'Merkel moet nu wereldeconomie redden'

3 Connecties

Onderwerpen

Crisis

Personen

Angela Merkel

Locaties

Duitsland
0 Bijdragen

Verbazingwekkend genoeg is het lot van de wereldeconomie afhankelijk van Angela Merkel volgens The Economist, die bijna smeekt om minder halsstarrigheid van de kant van de Bondskanselier.

'Ga naar de reddingsboten'. Met dat commando begint een prachtig geïllustreerd artikel in The Economist over de laatste crisisontwikkelingen rond de wereldeconomie. Beleggers proberen het vege lijf te redden door te stappen in staatsobligaties te kopen in Amerika, Duitsland en een slinkende aantal andere relatief veilige economische grootmachten.

 

Volgens The Economist is het bijzonder ernstig gesteld met de wereldeconomie door een gevaarlijke combinatie van groeivertraging en een stijgend kansen op een financiële crisis.

 

Politieke leiders blijven kibbelen

Grootste gevarenzone in de wereld is de Europese Unie. Belangrijke ingrediënten voor een depressie zijn er al: de reële mogelijkheid van een Grieks exit uit de euro na de verkiezingen op 17 juni, de verslechtering van de bankensector en de versnelde desintegratie van de Europese grensoverschrijdende kapitaalstromen.

 

Maar waar in 2008 banken en politici eendrachtig samen de schouders er onder zetten ter voorkoming van een depressie, blijven de Europese politici anno 2012 maar kibbelen. Met het uitblijven van een gezamenlijke en krachtige crisisaanpak blijft het aanmodderen met de eurocrisis.

Sterker nog: met het alsmaar opschorten van crisisbezwerende maatregelen, stevent de wereldeconomie af op een tragedie, durft The Economist zelfs te stellen. En toch heeft één land de oplossing in handen. Om precies te zijn: het lot van de hele wereldeconomie is afhankelijk is van één vrouw: Angela Merkel.

 

Ballen tonen

Alleen de bondskanselier kan de haperende motoren van de wereldeconomie weer aan de praat krijgen, oordeelt The Economist. Het opinieblad doet dat ook een klemmend beroep op Merkel om haar terughoudendheid te laten varen ten aanzien van economische groeimaatregelen en om eens en voor altijd duidelijk te maken dat Duitsland de eurozone met hand en tand zal verdedigen.

 

The Economist: 'Bitte, Angela, start de motoren!'

 

Een belangrijk wapen in de strijd tegen de crisis is het instemmen met een gedeeltelijke overname van de schulden van de Zuid-Europese landen via de _ tijdelijke _ uitgifte van euro-obligaties ofwel Eurobonds. Merkel moet dan ook ballen tonen en bereid zijn om de Duitse portemonnee echt open durven te trekken, zo is de strekking van het pleidooi van The Economist.

Groter vangnet voor banken

'Alleen als Duitsland zich onverkort hard maakt voor een betere Europese integratie, dan krijgt de ECB de noodzakelijke extra ruimte om krachtiger op te treden met het opkopen van overheidsobligaties te kopen en daarmee voor een groter vangnet voor banken te zorgen', zo schrijft The Economist.

 

Want alleen op die manier wordt de angst voor een nabije financiële catastrofe weggenomen en alleen zou wordt een vicieuze cirkel van groeivertraging en verdieping van de crisis doorbroken en alleen zo keert het vertrouwen terug onder beleggers, oordeelt The Economist.

Het slotwoord in de analyse van The Economist is speciaal gericht aan de machtigste vrouw van Duitsland en misschien wel van de wereld. 'Natuurlijk worstelt de wereldeconomie met onbekwame politieke leiders en met een zwakke groei. Maar een grote stap weg van een nabije ramp kan worden gezet. Mevrouw Merkel, dat is aan u.'

 

 Cover van The Economist (editie 9 juni 2012)

 

 

(L)

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 574 leden