'Merkel komt met eigen Marshallplan'

Een heus Marshallplan moet Europa uit de economische malaise tillen. Maar dit keer is het grootscheepse economische groeiplan niet van Amerikaanse maar van Duitse makelij.

Bondskanselier Angela Merkel heeft haar eigen variant gereed van het European Recovery Plan (ERP), dat in 1947 gelanceerd werd door George C. Marshall, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Net als het toenmalige Marshallplan , heeft de regering-Merkel een grootscheeps economisch groeiplan klaar staan. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

 

Volgens het grootste opinieweekblad van de Bondsrepubliek zou het gaan om zes voorstellen, die er onder meer voor moeten zorgen dat de landen met de grootste economische problemen er weer bovenop komen. Zij zouden buitenlandse investeerders moeten lokken met belastingvoordelen en staatsbedrijven moeten privatiseren. Landen met een hoge werkloosheid moeten verder hun arbeidsmarkt naar Duits voorbeeld aanpassen, zo meldt  Der Spiegel.

 

Europese discussie over economische groei

Het voorgenomen economische hulpprogramma van de regering-Merkel is ook bedoeld als de Duitse inbreng in de opgelaaide Europese discussie over de stimulering van de economie. Zo wil de nieuwe Franse president Hollande de nadruk leggen op een Europese groeipact, terwijl Merkel heilig gelooft in naleving van een strikt stabiliteitspact.

 

Vorige week liet Hollande liet al tijdens de eerste kennismaking met zijn ambtscollega Merkel weten 'bereid te zijn alles op tafel te leggen tijdens de Europese raad, euro-obligaties incluis". Deze leningen zijn juist taboe voor Berlijn. Volgende maand willen de EU-leiders hierover knopen doorhakken.

 

Met haar steevaste "Nein" tegen de Eurobonds heeft Merkel voorlopig voldoende bijval. Zo kan ze niet alleen Nederland onder leiding van premier Rutte scharen in het anti-Eurobond kamp  maar weet ze zich ook gesteund door de meerderheid van de Duitse bevolking. 

 

Tenminste, dat blijkt uit een enquête van de Duitse zender ZDF, zo tekent Der Spiegel in dezelfde editie op. Zo is 69 procent van de respondenten tegen gemeenschappelijke Europese obligaties, terwijl amper 14 procent deze vorm van EU-leningen wel ziet zitten.

 

Meerderheid Duitsers voor meer staatsschulden

In dezelfde editie staat weekblad De Spiegel ook stil bij een enquête van de Duitse zender ZDF onder de Duitse bevolking over economische groei. En wat blijkt? Kanselier Merkel staat steeds meer alleen in haar eigen land als strenge meesteres met haar voorliefde voor strikte bezuinigingen en een ijzeren stabiliteitspact.

 

Maar liefst 62 procent van de ondervraagde Duitsers is namelijk niet tegen een hoger staatsschuld als daarmee de economische groei wordt gestimuleerd. Slechts 27 procent wijst deze optie af. Daarmee is een meerderheid tegen de strenge bezuinigingspolitiek van de CDU-regeringspartij onder leiding van Merkel. 

 

(L)