Merkel centraal achterin en Tsipras in de spits?

  Vanavond zal niet alleen bepaald worden of Griekenland uit de euro stapt maar ook of ze hun financiële martelaar tegenkomen op het EK voetbal.

  Het Griekse volk is aan zet om de politieke selectie te bepalen die het in de onderhandelingen op gaat nemen tegen de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. De vorige poging om na de verkiezingen van 6 mei een Griekse regering te vormen waren mislukt nadat de anti-Europese partijen flink terrein wonnen. Maar anders dan met voetbal, krijgt de politiek in zo’n geval een tweede kans.

  De verwachting is dat het radicaal-linkse Syriza nu nog beter uit de stembus komt dan een maand geleden en minstens de tweede partij wordt en misschien wel de grootste. Partijhoofd Alexis Tsipras wil niet per se uit de euro stappen maar wat hij zeker wil doen is de harde bezuinigingen, die opgelegd zijn door Europa, van zich af schudden. Duitsland, het machtigste land van het euroblok, heeft al laten weten dat de noodleningen dan onmiddellijk stop worden gezet en waardoor Griekenland moet vertrekken uit de muntunie.

  Nek aan nek
  Het enige dat uit de laatste opiniepolls valt op te merken is dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen het linkse Syriza en het conservatieve Nieuwe Democratie - dat zich wel aan de bezuinigingsmaatregelen wilt houden. Evangelos Venizelos, de leider van het socialistische Pasok, dringt er op aan dat een regering zo snel mogelijk gevormd moet worden. Het liefst morgen nog.

  Voormalig FTM-coryfee Stefan Vermeulen plaatste op Twitter toepasselijk het volgende bericht :"Spelers Griekenland door op EK. Lijkt me een bijzonder idee om niet te weten in welke munt je de premie straks krijgt uitbetaald." 

  EK
  De stembureaus sluiten om 18.00 uur Nederlandse tijd. Daarna zullen de eerste exitpolls bekend worden gemaakt. Vanavond wordt dan niet alleen bekend wie er in de spits van de Griekse regering gaat onderhandelen maar ook wordt duidelijk tegen welk voetbalelftal de Olympiërs het op gaan nemen in de kwartfinales aanstaande donderdag van het Europees Kampioenschap voetbal.

  Mogelijk spelen ze tegen Portugal, dat andere bailoutland dat door Europa strak aan de fiscale ketting wordt gehouden. Of wellicht tegen het euroloze Denemarken maar het meest waarschijnlijk is dat ze die Mannschaft treffen. In het laatste geval zal de wedstrijd veel meer dan een potje voetbal worden. Op 21 juni spelen ze theoretisch en praktisch misschien tegen Schweinsteiger & Co maar in hun harten voetballen de Grieken tegen de regering van Duitsland. De Griekse sportkrant Goals News kopte niet voor niets: “Bring us Merkel.”

  Over de auteur

  Ruben Munsterman

  Ruben Munsterman heeft als fanatiek aanhanger van de zesjescultuur tijdens zijn studie journalistiek meer The Wall Street Jou...

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid