
Still uit ‘Modern Times’, 1936 © Charly Chaplin
Laat meningsvorming niet over aan tech-monopolisten
Facebook floreert bij ophef: hoe meer reuring, hoe meer data. Maar ook door het tempo van de machinerie raakt het debat snel oververhit; er is amper tijd om op adem te komen, geen ruimte voor reflectie. Maar wat Hans Schnitzler vooral verbaast, is dat mensen vrijheid van meningsuiting claimen in een ruimte waar iedereen digitaal wordt uitgekleed.
Het klimaat op sociale media is onstuimiger en meer gepolariseerd dan ooit. Dat is niet alleen de indruk van deze vrolijk twitterende columnist, die zich de laatste maanden een slag in de rondte mute teneinde zijn tijdlijn zoveel mogelijk te vrijwaren van haatzaaiende trollen en dolgedraaide viruswaanzinnigen, maar blijkt ook uit onderzoek. In een informatieve serie in NRC Handelsblad laat tech-journalist Wouter van Noort verschillende specialisten aan het woord ter duiding van de online ‘woedeporno’.
Deels lopen dergelijke verklaringen langs bekende lijnen: voor wie ronddraait in zijn eigen digitale bubbel, fungeert internet als echoput. Persoonlijke denkbeelden en voorkeuren worden voortdurend teruggekaatst en bevestigd, met als gevolg dat die denkbeelden en voorkeuren obsessieve trekjes krijgen. Sociale media verworden aldus tot een snelkookpan voor het eigen Grote Gelijk.
Dan is er nog de inmiddels triviale constatering dat de algoritmische receptuur van Big Tech een voorkeur heeft voor radicale brouwsels. Immers: hoe groter de onzin of hoe extremer de uitlating, des te meer verkeer – lees: data – het netwerk genereert. Dat dit verdienmodel in belangrijke mate bijdraagt aan de vergiftiging van het virtuele leefklimaat werd recent weer eens onderstreept. In The Guardian verschenen kort na elkaar twee artikelen waaruit blijkt dat Facebook een katalysator is voor Holocaust-ontkenning en corona-desinformatie.
De Facebook-machinerie is zo afgesteld dat zij blijvend een ‘gezonde’ dosis ophef en verontwaardiging produceert
Dat Mark Zuckerberg stereotype en discriminerende afbeeldingen als Zwarte Piet van zijn mondiale smoelenboek heeft verbannen, doet hier niets aan af. Sterker nog, ik vrees dat zijn politiek-correcte pirouette met blackface gelezen moet worden als de opzichtige poging van een recidivist die strafverzwarende maatregelen – denk aan het opbreken van zijn imperium – probeert te vermijden, zoals ik onlangs in de Volkskrant betoogde. Door zijn goede wil te tonen, hoopt hij zijn criticasters de wind uit de zeilen te nemen en mogelijk overheidsingrijpen te voorkomen.
Maar laten we elkaar vooral geen zand in de ogen strooien: Zucks prioriteit is groei, en daartoe zal hij zijn Facebook-machinerie dusdanig moeten afstellen dat ze blijvend een ‘gezonde’ dosis ophef en verontwaardiging produceert. Het uitvergroten van tegenstellingen roept nu eenmaal meer belangstelling en reuring op dan het overbruggen ervan.
‘Dichter bij elkaar’
Wat ook niet bijdraagt aan harmonieuze omgangsvormen in sociale media-sferen, is dat Zuckerberg de wereld opzadelde met een medium waarvan het ontwerp gebaseerd is op gemankeerde aannames over de sociale inborst van de mens. Zijn adagium dat hij de wereld ‘dichter bij elkaar wil brengen’ en dat dit ideaal is te bereiken door een vorm van hyper-connectiviteit en voortdurende zichtbaarheid, zou weleens de bron kunnen zijn van toenemende animositeit tussen mensen.
Naarmate we elkaar dichter op de huid zitten, zal de ander meer in de weg staan
Dat heeft alles te maken met wat de Franse wijsgerig antropoloog René Girard mimetische begeerte noemt. Volgens hem begeren we vaak iets omdat een ander het begeert, en naarmate we elkaar dichter op de huid zitten, zal de ander meer in de weg staan van die begeerte en daarmee aanleiding geven tot gevoelens van afgunst of zelfs haat. Voor Girard staat deze dynamiek aan de basis van geweld. Etalages als Facebook of Instagram zijn uiteraard ideale omgevingen om deze mimetische begeerte tot grote hoogten op te stuwen.
In meer algemene zin geldt dat betrokkenheid met en aandacht voor elkaar slechts kunnen gedijen bij enige mate van rust en distantie. Wie zich op een betekenisvolle manier wil verhouden tot de ander, heeft tijd en ruimte nodig om prikkels te verwerken. Deels doen we dat door opgedane indrukken in het handelen te laten afvloeien; actie van de een vraagt om een – als het even kan – bedachtzame reactie van de ander. De info-apocalyps waar Zuck en de zijnen ons aan onderwerpen, maakt dit nagenoeg onmogelijk; ze vernietigt de ruimte om even op adem te komen en ons te bezinnen op mogelijke handelingsalternatieven.
Op hol
De socialemedia-mens wordt blootgesteld aan informatie- en communicatiestromen die hij niet meer kan bijbenen, met als gevolg dat zijn gedrag nog het meest doet denken aan de oververhitting waaraan Charlie Chaplin ten prooi valt in de lopendeband-scène van zijn film Modern Times (1936). Wat die scène op briljante wijze duidelijk maakt, is dat een overdaad aan stimuli en het onvermogen om daar gepast op te kunnen reageren, niet alleen hyperactief maakt, maar er ook voor zorgt dat een mens zomaar op hol kan slaan. Hetzelfde geldt voor de digitale en overprikkelde werkmieren van het informatietijdperk: bij het minste of geringste dreigen we op tilt te slaan.
Dat is toch een beetje alsof je de brandveiligheid van je huis aan een pyromaan overlaat
Wat de motivatie van Zuckerberg ook mag zijn om iedereen met iedereen te willen verbinden (puur winstbejag, naïviteit over menselijke relaties of een combinatie daarvan): dat wij het bouwen van het grootste sociale netwerk in de menselijke geschiedenis – Facebook telt inmiddels 2,7 miljard actieve gebruikers – hebben uitbesteed aan een man wiens gedrag wordt vergeleken met dat van een robot, mag omineus heten. Het is toch een beetje alsof je de brandveiligheid van je huis aan een pyromaan overlaat.
De overspannen stemming op sociale media heeft uiteraard ook maatschappelijke en sociaaleconomische oorzaken. De komst van Covid-19 gaat gepaard met gevoelens van toenemende eenzaamheid, onmacht en onzekerheid. Dergelijke gevoelens zijn te kanaliseren door op zoek te gaan naar ankers die het bestaan enige houvast geven. Zo kan men zich, bij gebrek aan goddelijke autoriteiten of grote verhalen, bekeren tot de orde der viruswaanzinnigen of zich verliezen in allerhande complottheorieën. Verongelijkt ageren tegen de Black Lives Matter-beweging (#AllLivesMatter) of de firma Bol.com in de ban doen (#BoycotBol), omdat deze weigert nog langer producten aan te bieden die als discriminerend worden ervaren, is eveneens een strategie om meer grip te krijgen in een tijd waarin veel op losse schroeven staat.
‘Mensen zijn niet boos omdat hun onrecht is aangedaan, maar omdat de boosheid hun leven zin geeft,’ schreef Arnon Grunberg ooit. Woede als zingevingsproject is evenwel niet zonder risico, want met de woede komen de wraakgevoelens. Online shaming en het virtueel opjagen van tegenstanders zijn de allerminst onschuldige manifestaties hiervan – in zijn indringende boek Dit is vernederend maakt journalist Jon Ronson aanschouwelijk hoe verwoestend de virtuele rancune in de praktijk kan uitpakken.
Uitgeleverd aan tech-entrepreneurs
Wie om zich heen kijkt, ziet dat het zwelgen in veelal imaginaire identiteiten een populaire bezigheid is – de mondkapjesweigeraar waant zich vrijheidsstrijder en met een trekker in je Twitterprofiel ben je al snel onderdeel van het verzet tegen klimaatdoemdenkers en boomknuffelaars. In vloeibare tijden is de behoefte aan stamverbanden groot en groeit het tribale bewustzijn. Al met al een explosief mengsel, dat vanuit de vaak anonieme schuttersputjes van internet doorsijpelt naar de fysieke wereld om daar tot ontploffing te komen. Rellende en politici intimiderende aanhangers van #VirusWaarheid zijn daar het meest recente voorbeeld van. Soms lijkt het wel alsof de alledaagse leefervaring behekst is geraakt door het binaire denken: iets is waar of onwaar, je bent voor of tegen, het is goed of fout.
Hoe geloofwaardig zijn de online roeptoeters wanneer zij zich collectief en vrijwillig in een digitale dwangbuis laten duwen?
Bij alle verklaringen over de vergaande polarisering op sociale media blijft één aspect onderbelicht: hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de gebruiker zelf? Men schreeuwt moord en brand wanneer Facebook blackface verbant (censuur!), of Linkedin het profiel van Maurice de Hond verwijdert (schande!), terwijl men zich niet lijkt te realiseren dat commerciële platforms niet het algemeen belang dienen, maar dat van hun aandeelhouders. Wie zich voor al zijn informatie- en communicatiebehoeften volledig uitlevert aan tech-entrepreneurs, zou zich best de vraag mogen stellen hoe verstandig dat eigenlijk is.
En wat te denken van de cyberspace-ganger die met veel aplomb zijn recht op zelfbeschikking opeist, terwijl hij er tegelijkertijd geen been in ziet als bouwstof te dienen voor almachtige en datahongerige tech-reuzen, bedrijven die hem categoriseren en standaardiseren en daarmee zijn vrijheid en kritische vermogens juist inperken? Het is een vraag die veel vaker en pregnanter mag worden gesteld: wat is persoonlijke vrijheid nog waard, en hoe geloofwaardig zijn de online ‘vrijheid van meningsuiting’-roeptoeters, wanneer zij zich tezelfdertijd collectief en vrijwillig in een digitale dwangbuis laten duwen? Kortom, beste medegebruikers van al die prachtige toepassingen ter bevordering van de menselijke interactie: iets meer introspectie kan geen kwaad.
Behulpzaam uitgangspunt bij zo’n zelfonderzoek is een wijze les die Friedrich Nietzsche me ooit bijbracht: ‘De mens die niet tot de massa wil behoren, hoeft alleen maar op te houden gemakzuchtig jegens zichzelf te zijn.’ Wat dit in de praktijk kan betekenen? Dat we de filosofische deugd van het opschorten van het oordeel – in de wijsgerige traditie ook wel ‘epochè’ genoemd, een vorm van scepsis – nieuw leven inblazen, bijvoorbeeld door wat vaker een vraag te stellen en niet te vervallen in het ‘vergelden’ van de ene mening met de andere.
Het is zaak dat we met name jongeren een kritisch digitaal bewustzijn bijbrengen, door hen inzicht te verschaffen in de economische logica van de grote platforms en wat daar de maatschappelijke gevolgen van zijn. Dat we zelf het goede voorbeeld geven, door niet klakkeloos terug te grijpen op de diensten van tech-monopolisten als Facebook of Google, maar actief op zoek gaan naar en gebruik maken van privacy-vriendelijke alternatieven (zoals het Nederlandse Okuna of een browser als Brave). Dat we naast de privacy by design-beweging, waarbij men systemen ontwerpt met privacy als leidraad, eens nadenken over wat het betekent wanneer we public values by design als ontwerpeis stellen. En dat we, last but not least, beseffen dat gemak een groot goed is, maar dat een wereld ingericht op het optimaliseren van gebruiksgemak de gemiddelde gebruiker in een gemakzuchtige en passieve informatieconsument transformeert.
38 Bijdragen
r. ansems 2
Roland Horvath 7
r. ansemshttps://www.okuna.io/a/login
ingevoerd in Microsoft Edge. In Google lukt dat internet adres niet.
Harrie Baken 1
r. ansemsAndries Munnik 3
Dat mag wel zo zijn, maar sociale media hebben zichzelf voortdurend geprofileerd als een plek waar alle meningen gehoord kunnen worden, een digitale snelweg waar elk voertuig mag rijden. Dit is zelfs in veel landen vastgelegd in wetten als Netneutraliteit. Door nu de verantwoording voor het gaande zijnde censuurtraject bij de gebruiker te leggen komt deze "bedrijven met winstoogmerk" natuurlijk prima uit, maar hypocriet is het zeker. Net als Facebook zelf én hun gebruikers, lezen journalisten mogelijk ook het liefst in de Eigenfeiten-courant, en niet elke stap buiten de bubbel brengt je op een overzichtelijker plek als daarvoor.
Roland Horvath 7
Tegenover Facebook & Co moeten we inderdaad een kritische houding hebben anders wordt iedereen -de 99%- de slaaf van die monopolies. Die houding aanleren is blijvend een deel van de opvoeding en van het onderwijs.
Monopolies, in wat dan ook, zijn ongezond. Ze bedreigen de maatschappij met name de democratie en de welvaart van de 99%.
Neoliberale overheden vinden monopolies prima en ze zijn niet van plan daar iets aan te doen. Het zal van de burgers zelf moeten komen.
Niek Jansen 9
Roland HorvathDat facebook de democratie bedreigt wordt duidelijk geïllustreerd in Thailand waar Amnesty International facebook beschuldigt van mee te heulen met het autoritaire regiem.
Facebook kwam overeen met de Thaise regering kritiek op de monarchie en regering te weren en te censureren op dit sociaal medium.
Marcel Kamphuis
Eveline Bernard 6
Marcel KamphuisErwin de Waard 6
Marcel KamphuisDat artikel waarnaar in de tekst gelinked wordt is trouwens wel goed , dat had Hans Schnitzler blijkbaar niet gelezen of niet goed begrepen.
https://www.washingtonpost.com/news/innovations/wp/2015/04/03/why-shades-of-aspergers-syndrome-are-the-secret-to-building-a-great-tech-company/
Hendrik van der Plas 1
Marcel KamphuisErwin de Waard 6
Hendrik van der PlasJan Ooms 10
Marcel KamphuisPiet Snot 1
Marcel KamphuisBart Klein Ikink 6
Sylvia Stuurman 3
Hier wil ik, als deskundige en ervaringsdeskundige, tegen protesteren.
Autisten hebben bij uitstek rechtvaardigheid en het algemeen belang hoog in het vaandel staan.
Wat er bij Zuckerberg fout gaat is dat hij een bedrijf heeft, dat wil groeien en steeds meer geld wil verdienen.
Als hij al autistisch is, is het dus *ondanks* zijn autisme dat er zo veel mis gaat, en juist niet dankzij.
Overigens hoop ik dat de EU met een publiek gefinancierd alternatief voor Facebook komt.
Er is overduidelijk een behoefte aan iets dergelijks (ook bij mij).
Een echt goed alternatief ken ik niet.
Harrie Baken 1
Sylvia StuurmanMaar (citaat uit het Volkskrant-artikel): "Om uiteenlopende redenen zijn deze er niet in geslaagd om bij een groot publiek door te breken. Sommige waren helemaal niet zo privacyvriendelijk; andere blonken niet uit in gebruiksgemak. Maar één ding hebben ze gemeen: het wat trieste gevoel van een leeg café. Daar zal ook Okuna tegenop moeten boksen."
Sylvia Stuurman 3
Harrie BakenDan moet je een uitnodigingscode hebben. Klik je op "Request" om zo'n code te krijgen, word je doorverwezen naar de inlogpagina, waar je weer voor Sign in kunt kiezen, en vervolgens weer zo'n code nodig hebt :-)
Ik schat niet in dat Okuna op die manier tegen facebook op kan...
Harrie Baken 1
Sylvia StuurmanDaarna heb ik de Okuna-app voor Android geïnstalleerd, want ik las dat men daarmee ook een uitnodiging kan aanvragen. Antwoord: "Bad request". Ook al niet om te juichen.
Zie eventueel ook https://twitter.com/OkunaSocial en https://twitter.com/harriebaken/status/1298624222374301700?s=20
Elmar Otter 6
Harrie BakenHendrik van der Plas 1
Sylvia StuurmanDat moet in Nederland ook mogelijk zijn met genoeg animo.
Sylvia Stuurman 3
Hendrik van der PlasAnders zit je met alleen Nederlanders. Wie heeft daar zou zin in :-)
David Bartenstein 9
Sylvia StuurmanTheo van Beuningen 4
David Bartenstein 9
Theo van BeuningenTheo van Beuningen 4
David BartensteinDavid Bartenstein 9
Theo van BeuningenWietze van der Meulen 6
Ik vraag me dan ook af wat dhr. Schnizler hiermee probeert te bereiken.
Laat ik het daar maar bij houden.....
[Verwijderd]
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
[Verwijderd]Wat u aangeeft, wordt ook aangegeven in de brief van de GGZ-artsen.
https://brandbriefggz.nl/brandbrief/
Wat er nog bij komt is dat ook lastig is in te schatten welke financiële gevolgen de Corona-maatregelen voor een grote groep mensen heeft. Die ontwikkeling is nu al gaande.
Als mensen financieel onder druk worden gezet, zal ook dat tot verdere polarisering leiden.
We moeten maar afwachten waartoe dit alles leidt maar zorgelijk is het wel in mijn ogen.
Ik betreur het overigens wel dat we steeds meer van dit soort emotie-journalistiek-artikelen op FtM zien verschijnen......
David Bartenstein 9
Wietze van der MeulenTheo van Beuningen 4
David BartensteinDavid Bartenstein 9
Theo van Beuningen[Verwijderd]
David Bartenstein 9
[Verwijderd]Maar de bovenstaande tekst is bovendien een column. Columns zijn gewoon een opinie van iemand en daar kun je echt beter gewoon je schouders over ophalen als ze niet aansluiten bij bij die van jou volgens mij want dat scheelt een hoop energie! Laten we dan gewoon een ander artikel lezen en het beetje rust dat we nog hebben in ons dagelijks leven bewaren.
j.a. karman 5
Her blijft wonderlijk om te zien dat bepaalde aanames als waar geaccepteerd worden terwijl er veel meer uit te halen valt. Wat ik zie:
- De blm beweging is zeer eenzijdig ingezet met een jullie zijn fout en wij zijn de enige goeden. Dat beeld klopt niet als je vrij naar de geschiedenis kijkt.
- De vraag daarbij is of er genetische of cultureel iets speelt waarbij een groepsdruk een sterke rol speelt.
Met 2000 jaar druk vanuit kerkelijke en wereldlijke leiders zal er mogelijk ook wat zijn.
Het gemak dat we ons eigen filosofische beeld als vanzelfsprekend aannemen dat die het zelfde is bij anderen is te gemakzuchtig.
Anne Elgersma
Robert van der Velden
Social media zijn rustig te krijgen, maar er is erg veel internet-ervaring voor nodig. Bovendien moet je opereren in een dystopie als de bediener van een geschutskoepel in een geallieerde bommenwerper. Als je tenminste met het nodige idealisme naar een daadwerkelijk betere wereld streeft. Romantisch, maar levensgevaarlijk. Op militante wijze dienen onaangename personen te worden geblokkeerd om hun toegang tot het eigen privé-domein te verhinderen.
Het gedrag als Chaplin in Modern Times test niet alleen de social media-mens. Het is het neoliberale verdienmodel dat massa’s opjaagt als hamsters in tredmolens. Zuckerberg levert de digitale ruimte,
De massa kan met zoveel vrijheid niet goed overweg en zou veel beter gegidst moeten worden. Van het idee dat sommigen niet goed tegen prikkels kunnen zijn we inmiddels geëvolueerd naar het gezonde en rustgevende besef dat veel van die prikkels voor niemand gezond zijn en je je er maar beter niet tegen wapent.
De brandveiligheid van mijn huis is jarenlang onderwerp geweest van levensbedreigend tumult. Ook de hysterisch te noemen anti-rooklobby - alcohol en fossiele brandstoffen blijven massaal geconsumeerd worden - draagt bij aan overspannen ideeën over veiligheid. Het is een meerderheid die beter af zou zijn als ze psychisch meer geactiveerd werden.
Het explosieve van de geschetste tendenzen is dat het geen mengsel is. Als bij een atoombom worden de polariserende delen - de nullen en enen - met algoritmes in een schijnbaar georganiseerd maar veel eerder ongezond en onveilig versnipperd virtueel landschap gestrooid waardoor de eenheid van de samenleving en dus ook van de wetenschap en het land niet zelden ver te zoeken is.
Robert van der Velden
Introspectie en een deskundig gebruik van digitale middelen gaan hand in hand. Toch ervaar ik allerlei systemen buiten de digitale wereld die ons even verhuld en misleidend in een consumptiepatroon sturen.
Het is niet alleen het internet dat dit veroorzaakt.