
Door mediacampagnes van dierenwelzijnsorganisaties is bij het brede publiek het beeld ontstaan dat grootschalige veehouderij slecht is voor dierenwelzijn. Dat is echter te kort door de bocht. Op grotere bedrijven wordt niet per se slechter voor dieren gezorgd. En zolang consumenten niet meer voor hun vlees willen betalen, is verdere schaalvergroting in de veehouderij onvermijdelijk, betoogt Herman Lelieveldt.
Ik kan het mis hebben, maar volgens mij is het geen toeval dat dierenwelzijnsorganisaties juist in de aanloop naar de feestdagen nog eens een tandje bijzetten in hun media-campagnes. Vorige week startte Wakker Dier een radiocampagne waarin ze aandacht vroeg voor het lot van Barbarie-eenden, die met ‘duizenden op elkaar gepropt in een potdichte schuur met roostervloeren’ in Frankrijk gefokt worden
Een week eerder postte de actiegroep Animal rights.NL filmpjes van undercoveroperaties bij twee Nederlandse varkenshouderijen. Niet alleen de beelden zelf maar ook de reactie van de NVWA daarop riepen een hoop verontwaardiging op. De NVWA probeerde in een draadje van maar liefst zeven tweets een passende reactie te geven, maar al bij de tweede tweet ging het mis: ‘Het is onaangenaam om de varkens in het filmpje te zien en horen gillen. Ook het zien van zieke en dode dieren laat een mens niet onberoerd, zeker als je minder bekend bent met de varkenshouderij in Nederland,’ aldus de NVWA.
‘Het is onaangenaam om de varkens in het filmpje te zien en horen gillen’
Die laatste bijzin wekte de woede op van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren: alsof het hier louter zou gaan om de onaangename beleving die deze filmpjes bij het publiek opwekken en niet om het feitelijke dierenleed dat de beelden laten zien. Ouwehand legt met haar tweet precies de vinger op de zere plek: wie bepaalt er nu eigenlijk wat het juiste niveau van dierenwelzijn is, het publiek of de experts?
Nederland gidsland
Nederland neemt in dit debat een interessante plek in. Er is geen land in de EU waar zoveel vlees beschikbaar is dat aan hogere standaarden voldoet dan de wettelijke minimumnormen – vooral met dank aan het Beter Leven-keurmerk. Nederland zit ook in de kopgroep van landen waar burgers bereid zijn hier extra voor te betalen, zo blijkt laten Eurobarometer gegevens uit 2016 zien. Een derde van de Nederlanders wil tot 5 procent extra betalen, maar veel meer mensen willen verder gaan: ruim één op de tien wil tussen de 10 en 20 procent extra betalen en een bijna even grote groep zelfs meer dan 20 procent.
Wie deze getallen naast de omzet voor vlees met een keurmerk legt, kan grosso modo concluderen dat de markt op dit moment goed is afgestemd op deze willingness to pay. De laatste cijfers die ik daarover kon vinden, laten zien dat het aandeel kip met keurmerk zo’n 20 procent bedraagt. De kipfilet met één ster van het Beter Leven-keurmerk, kost op dit moment 13,49 euro per kilo en is daarmee 20 procent duurder dan Albert Heijns ‘tussenkip’. Wie vindt dat het uiteindelijk de consument is die moet bepalen hoeveel verder we gaan dan de minimumnormen van de EU voorschrijven, moet er dus op rekenen dat er niet veel meer ruimte is voor prijsverhogingen.
Kunnen we ervoor zorgen dat het dierenwelzijn toeneemt bij een gelijkblijvende prijs?
Kunnen we er dan voor zorgen dat het dierenwelzijn toeneemt bij een gelijkblijvende prijs? Misschien wel, maar dan zouden we moeten accepteren dat de veehouderij grootschaliger en efficiënter georganiseerd wordt. En dat gaat tegen onze intuïtie in, want bij diervriendelijk denken we ook vaak aan kleinschalig en knus. Als we dan lezen dat er dit jaar in de gemeente Horst aan de Maas begonnen is met de bouw van een pluimveebedrijf waar maar liefst 1 miljoen vleeskuikens gefokt gaan worden, is onze eerste reactie: zo’n megastal kán niet goed zijn voor het dierenwelzijn!
Hele keten op één plek
Ik ben hier echter anders over gaan denken toen ik begin december Marcel Kuijpers, de man achter het Nieuw Gemengd Bedrijf, hoorde spreken op een debat op de Universiteit Utrecht dat zeker de moeite van het terugkijken waard is. Op het podium stonden drie veehouders, die alle drie uitlegden dat ze alleen via schaalvergroting ‘diervriendelijker’ vlees kunnen aanbieden tegen een marktconforme prijs.
Kuijpers, de man van de 1 miljoen vleeskuikens, legde uit dat zijn bedrijf dankzij deze schaal de hele pluimveeketen op één plek in eigen beheer heeft. Kuikens worden zelf uitgebroed, gefokt en geslacht. ‘Als je geen vrachtwagens in de keten meer hebt, doe je iets voor de dieren en voor de efficiency,’ aldus Kuijpers. Het zorgt er ook voor dat je een bedrijf hebt met een behoorlijk aantal werknemers die je kunt scholen, coachen en die elkaar scherp kunnen houden. Wie met dat verhaal in het achterhoofd de beelden van Animalrights.nl nog eens bekijkt, zal wellicht begrijpen dat het juist op kleinere bedrijven wel eens slechter gesteld kan zijn met het dierenwelzijn – juist omdat de bedrijfsvoering daar financieel vaak krapper is dan op grotere bedrijven.
Eenzelfde verhaal vertelde Gerald Deetman, die een aantal jaren geleden vijf verouderde en verspreid staande stallen opdoekte. Hij zette er één grote, moderne stal voor in de plaats, energieneutraal, met vloerverwarming en luchtwassing. De vier mensen die vroeger op die vijf plekken aan de slag waren, doen dat nu samen op één plek. Ook al geen reden om te veronderstellen dat het slechter is voor het dierenwelzijn.
‘Als je geen vrachtwagens in de keten meer hebt, doe je iets voor de dieren en voor de efficiency’
Pluimveehouder Eric Hubers zat in de zaal. Hij legde uit hoe hij de afgelopen 32 jaar stukje bij beetje het dierenwelzijn van zijn leghennen verbeterde, en dat het daarbij onvermijdelijk was om de schaal van zijn bedrijf te vergroten omdat hij anders de investeringen niet terug kon verdienen. Nu is hij op het punt waarbij zijn bedrijf 160.000 legkippen heeft. Dat is een probleem, want de Dierenbescherming geeft geen sterren aan bedrijven waar meer dan 120.000 hennen rondlopen, ondanks het feit dat hij voor de rest aan alle criteria voor één-ster en twee-ster- keurmerk voldoet. Hubers onthulde dat de Dierenbescherming daar ook een beetje mee in zijn maag zat, en hem de suggestie deed zijn bedrijf administratief te splitsen om zo toch de sterren te kunnen blijven voeren.
Schaalvergroting onvermijdelijk
De conclusie is duidelijk: als we in Nederland blijven vasthouden aan marktwerking als dé weg naar een beter dierenwelzijn, dan lijkt schaalvergroting onvermijdelijk. Maar dat staat op gespannen voet met het beeld dat consumenten hebben bij een ‘blije kip’ en ‘gelukkige varkens’. De verhalen van de drie veehouders dwingen ons om toch nog eens goed naar de relatie tussen schaalgrootte en dierenwelzijn te kijken.
Hoogleraar diergedrag Saskia Arndt vertelde tijdens het debat dat hier nog veel meer onderzoek naar gedaan moet worden. Bij dat onderzoek moet het er uiteindelijk om gaan het welzijn van dieren zo objectief mogelijk vast te stellen en moeten we er open voor staan dat de uitkomsten daarvan laten zien dat small niet altijd beautiful is. In de tussentijd moeten zowel consumenten als supermarkten eens goed in de spiegel kijken en zich realiseren dat veehouders pas echt grote stappen kunnen zetten als we een stuk meer voor hun producten gaan betalen.
84 Bijdragen
[Verwijderd]
Er is geen verschil.
Wij mensen behoren tot de groep van dieren dieren, als onderdeel van de mensapen.
Dan toch zijn wij in staat onszelf op de hoogste plek te zetten, en de meeste dieren daaronder door de dieren (ge)dood en levend aan te wenden voor ons gerief en comfort, alsook tot stillen van trek, niet eens echte honger.
De door ons veroorzaakte genocide van dieren gaat in een steeds sneller tempo. En toch vinden wij onszelf zo ontwikkeld.
Laat ons onszelf eens heel hard uitlachen.
MaartenH 10
[Verwijderd]f. van Dam 6
[Verwijderd]Elmar Otter 6
f. van DamEn of iets genocide is is natuurlijk een fantasie bedacht door de dier mens. Net als dat alle juridische beginsels een fantasie van de dier mens zijn.
Dat maakt ze niet slecht, het is heel nuttig, maar het zijn wel verzinsels van de dier mens.
Roland Horvath 7
Megastallen, dat is geen landbouw meer maar industrie. Die geen verband meer heeft met de grond die nodig is om bijvoorbeeld 150.000 kippen te huisvesten en te voeden.
Dierenwelzijn is belangrijk. Maar het blijft dweilen met de kraan open. Want de huidige overheid geeft niet veel om het welzijn van één van de meest voorkomende diersoorten waarvan er naar schatting zo'n 17 miljoen rondlopen in NL. Dus van welzijn voor de andere diersoorten komt dan wellicht ook niet veel terecht.
Er zijn meerdere redenen om geen megastallen te bouwen:
1. De vlees productie is voldoende voor de NL binnenlandse consumptie.
2. Ieder land moet zo veel mogelijk voor zichzelf voedsel produceren. Daarbij mogen niet altijd de wetten van de vrije markt voorgaan. Onder andere om -ecologische- transportkosten te vermijden en om strategische redenen.
3. Het veevoeder komt uit het buitenland.
4. De productie gaat voor een groot gedeelte naar het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland maar zelfs China.
5. De mest blijft in NL en vervuilt de grond onder andere met nitraten.
6. Bij de NL overheid regeren de Grote Multinationale Ondernemingen, de GMO. Zoals het in een neoliberaal staatsbestel past is ook daar de overheid de knecht/ de -ondergeschikte van de GMO.
7. Dat er een schaalvergroting nodig is om het dierenwelzijn te kunnen realiseren, ligt aan de prijzen. De concurrentie is te groot en de afnemers, onder andere de grote supermarkten, hebben een monopolie en doen de producenten aan -minder dan- kostprijs produceren. Ook dat onwenselijk. Via een reeks faillissementen van veeteelt bedrijven ontstaat er dan in de veeteelt een ongezond monopolie of oligopolie.
Wilco 8 4
Roland HorvathOp zich niets op tegen natuurlijk. De praktijk is echter dat als Nederland te ver voor de internationale muziek uitloopt, we hier niets meer produceten, omdat alles in het buitenland goedkoper is.
Voorbeeld: legbatterijen nu niet meer in Nederland, de eieren komen nu vooral uit Roemenië en Oekraïne uit legbatterijen die verplaatst zijn vanuit Nederland.
Niet de eieren die je in de winkel koopt, maar de eieren die vrij onzichtbaar in producten zoals bijvoorbeeld koekjes zijn verwerkt. Helemaal niets bereikt dus, alleen dat er nu meer kippen per vierkante meter gehouden worden.
De praktijk is nu eenmaal anders dan een idealistisch beeld.
Lydia Lembeck 12
Wilco 8dethmer 6
Het is geen industrie die alleen de wens van de consument in Nederland volgt. Veel van de verdienste moet komen van de export en men concurreert met de buitenlandse bedrijven.
De lat ligt daar in veel gevallen lager. Dat verklaart voor een deel de omvang of de wens daartoe. Het blijft een race naar de bodem.
Dat we in Nederland wat meer zouden willen betalen is waar voor een deel van de bevolking, dat het breed genoeg heeft, deels is het het gewenste antwoord.
We betalen met onze hogere prijs het concurrentiedeel van de exporteur.
Hier een hogere prijs voor een lagere naast de buitenlandse concurrent.
Producent tevreden, dierenclubs een stapje dichter bij de hemel, het deels aangeprate schuldgevoel van de consument lager.
Alleen de minst bedeelden hebben het nakijken.
En we kunnen die gele hesjes maar niet duiden.
dethmer 6
Het is geen industrie die alleen de wens van de consument in Nederland volgt. Veel van de verdienste moet komen van de export en men concurreert met de buitenlandse bedrijven.
De lat ligt daar in veel gevallen lager. Dat verklaart voor een deel de omvang of de wens daartoe. Het blijft een race naar de bodem.
Dat we in Nederland wat meer zouden willen betalen is waar voor een deel van de bevolking, dat het breed genoeg heeft, deels is het het gewenste antwoord.
We betalen met onze hogere prijs het concurrentiedeel van de exporteur.
Hier een hogere prijs voor een lagere naast de buitenlandse concurrent.
Producent tevreden, dierenclubs een stapje dichter bij de hemel, het deels aangeprate schuldgevoel van de consument lager.
Alleen de minst bedeelden hebben het nakijken.
En we kunnen die gele hesjes maar niet duiden.
dethmer 6
Het is geen industrie die alleen de wens van de consument in Nederland volgt. Veel van de verdienste moet komen van de export en men concurreert met de buitenlandse bedrijven.
De lat ligt daar in veel gevallen lager. Dat verklaart voor een deel de omvang of de wens daartoe. Het blijft een race naar de bodem.
Dat we in Nederland wat meer zouden willen betalen is waar voor een deel van de bevolking, dat het breed genoeg heeft, deels is het het gewenste antwoord.
We betalen met onze hogere prijs het concurrentiedeel van de exporteur.
Hier een hogere prijs voor een lagere naast de buitenlandse concurrent.
Producent tevreden, dierenclubs een stapje dichter bij de hemel, het deels aangeprate schuldgevoel van de consument lager.
Alleen de minst bedeelden hebben het nakijken.
En we kunnen die gele hesjes maar niet duiden.
dethmer 6
MaartenH 10
dethmerLydia Lembeck 12
dethmer[Verwijderd]
Jotima
Dat de consument niet meer wil betalen voor vlees is een fabeltje. De consument is verwend door het goedkope stukje vlees wat veroorzaakt is door de ongebreidelde groei van de vleesindustrie.
Deze bedrijven zorgen er voor dat er steeds meer voer geïmporteerd moet worden, dit moet vervoerd worden en zorgt dus juist voor meer vrachtverkeer. Het lijkt wel of we het vlees ter plekke consumeren. Het vlees moet vervoerd worden, dit geeft ook meer vrachtverkeer.
Schaalvergroting is alleen onvermijdelijk omdat de economie ons daartoe dwingt. Kennelijk is groei en nog eens groei (dus winst en de zucht naar geld) het enige wat telt in onze economie.
Ferry de Boer 7
JotimaDat schrijft hij toch ook niet, in tegendeel: “Een derde van de Nederlanders wil tot 5 procent extra betalen, maar veel meer mensen willen verder gaan: ruim één op de tien wil tussen de 10 en 20 procent extra betalen en een bijna even grote groep zelfs meer dan 20 procent.”
Er zijn vast kanttekeningen te plaatsen bij zijn verhaal, maar bij deze reactie die alles over een kam scheert vraag ik me af of je überhaupt wel ontvankelijk bent voor een boodschap die niet past in jouw wereldbeeld.
Jotima
Ferry de BoerDe evengrote groep die meer wil betalen dan 20% is maar 10%. De kop van het verhaal is de algemene conclusie van de heer Lelieveldt.
Mijn conclusie is dat het een slecht en ondoordacht verhaal is.
Ferry de Boer 7
JotimaMet de oplopende rekeningen voor de burger vrees ik dat er aan die bereidwilligheid om meer te gaan betalen niet heel vele zou veranderen. Sterker nog, de consumptie van vlees zal wellicht nog verder dalen door toenemend bewustzijn van de impact. Dit verhoogt wrs alleen maar de drang naar nog meer efficiency.
Lydia Lembeck 12
JotimaWilco 8 4
JotimaEet er geen gram minder vlees om, vooral ook vanwege dat wijzende vingertje.
Zodra dat toontje komt, negeer ik een mening., Laat me niet op die manier een mening opdringen door veganistisch ingestelde personen.
Bepaal zelf wel wat ik eet.
Carla Bakkum
Uiteindelijk moeten we veeeel minder vlees eten. Het moet een kleine luxeproduct worden in ons dieet, zoals dat ook 100 jaar geleden gold. Gezonder, beter voor het milieu.
Maar dat gaat niet lukken zonder prijsprikkel. Overheid moet ingrijpen met strengere regels vleesindustrie en/of vleestaks.
Mz59 7
Carla BakkumCarla Bakkum
Mz59Mz59 7
Carla BakkumWilco 8 4
Carla BakkumLydia Lembeck 12
Carla BakkumSojavrij kan je alleen kopen in speciaalzaken. Vrij duur. Zelf een keer een doosje gekocht bij zo'n winkel en gekeken wat ze erin doen voor notenburgers. Ik maak ze nu zonder meelproducten erin. Leven de koffiemolen. Noten klein malen, wat al licht gebakken champignons erbij, mengen met de hand (een ei mag en helpt ook, maar ik eet geen eieren meer) en zo maak je je eigen burgers. Handen wassen en de burgers omdraaien... eet smakelijk. Kruiden e.d. kan je zelf.
Carla Bakkum
Mz59Raf
Carla BakkumWietze van der Meulen 6
Een stukje op pluimveeweb.nl
https://www.pluimveeweb.nl/artikel/175553-polen-grote-bedreiging-nederlandse-legsector/
Ook de commentaren onder het artikel zijn interessant.
Nu kan het aan mij liggen maar het lijkt er een beetje dat ook de sector zelf niet al te veel vertrouwen meer heeft in schaalvergroting.
Als dit zo door gaat blijft er zelfs geen megastal in Nederland meer over.
In het buitenland (als Polen, Oekraïne of Spanje) kan het tenslotte altijd nog goedkoper en transportkosten zijn relatief laag.
De voedselzekerheid, wijze van produceren en kwaliteit van de producten, zijn dan nog wel een paar puntjes......
Roland Horvath 7
Wietze van der MeulenVan varkens is al tientallen jaren bekend dat er intelligentere/ slimmere varkens zijn en varkens, die niet zo begaafd zijn. De intelligentere zijn zich ervan bewust dat ze naar een catastrofe annex genocide gaan als ze per vrachtwagen naar het slachthuis vervoerd worden. Daardoor raken ze in een stress toestand waardoor de kwaliteit van hun vlees achteruit gaat. Daarom tracht men sinds lang vooral debiele varkens te kweken. Die zich bij het vervoer van geen kwaad bewust zijn. Voor hun is het vervoer een schoolreisje. Ze raken niet gestrest. Wij eten dat vlees en moeten dus daardoor langzaamaan debieler worden.
Alles voor de winst. Het welzijn van de mensen is niet veel waard. Het welzijn van de dieren nog minder. Het is te vergelijken met de slavernij, die in 1863 is afgeschaft. En met concentratiekampen. Als we op lange termijn gezond willen blijven en toch vlees en eieren eten, dan moeten we de dieren bevrijden en hun een redelijk beloop geven. Vrijheid in plaats van slavernij. Misschien komt het er van in 2063. 200 jaar na 1863. Over 45 jaar.
f. van Dam 6
Roland HorvathRoland Horvath 7
f. van DamWilco 8 4
Roland HorvathDaarmee volledige kolder.
Valt niet aan te tonen.
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathRaf
Roland HorvathWilco 8 4
Roland HorvathDan gaat het vast beter.
Co Pater 7
Roland HorvathPeter Zwitser 9
Dat mag natuurlijk, maar voordat je ergens over gaat schrijven, zou ik toch iets meer kennis verwachten. Zodat niet 'n verhaal van drie (drie!) belanghebbenden je mening onderuit haalt.
Wat bijvoorbeeld totaal mist: de milieuoverlast voor omwonenden bij megastallen. Daar is toch bepaald veel over geschreven de laatste tijd.
Kom op, meneer Lelieveldt, zelfs voor een opinie-artikel zou u toch op FTM beter moeten kunnen. Zo'n artikel als dit had ik ook kunnen schrijven, terwijl ik dus nauwelijks iets weet van megastallen.
Herman Lelieveldt 1
Peter ZwitserPeter Zwitser 9
Herman LelieveldtOeps, bij overlezen: ik bedoel natuurlijk dat je artikelen eigenlijk altijd wel kwalitatief goed zijn (volgens mij). Je kunt het ook omgekeerd uitleggen, zie ik nu...
Herman Lelieveldt 1
Peter ZwitserWilco 8 4
Peter ZwitserWeet je hoe groot stallen in China zijn?
Dan besef je dat megastal eigenlijk ministallen zijn.
Al wel eens bij een boer geweest? Ik schat in van niet, blijf vooral anderen napraten.
Verdiep je vooral niet in de goede kwaliteit van Nederlandse boeren in vergelijking met die in landen om ons heen.
Vergroot je blikveld eens, kom op laat je uitdagen.
Peter Zwitser 9
Wilco 8Tja, nooit bij een boer geweest... Niet in verdiept... Anderen napraten...
Tja, je mag dat gerust denken. Ooit, ooit, lang geleden, heb ik wel 'ns boeren wakker laten liggen, nadat ik had gekeken of ze aan bepaalde eisen voldeden. Ik vermoed dat sommige boeren - anders dan jij - zich misschien nog wel 'n bezoekje van mij herinneren... Maar goed, dat is verder niet zo interessant.
Wilco 8 4
Peter ZwitserWat ik aanhaalde is de praktijk. Dan mag jij vinden dat we daar de ogen voor moeten sluiten, ik denk niet dat het werkt in de praktijk.
Over de rest van je bericht, tja, erg vaag.
Lijkt alsof je een dierenrechtenorganisatie extremist bent of bent geweest, tenminste die indruk wekken je bij mij.
Peter Zwitser 9
Wilco 8Ik heb, al zo'n veertig jaar geleden, ooit controlewerk gedaan voor biologische landbouw. Dat was nog voor het Eko-keurmerk bestond, dus dat controleren hield toen weinig meer in dan elkaar diep in de ogen kijken en kijken of er geen zakken kunstmest of zo lagen. Geld voor laboratorium-onderzoek e.d. was er niet.
Via-via-via is veel later uit een werkgroep, waar ik ook in zat, dat Eko-keurmerk ontstaan. Maar bij het eigenlijke oprichten van Eko ben ik helemaal niet meer betrokken geweest.
Maar dat ik helemaal niets van boerderijen weet, dat klopt dus niet helemaal.
Wilco 8 4
Peter ZwitserJa ik neem dingen aan, dat ligt vooral aan mijzelf en wat prikkelend bedoeld.
Ik heb zelf wel moeite genomen om bij moderne stallen te kijken, dan mag je naar mijn mening blij zijn met Nederlandse boeren.
Koeien bijvoorbeeld die mogen kiezen waar ze in liggen, wanneer ze gemolken willen worden en wanneer ze naar buiten willen.
Moet wel zeggen dat dit soort stallen overal in Nederland staan, echter in Friesland bijna niet, daar denkt men in het algemeen wel erg bedrijfsmatig over dieren.
Zitten er nadelen aan?
Natuurlijk,niets is 100% ideaal, ik blijf daarom toch wijzen op verschillen met buitenland, dan zie je dat het hier nog zo slecht niet is.
Peter Zwitser 9
Wilco 8Maar ik denk meer aan varkens, kippen, kalfjes, e.d. De manier waarop die vaak worden gehouden is in mijn ogen echt pure dierenmishandeling.
Wilco 8 4
Peter ZwitserMaar dan geld nog steeds, dat stallen die in Nederland als slecht worden gezien, vaak stukken beter zijn dan in het buitenland.
Het gaat mij om de nuance, die ik vaak mis.
Ik geef wel toe, dat er boeren zijn die misbruik maken van dieren, die moeten aangepakt worden.
Ze moeten echter niet gezien worden als de norm voor de verschillende sectoren.
Uitwassen zien als een norm laat alle nuance vervagen.
Peter Zwitser 9
Wilco 8Overigens kijk ik niet zozeer naar de boeren, want die worden vaak gemangeld tussen overheidsbeleid en leningen. En daar kon (en kan) ik me ook wel eens aan ergeren bij heel fanatieke activisten. Die hebben soms inderdaad, lijkt het, het idee dat elke boer voor de lol 's middags als ontspanning 'n uurtje met 'n stroomstok varkens gaat lopen prikken.
Wilco 8 4
Peter ZwitserBoeren die dat laatste doen zijn over het algemeen radeloos, doordat ze van alle kanten gemangeld worden en geen uitweg meer zien.
Financiële problemen door waardeloos zwalkend beleid van de overheid ligt daar vaak ten grondslag aan.
Lydia Lembeck 12
Wilco 8Wilco 8 4
Lydia LembeckR L
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
REINIER VAN DRIEL 7
Wel eens gezien hoe een zeug haar biggen krijgt, gebeugeld in een stalen kooi, na het werpen weer volgepompt voor de volgende 16 biggen.
Wel eens gezien de krijsende vlees varkens in een kooi die afdaalt naar de stikstof kelder om ,,te verdoven".
Wel eens gezien hoe een koe halal geslacht wordt (dat is de norm tegenwoordig), voor een normaal mens weerzin wekkend. Helaas zijn de meeste mensen te laf om zo'n filmpje te bekijken.
Daar komt bij dat 85% van het vlees voor de export is, dat is het echte probleem want kan alleen verkocht worden op de wereldmarkt voor de laagste prijs. De lusten voor de industrie, de milieu lasten (natuur bederf en stront) betalen wij als burger.
De vee industrie probeert een beeld op te roepen dat de burger te weinig betaald en dat het ten koste gaat van dieren welzijn.
De veeboer zit onder in de bedrijfskolom en wordt altijd uitgeknepen door de veevoer leverancier, het slachthuis en retailers.
Het zou zeer verhelderend zijn als duidelijk is waar de grote winst gemaakt wordt, onderschat de macht van de supermarkt niet, het zou zo maar kunnen dat wanneer de klant meer betaald, het verdwijnt in de zak van de supermarkt.
LTO zou zich daar eens druk over moeten maken.
De vee dichtheid in NL heeft absurde vormen aangenomen, globaal zo'n 500 miljoen stuks in ons kleine landje, vandaar de naam vee industrie, die weigert ook maar iets mee te betalen aan de milieuschade, en ook nog eens een broedplaats voor zoönose, uw anti biotica werkt daarom dus niet meer vanwege het gebruik in de vee industrie, gelukkig lijkt daar een kentering in te komen.
Wilco 8 4
REINIER VAN DRIELLydia Lembeck 12
Wilco 8Wilco 8 4
Lydia LembeckIk zie bij boeren vooral hart voor de dieren.
Ga eens bij een boer kijken en praat er eens mee.
Lydia Lembeck 12
Wilco 8REINIER VAN DRIEL 7
Wilco 8Wilco 8 4
REINIER VAN DRIELPer saldo is er niets bereikt.
Probeer eens wat constructie er/realistischer te denken, Nederland is geen eiland in de wereld.
Chris Eikelboom 4
Vanuit een praktisch of pragmatisch standpunt zouden grote megastallen 'goed' kunnen zijn. Vleesverwerking zou dan ook direct op dezelfde plek kunnen plaatsvinden, lagere transportkosten en personeelskosten, in theorie minder vervuiling.
Maar het probleem is dat kleinere, minder efficiente boeren niet meer kunnen concurreren en wellicht verdwijnen of afleggen tegen grote stallen. Dit terwijl ze mogelijk een betere dierenwelzijn kunnen leveren.
Het goedkoper maken van vlees zorgt er ook voor dat er netto meer vlees gegeten wordt. In theorie dus ook meer vervuiling, risico op ziektes etc.
Ik zou liever alle vlees in prijs zelfs verdrievoudigen waardoor consumptie daalt en alle 'slechte' vlees gewoon verbieden. Zonder een verbod kan slecht vlees nog altijd geproduceerd worden in Nederland en vervolgens geëxporteerd worden naar het buitenland.
Herman Lelieveldt 1
Chris EikelboomJasper 103
Herman LelieveldtMisschien dat opschaling kan zorgen voor een verlaging van de prijs van "diervriendelijk" vlees in supermarkt, maar de kosten van de milieu schade en de kosten van risico's voor de volksgezondheid worden in deze argumentatie (en supermarkt prijzen) niet meegenomen. Als deze factoren mee neemt, hoe kun je de deur dan nog op een kier zetten voor opschaling? Volgens mij is er onderhand al ruim voldoende wetenschappelijk bewijs dat grote hoeveelheden dieren bij elkaar een gevaar zijn voor de volksgezondheid en voor het milieu.
Daarnaast gaat deze hele redenatie nog steeds uit van een onverminderde, dus niet duurzame, vlees consumptie, welke bijdraagt aan het nog verder leeg trekken van onze aarde.
Als we de huidige problematiek op willen lossen, zouden we toch echt als mens/consument andere keuzes moeten maken i.p.v. steeds tijdelijke symptoom bestrijding te bedenken - zodat we lekker door kunnen leven zoals we altijd al gedaan hebben. De meest logische stap lijkt mij dan toch ook echt om minder vlees te gaan consumeren en de prijzen van het vlees dat wordt gegeten aanzienlijk te verhogen. Op deze manier hebben boeren geen extreem hoge productie hoeveelheden meer nodig om het hoofd boven water te kunnen houden.
Chris Eikelboom 4
Herman LelieveldtIk denk dat het dierenwelzijn voor een deel wetenschappelijk te onderbouwen moet zijn. Wat ik weet maken mensen een stress hormoon aan wat te kwantificeren is vanuit bloed/haar monsters. Ik vermoed dat dit voor dieren ook mogelijk zou moeten zijn? Dit zou dan gebruikt kunnen worden om de meest optimale omgeving te bepalen per diersoort?
Het gehele proces en de consequenties die hieruit voortkomen bij veehouderij is best complex. Het vinden van de meest ideale situatie wat wetenschappelijk te onderbouwen is lijkt mij een zeer goed plan.
De oplossing aan de huidige marktwerking(het gebrek hieraan!!) overlaten lijkt mij geen goed plan. Het financiele voordeel wat voor de boeren ontstaat door te schalen zal hoogstwaarschijnlijk direct verdwijnen bij de partijen die het grootste belang/aandeel hebben. Op de lange termijn zullen de prijzen zelfs kunnen zakken omdat er juist meer geproduceerd wordt. Door opschalen wordt er steeds meer geproduceerd tegen lagere kosten. Dit zal zoals je zelf ook aangeeft ten kosten gaan van het milieu.
Herman Lelieveldt 1
Chris Eikelboom[Verwijderd]
Herman LelieveldtWeet je nog hoe krap het was op de Raamgracht. Als sardientjes tussen muren en pilaren en de losse handjes van (kroeg)commissarissen.
Men vond het daar te klein en begon op de Warmoe een Megastal. Is het daar kwa welzijn aanzienlijk beter?
Als we ons oriënteren op objectief dierenwelzijn, is een veestapel voor slacht van nihil het beste voor dierenwelzijn.
En als we dan toch zonodig het niet-noodzakelijk eten van dierlijke eiwitten met een hoop cognitieve dissonantie (reductie) voor onszelf willen goedpraten: lees t boekje De Olijke Veganist.
Bart Klein Ikink 6
f. van Dam 6
Bart Klein IkinkMz59 7
f. van DamHendrik Faber 4
Mz59De prijs. Milieu belasting. Dierenwelzijn. "Echt natuurlijk voedsel". Allemaal thema's die spelen bij de discussie over kweekvlees. Ik denk dat het geen significante rol gaat spelen. De puristen blijven bij het echte lapje vlees, terwijl als je knutselvlees op tafel wilt zetten plantaardige alternatieven betere papieren hebben.
Ik heb de Impossible Burger nog niet kunnen proeven. Maar wat ik er van lees en hoor is dat die burger ruimschoots voldoet aan de verwachtingen van de vleeseter.
Mz59 7
Hendrik FaberBart Klein Ikink 6
f. van DamWilco 8 4
Bart Klein IkinkHendrik Faber 4
Terwijl we in Nederland langzaam minder vlees consumeren, kan je de enorme wereldwijde groei in vleesconsumptie niet stoppen. China heeft een toekomst horizon van 100 jaar. Waarom zouden de Chinezen wel interesse hebben in nieuwe groene technieken, maar niet in duurzamere veehouderij? Bij beide is het een bittere noodzaak en dat weet China.
Dus Nederland, loop voorop met de innovatie. In de tuinbouwindustrie maakt de techniek een steeds groter deel uit van de totale omzet. Stop met het voeden van de hele wereld, maak de veestapel kleiner en zet vol in op export van techniek.
Ik voorzie dat dierenwelzijn voornamelijk vergroot wordt door van het dier nog meer een "gemaakt product" te maken. Natuurlijk vecht en vlucht gedrag er uit fokken en genetische aanpassingen doen. Bijv. een blinde kip of een dove kip?
Roland Horvath 7
Hendrik FaberAls de dieren een vrij beloop hebben, drogen hun uitwerpselen, waardoor die niet zo stinken.
2. Genetische manipulatie om ernstige ziekten of afwijkingen te voorkomen, misschien. Maar genetische en andere aanpassingen om bijvoorbeeld sukkelaars van kippen te kweken voor de winst zijn 100% onaanvaardbaar. Dieren hebben ook rechten.
Bij een natuurlijke verandering zijn veelal meerdere genen verschillend, terwijl er bij een kunstmatig gemanipuleerde genetische verandering slechts één gen veranderd is. Is zo'n organisme wel levensvatbaar op lange termijn. Daar is nog niet veel over bekend. Van sommige ggo's/ planten weet men dat de dieren die niet lusten. De genetische manipulatie zal nog rampen veroorzaken. Een beetje te vergelijken met de konijnen plaag in Australië, door een tekort aan natuurlijke vijanden. Die plaag is 'opgelost' in 1953-1954 door de konijnen te besmetten met 2 ziekten.
De huidige toepassingen van genetische manipulatie zoals in de VS getuigen van een debiele hoogmoed.
Erwin de Waard 6
Maar daar schieten de dieren toch niets mee op?
Wat een raar advies. Probeert de dierenbescherming ons consumenten soms voor de gek te houden?
Jan Smid 8
Je moet je verhaal vanuit een veel breder perspectief bekijken . Het gaat immers niet alleen om megastallen.
Rutte vindt dat Nederland een zesjescultuur heeft en daarom moet Nederland een torenhoge ambitie hebben. We willen dus nummer zijn van de wereld 1 - wij zijn nu nummer 2 - als het gaat om de levernaties uit de agrarische sector. Rutte vindt dat de grootste of en na grootste luchthaven in Nederland moet staan. Nederland moet een leider zijn van wereldbetekenis als het gaat om de producties van isotopen en daarom is er het Pallas-project. Ook wil Nederland nog steeds een wereldhaven van enige betekenis hebben. En we willen nog veel meer.
Met ambitie is niets mis, we moeten alleen kijken of het niet ergens ten kosten van gaat.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidNatuurvolkeren bedankten het dier dat ze gingen doden voor hun voedsel voor ze het doodschoten. Ze zagen dieren niet als leveranciers van goedkoop vlees.
Gert van de Kraats 6
Gelukkig zal wetenschappelijk onderzoek, zoals verlangd door Herman, uitwijzen, dat de kippen hoogst ongelukkig waren vanwege de afwezigheid van climate control in hun hok.
Ik begrijp echt niet, hoe ooit uit een onderzoek moet blijken, dat een kip bij voorkeur wil worden opgesloten in een hok met 100000 lotgenoten en liefst nog meer.
Het artikel leest als een lobby voor groot, groter, grootst en maakt actiegroepen als “Wakker dier” nodeloos verdacht.
Jammer.
Marian Klokkers 2
Om twee redenen heb ik moeite met dit opiniestuk.
Ten eerste, gehele keten op één plek klinkt mooi, mits er ook ter plaatse geslacht wordt en daarmee tenminste het gruwelijke transport kan worden overgeslagen, maar daarmee is ook alles gezegd in het voordeel van gigastallen.
Telkens weer tonen under cover gemaakte opnamen dat dierenwelzijn een sluitpost is in de industriële veehouderij. Betekenen gigastallen dat er opeens geen snavels meer worden gekapt, geen varkensstaarten meer gebrand, geen tanden meer bijgevijld, geen melkkoeien meer worden geproduceerd die eruit zien als uiers op poten, stalbranden niet meer voorkomen, medische zorg geleverd wordt, werknemers ineens dierenliefhebbers worden, ga zo maar door? Zelfs Wageningen, dat toch niet kan worden verdacht van al te grote diervriendelijkheid gezien de voorkeur van opeenvolgende voorzitters van deze universiteit voor intensieve veehouderij, kan alleen constateren dat met het verbeteren van dierenwelzijn geen sprongen voorwaarts worden gemaakt. (Zie publicatie Ongerief bij rundvee, varkens, pluimvee, nertsen en paarden uit 2011; bij mijn weten is deze studie nog niet herhaald.)
Dierenwelzijn wordt niet gediend door meer dieren bij elkaar te brengen, maar door overheidsregels die onder druk van publieke opinie en dierenorganisaties welzijn bevorderen. Zonder regelgeving zouden kistkalveren en geketende moedervarkens nog steeds een feit zijn. Voor boeren zijn dieren een middel om producten te leveren: vlees, eieren, melk. En zolang de toezichthouder de felheid van een poedel heeft, zal met elk besluit dat recht doet aan het feit dat door de EU is erkend dat dieren gevoel hebben, niet of nauwelijks worden nageleefd. Inderdaad, dierenwelzijn kost geld en levert niet meer product op. Wie gaat dat betalen? Tot nu toe zijn het vooral de dieren die de rekening oppakken, op de relatieve geluksvogels na die een drie-sterren of biologisch-dynamisch keurmerk krijgen.
Wordt vervolgd.
Marian Klokkers 2
We zitten middenin een klimaat- èn een biodiversiteitscrisis. We hebben nog twaalf jaar om het ergste onheil af te wenden wat betreft de opwarming van de aarde, en de zesde uitstervingsgolf is in volle gang. Alle geleerden zijn het erover eens dat de vee-industrie zo snel mogelijk ingeperkt moet worden als een van de grootste uitstoters van broeikasgassen. Hoe passen gigastallen in dit streven?
Voor de waanzinnige hoeveelheid vee in ons land wordt kostbare biodiversiteit elders vernietigd om veevoer te kweken, het Nederlandse platteland is een groene woestijn van engels raaigras, de bodem is ernstig gedegradeerd, het oppervlaktewater vervuild, insecten sterven massaal, de vogel- en visstand neemt af, enzovoort, enzovoort. En dat alles opdat consumenten voor te weinig geld meer vlees dan ooit kunnen eten, wat nog schadelijk voor hun gezondheid is ook.
Het pleidooi zou moeten zijn voor kringlooplandbouw met een minimale veestapel en een minimaal beslag op de ecologische ruimte, opdat de mensheid kan overleven en dieren niet meer geboren hoeven te worden om na een ellendig bestaan in de intensieve veehouderij in eeuwig falende slachthuizen omgebracht te worden.
Mireille Stet 1
Maar Industriële complex (die alle macht nu heeft omdat wij mensen het niet door hebben) zet winst ALTIJD boven leven en daar gaat het fout, daar verdwijnt de liefde. Ik heb zelf boeren kapot zien maken vanaf de tachtiger jaren via de politiek. Ik weet hoeveel liefde boeren hebben voor hun dieren en land (uitzonderingen zullen er zijn). Maar mensen zien niet helder (met alle respect bedoel ik dit). Want alles is onmogelijk ingewikkeld gemaakt. Met opzet!
Je hebt gezonde mensen. Die hebben geen groot ego en geven om anderen en de planeet. Deze mensen kunnen delen en willen het goede (meeste mensen).
En dan heb je beschadigde mensen, met een groot ego, die macht najagen en zeer hebzuchtig zijn, en die moet je geen macht noch een portefeuille geven, maar HULP. Want die verwoesten alles! Ook zichzelf (aantoonbaar). Nu hebben de grootste de gekken de meeste macht en daarom gaat alles verkeerd bijna. We moeten ze helpen, niet in hun waanzin steunen.
Ieder levend wezen heeft evenveel waarde en is echt anders. De ego's kunnen dit niet meer zien in hun waanzin. Maar dit is gewoon de natuur, ook de mens. Een dier doden om te eten is niet erg, mist men het op menselijke manier doet en met respect.
Mensen zullen mogen begrijpen wat ego is: een verwond mens in de "ziel" of "geest", waardoor deze (uit overlevingsstrategie) geweld gaat gebruiken om te liegen, overheersen en manipuleren. Een mens dus opgesloten (van binnen) met waanzin. Nou, dat is te zien gewoon vandaag de dag wat ik beweer.
Hulp hebben ze nodig. Geen bommen of granaten of bestuursfuncties.
Jan Henk van Noord
Wilco 8 4
Jan Henk van NoordDoor het alleen in Nederland te willen, wordt er niets opgelost, Nederland is namelijk geen eiland.