
Waarom is dit akkoord met Oekraïne zo belangrijk? Harde feiten lijken beperkt voorhanden, meningen domineren het debat. Daarom onderzoeken we in samenwerking met het Platform Authentieke Journalistiek de achtergronden van dit verdrag, wat het precies inhoudt en de mogelijke gevolgen ervan voor de EU, Nederland en vooral de Oekraïne zelf. Ook artikelen van andere auteurs worden in dit dossier opgenomen.
De corrupte contrarevolutie in Oekraïne [interview]
Waarom er hoe dan ook een Europees verdrag met Oekraïne komt
Een ‘nee’ tegen het Associatieverdrag is een ‘ja’ voor Europa én Oekraïne
Hoe de overheid intern communiceert over het associatieverdrag met Oekraïne
Hoe staat het met de mensenrechten in Oekraïne?
Wie profiteert er eigenlijk van het associatieakkoord met Oekraïne?
'De dekmantel van Geen Peil'
Oekraïne in het kruisvuur
'Het beleid van het IMF doet meer kwaad dan goed in Oekraïne'
Hoe vereiste hervormingen de Oekraïense mijnsteden tot wanhoop drijven
Maidanplein in Kiev © MW2015
Hoe staat het met de mensenrechten in Oekraïne?
Lange tijd was het associatieakkoord ‘slechts een handelsverdrag,’ maar nu de PvdA, D66 en GroenLinks zich in de campagne rond het referendum mengen, komt er steeds meer nadruk op de politieke delen van het associatieverdrag. Bovenal zou het akkoord de democratie en de mensenrechten van Oekraïeners bevorderen. Het politieke gedeelte van het verdrag waaronder deze thema's vallen is al ondertekend in maart 2014. Iets meer dan twee jaar later stellen we daarom de vraag: Hoe staat het ervoor met de mensenrechtensituatie in Oekraïne?
'Ondanks dat ze me een spion van Poetin zullen noemen, zal ik aan iedereen die het horen wil zeggen dat ik weiger om voor het (Oekraïense) leger gemobiliseerd te worden en ik roep iedereen op om hetzelfde te doen. Ik ga liever de cel in dan dat ik mijn landgenoten moet doden. Aan deze hel (de oorlog in Donbas) moet een einde komen.’ Een maand nadat de Oekraïense journalist Ruslan Kotsaba deze uitspraken deed en online zette, werd hij gearresteerd. In februari 2015 wordt hij door de Oekraïense autoriteiten vastgezet wegens ‘landverraad’. Ruim een jaar later, zit Kotsaba nog altijd in de cel en hangt hem een mogelijke celstraf van 15 jaar boven het hoofd.
Rondom de arrestatie van Ruslan Kotsaba was het relatief stil. Iets wat volgens Volodymyr Chemerys ten tijde van Janoekovitsj ondenkbaar zou zijn geweest. ‘Een jaar lang een journalist vasthouden zou toen zeker hebben geleid tot verzet hiertegen vanuit de Oekraïense bevolking.’ De 53 jaar oude Chemerys is een mensenrechtenactivist van het eerste uur. Al in de jaren tachtig was hij politiek actief als mede-oprichter van de Oekraïense Helsinki Unie, een van de eerste perestrojka-organisaties in het land die opkwam voor onafhankelijkheid van Rusland. In Oekraïne staat Chemerys het beste bekend als één van de informele leiders achter het ‘Oekraïne zonder Kuchma’ protest in 2000 en 2001. Destijds trokken tienduizenden mensen naar het Maidanplein om het vertrek van president Kuchma te eisen, nadat aan het licht was gekomen dat hij mogelijk het bevel had gegeven voor de moord op onderzoeksjournalist Georgiy Gongadze.
‘We moeten concluderen dat de mensenrechtensituatie in Oekraïne, na de Euromaidan-revolutie, ontzettend is verslechterd,’ aldus Chemerys. ‘In augustus 2014 zagen we hier al de eerste tekenen van. Het begon met een nieuwe wet die het mogelijk maakte om mensen dertig dagen in voorarrest te houden. Terwijl de Oekraïense grondwet heel duidelijk stelt dat een arrestant zonder aanklacht niet langer mag worden vastgehouden dan 72 uur’.
Daarna, in 2015, werd een serie ‘decommuniseringswetten’ aangenomen. Hierin zijn onder meer een verbod opgenomen op het tonen van communistische symbolen en het openlijk uiten van communistische sympathieën. De regering van Oekraïne liet er geen gras over groeien en gebruikte deze wet vrijwel direct om drie communistische partijen deelname aan de volgende verkiezingen te ontzeggen. ‘Los van wat je vindt van het communisme is deze wet in strijd met het Europees Verdrag voor de rechten van de mens’ zegt Chemerys met ernst. ‘Waaronder het recht op associatie en vrijheid van meningsuiting.’ Zijn zorgen over deze wet worden gedeeld de Verenigde Naties en de OVSE en mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International.

‘Als gevolg van de wet zijn meerdere mensen op basis van hun politieke overtuigingen achter de tralies beland. Mensen zoals Alexander Bondarchuk, een prominente communist, die werd gearresteerd voor het verspreiden van artikelen en kranten die kritisch waren tegenover het regeringsbeleid. Mensen zoals Kotsaba. En er zijn vele andere voorbeelden’, aldus Chemerys. ‘We zijn bezig om een lijst samen te stellen met de namen van alle gewetensgevangenen. Maar het achterhalen van hun identiteit is een moeilijk proces. Vaak vermeldt de media enkel dát er een persoon gearresteerd is voor kritische uitlatingen. Dan begint onze zoektocht naar hun naam en de plaats waar ze gevangen worden gehouden.’
‘Er staan nu al 110 mensen op de lijst’. Chemerys staart even naar zijn lege kop koffie. ‘Het ergste is nog dat deze mensen in de Oekraïense media niet worden gezien als politieke dissidenten. Die eer is alleen voorbehouden aan extreemrechtse gevangenen. Maar die zijn niet opgepakt vanwege hun extreemrechtse gedachtegoed, maar vanwege hun gewelddadige acties; zoals het gooien van een granaat bij een protest bij het parlement (waarbij één dode viel) en de moord op de pro-Russische journalist Oles Buzyna. Dat is een wezenlijk verschil.’
In toenemende mate hebben mensenrechtenactivisten last van extreemrechtse groepen die publieke bijeenkomsten of protestacties verstoren
In toenemende mate hebben mensenrechtenactivisten last van extreemrechtse groepen die publieke bijeenkomsten of protestacties verstoren. Chemerys vertelt over een demonstratie tegen de stijgende prijzen van het openbaar vervoer in Odessa die compleet omsingeld werd door leden van de extreemrechtse organisaties Oberig en Automaidan. Ook de jaarlijkse herdenking afgelopen januari van de Russische mensenrechtenactivisten Stanislav Markelov en Anastasia Baburova in Kiev werd belaagd door meer dan vijftig leden van het omstreden Azov-bataljon. Chemerys: ‘De politieagenten stonden er gewoon naar te kijken. Veel van de aanwezige mensen durven nu uit angst niet langer de straat op.’ De toenemende en selectieve repressie door de overheid, in combinatie met een sterke aanwezigheid van extreemrechtse groeperingen maakt het moeilijk om een tegengeluid te organiseren.
Toenemende repressie
Uit onderzoek van het Center for Social and Labour research blijkt dat de voorbeelden die Chemerys aanhaalt onderdeel zijn van een trend. In 2009 begon dit instituut met het monitoren van protesten van de Oekraïense bevolking, met als resultaat een gigantische database waarin bijna 40.000 unieke protestactiviteiten zijn opgenomen. Naast informatie over de aard, grootte, duur en locatie zijn ook gegevens opgenomen over de reactie op de protesten. Deze reacties zijn gecodeerd als 'positief', bijvoorbeeld een verandering in wetgeving of het stopzetten van een ontwikkelingsproject, of 'negatief', zoals arrestaties, vervolging en andere vormen van repressie door de overheid en andere groepen.

De laatste rapportage over de periode april tot en met augustus 2015 laat zien dat er onder het nieuwe bewind meer repressie is tegen protesten dan in 2013, het laatste volle jaar dat Janoekovitsj aan de macht was. Het percentage van protesten waarop negatieve reacties volgden steeg over de gehele linie van 20 naar 52 procent. Reacties op protesten met een sociaaleconomisch karakter, bijvoorbeeld tegen stijgende tarieven of van ontevreden werknemers nam toe van 11 procent in 2013 naar 15 procent in 2015. Wanneer dergelijke protesten gecombineerd werden met kritiek op het politieke leiderschap — dus een demonstratie tegen een tariefstijging én de (lokale) machthebbers — verdubbelde het percentage protesten dat te maken kreeg met repressie.

Daarnaast is de repressie selectief. Dat blijkt als je de mate van de repressie door de overheid afzet tegen de hoeveelheid protesten met een gewelddadig karakter — waarbij je min of meer verwacht dat een overheid optreedt. Bijna twee derde van de anti-communistische protesten waren gewelddadig en in een kwart van de gevallen trad de politie op. Ter vergelijking waren 8 procent van de sociaaleconomische protesten gewelddadig en had 15 procent van de acties te maken met bepaalde vorm van repressie. Het meest extreme voorbeeld uit de database is de repressie van pro-separatische en federalistische protesten. Deze protesten gaan over een belangrijk onderdeel van de Minsk II-vredesovereenkomst dat moet leiden tot grondwettelijke garanties van zelfbestuur voor de oostelijke regio’s en waarvan de implementatie door de Oekraïense overheid keer op keer wordt uitgesteld: Een verbluffende 568 negatieve reacties (arrestaties, vervolgingen etc) per 100 protesten.

Wat de database laat zien is dat de ruimte voor afwijkende meningen en kritiek in de afgelopen jaren bepaald niet is toegenomen. Een ongemakkelijke boodschap die weinig populair is in Oekraïne. Volodymyr Ishchenko, een van de initiatiefnemers van het aanleggen van deze database vertelt hierover: ‘voor Maidan werd onze data altijd opgepikt door de media. Als we een persconferentie hadden stonden er een dag later wel honderd vermeldingen in de kranten, “protesten nemen toe” en dergelijke. Maar nu we kritische dingen zeggen over de nieuwe regering in Oekraïne wordt het over het algemeen helemaal niet opgepikt.’
'Als we nu kritische dingen zeggen over de nieuwe regering in Oekraïne wordt het over het algemeen helemaal niet opgepikt'
Ishchenko, werkzaam als lector sociologie bij het Polytechnische Instituut in Kiev, wijst er op dat het karakter van de protesten in Oekraïne door de jaren heen verandert. Waar het bij de Maidan-protesten vooral draaide om sociaaleconomische zaken, mobiliseerden mensen zich na de val van Janoekovitsj vaker voor een verenigd Oekraïne, ten behoeve van het leger en tegen Rusland (in de database gecodeerd als ‘ideologische protesten’) . Deze golf van nationalistische protesten duurde tot het einde van 2014, waarna ze licht afnamen. De reden hiervoor is volgens Ishchenko de slechte stand van de economie, ‘mensen begonnen toen duidelijk te zien dat ze niet de hervormingen kregen die ze verwachten, zoals stijgende lonen, een sterke munt, lagere inflatie, banen, dat soort dingen. Nu zijn sociaaleconomische protesten weer in opkomst, die dus precies gaan over dit soort materiële dingen.’
De protesten zijn, zeker vergeleken met Maidan een stuk kleiner dan voorheen, maar krijgen met meer repressie te maken. Volgens Ishchenko heeft dit alles te maken met het feit dat er georganiseerd moet worden binnen de context van oorlog. Iedereen die zich nu niet achter de regering schaart wordt al snel uitgemaakt voor ‘Kremlin-marionet’. Er vindt daarom volgens Ishchenko veel zelfcensuur plaats bij mensenrechtenactivisten. ‘De reactie verschilt van persoon tot persoon. Sommigen zijn a-politiek geworden en zeggen gewoon helemaal niets meer. Veel anderen zijn de naam mensenrechtenactivist niet meer waard en zijn eerder nationalistische activisten geworden.'

Veelzeggend is volgens Ishchenko de reactie op een recent uitgebrachte documentaire over extreemrechts in Oekraïne van de Franse onderzoeksjournalist Paul Moreira. ‘Nog voordat de documentaire was vertoond schreef een invloedrijke mensenrechtenorganisatie (de Karkhov Human Rights Group) al een kritiek en riepen ze op tot een boycot van uitzending. Mensenrechtenactivisten die oproepen tot censuur..’, Ishchenko vindt het zichtbaar moeilijk om te geloven. Ook de Oekraïense ambassade in Frankrijk kwam in het verweer en tegen de vertoning van de documentaire. Een petitie tegen de film werd ondertekend door tienduizenden Oekraïeners.
De oorlog in het oosten wordt soms op een volstrekt misplaatste manier aangehaald om boodschappen die niet bevallen geen kans te geven om gehoord te worden. Zo zei de burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko de voormalig bokser die onlangs bij RTL Late Night mocht aanschuiven, in een poging om net als een jaar eerder een LHBT-mars in Kiev tegen te houden: 'Vandaag, terwijl de oorlog in het oosten van Oekraïne verder gaat, is het verkeerd om een massa-evenement te houden dat gemengd zal worden ontvangen in de samenleving. We hebben één vijand: militaire agressie in het oosten. Daarom vraag ik iedereen om de vijand niet in de kaart te spelen.' Zijn poging om de LHBT-gemeenschap nog even in de kast te houden totdat alles in Oekraine weer oké is strandde gelukkig, deels met dank aan een interventie van Poroshenko.
Oorlog
In het conflictgebied en daaromheen vinden de meeste mensenrechtenschendingen plaats. Het laatste rapport van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties uit maart 2016 is een ontluisterende opsomming van misdaden en schendingen die door beide partijen worden begaan. Zowel de Oekraïense nationale veiligheidsdiensten als de rebellen maken zich onder meer schuldig aan marteling, bedreiging, aanranding en detentie onder erbarmelijke omstandigheden. Veel burgers zijn hierbij het slachtoffer en de VN hekelt de gebrekkige aanpak van deze misdaden door de verantwoordelijke instanties. Ook meldt het rapport ‘serieuze zorgen’ over de mededeling van de Oekraïense autoriteiten dat het enkele fundamentele mensenrechten niet langer wil garanderen. Deze zogeheten derogatie geldt niet alleen voor het conflictgebied, maar ook voor steden als Marioepol of Kramatorsk die onder de controle van Oekraïne zijn. Het gaat hier onder meer om het opschorten van rechten als vrijheid van arbitraire arrestatie en detentie, vrijheid van beweging, het recht op privacy en een eerlijk proces.
De voorzitter van de Oekraïense mensenrechten commissie Oleksii Tarasov stelde de EU-lidstaten in september 2015 tijdens een bijeenkomst van de OSCE daarom de volgende vraag: ‘Belangrijke onderdelen van het associatieverdrag zijn gebaseerd op internationale en Europese mensenrechten, zonder enige uitzondering. Zullen deze landen de inwerkingtreding tegenhouden totdat de schendingen van mensenrechten en fundamentele vrijheden van miljoenen inwoners van Oekraïne beëindigd zijn? Of accepteren ze de Oekraïense positie van dubbele standaarden en gelden de eisen van de associatieovereenkomst niet voor diegene in de (oostelijke) regio’s van Donetsk en Luhansk?’ Tegen het eind van zijn pleidooi zegt Tarasov: ‘We hopen dat de internationale gemeenschap stopt met het negeren van de massale en systematische schendingen van mensenrechten en fundamentele vrijheden in Oekraïne’.
Handel en mensenrechten
De vraag van Tarasov is inmiddels beantwoord. Het associatieakkoord is al voorlopig in werking getreden en het grootste risico voor het verdrag, al is het beperkt, vormt het referendum op 6 april — niet de zorgen van de Europese Commissie op het gebied van mensenrechtenschendingen in Oekraïne.
Dat de mensenrechtensituatie in Oekraïne op meerdere vlakken is verslechterd laat zien dat het opschrijven van mooi klinkende voornemens in een verdrag op zichzelf niet voldoende is om mensenrechten en democratie te bevorderen. De geschiedenis toont aan dat vooruitgang op het gebied van mensenrechten en democratie eerst en vooral wordt afgedwongen door sociale bewegingen, vakbonden en andere georganiseerde burgers. Het is met dank aan dit soort groepen dat het overgrote deel van de verworvenheden die we anno 2016 zo vanzelfsprekend vinden zoals een 8-urige werkdag, het recht op vrije associatie of grotere gelijkheid tussen mannen en vrouwen, tot stand zijn gekomen. En juist aan deze groepen ontbreekt het in Oekraïne, wat voor een belangrijk deel te wijten is aan het nieuwe regime dat op een cynische manier het conflict inzet om onvrede tegen haar impopulaire hervormingen (of het gebrek hieraan) in te tomen.
Dat de mensenrechtensituatie in Oekraïne op meerdere vlakken is verslechterd laat zien dat het opschrijven van mooi klinkende voornemens in een verdrag op zichzelf niet voldoende is
De manier waarop in het Nederlandse debat mensenrechten en democratie worden ingezet voor een ja-stem lijkt dan ook vooral een goede manier om het verdrag aantrekkelijk te maken voor het Nederlandse publiek. Wie zou immers durven te beweren tegen dit soort zaken te zijn? In de lange geschiedenis van Europese handelsverdragen is er echter nog nooit om deze reden een handelsverdrag opgeschort. En dat is niet bij gebrek aan schendingen (zie bijvoorbeeld Vietnam, Colombia of Honduras waar onlangs twee milieu-activisten werden vermoord. De enige uitzondering is Birma waar na de machtsovername door het leger in de jaren negentig bepaalde handelsvoordelen werden opgeschort, maar dat was vooral te danken aan een drie jaar durende strijd door de Europese vakbonden. Natuurlijk worden er zorgen geuit over dergelijke schendingen, en dat gebeurt ook in het geval van Oekraïne, maar als het er op aankomt staan mensenrechten altijd lager op de Europese prioriteitenlijst dan handel en investeringen. Dit wordt ook geïllustreerd met het gegeven dat alleen de handelsafspraken in Europese verdragen met andere landen bindend zijn. Bij mensenrechten en dergelijke gaat het om ‘intenties’ en ‘het vestigen van dialogen’
Het is voor Chemerys de reden waarom hij de Nederlandse bevolking oproept om nee te stemmen op 6 april. ‘Het zal anders door onze overheid gebruikt worden als "zie je wel, we gaan de goede kant op". Bij een nee zal de legitimiteit van de regering afnemen. Mijn hoop is dat we dan voor onszelf de ruimte kunnen creeëren om te praten over waar het land heengaat. En dan moeten niet de belangen van grote bedrijven en de oligarchen, maar mensenrechten centraal staan.‘
Platform Authentieke Journalistiek onderzoekt op Follow the Money de achtergronden van het associatieverdrag met Oekraïne, wat het precies inhoudt en wat de mogelijke gevolgen zijn voor zowel de EU, Nederland en met name Oekraïne zelf. Een deel van de kosten van dit onderzoek wordt gefinancierd door onze lezers die de crowdfunding-actie van Yournalism voor dit journalistieke project financieel hebben ondersteund. Heel veel dank daarvoor!
Je kunt de journalisten Bas van Beek, Sophia Beunder, Jilles Mast en Chris de Ploeg nog steeds ondersteunen. Meer informatie over hun project en de journalisten vind je hier.
73 Bijdragen
Pieter de jager 4
Bart Bartelds 4
Pieter de jagerLandbouw WAS vroeger de grote geldmaker voor het land maar doordat elders op de wereld ook veel landbouw word bedreven zijn de prijzen voor argo bulk tegen kostprijs.
Westen van het land is bos, zand en moeras.
bos 2
Bart BarteldsPolen gaat kappen in het laatste Europese oerbos
Een gebied zo groot als de provincie Utrecht. Het laatste Europese oerwoud. Het is het enige stuk bos in Europa waar de bomen niet zijn aangeplant. Er zijn géén mensenhanden aan te pas gekomen. De natuur gaat daar al eeuwenlang zijn gang. Er scharrelen nog dieren en vogels rond waar in de rest van dit continent geen plek meer voor is. Maar de Poolse regering heft de bescherming op. Er wordt gekapt in het oerbos. Tot grote woede van natuurbeschermers wereldwijd. Ernst Jan Stroes, journalist voor One World is bij ons in de studio.
bos 2
Bart Bartelds=================================================================
is gevestigd in ,jawel:)
Location
MHP SA
5, Rue Guillaume Kroll
LUXEMBOURG1882
Luxembourg
LUX
=============================================
De tax gaat dus naar het Thuisland van Juncker (EU vzr)
=================================================
MHP SA is a vertically integrated company. The Company’s assets include five broiler chicken farms and two breeder farms with facilities for producing hatching eggs. The Company also owns approximately 11 distribution centers and a refrigerated delivery vehicle fleet, which enables it to distribute the Company’s products, chilled as well as frozen, directly to its customers. The Company operates land banks in Ukraine, 320,000 hectares for growing corn, sunflowers, wheat and rape. The corn and sunflower seeds are used in its fodder mills, the wheat, rape and soya are sold to third parties. The Company’s meat-processing plants play a role in producing a range of sausages, cooked meats and convenience food products. It owns the Crimea Fruit Company, growing apples, strawberries, pears, grapes, peaches, apricots and other fruit.
Bart Bartelds 4
bosHet zet geen zoden aan de dijk.
Zware industrie, aardgas en olie daarnaast technische bedrijven die zijn de grote procenten in de economie.
Omdat daarnaast altijd de overhead ook een grote rol speelt.
bos 2
Bart Barteldsbos 2
Bart BarteldsDe Oekraïense populatie is de afgelopen 20 jaar flink gedaald.
Het grootste gedeelte van deze daling is toe te schrijven aan arbeidsmigratie. Veel mensen gaan illegaal in het buitenland werken om zo hun families te kunnen onderhouden.
Hun kinderen blijven zonder vader, moeder of zelfs helemaal zonder ouders achter. Volgens een groepje buitenlandse journalisten zou het associatieverdrag met Oekraïne voor een verbetering van hun situatie zorgen.
Journalisten Sébastien Gobert, Olga Tokariuk-Shelest, Michael Riedmüller en Fotojournalist Merlin Daleman zochten uit wat er met deze kinderen gebeurt is. Dit project werd gesponsord door journalismfund.eu.
goof 4
Als ik die man alleen hoor praten gaan mij de nekharen al overeind staan , hoe komt dat toch ?
Ik vraag mij af wat die enge man er voor belang bij heeft om uberhaubt een advies te geven maar alles wat die eikel tot nu toe heeft gedaan pakt averechts uit .
Contrair stemmen lijkt mij dan ook een logische keuze en is het beste voor de Nederlandse economie .
René Derlant 3
goofOverigens stem ik 'nee' en wel hierom: Oekraïne is hard op weg een proeftuin te worden voor allerlei zaken die in ons land het daglicht niet kunnen verdragen, zoals daar zijn:
- schaliegaswinning (SHELL)
- grootschalige genetisch gemodificeerde landbouw (Monsanto)
- mega plofkippenfabrieken
Vier redenen om TEGEN Oekraïne te stemmen 6 april
http://www.duurzamemeisjes.nl/maatschappij/vier-redenen-om-tegen-oekraine-te-stemmen-woensdag-6-april/
Oekraïne verkoopt land aan multinationals
https://www.oneworld.nl/wereld/oekraine-verkoopt-land-aan-multinationals
GMO and Europe’s Bread Basket - Monsanto’s Land Grab in Ukraine
http://www.globalresearch.ca/gmo-and-europes-bread-basket-monsantos-land-grab-in-ukraine/5430023
Globalist agriculture cartel pillages Ukraine as IMF and World Bank wage war to expand Monsanto's GMO empire
http://www.naturalnews.com/051436_Ukraine_agriculture_imperialism_Monsanto.html
bos 2
goofBart Bartelds 4
anna-news.info
Zijn sites waar heel veel over oa Oekraine kunt lezen.
René Derlant 3
Bart BarteldsHolland spreekt ook een woordje mee bij monde van Joost Niemmöller: "I Am Ashamed to Be Dutch" http://russia-insider.com/en/i-am-ashamed-be-dutch/ri10880 en in het video archief sprong 'Dutch Politician Tells Turks: 'Stay Away From Us; You Are Not Welcome Here' direct in het oog. http://russia-insider.com/en/video_archive De Nederlandse politicus die in dit filmpje figureert en zich van deze spierballentaal bediend, is de heer Wilders.
Wat betref de mensenrechten in Oekraïne zie ik het somber in.
Op Global Research – een site die overigens ook niet wars is van pro-Russische sentimenten, staat dit artikel van Prof Michel Chossudovsky dat zeer de moeite waard is, omdat het een duidelijk beeld geeft (+ foto’s) van de huidige politieke machtsstructuur in Oekraïne: http://www.globalresearch.ca/the-u-s-has-installed-a-neo-nazi-government-in-ukraine/5371554
‘It is important to reflect on the fact that the West, formally committed to democratic values, has not only spearheaded the demise of an elected president, it has instated a political regime integrated by Neo-Nazis. The Cabinet is not only integrated by the Svoboda and Right Sector (not to mention former members of defunct fascist UNA-UNSO), the two main Neo-Nazi entities have been entrusted with key positions which grant them de facto control over the Armed Forces, Police, Justice and National Security. While Yatsenuyk’s Fatherland Party controls the majority of portfolios and Svoboda Neo-Nazi leader Oleh Tyahnybok was not granted a major cabinet post (apparently at the request of assistant Secretary of State Victoria Nuland), members of Svoboda and the Right Sector occupy key positions in the areas of Defense, Law Enforcement, Education and Economic Affairs.’
Niet bepaald frisse jongens dus
Bart Bartelds 4
René DerlantDus als u het propaganda noemt, dan weet u nu hoe het veelal met westerse journalistiek is gesteld.
MENSENRECHTEN, hoe en wat.
Die zijn waar dan ook ter wereld even goed of slecht.
bv. Een Nederlandse vrouw met 2 kinders word op straat gezet omdat zij door welke oorzaak dan ook haar rekeningen niet kunt betalen.
Gezien de reacties op diverse site`s volkomen terecht en normaal.
Nu is deze vrouw een asielzoeker van een rijke persoon maar dat weten wij niet en in de zelfde situatie oordelen allen die het bij de Nederlandse vrouw het normaal vinden dat deze asielzoeker een betere behandeling recht heeft.
Dus mensenrechten het is maar waar en hoe je daar mee omgaat.
Joost Visser 5
M. van Deelen 11
Joost VisserLennart 4
Maar de ondertekeningsdatum zegt helemaal niets. Het gaat over de datum dat het verdrag in werking treedt. Voor dit verdrag is dat niet maart 2014, maar januari 2016. Aangezien het nu net april 2016 is, is het veel te vroeg om iets te zeggen over de effecten van het verdag op de mensenrechten.
Echter, dit artikel verzwijgt dat het verdrag pas net drie maanden in werking is, maar komt wel met een enorme waslijst aan negatieve voorbeelden, die allemaal komen uit de periode dat het verdrag nog niet in werking was. Het spijt me zeer, maar dat is gewoon misleiding.
Erg jammer. Ik was erg blij met FTM als onderzoeksjournalistieke site, en ik betreur het zeer dat ze zich voor dit soort propaganda lenen.
Joost Visser 5
LennartFred Raaks 2
Joost VisserLennart 4
Joost VisserFred Raaks 2
LennartLennart 4
Fred RaaksJoost Visser 5
LennartLennart 4
Joost VisserM. van Deelen 11
LennartOok ik begrijp je niet maar dat ligt ongetwijfeld aan mij....
http://www.globalresearch.ca/ukraine-eu-association-from-self-determination-to-foreign-domination/5518027
Fred Raaks 2
LennartLennart 4
Fred RaaksFred Raaks 2
LennartTsja, je mag toch aannemen dat er dan althans een begin wordt gemaakt met verbetering in plaats van verslechtering? Het toont de intenties van de huidige machthebbers.
Dit soort goedgelovige politiek is de oorzaak van alle ellende waar we nu mee zitten. Ik kijk niet naar allerlei politieke plannetjes en modellen, maar naar de resultaten.
Blijft staan het feit dat het hier gewoon om ordinaire geopolitieke machtspelletjes gaat, Ukraine moet in de EU en NATO komen, zie de zware Amerikaanse invloed hierin (Mvr."Fuck The EU" Nuland).
Lennart 4
Fred RaaksSowieso ligt het voor de hand dat er gewacht wordt tot het geratificeerd is (en dat was voor een aantal Europese landen pas eind 2015), en dan nog lijkt het me volkomen logisch om te wachten tot het verdrag in werking treedt.
Natuurlijk zou Kiev iets aan verbetering gedaan kunnen hebben, maar zoals je weet hebben ze in die 2 jaar 2 invasies gehad; oorlogen en mensenrechtenverbeteringen zijn erg moeilijk te combineren.
Richard Ran 4
Fred RaaksDat is inderdaad de bredere context die niet mag ontbreken voor een goed begrip van dit verdrag. Het bewust negeren van de sleutelrol die neo-con Washington speelt in dit geheel, staat gelijk aan propagandistische amnesie.
Lennart 4
Richard RanJan Willem de Hoop 12
LennartGaat het dan wel of niet over toekomstig EU lidmaatschap? Ik denk dat hen dan toch wel over EU lidmaatschap gaat.
Hoor veel mensen uit JA kamp zeggen dat we JA moeten stemmen, omdat de meeste Oekrainers dit willen. Maar geldt dat dan niet straks ook voor toekomstig EU lidmaatschap Oekraine?
Lennart 4
Jan Willem de HoopIk denk, dat het prima mogelijk is om een voorstander te zijn van dit verdrag, en een tegenstander van EU lidmaatschap. Maar jij schijnt te denken, dat dat heel moeilijk is. Waarom precies ?
Jan Willem de Hoop 12
LennartRichard Ran 4
LennartWie de schoen past.. ;)
Lennart 4
Richard RanFred Raaks 2
LennartLennart 4
Fred RaaksFred Raaks 2
LennartLennart 4
Fred RaaksFred Raaks 2
LennartLennart 4
Fred RaaksJoost Visser 5
LennartLennart 4
Joost VisserJoost Visser 5
LennartLennart 4
Joost Visserhttp://www.nu.nl/politiek/4239820/groep-van-vijf-landen-verzette-zich-eu-lidmaatschap-oekraine.html
Ik ben wel benieuwd met welke drogreden je nu gaat reageren ...
Joost Visser 5
LennartLennart 4
Joost Visserline 5
LennartAcsepteerd jij/u de de gewoone media? U vind in de media genoeg artikelen die ook de andere kant belichten. En als u vindt dat deze andere media u correct voor lichten. Van waar u intressen in deze artikel? Misleiden doet elke politieke machthebbers, in ieder zijn land. Ongeacht waar.Waar het mijn om gaat is dat Oekraïne net zo corupt is als nederland.. En alle twee misleiden elkaar. Niet 1 maar twee in dit geval. Twee kanten. U bent van menig dat FTM u misleid via deze artiekel. Jammer FTM probeert beide zijde kant te belichten. Mijn dank er voor.
Lennart 4
lineWat is uberhaupt de gewoone media ? We hebben in Nederland een enorm divers media-aandbod, commercieel en publiek, breed georienteerd en specialistisch, links en rechts, diepgaand en oppervlakkig ... ik kan daar niet zomaar wat van vinden, daarvoor zijn er teveel verschillende.
line 5
LennartSorry voor deze late reactie. Ik kreeg net pas een rode 1.. Ik ben met uw reactie eens. Ik hou het gemiddelde qua media. Maar er is voor mijn zelf wel een rode draad in te vinden. De rode draad, men wil (algemeen bericht, alle sociale media) contant geld weren. Je leest daarna (kopstuk) in de media vals geld aanwezig in telegraaf. Was er al jaren.. Is bedoeld om fraude tegen te gaan, was er al jaren. De EU/Brussel berichten ook politiek gezien. Alles was er al en gebeurde al,maar er wordt nu via EU/Brussel/VS strengere regels op gelegd om in hun ogen om het tegen te gaan. Maar is in werkelijkheid ons burgers te beknotten. En er is een hoop geschrijf/getweed/facb/journalstiek/colums/eigen mening aanwezig. Prima in die tijd leven wij.Maar het haalt ons zelf weg, van onze bestaan. Mijn vraag aan jouw wat is jouw eigen gevoel en wat wil je voor je zelf en je mede ander.Wat stel je zelf voor, voor van wat je zelf wil en vorm wil geven, ook aan de medemens, en laat de media links liggen. Dat is een hoop geschrijf en geschreeuw van iemands eigen ik mening, die een podium krijgt maar niet de burger vertolkt.Of verwoordt.
Gegroet line
Chris de Ploeg
LennartEnkel een aantal economische artikelen zijn uitgesteld tot januari 2016, op verzoek van Rusland, die argumenteerde dat via haar vrijhandelsverdrag met Oekraïne Europese goederen kosteloos door konden stromen naar Rusland. Daardoor had Oekraïne tot 2016 eigenlijk een zeer gunstige overeenkomst, waarbij al haar voordelen van het verdrag al in werking waren getreden, en slechts haar nadelen (het verlagen van tarieffen en quota's voor Europese goederen) werden uitgesteld tot januari 2016. Ondanks dat voordeel daalde de Oekraïense export naar de EU met 23% in 2015. Dat is dus alles behalve veelbelovend. (zie: http://www.theguardian.com/world/2016/mar/09/ukraine-needs-russia-nicolai-petro)
Lennart 4
Chris de PloegVerder, ik weet niet of je het hebt meegekregen, maar Ukraine heeft te maken gekregen met een oorlog in die twee jaar. Ik vind het niet zo raar dat het dan wat slechter gaat met de mensenrechten. Als ik de gevallen in je artikel lees, dan zijn ze ook eigenlijk zonder uitzondering veroorzaakt door die oorlog. Ik vind het nog steeds behoorlijk misleidend dat je suggereert dat het iets met het verdrag te maken heeft.
Met dat exportverhaal doe je het weer. Ukraine is in 2015 een significant deel van zijn grondgebied kwijtgeraakt. Het is niet zo raar dat de export dan met tientallen procenten daalt, natuurlijk. Dat heeft, alweer, helemaal niets met het associatieverdrag te maken.
Maar ja, als je echte oorzaken zou noemen, dan zou je het over de wandaden van Putin moeten gaan hebben, en ik had begrepen dat dat tegenwoordig niet meer Politiek Correct is ...
Chris de Ploeg
LennartLees hier meer over provisional application en wat het betekent: http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/international-migration/glossary/provisional-application/ Overigens, de datum van 1 januari 2016, die jij eerder aanhaalde als het 'echte' moment dat het verdrag in werking is getreden, is ook een provisional application (maar dan ook van de titels over handel, zoals ik hierboven al uitlegde). Het staat ook vrij duidelijk in het persbericht van de EU: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-14-349_en.htm
Het argument over de oorlog wordt behandeld in het Guardian stuk waar ik je een link naar stuurde. Het wordt deels ook behandeld in dit eerdere stuk uit onze serie: https://www.ftm.nl/artikelen/geopolitiek-getouwtrek-nekt-economie-oekraine Om een lang verhaal kort te maken: het klopt dat de oorlog veel problemen veroorzaakt, maar je kan er zeker niet alles op afschuiven. Wat betreft de mensenrechten wordt het overigens zelfs behandeld in dit stuk waaronder we nu comments zetten.
Helaas hebben we niet de ruimte gehad om uberhaubt ook het beeld van wie er verantwoordelijk is voor de oorlog zelf te problematiseren. Dat ligt namelijk ook een stuk complexer dan alles te schuiven op een grote boze Poetin (hoewel Rusland uiteraard wel een negatieve rol heeft gespeeld). Daarvoor raad ik bovenal mijn boek aan: http://www.papierentijger.org/index.php?topic=recentverschenen&style_id=0
Deze twee stukken kunnen je echter al een beetje op weg helpen: http://www.lrb.co.uk/v36/n17/keith-gessen/why-not-kill-them-all en http://gordonhahn.com/2016/02/19/whos-more-in-violation-of-minsk-2-kiev-or-donbass/
Ik laat het hier verder bij. Ik krijg namelijk niet het gevoel dat je het dossier eerst degelijk hebt doorgelezen voordat je met behoorlijk sterke uitlatingen over 'propaganda' e.d. komt.
Groeten,
Chris.
Rini 3
Daar gaat het helemaal niet om hoor, leuk dat het pagina`s vult, maar dat speelt totaal geen rol.
http://www.nujij.nl/politiek/amerika-mengt-zich-in-nederlands-referendum.35629222.lynkx
Overal waar de USA zich de laatste jaren mee heeft bemoeid kunnen we zeker niet spreken van een succes. Maar die gehaaide Amerikanen weten op briljante wijze een ander voor hun agressie op te laten draaien.
Waar het werkelijk om draait:
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/01/18/monsanto-koloniseert-oekraine-met-steun-van-de-eu
Dit foute bedrijf heeft succesvol wat zakken van leeghoofden in Brussel en Den Haag gevuld en zie daar de werkelijke reden voor een historische blunder. Natuurlijk zijn er nog meer foute bedrijven die met flappen strooien. Maar de strekking is duidelijk.
Jan Willem de Hoop 12
Goed artikel - goede artikelen reeks. Blij dat ik op bescheiden schaal heb gedoneerd en deze serie mede een beetje mogelijk heb gemaakt. Zo word je wijzer van onderzoeksjournalistiek en kun je bij stemmen betere afwegingen maken voor je keuze.
Lennart 4
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
LennartIk sta voor alle onjuistheden open Lennart, maar het help niet als je zaken uit artikel verdraait en mijn insteek verdraait. Want of ik ergens insteek? Misschien wel, maar is hier niet van toepassing omdat ik artikel probeer samen te vatten. Dat kan ik uiteraard verkeerd doen, maar dat is iets wenselijk anders.
Lennart 4
Jan Willem de Hoop"Ook is het verdrag al inggegaan, op het gebied van mensenrechten al 2 jaar, "
En dat is niet zo. Het verdrag is pas afgelopen januari ingegaan, en volgens mij is dat ook nog eens alleen het handelsdeel. Daarom vind het artikel zo misleidend; al die mensenrechtenverhalen hebben helemaal niets met het verdrag te maken. Sterker nog, het verdrag zou nog wel eens kunnen helpen om de problemen op te lossen. Echter, het artikel suggereert het omgekeerde.
Jan Willem de Hoop 12
LennartJij geeft aan dat het artikel op dit punt onjuist is. Misschien dat je kunt of wilt aangeven waarop dit dan mogelijk gebaseerd is, waardoor er misverstand is/ kan ontstaann? Na dit geschreven te hebben zie ik dat jij dit in jouw eigen reactie ook hebt gedaan. Dat het verdrag toen ook is ondertekend, maar pas in 2016 is ingegaan. Als dat zo is hebje een half punt wat mij betreft. Ik deel je opvatting niet dat je vanaf moment van ondertekening nog niets positiefs zou mogen verwachten en dat zelfs verslechtering voor groepen, zoals in dit artikel aangehaald, dan normaal zou zijn.
Jij geeft ook aan dat het verdrag KAN helpen. Maar je zegt ook dat het er niets mee te maken heeft. (Dan kan het volgens mij ook niet positief of negatief helpen en zou er niets over in verdrag moeten staan. Wat naar ik begrijp wel het geval is.)
Jij geeft aan dat het kan helpen en in artikel wordt aangegeven en uitgelegd dat het niet zal helpen om dat dergelijke ontwikkelingen langs andere wegen gaan en dat het indirect verkeerd kan uitpakken en nadelig kan werken omdat er (onterecht) een verkeerd signaal wordt afgegeven dat het nu goed gaa.. Volgens artikel dus. Zou dan goed zijn als jij aangeeft waarom dit dan onjuist is, dan alleen maar te stellen dat het onjuist is. In het artikel wordt wel onderbouwing gegeven. DIe kan uiteraad eenzijdig zijn, maar ihet s wel onderbouwd.
Lennart 4
Jan Willem de HoopVoor eind 2015 waren de mensenrechtenbepalingen in het verdrag nog niet in werking getreden. Alle mensenrechtenschendingen die voor dat tijdstip zijn gebeurt hebben dus niets met dat verdrag te maken. Echter, de manier waarop het artikel is geschreven suggereert dat wel.
Ik verwacht er geen wonderen van, maar het verdrag bevat wel degelijk bepalingen die mensenrechten beschermen. Het verdrag kan dus helpen ... alweer, in tegenstelling tot wat het artikel suggereert.
Jan Willem de Hoop 12
LennartAls je in 2014 tekent voor verbetering mensenrechten vind ik zelf wel dat je iets positiefs mag verwachten en zeker niet tegengestelde. Maar je kan het ook letterlijk nemen, zoals jij doet.
Of het heeft met mensenrechten te maken of niet. Als het positief kan uitpakken kan het ook negatief uitpakken. Hoe het dan weer uitpakt is ander verhaal.
Als je we geen wonderen verwachten inzake mensenrechtenlaten we dan ook niet illusie wekken of iets dergelijks sugggereren.
Valt mij op dat zowel kamp VOOAR als kamp TEGEN moeite hebben om voor- en nadelen beide te noemen en persoonlijke weging voor en tegens en saldo, aan kiezer over te laten.
Richard Ran 4
Jan Willem de HoopMèh, valt wel mee JW; "geamuseerd" als ik even voor mezelf mag spreken ;)
Jan Willem de Hoop 12
Richard RanRichard Ran 4
Jan Willem de HoopExcuus JW, ik ging te ver. Die nuance was onbedoeld.
Ik begrijp dat je met dit fraaie weer buiten in je oude hangmat ligt te FTM'en?
Lennart 4
Jan Willem de HoopJoost Visser 5
LennartLennart 4
Joost VisserJoost Visser 5
LennartLennart 4
Joost VisserM. van Deelen 11
LennartLaat die geo-politiek eens op je inwerken.
squarejaw 5
Richard Ran 4
squarejawBart Bartelds 4
VS het eens over het herformatteren van Oekraïne in de tweede helft van het voorjaar van 2016, in het kader van de dreigende economische ineenstorting van het land van de klant te laten in zijn huidige vorm niet worden afgehaald.
Dit geeft als resultaat dat referendum en al het andere gezeur over dit land tot verleden gaat behoren.
De divisie zal gebeuren in de West-Oekraïne, met de overdracht van het protectoraat van Polen, Roemenië en Hongarije, met het centrum van Kiev, het lot van dat is het grootste aantal vragen.
Op termijn gaat de story Oekraine mogelijk 1000 miljard euro kosten om onder andere regio KIEV te onderhouden waarvan de VS 200 miljard moet betalen.