flink hoger lag dan die van EnergieFlex. Immers: ook Innova moest zich voor de nieuwe klanten wenden tot de spotmarkt, waar de prijzen nu hoog zijn. Tijdens die maand mochten de klanten zelf op zoek naar een nieuwe energieleverancier. Maar ook hier gold: ze meldden zich daar aan op een moment dat de energieprijzen al flink waren gestegen. Er was dus geen energieleverancier te vinden die gas en elektriciteit kon bieden tegen de prijzen die EnergieFlex had beloofd. Hun energierekening ging omhoog.
Ondertussen is een curator, Willem Jan van Andel, aan het uitzoeken wat er nog van waarde in de boedel van EnergieFlex aanwezig is. Het eerste verslag dat hij daarover publiceerde, belooft niet veel goeds. Er zit nog voor zo’n 3,3 miljoen euro aan waarde binnen het bedrijf. Dat lijkt veel, maar alleen al de Belastingdienst – die, zoals bij elk faillissement, de eerste gerechtigde is – heeft al een claim neergelegd ter waarde van het dubbele: 6,6 miljoen euro.
Het is de vraag wat curator Van Andel zal doen met alle bv’s die Kandiah en Sampar rondom Energieflex hebben opgetuigd. Met name FlexNet Energie is interessant: de persoonlijke bv’s van Kandiah en Sampar hebben daar nog voor honderdduizenden euro aan leningen uitstaan. Ook komt hier, via een omweg, het geld voor de sportschool van Kandiah en Sampar vandaan. Sec bekeken is die bv niet failliet, alleen is de lucratieve inkomstenstroom vanuit EnergieFlex opgedroogd. Siva Kandiah gaat er vooralsnog vanuit dat hij buiten schot blijft. In zijn jaarrekening over 2017, die hij 31 oktober jongstleden indiende, schrijft hij: ‘Bij het deponeren is uitgegaan dat de invloed van het faillissement en het intrekken van de vergunning door Autoriteit Consument & Markt van de 50% deelneming FlexEnergie B.V. geen invloed heeft op het vermogen van AJ Holding B.V.’

De kans dat de voormalige klanten van EnergieFlex iets van hun geld zullen terugzien, is nihil. Met 72 duizend aansluitingen en een betaald voorschot van vaak honderden euro per gezin beloopt het bedrag dat de voormalige klanten teveel hebben betaald, waarschijnlijk dik 10 miljoen euro. Zoveel is er vast niet meer te halen bij Kadiah en Sampar.
Mevrouw Koopman vindt de gang van zaken weinig bevredigend: ‘Het liefst zou ik met een grote groep gedupeerden of een consumenteninstantie die Kandiah en Sampar aanklagen. Deze mannen kunnen zo weer een energiebedrijf of iets anders beginnen waarmee ze gaan speculeren met het geld van klanten. Voor hen is het immers heel lucratief geweest en het heeft geen consequenties voor hen! Het is dat ik wél een geweten heb, anders begon ik ook zo'n bedrijf.’
FTM heeft Siva Kandiah en Sathees Sampar een serie vragen vragen gesteld over hun achtergrond, de bedrijfsvoering van EnergieFlex, hun overige bv’s en het faillissement. Kandiah stelden we ook vragen over zijn verleden bij ABN Amro, van wie hij het logo gebruikt op LinkedIn, maar waar hij volgens de bank nooit heeft gewerkt.
Kandiah reageerde op een deel van die vragen in twee e-mails, Sampar reageerde niet. Hieronder integraal de mails van Kandiah.
Mail 1:
Beste Joosten,
Aller eerst wil ik u adviseren om uw conclusies op basis van feiten te baseren en niet slechts door geruchten van mensen. Ook wil ik opmerken i.v.m overeengekomen geheimhouding met andere partijen en privacy wetgeving, dat ik van andere mensen dan wel bedrijven niet alle details kan verstrekken. We hadden geen specifieke ervaring in de energiemarkt, maar we zijn gestart met ondersteuning van een andere energieleverancier die op meerdere vlakken ons had geholpen om een prepaid energie te lanceren.
Wat betreft hedging, dat we aan het gokken waren is pure onzin. Bij een prepaid/variabele contract is vanwege de karakter van het product beperkt gehedgt, maar de overige contracten zijn zoveel mogelijk conform de marktwijze ingekocht en hierbij niet anders gehandeld dan hoe het is binnen de sector. Omdat we met prepaid energie waren gestart, zijn we tegen diverse IT en proces problemen tegen aan gelopen waardoor er twee keer een migratie had moeten plaatsvinden. Daarnaast hadden we te maken met extreem veel oninbare vorderingen die in de miljoenen liep. We waren juist te coulant geweest met betalingen door onze klanten. Product die gericht was voor mensen met een kleinere portemonnéé was prepaid en het aandeel hiervan was circa 20%.
Als u de jaarrekeningen van andere nieuw generatie energieleveranciers bekijkt, zult u ook zien dat vele van hen onder water staan. Sommige energieleveranciers worden overgenomen met miljoenenverlies. Nagenoeg alle energieleveranciers verkrijgen hun klanten via veilingen dan wel via vergelijking sites. Vele van hen hebben ook geen goedkeurende jaarrekening omdat hoe de energie sector in elkaar zit te complex is en men heeft aantal jaren nodig om met name systemen en processen op orde te stellen.
We hebben twee jaar terug ook nieuwe directeur aangesteld om aantal problemen binnen het bedrijf op te lossen omdat we van mening waren dat een ervaren persoon bepaalde problemen kon oplossen. Daarnaast hebben we aan alle autoriteiten alle informatie open en transparant gedeeld waardoor zij in staat waren alles te bestuderen, maar binnen de sector zijn meer van dergelijke problemen. U krijgt pas een goede beeld als u alle nieuwe energieleveranciers vergelijkt op hun financiën en technische kwaliteiten en u dient zich af te vragen of het enkel een probleem is van EnergieFlex of dat de sector een probleem heeft.
We hebben tot op het laatste moment gezocht naar investeerders maar helaas zonder succes. De kortingen van klanten waren nagenoeg allemaal uitbetaald de afgelopen zomer en door een systeemfout hebben grotendeels van de klanten zelfs een deel van hun voorschot terug ontvangen dus dat 10 duizenden mensen hun voorschot kwijt zijn is eveneens onzin.
Wat betreft de lening van het pand, we hebben binnen de wetgeving gehandeld waarbij een garantie tegenover stond en bovendien is die lening volledig afgelost. Dus op geen enkele wijze onzorgvuldig gehandeld.
Aantal andere ondernemingen zijn in eerder fase al gestopt na het bestuderen van de markt.
ABNAmro bank was mijn eerste freelance opdrachtgever en het logo is op Linkedin automatisch gekoppeld aan de eerste opdrachtgever. Dit heb ik niet gezien en is nu aangepast. Fitness behoort niet tot mijn operationele werkzaamheden vandaar ook niet vermeld. Onlinebazaar was in de startfase al gestopt, het was een pilot, daarnaast verschillende domeinnamen geregistreerd maar niets mee gedaan.
Mijn reactie beoogt niet volledig te zijn, ik ben dat ook niet aan u verschuldigd. Als er vragen zijn over het faillissement zal ik die aan de curator beantwoorden. Uit uw vraagstellig kan ik wel concluderen dat u een tendentieus artikel wilt schrijven. Dat moet u vooral doen, maar het zal blijken dat het nergens op gebaseerd is, en zeker niet op onderzoeksjournalistiek, zoals uw site pretendeert. Ik zou zeggen: wacht rustig het onderzoek van de curator af; dan komt er een afgewogen verhaal. En kijk anders naar de markt als geheel; daar zijn wel faillissementen, maar voor de consumenten nauwelijks schade, mede door de regelgeving die consument-vriendelijk is. En ook voor onze portefeuille is bij de doorstart door een derde miljoenen betaald aan de curator – dus zo slecht zal het allemaal wel niet zijn.
Mvg,
Siva Kandiah
Mail 2:
Nog twee opmerkingen die u misschien helpen niet klakkeloos op geruchten af te gaan.
Bij een faillissement zijn er altijd partijen die schade lijden. Dat zal ook in dit geval zo zijn. Als een retailer failliet gaat, zitten mensen met waardeloze kadobonnen, of aanbetalingen waarvoor ze niets terug krijgen. Zo zullen er bij Energieflex ook wel mensen zijn die een tegoed hebben. Dat het om tienduizenden gaat is onzin. Ik zou zeggen: wacht het verslag van de curator af- daarin staat hoeveel schuldeisers er zijn.
Als er een lening wordt ontvangen, moet die worden terugbetaald aan degene die het geld heeft uitgeleend. Dat is zo logisch als wat, en dat is ook wat er bij het pand is gebeurd. Voor zover Energieflex geldleningen had verstrekt zijn die volledig terugbetaald.
Met vriendelijke groet,
Siva Kandiah
75 Bijdragen
Inge 5
Mz59 7
IngeJan Smid 8
IngeLydia Lembeck 12
Jan SmidMartin van den Heuvel 1 11
IngeHet punt is dat nieuwe klanten een korting of bonus krijgen, die wordt betaald door de oude klanten die niet overstappen. Daar pas ik voor.
Bovenstaand verhaal en het hele overstapcircus zijn nergens voor nodig. Als de politiek niet onze provinciale energiebedrijven had verkwanseld, was er niets aan de hand geweest.
Jan Ozephius 2
IngeMet dank aan ex minister Joritsma die privatisering er razendsnel doorheen joeg. Gemeenten (de aandeelhouders) eenmalig een grote opsteker bezorgend en de burgers met een hoop gedoe en uiteraard helemaal geen lagere energiekosten. Fake Nieuws?
Inge 5
Jan OzephiusLydia Lembeck 12
Jan OzephiusZe komen hier wel vaker en er zijn helaas altijd mensen die ze binnen laten. Het artikel in het AD was bekend en gelijk ontluisterend. "We liegen en bedriegen en we zijn oplichters." Hopelijk heeft deze spijtoptant inmiddels een andere baan, waar het beter gaat dan bij NUON.
Lydia Lembeck 12
IngeInge 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
IngeInge 5
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
IngeRoland van Laar 3
Het lijkt erop dat dit bedrijf slechts virtueel energie leverde.
Hoe weten zij hoeveel energie zij op een bepaald moment moeten inkopen?
De meters bij de mensen thuis worden max 1x per jaar uitgelezen.
Daar komt de verbruiks informatie dus niet vandaan.
Kan iemand dit uitleggen?
[Verwijderd]
Roland van LaarLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Mz59 7
Roland van LaarSebastiaan 26
Roland van Laar[Verwijderd]
Sebastiaan 26Wilco 8 4
[Verwijderd][Verwijderd]
Wilco 8Wilco 8 4
[Verwijderd]Spreek uit ervaring.
Marla Singer 7
Sebastiaan 26Het is al heel lang publiekelijk bekend dat smartphones soortgelijke functionaliteiten hebben en je telefoon ongemerkt op afstand bediend kunnen worden zoals het aanzetten van de microfoon of video en die naar de controlerende instantie kunnen sturen.
Deze ongecontroleerde macht gaat in de nabije toekomst misbruikt worden omdat de mens niet met die macht om kan gaan.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerIk heb later dit jaar een monteur van Stedin hier gehad en gevraagd, of mijn gegevens iets geks vertoonden. Hij kon het na laten kijken en vanuit het kantoor kreeg ik antwoord dat ze niets geks gezien hadden. Klopt ook, want ik heb zojuist de jaarrekening van mijn energieleverancier binnen en ik krijg 300 euro terug.
Later vorig jaar natuurlijk: 2018... ;)
Sebastiaan 26
Roland van LaarJan Ozephius 2
Roland van LaarLydia Lembeck 12
Jan OzephiusH.J. van Rooten 1
Roland van LaarHet staat ook redelijk uitgelegd in de eerst alinea onder de kop "Spotgoedkope energie".
Het is dus redelijk goed te voorspellen aan de hand van de beschikbare gegevens wat het verbruik per woning is. Daarom vragen leveranciers ook direct bij het plaatsen van bv zonnepanelen om uw verbruik aan te passen (tenminste bij een fatsoenlijke energie leverancie, niet bij Nuon)
[Verwijderd]
Het reclame geweld van b.v. "Bel Simpel" daar vermoed ik hetzelfde bedrijfsplan.
De mannen van enegie-flex zijn nooit aan verkopen van de tent toegekomen.
Said Ajouaau 5
[Verwijderd]Die worden ook nergens vertegenwoordigd en/of beschermd. Lang leven de liberalisering!!!
Fred van Sas 3
Dat zal dan wel, maar wie dient de vraag aan de politiek te stellen ? Had de ACM niet verder moeten kijken dan alleen de eisen en moeten constateren dat er een vraag aan de politiek gesteld moet worden. Het is in mijn ogen ook een taak van de toezichthouder om de eisen onder de loep te houden. Heeft nav het Energieflex dossier de ACM gevraagd om strengere eisen ?
Lydia Lembeck 12
Fred van SasSebastiaan 26
[Verwijderd]
Sebastiaan 26Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Theo Ui 3
Zie ook het lemma over de Consumentenbond op Wikipedia:
"De Consumentenbond biedt sinds 2012 de website Klachtenkompas.nl aan. .... Dit platform van de bond is niet onomstreden doordat het via Google Adwords gericht op bedrijfsnamen adverteert. Het zou zo klanten van bedrijven weglokken bij hun klantenservice. De Consumentenbond is in 2016 door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt omdat het platform in veel gevallen bezoekers uiteindelijk naar betaalde diensten van de Consumentenbond geleidde."
F. Passet 4
Lydia Lembeck 12
F. PassetPeter Urbanus 5
Lydia LembeckOmdat de leveringszekerheid slecht was besloten gemeenten zelf die gasfabrieken over te nemen. Later kwamen daar weer provinciale energiebedrijven uit voort. Honderd jaar later kwam de marktwerking in zwang bij de Boven Ons Gestelden en werden de provinciale nutsbedrijven geprivatiseerd, hoewel provincies lange tijd eigenaar bleven.
Uiteraard waren het vooral de overheden die betaalden voor de bodemsanering op plekken waar ooit gasfabrieken hebben gestaan.
Wat je kreeg waren provinciale energiebedrijven die in buitenlandse handen vielen. Essent is bijvoorbeeld onderdeel van het Duitse RWE, dat weer eigendom is van het Zweedse staatsbedrijf(!) Vattenfal. Waanzin natuurlijk. Vervolgens een onontwarbare knoop van vage bedrijfjes die aan particulieren en bedrijven energiecontracten willen slijten, waarbij je nooit weet waar je mee in zee gaat en of het goed zal uit pakken.
Niet meer stemmen op partijen die vasthouden aan marktwerking is een eerste middel.
Lydia Lembeck 12
Peter Urbanus'Niet meer stemmen op partijen die vasthouden aan marktwerking is een eerste middel.'
:)
PS: Die Amerikanen hadden eigenlijk gelijk. De van oorsprong gemeentelijke nutsbedrijven werkten prima tot men vond dat er geld te verdienen viel.
F. Passet 4
Lydia Lembeck[Verwijderd]
Co Pater 7
[Verwijderd][Verwijderd]
Co Patersquarejaw 5
[Verwijderd]Peter Urbanus 5
squarejawMarla Singer 7
Dat er dingen gebeurd zijn die niet goed zijn staat ook als een paal boven water. Maar wat zijn nou eigenlijk de problemen? Dat twee zakenmensen met weinig ervaring er een potje van maken en hun klanten die aan de onderkant van de samenleving daar de dupe van zijn? Dit is geen zeldzaamheid en een gevolg van een vrije markt voor ondernemers waar fraude met BV bij de gang van zaken lijkt te horen.
Hier is overigens ook de fout gemaakt om geen rekening te houden dat bij mensen met een hoger risico op betalingsachterstanden je meer kosten kwijt bent om die betalingen te innen.
Als je met een prijsvechter in zee gaat dan weet je dat je meer risico loopt. Goedkoop is immers duur koop. Dat mensen daar tegen beschermd moeten worden zou dan betekenen dat die mensen zelf niet goed genoeg kunnen nadenken over wat er kan gebeuren?
De toezicht die er is kan (en wil) niet alles controleren dus zul je zelf ook uit je doppen moeten kijken om niet in gladde praatjes te trappen (die volgens de wet gewoon mogen). Wat dat betreft mag je op dat punt wel de consumentenbond aankijken omdat ook die niet door had hoe deze prijsvechter aan zulke goedkope prijzen kwam.
Die liberalisering van de energiemarkt is een grote grap. Want het komt in feite gewoon op neer dat je elke twee jaar van leverancier moet wisselen. Voordelen van het blijven bij een leverancier wegen vaak tot nooit op tegen de 'overstap kortingen' en zul je dus als je blijft zitten automatisch meer gaan betalen.
Beste FTM, hoe komt dit? Ik heb dit al verschillende malen aan mijn leveranciers gevraagd maar hun antwoord was steeds 'Zo werkt het nou eenmaal'.
Martin van den Heuvel 1 11
Marla SingerDe nieuwe klanten worden gelokt met een zogenaamde "worst".
De bonus of tijdelijke korting.
Echter, iemand zal die "kosten" moeten betalen.
Je kunt ook zeggen: iemand zal die verliezen moeten compenseren.
Wat dacht je van de klanten die NIET overstappen, maar blijven?
Wij doen elk jaar mee met de actie van Vereniging Eigen Huis. Als je dat wil, krijg je automatisch elk jaar bericht. Dit jaar had dezelfde leverancier als vorig jaar de laagste prijs. Omdat Vereniging Eigen Huis op dit gebied veel meer expertise in huis heeft dan de consumentenbond, hoop ik dat wij gevrijwaard blijven van het soort gedoe in bovenstaand artikel. En je kunt zelf natuurlijk ook wat doen. Zoek op hoe lang zo'n bedrijf al bestaat. Dat moet toch een indicatie geven van degelijk bestuur.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Aanvullend: uiteindelijk blijk ik goedkoper uit te zijn dan de buren die Budget Energie hebben gekozen. Zelfde soort woning. Alleenstaande ouder met af en toe kind over de vloer. Zoals ik af en toe bezoek heb...
F. Passet 4
Lydia LembeckWilco 8 4
Marla SingerDat klopt, het is aangetoond dat iQ ca. 13 punten daalt bij financiële problemen en dat mensen niet meer in staat zijn rationele beslissingen te nemen.
Daarom moeten mensen in zo'n situatie geholpen en beschermt worden.
Marla Singer 7
Wilco 8Nu krijgen kinderen een eigen bankpas en gaf het Nibud aan dat deze kinderen minder goed met het pinnen zelf om kunnen gaan omdat ze niet doorhebben dat het geld ergens vandaan moet komen.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerNiet alleen financieel bij beunen, maar ook meer kennis over voedsel en leren dat de makkelijke maniertjes altijd ongezond zijn. En er zijn vast meer redenen te vinden, want ik hoor soms verhalen van ouders dat hun kinderen grote lol hadden en binnen een half jaar van hun kamer gezet werden wegens niet betalen van de huur en van de universiteit gestuurd werden, omdat ze niet kwamen opdagen. Feestbeesten werden opgevangen met 'achs' en 'wee's' en na een maand gingen ze ergens anders door. Nog altijd onwetend dat geld beperkt blijkt te zijn. Wat moet je met zulke ouders en scholen?
Ties Joosten 5
Marla SingerIk las je reactie gisteren, maar besloot nog even een nachtje te slapen. Beschuldigd worden van onderhuids racisme is niet fijn, en ik wil daar niet vanuit de emotie op reageren. Liever haal ik dan eerst even adem en probeer ik na te gaan of er misschien een kern van waarheid in zit.
Maar zelfs na een dag, en na alles terug gelezen te hebben, ben ik het niet met je eens. Ik benoem de Nederlands-Sri Lankaanse achtergrond van de heren, omdat ik meen dat daarmee duidelijk wordt dat ze elkaar kennen en eenzelfde achtergrond delen. Volgens mij is dat relevant voor het verhaal: de twee heren begonnen samen een energiemaatschappij zonder dat ze daar enige ervaring in hadden, volgens mij wil de gemiddelde lezer dan weten hoe die twee elkaar kenden. Door op te schrijven dat ze uit dezelfde gemeenschap komen, wordt die vraag beantwoord.
Ik zie niet hoe dat discriminerend is. Als dit bedrijf was opgericht door twee Twenten waarvan ik erachter kwam dat ze elkaar al jaren kenden, dan had ik dat ook opgeschreven. Bovendien speel ik niet in op een bepaald maatschappelijk discriminerend vooroordeel over Nederlands-Sri Lankanen. Voor zover ik weet bestaat niet bepaald het vooroordeel dat Nederlands-Sri Lankanen onkundige zakenmannen met megalomane dromen zijn, deze twee heren daarvan beschuldigen versterkt voor zover ik kan zien dan ook geen maatschappelijke onderbuikgevoelens.
(1/2)
Peter Urbanus 5
Ties JoostenMarla Singer 7
Peter UrbanusMarla Singer 7
Ties JoostenDat ze elkaar van die achtergrond kennen is een aanname of kan je dat ook aantonen? Zo ja dan hoort dat in het artikel volgens jouw redenering.
Ties Joosten 5
Marla SingerTenslotte nog over de kleine man met flaporen (tenminste, ik neem aan dat je dat bedoelt met lichamelijke eigenschappen): dat is niet kleinerend bedoeld. Ik wil gewoon opschrijven hoe die man eruit ziet, volgens mij geeft dat kleur en smaak aan het verhaal en maakt dat de beste man een beetje menselijker. Als ik naar foto's en videobeelden van hem kijk (ik heb hem helaas niet in person mogen ontmoeten), dan valt dat me gewoon het meest op.
Groet, Ties
(2/2)
Marla Singer 7
Ties JoostenWas Henry Keizer ook een klein dik mannetje met pretoogjes? Dat is ook lekker smeuïg maar toch werd dat niet bij de vele artikelen vermeld. Waarom hier wel? Het het niet gewoon beter om objectief de feiten weer te geven zonder het smeuïg te maken gebaseerd op eigen indrukken of misschien wel vooroordelen?
Lydia Lembeck 12
Marla SingerEerlijk gezegd vind ik dit niet echt discriminerend. Wat de VVD doet met lage inkomens discrimineren vanwege hun inkomen vind ik veel erger, maar dan roept iedereen dat DAT geen discriminatie is. Ik voel het wel zo. En dit valt reuze mee. Voor mij geen discriminatie. Denk dat het ook vaak meer een gevoel is.
Gerard Koops 1
Marla SingerDe meeste mensen die ik ken komen uit een Nederlandse Brabantse katholieke omgeving. Ik ben bovendien een klein dikkig mannetje met pretogen en flaporen (dat is echt zo, ik ben zelfs bereid een foto te sturen). Mocht iemand dat opschrijven zou ik daar geen enkel probleem in kunnen zien. Het zou pas de verkeerde kant op gaan wanneer iemand mij als CDA’er zou kenmerken vanwege mijn afkomst, en als VVD’er vanwege mijn uiterlijk. Ik ben zulke verwijzingen nergens in het stuk tegengekomen. Ze zijn suggestief omdat u ze zo benoemd.
Wil Post 2
Martijn 47
wim de kort 8
Lydia Lembeck 12
wim de kortMisschien een idee om aan Ben Woldring te vragen, of hij daar ook iets mee kan doen?
wim de kort 8
Lydia LembeckEen beetje vertrouwen moet je hebben als je met iemand in zee gaat, maar dat was bij hun nog teveel. Met hun revieuws wist ik genoeg. Een echte takkezooi daar. Als die mannen en vrouwen ademen liegen ze al, dan weet jij genoeg. Hun gaan niet uit van meterstanden en verbruik maar meer van wat de directie nodig heeft. Vanaf begin af gezegd van mij geen poen, zeker weten. Al stuur je politie, deurwaarders, noppes, niks. Het ging om 2 stuks aansluitingen, zaak en prive, met 2 apparte machtigingen, zaak en prive. Met een zakelijke rekening heb je maar 5 dagen om te storneren, priverekening 45 dagen. Altijd te laat dus. Ze trokken alle 2 van mijn zakelijke rekening af en daar krijg ik met de belasting problemen mee. Immers, je mag priverekeningen niet zakelijk betalen, dat is fraude. Hoofdkantoor bank gebeld, jurist storneerde meteen. Advocaat erbij met 4 regels tekst en meteen ontbinding contract. Advocaat vertelde mij dat hij niet een kantonrechter kende die mij in het ongelijk zou stellen. En toen kwam ik in actie, ik hoefde niks meer te betalen, gratis stroom, meterhuur etc. en het uitgespaarde gedoneerd. Wilde eigenlijk wel de nieuwe situatie verlengen met 10 jaar. Total wilde dit toch maar niet doen. van oplichters moet je dus niet bang zijn en gewoon in de aanval gaan. Iets later kreeg ik een mail van hun met excuses dat e.e.a. een vergissing was, Ja, ja, in frankrijk hebben ze ook een Hennie Keizer.
P.s. aanvulling (maandagmorgen vroeg): kwam er al snel achter dat het bij hun niet om verbruik ging maar om de looptijd van jouw contract. Ze jagen jou op door bij elk nieuw bericht van hun jou voorschot te verhogen, gewoon verdubbelen dus. Het gevolg van dit is dat jij van dit contract af wil. De meeste klanten van hun zitten dan allang in hun fuik. Heel diplomatiek zeggen ze dan dat dit kan, maar wel betalen. Het allerliefst voor 5 jaar. (wel kassa voor hun).Maar nogmaals van mij niks, noppes, nada. Leuk man, maar wel spannend.
Lydia Lembeck 12
wim de kortline 5
Ties Joosten stelt dat EnergieFlex opgericht is in 2014. Doel: Richt zich niet allen op klanten met een kleine beurs, maar ook expliciet op mensen met schulden die hun rekeningen niet kunnen betalen.= Doen zij dat niet, dan sluit EnergieFlex via slimme meter op afstand stroom en gas af????? Huu alleen tussen handelaar!
Een vraag, hoe en wat kunnen EnergieFlex in kopen in hoeveel heden qua gas en elektriciteit, om hun begin vraag te voldoen!? Om aan te bieden aan de mensen.. Hoe wisten zij, aan wie om zich aan te bieden aan een persoon?????????? Er was maar een kleine uitrol.
EnergieFlex is een tussen persoon/bedrijf. Via markt corfurm politiek gedachten gang. Maar stelt nog niet de mis in het hele energie ge/verbruik geld bloot.
Er is maar 1 leiding naar mijn huis. En er zijn maar en paar die de hooft leverasier zijn.. Die hebben nog steeds alles in handen.
Harbers 8
Peter Urbanus 5
Ik ben allang doodziek van die hele marktwerking.
line 5
Weet jij toevallig hoeveel van die tussen handelaars zijn, die aanbiedingen doen op de markt van gas en electra? Of weet iemand anders dit.
Mijn vervolg vraag is, hoeveel moeten de tussen handel personen afdragen aan de aanbieden partijen? Zij moeten huren voor de leiding in mijn gedachten gang. En er voor betalen. Er moet een soort afspraak zijn tussen de aanbiedende partij en tussen persoon. De hoofd leveransier is niet gek, en wil zijn eigen markt houden. Met daar bij zijn achterban. En politiek. Lees macht. Hoe erg het ook voor die mensen het is geworden. Die er mee te maken hebben/hadden?. Dit is BEWUSTE politieke spel. Van alle partijen. Ik vind dit, van lage alooi qua misbruik waar wij als mens afhankelijk zijn. Met alle nieuwe plup alternatieve vormen, die ook misbruikt worden.
Wat is de echte waarheid, iemand weet.
wim de kort 8
lineSebastiaan 26
wim de korthttps://www.theice.com/index
Hans De Haan
anoniem anoniem
Ik heb bij Energieflex gewerkt omstreeks 2014. Altijd een enorm slecht gevoel gehad bij de directeuren. Er werden enorm veel beloftes gedaan aan het personeel, waarvan geen enkele is nagekomen. Nadat ik ontslag had genomen kreeg ik te horen dat ik een deel van mijn opgebouwde vakantiegeld niet uitbetaald kreeg, omdat ik een tijdje ziek was geweest en ik 'wel wat water bij de wijn mocht doen'. Uiteindelijk kreeg ik het bedrag 'om boekhoudkundige redenen' vanaf een andere rekening op mijn rekening bijgeschreven, maar ik kreeg daar geen enkele bevestiging op papier van, terwijl ik daar wel om vroeg. Dat was belastingtechnisch niet handig, kreeg ik te horen.
Dat het op zo'n manier zou eindigen had ik echter niet verwacht. Zo spijtig dat er zoveel gedupeerden zijn en ik voel me ondanks de korte periode schuldig dat ik hieraan heb bijgedragen.