Merkel's nachtmerrie: Roemer in het torentje

3 Connecties

Relaties

Eurocrisis

Locaties

Duitsland Nederland
2 Bijdragen

Verliest Angela Merkel straks ons land als toeverlaat van haar crisisstrategie? Die vraag moet haar wakker houden nu de SP als dé tegenpartij van bezuinigen het populairste is bij de Nederlandse kiezer.

Als Emile Roemer in het torentje terecht komt, dan staat Merkel met haar strenge begrotingsbeleid in West-Europa er helemaal alleen voor. Die ontnuchterende conclusie trekt The Wall Street Journal Europa ten overstaan zijn lezers in de Bondsrepubliek en elders.


Amper een maand voor de parlementsverkiezingen in Nederland is er een politieke stemming ontstaan die zich keert tegen de Duitse euro-spaarzaamheid, zo schrijft de zakenkrant. Volgens peilingen scharen zich steeds meer Nederlanders achter de linkse SP, die niets moet hebben van de Duitse begrotingsdiscipline in de eurozone en het maken van schulden niet ziet als een financieel-economische zonde. Wordt de partij van Roemer bij de verkiezingen op 12 september de grootste, dan staan de met Brussel gemaakte afspraken over de begrotingsnorm op de schop. En dan zou de Bondsrepubliek een belangrijke bondgenoten kwijt raken voor diens financieel-economische beleid binnen de eurozone.


Tot nu heeft Duitsland altijd kunnen rekenen op steun van zijn kleine buurland maar die tijd lijkt straks voorgoed voorbij. Steeds meer Nederlanders zijn de door de Duitse bepleitte strenge begrotingsdiscipline zat en kiezen voor politiek linkse partijen die wars zijn van bezuinigingswoede, zo constateert The Wall Street Journal.


Consumentenvertrouwen naar historisch dieptepunt
Ons land mag dan één van de rijkste euro-lidstaten zijn, we zitten tot onze nek in de problemen als gevolg van de crisis volgens de grootste zakenkrant van de wereld. Het begrotingstekort zorgt voor een ongekende onverdeeldheid tussen politieke partijen. De EU houdt er rekening mee dat Nederland dit jaar gaat behoren tot de lidstaten met de laagste economische groei.

 

Dit is te wijten aan alle bezuinigingen de fors afgenomen binnenlandse consumentenbestedingen. Daarbovenop houden Nederlandse burgers hun hart vast voor de alsmaar dalende huizenprijzen. Geen wonder dan ook dat het consumentenvertrouwen in ons land naar een historisch laagterecord is gezakt, zo stelt The Wall Street Journal.

 

Volgens prognoses van de Europese Commissie zal de Nederlandse economie met 0,9 procent dit jaar krimpen. In 2013 wordt weer groei verwacht _ ter grootte van 0,7 procent - maar zelfs dat toekomstscenario is nogal rooskleurig gelet op de aanhoudende economische malaise in de wereld.

 

Uiteraard staat The Wall Street Journal ook kort stil bij de totstandkoming van de Kunduz-coalitie van het CDA, VVD, D66, Christen-Unie en GroenLinks. De tussen deze vijf partijen gemaakte afspraken en het halen van de Brusselse begrotingsnorm van 3 procent hebben allesbehalve rust gebracht in het politieke landschap van Nederland, stelt de zakenkrant vast in navolging van FTM-columnist Ewald Engelen, Kunduz-criticus van het eerste uur.

 

Afkeer van de gevestigde politiek
Sterker nog, de nieuwe bezuinigingen en de doorlopende financiële steun aan de zwakke zuidelijke EU-lidstaten hebben ertoe geleid dat steeds meer Nederlanders zich afkeren van de gevestigde politiek. Blikvangers van deze trend is de ongekende opmars van de SP, die in de peilingen de grootste is en zelfs is uitgelopen op de VVD onder aanvoering van demissionair premier Mark Rutte.

Reden genoeg voor The Wall Street Journal om gewezen PvdA-bewindsman en topeconoom Rik van der Ploeg aan te klampen voor enige duiding. 'Het politieke establishment heeft geen antwoord op deze crisis. Met als gevolg dat kiezers wegschieten naar de uiterste flanken op links en rechts.'  

De Nederlandse regering heeft zijn onderdanen voorgehouden dat er niet meer meer in zit dan zwakke groei van de nationale economie voor de komende jaren, zo constateert The Wall Street Journal. Dat zorgt voor nog meer druk op de overheidsfinanciën, die ook nog eens te kampen heeft met fors oplopende uitgaven in de zorgsector. En, alsof dat nog niet genoeg is, moet er tussen 2013 en 2017 maar liefst 20 miljard euro bezuinigd worden in Nederland om het begrotingstekort beheersbaar te houden volgens economische regeringsadviseurs.


Partijen die tegen verdere bezuinigingen zijn, lijken nu volop te profiteren van de economische malaise in ons land. De in de peilingen extreem populaire SP zou wel eens met andere progressieve partijen een linkse meerderheid tot stand kunnen brengen in het parlement, zo stelt The Wall Street Journal. Onderzoek van TNS NIPO wijzen er immers op dat politiek links al goed is voor meer dan een derde van het parlement.

 

'Charismatische partijleider Emile Roemer'
De immense populariteit van de SP schrijft The Wall Street Journaal grotendeels toe aan de 'charismatische partijleider Emile Roemer'. Deze 'voormalige onderwijzer op een basisschool' gaat er prat op dat te veel begrotingsdiscipline schadelijk is.

 

Daarmee staat Roemer pal tegenover de minister-president Rutte, 'de kampioenen van een strikt en spaarzaam economisch beleid' volgens de Europese editie van de Amerikaanse zakenkrant. Zo wil Roemer meer tijd krijgen voor het halen van de Brusselse begrotingsnorm van 3 procent van het BNP: niet 2013 maar in 2015.Dankzij Emile Roemer is de SP immens populair volgens The Wall Street Journal

 

Weinig aandacht aan de PVV
Opvallend is dat The Wall Street Journal relatief weinig aandacht besteedt aan de uiterste rechterflank van het politieke landschap in Nederland. En dat is opmerkelijk want de PVV is de twee na grootste partij in Nederland en Geert Wilders had in april genoeg van het gedogen van het CDA-VVD minderheidskabinet uit onvrede met de Brusselse begrotingseisen en daarmee ook genoeg van de ijzeren begrotingsdiscipline van Berlijn - het hoofdthema van het artikel van The Wall Street Journal.

 

De krant meldt wél dat de PVV op verlies staat in de peilingen en last heeft gehad van interne onrust en dat er voor de anti-euro-campagne van Wilders kennelijk minder uitbundige steun is.

 

Ramkoers
Aan de linkerflank klimmen de socialisten van Roemer wel in de peilingen en hoeven zich dan ook geen zorgen te maken over het succes van hun ramkoers. Zo wil de SP een einde maken aan de onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank (ECB) en die laten vervangen door een orgaan met 'democratische controle', zo schrijft The Wall Street Journal.

 

Als het aan de SP ligt, maakt deze nieuwe centrale Bank zich sterk voor een economische politiek waar economische groei en werkgelegenheid centraal staan en veel minder dan nu de nadruk ligt op prijsstabiliteit.

 

Zoeken naar coalitiepartners
Maar Roemer zal eerst coalitiepartners moeten zoeken voor een politieke meerderheid in het versplinterde partijlandschap in ons land, zo realiseert zich ook The Wall Street Journal. Om te beginnen door een bondgenootschap te sluiten met de de PvdA onder leiding van Diederik Samsom. Maar dan nog is een linkse meerderheid niet in zicht, zo laat The Wall Street Journal noteren die verder met geen woord rept over het forse verlies van de PvdA in de peilingen. Alleen met steun van partijen uit het politieke centrum kan de SP een meerderheidscoalitie tot stand brengen.

 

Om nog meer stemmen binnen te halen, zouden de socialisten van Roemer hun partijprogramma meer laten afstemmen op die van het politieke midden, zo veronderstelt oud-PvdA-coryfee Van der Ploeg. De hoogleraar aan de Universiteit van Oxford denkt overigens niet dat Nederland straks door socialisten geleide regering telt. Van der Ploeg houdt er rekening mee dat premier Rutte straks nog genoeg coalitiepartners gaat vinden voor een regering, die opnieuw onder zijn leiding staat.

 

Maar niets is zeker in de Nederlandse politiek na 12 september, zo besluit Van der Ploeg. 'Het is allesbehalve een uitgemaakte zaak dat de grootste partij de touwtjes in handen gaat krijgen.'

 

(L)